Sigrid Kaag ziet af van kandidatuur lijsttrekkerschap D66

Er lagen grote opgaven voor Nederland toen ik mij in juni 2020 kandideerde voor het lijsttrekkersschap van D66. Met een campagne voor een tolerante en open samenleving met een échte blik op de wereld werden we de tweede partij van het land. Het voelt als de dag van gisteren.

We gingen regeren op basis van een akkoord waarin fors werd geïnvesteerd in onderwijs en klimaat. En Nederland werd weer een gewaardeerd land in Europa. Met een deskundige en verrassende ploeg van bewindspersonen en een gemotiveerde fractie hebben we hard gewerkt aan de toekomst. Ambitieus en optimistisch. Want als de geschiedenis ons iets leert, is het dat vooruitgang geen rimpelloze triomftocht is. Het is een kronkelig pad, waar iedere generatie nieuwe voetafdrukken op zet.

Dat realiseerde ik me weer toen de Koning op Keti Koti excuses maakte voor de Nederlandse rol in het slavernijverleden en om vergiffenis vroeg. Terwijl de regen in het Oosterpark uit de hemel viel, scheen de zon in onze harten. Het was een bijzonder moment voor velen, maar ook voor mij. Omdat ik wist hoe hard we daarvoor hebben gestreden.

Sinds mijn terugkeer naar Nederland in 2017, heb ik mijn thuis gevonden in de partij. Als partijleider, maar ook als minister en vicepremier heb ik onze idealen gediend. Ik ben er van overtuigd dat samenwerken en het overbruggen van schijnbaar onoverbrugbare tegenstellingen de weg vooruit wijzen. Waarbij een plek aan tafel alleen de goede plek is als deze wordt benut om waarden te beschermen. Moreel leiderschap is urgenter dan ooit.

In een versplinterd, gepolariseerd debat, is de ruimte voor rede, nuance en inhoud beperkt. Wij blijven die ruimte innemen en oprekken. Dat is waar we ons thuis voelen. Dat is waar de strijd voor democratie en rechtsstaat wordt gevoerd en gewonnen.

De val van het kabinet was onnodig en betreurenswaardig. Er liggen nog altijd grote opgaven voor Nederland. Nu er nieuwe verkiezingen komen, zullen we opnieuw met ons verhaal naar de kiezer gaan. Met een positief verhaal dat uitdaagt, verbindt en het landsbelang voorop stelt. Dat is D66. Dat is wie wij zijn.

Velen van jullie hebben me gevraagd de verantwoordelijkheid van het politiek leiderschap nogmaals op me te nemen. Jullie steun en aanmoediging raken me. Voor mij ging de afgelopen periode naast liefde en waardering ook gepaard met haat, intimidatie en bedreiging. Dat trok een zware wissel op mijn gezin. Voor mij was het soms moeilijk, maar te dragen. Voor mijn gezin is dat anders, te meer een nieuwe periode van verantwoordelijkheid nemen nog vele jaren zou duren.

Alles afwegend heb ik besloten mij niet te kandideren voor het lijsttrekkerschap van de partij. Ik dank jullie allen, ook de kiezer, maar ook diegenen die zich tegen intimidatie uitspraken om de stille meerderheid een stem te geven. Dat geeft me hoop.

D66 heeft een grote rijkdom aan talent, ervaring en kwaliteit. In alle vertrouwen geef ik daarom het stokje over.

Sigrid Kaag

Lees meer: D66 – Sigrid Kaag ziet af van kandidatuur lijsttrekkerschap D66 (13 juli 2023)

Verkiezingsnieuws

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600