Hoe betrouwbaar is Agrifacts, BBB’s hofleverancier van informatie?

Het is februari 2020 als Geesje Rotgers wordt gewaarschuwd door de politie. Voor haar deur dreigt een boerenprotest. De zorgen blijken onnodig. „Geesje bedankt” staat op een bord dat een tractor van Farmers Defence Force (FDF) een dag later de lucht in tilt.

Een paar dagen eerder heeft Rotgers in Den Haag onderzoek gepresenteerd dat de stikstofcijfers van het Rijkinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in twijfel trekt. Volgens Rotgers zijn de boeren slechts verantwoordelijk voor een kwart van de stikstofneerslag in beschermde natuurgebieden. Volgens het RIVM is het meer dan 40 procent.

Een woordvoerder van Farmers Defence Force komt Rotgers een bos bloemen brengen. „Afgelopen donderdag kwam voor ons boeren het verlossende verhaal”, zegt hij. „Terwijl wij al heel lang wisten dat er van die cijfers weinig deugde.” „Gewoonweg fantastisch”, reageert Rotgers. „Maar het is het werk dat alle boeren samen doen hè”, zegt ze. „En we gaan gewoon door!”

De boeren juichen.

Partijleider Caroline van der Plas van de Boer Burger Beweging (BBB) krijgt er naar eigen zeggen „tranen van in haar ogen”. „Heel ontroerend”, twittert ze. „En dik verdiend.” Op dat moment is Van der Plas, net als Rotgers, ook nog journalist. Rotgers is hoofdredacteur van V-focus, een onafhankelijk tijdschrift voor de veehouderij, staat op de website. Rotgers, opgegroeid op een boerenbedrijf in Groningen, werd landbouwjournalist na werk voor de beroepsvereniging voor dierenartsen. Van der Plas werkt voor Pig Business, vakblad voor varkenshouders. Op de website verslaat Van der Plas „de ode” die Farmers Defence Force aan Rotgers brengt.

Enkele weken later blijkt dat Rotgers de boeren valse hoop heeft gegeven. De RIVM-cijfers kloppen wél.

Lees verder: Hoe betrouwbaar is Agrifacts, BBB’s hofleverancier van informatie? - NRC (10 maart 2023)

Verkiezingsnieuws

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600