Als Omtzigt meedoet aan de verkiezingen waar staat hij dan voor? Een analyse in nrc van zijn stemgedrag

Een partijprogramma heeft het kamerlid vooralsnog niet, dus wie wil weten hoe links of rechts Omtzigt is, moet kijken naar zijn stemgedrag.

'Hij wordt gewaardeerd om zijn controlerende functie en kritische houding' zegt Tom Lauwerse politicoloog van Universiteit Leiden. En daarom staat hij in sommige peilingen op 46 zetels. Maar wat gaan die kiezers doen wanneer Omtzigt zijn verkiezingsprogramma bekend maakt en dat toch niet nioet aansluit bij hun eigen standpunten? Hoeveel zetels blijven er dan over vraagt Lauwerse zich af. 

Wie wil weten wat Omtzigt vindt,  oet kiojken naar het stemgedrag sinds hij in spetember 2021 na zieketverlof door een burnout terugkeerde in de kamer als zelfstandig kamerlid, en vergelijk dat met andere fracties. Hierbij verzamelde Lauwerse via de Dutch Parliamentary Behaviour Dataset alle stemmingen.

De SGP is de partij waarmee Pieter Omtzigt in stemgedrag met 81% het meeste overeenkomt. Kort daarop volgt de BoerBurgerBeweging (80%). Zijn stemgedrag kiomt het minst o ereen met FVD (57%) en de PVV (63%). Al met al behoort Omtzigt tot de oppositiepartijen iets rechts van het midden zegt Lauwerse, hij stemt minder vaak met de coalitie mee. Bij onderwerpen als zorg en sociale zekerheid stemt hij wel vaker dan gemiddeld met linkse partijen mee - ook Omtzigt wil bijvoorbeeld mindear eisen stellen aan een bijstandsuitkering. Maar op andere sociaal-economische onderwerpen overlapt hij juist met rechtsere partijen als SGP, BBB en Ja21. Je kunt Omtzicht daarom moeilijk een linkse politicus noemen, stelt Lauwerse.

Bron: NRC 17-08-2023 

Verkiezingsnieuws

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600