Zorgen om ov-staking op verkiezingsdag: Nijmegen zet stemtaxi’s in voor mensen die slecht ter been zijn

Nijmegenaren die woensdag willen stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen maar door de staking in het openbaar vervoer geen bus kunnen pakken, kunnen een speciale taxi boeken. De stemtaxi’s die de gemeente inzet zijn bedoeld voor mensen die slecht ter been zijn of een beperking hebben.

Vanwege de aangekondigde staking rijden er waarschijnlijk veel minder bussen door de stad. De Nijmeegse SP maakt zich zorgen: zijn de stembureaus zo nog wel toegankelijk genoeg?

,,Het is niet acceptabel dat mensen die hun stem willen uitbrengen dat niet kunnen, omdat ze niet bij het stembureau kunnen komen”, zei SP-leider Hans van Hooft woensdagavond in de gemeenteraadsvergadering.

Taxi’s
Hij pleitte voor het inzetten van gemeentetaxi’s om kiezers die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer naar het dichtstbijzijnde stembureau te brengen. Dat gaat de gemeente ook doen, antwoordde burgemeester Hubert Bruls. ,,Wij waren al van plan gemeentetaxi’s in te zetten voor mensen die mindervalide zijn en dus niet met de fiets of bus kunnen. Dat komt nu goed uit.”

Of er door de staking meer taxi’s gaan rijden dan gepland en hoeveel dat er dan zijn, is nog onduidelijk. Bruls wees erop dat er ook eens kans is dat de staking niet doorgaat. ,,Met de inschatting van nu, denken wij dat we al genoeg taxi’s hebben. Opschalen kunnen we ook nog.”

Lees verder: Zorgen om ov-staking op verkiezingsdag: Nijmegen zet stemtaxi’s in voor mensen die slecht ter been zijn | Nijmegen | gelderlander.nl (9 maart 2023)

Verkiezingsnieuws

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600