Exodus SP-fractie: ‘We werken harder dan anderen, maar resultaat blijft uit’

Er zou geen interne ruzie zijn, geen ‘drama’. Maar de bij de SP verdwijnen wel vier gezichtsbepalende Tweede Kamerleden in korte tijd. Wat is er aan de hand?

Het is Lilian Marijnissen… en dan een hele tijd niets. Na de populaire Renske Leijten kondigden ook bekende Kamerleden Peter Kwint en Mahir Alkaya hun vertrek aan. Maarten Hijink deed dat al in april.

De leegloop is groot. Vooral het vertrek van smaakmaker Kwint en van Alkaya, de nummer 3 op de lijst, kwam onverwacht – ook voor hun partijgenoten. Kwint schreef een lange brief en vreesde cynisch te worden omdat hij weinig voor elkaar bokst vanuit de oppositie in de jeugdzorg.

Alkaya, die in het recente zomernummer van partijblad de Tribune nog zes pagina’s aandacht en bewondering krijgt, laat weten: “Ik ben niet alleen socialist, ik ben ook vader. Ik zie het vaker misgaan bij kleinere fracties met Kamerleden die een gezin hebben.” 

Daarmee is hij niet de enige die mede vertrekt om de werkdruk. Leijten kampte in het verleden met burn-outverschijnselen en vond het tijd voor iets buiten ‘de Haagse bubbel’. Ook zij vindt dat het in Den Haag ‘te langzaam gaat’. Hijink zei dat zijn ‘drie jongens een vader verdienen die er vaker voor hen is’.

Lees verder: Exodus SP-fractie: ‘We werken harder dan anderen, maar resultaat blijft uit’ (parool.nl) (28 juli 2023)

Verkiezingsnieuws

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600