Ook ‘punk-Kamerlid’ Peter Kwint (SP) niet opnieuw verkiesbaar: ‘Geen van de problemen in mijn portefeuille ook maar bijna opgelost’

De SP die Kwint verlaat, staat er niet goed voor. Begin juli stapte ook collega-Kamerlid Renske Leijten op, onder meer populair vanwege haar rol in het ontrafelen van de Toeslagenaffaire.

Tweede Kamerlid Peter Kwint (SP) stelt zich niet opnieuw verkiesbaar voor de parlementsverkiezingen in november. Dat meldt hij dinsdag in een brief. Kwint verwierf naamsbekendheid als woordvoerder onderwijs, cultuur en media van de SP-fractie. Hij was lid van de parlementaire enquêtecommissie naar de Aardgaswinning in Groningen. Kwint is sinds 2007 actief in de Haagse politiek, en sinds 2017 zetelt hij in de Kamer.

In zijn afscheidsbrief schrijft hij: „Deze brief staat al een jaar of anderhalf ergens achterin de notities van mijn telefoon”. Volgens Kwint ligt aan zijn vertrek geen „ruzie of drama ten grondslag”, en is hij er nog altijd van overtuigd dat de SP „het beste vehikel is voor systeemverandering”. Maar, zo schrijft hij, „ik ben er niet langer van overtuigd dat ik op dit moment de beste persoon ben om in de Kamer een belangrijk onderdeel te zijn van dat vehikel”. Hij heeft nog geen concrete plannen voor na zijn vertrek in december, behalve dat hij hoopt dat er een „gezondere balans” tussen zijn werk en sociale leven zal zijn.

Lees verder: Ook ‘punk-Kamerlid’ Peter Kwint (SP) niet opnieuw verkiesbaar: ‘Geen van de problemen in mijn portefeuille ook maar bijna opgelost’ - NRC (25 juli 2023)

Verkiezingsnieuws

logo button
Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Hester Kooistra
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600