PvdA lijkt in Amsterdam bezig aan herrijzing in laatste peiling

Naast D66 en GroenLinks maakt inmiddels ook de PvdA een serieuze kans om volgende week de grootste partij van Amsterdam te worden. De Partij voor de Dieren en JA21 groeien gestaag door in een nieuwe peiling.

Dat blijkt uit een slotpeiling die de afdeling Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) van de gemeente Amsterdam op verzoek van AT5 en Het Parool heeft uitgevoerd onder 1009 Amsterdamse kiesgerechtigden. De onderzoeksperiode was tussen 2 en 10 maart, wat betekent dat ook de effecten van de oorlog in Oekraïne gereflecteerd worden in deze peiling.

GroenLinks gaat daarin van 20 naar 14 procent en D66 van 16 naar 13 procent terwijl de PvdA het steeds beter doet. Die partij kruipt in deze peiling met 13 procent van de stemmen richting de koppositie. “De PvdA groeit een paar procentpunten en lijkt zich te kunnen mengen in de strijd om wie de grootste partij wordt,” zegt hoofdonderzoeker Jeroen Slot van OIS. Het is voor partijen belangrijk om de grootste te worden, omdat de partij die dat lukt het initiatief krijgt bij de vorming van een nieuwe coalitie en daarmee zijn stempel kan drukken op het bestuur van de stad.

Lees verder: PvdA lijkt in Amsterdam bezig aan herrijzing in laatste peiling | Het Parool (13 maart 2022)

 

Verkiezingsnieuws

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600