Peiling Eerste Kamer: VVD aan kop, electoraat GroenLinks / PvdA groeit

De VVD zou de grootste partij in de Eerste Kamer worden als er vandaag verkiezingen zouden zijn voor de Provinciale Staten. Dat blijkt uit de meest recente Ipsos peiling, die is uitgevoerd tussen 17 en 27 februari. De VVD blijft stabiel ten opzichte van onze vorige peiling in week 7, toen de liberalen ook op 15 virtuele zetels in de Senaat stonden.

Na de VVD volgen GroenLinks en PvdA, die samen één fractie zullen vormen in de Eerste Kamer. Gezamelijk komen zij uit op 13 zetels (8 voor GroenLinks, 5 voor PvdA), een stijging van twee zetels ten opzichte van onze vorige Eerste Kamerpeiling. Deze stijging komt op het conto van GroenLinks: waar ze in week 7 nog op 6 zetels stonden in de Eerste Kamerpeiling, stijgen ze nu naar 8 zetels.  

Op dit moment staan zowel de PVV, als BBB op 9 zetels en komen hiermee uit op een gedeelde derde plek. De coalitiepartijen – VVD, CDA, D66 en ChristenUnie – komen momenteel uit op 28 zetels. Hiermee komen zij vier zetels lager uit dan het aantal dat ze nu in de Eerste Kamer bezetten.

Een meerderheid in de Eerste Kamer lijkt voor het kabinet Rutte IV op dit moment verder weg dan ooit. Samenwerking met de gemeenschappelijke fractie van GroenLinks en PvdA zou wel tot een meerderheid leiden (41 zetels). Een samenwerking ‘via rechts’ lijkt op basis van deze peiling ingewikkelder.

Lees verder: Peiling Eerste Kamer: VVD aan kop, electoraat GroenLinks / PvdA groeit | Ipsos (1 maart 2023)

Verkiezingsnieuws

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600