Tweede Kamerverkiezingen zijn op woensdag 22 november, stemmen op één dag

De Tweede Kamerverkiezingen worden gehouden op woensdag 22 november. Dit heeft de ministerraad besloten. De verkiezingen zijn op één dag en niet verspreid over drie dagen zoals bij de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021. Destijds werd een uitzondering op de wet gemaakt vanwege de coronacrisis, nu kan dat niet.

Het aanpassen van de wet om gespreide verkiezingen mogelijk te maken, lukt niet meer op korte termijn. "Het is weer klassiek op één dag", zegt minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken.

Zorgvuldig
Bruins Slot zegt dat de Tweede Kamerverkiezingen niet eerder dan 22 november geregeld kunnen worden. Gemeenten hebben gezegd voldoende tijd nodig te hebben om de stemlokalen op orde te krijgen. Ook moeten er voldoende vrijwilligers gevonden worden voor de stembureaus. "Stemmen is heel belangrijk in de democratie en dat moet goed, betrouwbaar en zorgvuldig gebeuren."

Het was al bekend dat het op zijn vroegst half november zou worden. En Tweede Kamerverkiezingen worden altijd op een woensdag gehouden.

Lees meer: Tweede Kamerverkiezingen zijn op woensdag 22 november, stemmen op één dag (nos.nl) (14 juli 2023)

Verkiezingsnieuws

logo button
Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Hester Kooistra
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600