Vrouw-zijn, een nadeel van jewelste

Alles wat  zo plezierig aan Kaag vindt, bleek voor anderen een bron van afschuw. Vrouwen die bewonderenswaardig zijn moeten kennelijk naar beneden gehaald worden, schrijft ze.

Sigrid Kaag te zijn, althans: zo iemand. Kon ik dat maar! Zulke gedachten heb ik vaak gehad, vroeger, toen Kaag nog een indrukwekkende diplomaat was. Als zíj nu eens in het landsbestuur kwam, dacht ik, en dachten dus ook veel anderen, dán hadden we tenminste iemand die de wereld kent, die thuis is in het diplomatieke verkeer, die haar talen spreekt, die veel ervaring heeft, die tactvol is en beschaafd en – nu ja, wat niet eigenlijk.

Niet dat ik van haar partij ben, maar dat maakt niet altijd uit. En bij dat alles speelde natuurlijk ook mee dat Kaag een vrouw was. Als vrouw vind je het soms, vaak misschien wel, plezierig om een bewonderenswaardige seksegenote te hebben, aangezien de meeste door de wereld bewonderenswaardig gevonden personen nu juist geen seksegenoten zijn.

Enfin, Kaag kwam naar Nederland en ging in het landsbestuur en we weten allemaal hoe dat nu afgelopen is.

Natuurlijk viel ze soms ook tegen – wie niet? Barack Obama bleek destijds ook niet de uitkomst van alle dromen, niemand op wie veel geprojecteerd wordt, kan dat allemaal in vervulling laten gaan en zeker niet als hij of zij maatregelen moet nemen en compromissen moet sluiten. Alleen dictators kunnen grote veranderingen rap doorvoeren.

Lees meer: Opinie | Vrouw-zijn, een nadeel van jewelste - NRC (14 juli 2023)

Verkiezingsnieuws

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600