Arjen Lubach ontdekt merkwaardige drijfveer om Nederlanders in buitenland te laten stemmen

De Provinciale Statenverkiezingen komen eraan en daarvoor mogen we in maart weer naar de stembus. Ook Nederlanders die in het buitenland wonen mogen dat. Zij stemmen dan op een ‘spookprovincie’, maar daar zet De Avondshow-presentator Arjen Lubach zijn vraagtekens bij. Het lijkt een nobel plan, zonder belangen… toch?

Het is inmiddels bekend dat Nederlanders die in het buitenland wonen voor het eerst mogen stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen. En daarmee dus bepalen wie er in de Eerste Kamer komen. Lubach besloot, zoals hij dat wel vaker met omstreden onderwerpen doet, in zijn Avondshow daar eens dieper in te duiken.

Arjen Lubach heeft vragen bij stemrecht Nederlanders buitenland
Bij de Provinciale Statenverkiezingen stem je op Statenleden uit jouw provincie. Die leden kiezen dan weer wie er in de Eerste Kamer terechtkomen. En zoals je weet heeft de Eerste Kamer een belangrijke functie bij het maken van politiek beleid en onze wetten.

„Maar Nederlanders in het buitenland wonen natuurlijk niet in een provincie”, kaart Lubach aan. En daar komt de spookprovincie aan de orde, inclusief eigen kandidaten. En die kandidaten wonen ook weer in het buitenland. Of zoals Lubach het verwoord: „Wel fijn dat je op iemand kunt stemmen die ook geen idee heeft wat er in Nederland speelt.” En wie gekozen wordt, hoeft slechts één dag naar Nederland te komen om de nieuwe Eerste Kamer te kiezen. Voor dit plan werd zelfs de grondwet aangepast. Bijna alle partijen doen mee in de spookprovincie, op drie partijen na. Namelijk BBB, ChristenUnie en PVV.

Lees verder: Nederlanders in buitenland laten stemmen? Lubach ontdekt iets (metronieuws.nl) 

Verkiezingsnieuws

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600