Botsingen en grote verschillen in eerste grote verkiezingsdebat

In het eerste grote verkiezingsdebat in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen, op NPO Radio 1, hebben vijftien landelijke politici geprobeerd hun tegenstellingen zo duidelijk mogelijk naar voren te brengen.

Bij thema's als stikstof, koopkracht, klimaat, wonen en migratie botsten de partijen stevig. Niet alleen links en rechts en coalitie en oppositie, maar ook de coalitiepartijen onderling.

Bij het debat over de portemonnee liep het bijvoorbeeld uit op een felle discussie tussen oppositiepartijen PVV en GroenLinks aan de ene kant en de coalitiepartijen VVD en de ChristenUnie aan de andere kant.

PVV-leider Wilders vindt dat de coalitie "zich kapot moet schamen" omdat veel mensen hun boodschappen niet meer kunnen betalen. GroenLinks-leider Klaver wil dat de VVD toegeeft dat voor de oorlog in Oekraïne al te weinig is gedaan voor mensen met een lager inkomen. "Geef toe dat je hebt gefaald."

VVD-fractievoorzitter Hermans verdedigde zich met het argument dat het kabinet in 2022 zoveel mogelijk heeft gedaan om de gevolgen van de hoge energieprijzen te verzachten. De VVD heeft al dertien jaar zijn verantwoordelijkheid genomen, zei ze.

"Er zijn in die tijd een economische, een asiel- en een coronacrisis geweest en wij hebben keer op keer onze mouwen opgestroopt." Ook de nieuwe partijleider van de ChristenUnie Bikker zegt dat haar partij "knokt voor iedereen die het hardst nodig heeft." "Wij nemen verantwoordelijkheid."

Lees verder: Botsingen en grote verschillen in eerste grote verkiezingsdebat (nos.nl) (3 maart 2023)

Verkiezingsnieuws

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600