Nu de poppetjes wisselen is een nieuwe politieke consensus nodig

Begin juli nam Renske Leijten na zeventien jaar afscheid als Tweede Kamerlid. Inmiddels blijkt Leijten niet de enige die afscheid neemt. Daarom is dit het ideale moment om de managementcultuur die de afgelopen jaren de politieke regeerde vaarwel te zeggen.

Na de val van kabinet-Rutte IV, het vertrek van onder andere Mark Rutte en Sigrid Kaag uit de politiek én de verwachte komst van een generatie nieuwe lijsttrekkers bij coalitie- en oppositiepartijen, komt er ruimte. Ruimte voor andere politiek, een andere aanpak en andere zwaartepunten in de politieke mores dan we de afgelopen jaren zagen.

Hoe iemand die ruimte invult, hangt in hoge mate af van diens mens- en wereldbeeld en de onderliggende politieke ideologie waar iemand voor staat. Uiteindelijk werkt elke politicus vanuit een ideologische grondslag, hoezeer sommigen dat ook ontkennen. Het is daarom goed om nu, in de aanloop naar nieuwe Tweede Kamerverkiezingen, een nieuwe common ground vorm te geven; morele principes die de basis horen te zijn van de leiders van ons land.

Managementcultuur

Als minister-president had Mark Rutte een grote vaardigheid: de politiek als praktisch en niet-ideologisch presenteren. ‘Doen wat nodig is’ is een adagium waar niemand aanstoot aan kan nemen, net als overigens ‘Nu aanpakken’ of ‘Nu vooruit’. Maar hoe praktisch iets ook wordt gepresenteerd, of hoe pragmatisch een veel gebruikte aanduiding ook klinkt: niemand ontkent dat er de afgelopen jaren veel problemen niet zijn opgelost.

Of het nu de aanpak van de stikstofuitstoot was, herziening van de jeugdzorg, het toeslagenstelsel verbeteren óf afschaffen: het afgelopen jaar passeerden meerdere grote problemen de revue. Hoe we deze zaken organiseren zegt veel over het onderliggende wereldbeeld. Van een voormalig SP-Kamerlid is het niet verwonderlijk om te horen dat de markt vele problemen niet heeft opgelost; de erkenning dat de overheid dat ook niet deed krijgt u er direct bij. Waarom? Elke voorgestelde oplossing leek meer op probleemmanagement dan op echte keuzes maken.

Lees vooral meer (want aanrader): Nu de poppetjes wisselen is een nieuwe politieke consensus nodig (fd.nl) (13 juli 2023)

Verkiezingsnieuws

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600