TV debatten hebben grote invloed op stemgedrag kiezer

Met de Tweede Kamerverkiezingen in aantocht zijn er straks ook weer volop verkiezingsdebatten op tv. Voor politici zijn die debatten van levensbelang, omdat een deel van de kiezers daarmee bepaalt op wie ze zullen stemmen. Zo hadden de tv-debatten in 2012 en 2021 een groot effect op het stemgedrag van de kiezer, zegt opinieonderzoeker Peter Kanne.

Er zijn volgens Kanne drie zaken die een belangrijke rol spelen voor de kiezersgunst richting de stembusgang. "Dat zijn de debatten, dat zijn experts die de debatten duiden aan de talkshowtafels, en het zijn de peilingen. Dat beïnvloedt allemaal de mening van de kijker over wie het goed heeft gedaan tijdens zo'n debat."

Gisteren maakte RTL 4 bekend twee verkiezingsdebatten te organiseren, op 5 november en op 12 november. Ook de NOS, EénVandaag, College Tour en het Jeugdjournaal organiseren de komende weken debatten tussen de partijleiders.

"De gehele verkiezingsperiode houden we peilingen om te zien wat mensen belangrijke thema’s vinden", zegt Gijs Rademaker van het RTL Nieuwspanel. "Op dit moment spelen thema’s als de woningmarkt, armoede, immigratie en gezondheidszorg het meest in de hoofden van kiezers, maar ook veiligheid, klimaat en de relatie tussen overheid en burgers spelen een belangrijke rol."

Bron: RTL Nieuws 06-10-2023

Verkiezingsnieuws

logo button
Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Hester Kooistra
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600