Factcheckers uni Leiden: ‘Oud-Statenlid en kandidaat tijdens verkiezingen in Groningen promoot jodenhaat’

De Drentse en Groningse Statenkandidaat Daniël Osseweijer, die tot voor kort ook in de Groningse Provinciale Staten zat voor Forum voor Democratie, is er niet vies van om soms eeuwenoude anti-joodse ideeën te recyclen en te promoten. Tot die conclusie komen de Nieuwscheckerseen factcheck-initiatief van de opleiding Journalistiek en Nieuwe Media van de Universiteit Leiden.

Het voormalige Statenlid kwam twee jaar terug al eens in opspraak over zijn opvallende Twittergedrag. Het factcheckerscollectief onder leiding van docenten Alexander Pleijter en Peter Burger analyseerde daarom nog eens reeks tweets van Osseweijer van het afgelopen jaar en komt tot de conclusie dat het Statenlid nog niet is genezen van zijn pro-complot en anti-joodse sentiment.

De twee universiteitsdocenten lijken een ommekeer te zien in het gedrag van Osseweijer. “Tot eind vorig jaar beperkte Osseweijer zich tot het retweeten van antisemitische accounts”, aldus Nieuwscheckers. “Maar op 15 november postte hij zelf twee antisemitische berichten (..) en op 19 januari prees hij een complotboek aan over Joodse bankiers. Ook moedigde hij zijn aanhang aan het account te volgen van een vrouw die Jodenhaat verspreidt en bijeenkomsten organiseerde die Osseweijer bijwoonde.”

Lees verder: Factcheckers uni Leiden: ‘Oud-Statenlid en kandidaat tijdens verkiezingen in Groningen promoot jodenhaat’ | OOG Radio en Televisie (oogtv.nl) (13 maart 2023)

Verkiezingsnieuws

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600