Provinciale Staten Verkiezingen 2023

logo provincie Drenthe

Drenthe - 39 zetels

Op 15 maart 2023 zijn er verkiezingen voor de provincie. We kiezen dan wie er in de Provinciale Staten komen. Als je 18 jaar of ouder bent, mag jij ook stemmen.

Met jouw stem heb je invloed op hoe Drenthe eruit ziet. De plannen van de provincie gaan namelijk over heel Drenthe. Zo zorgt de provincie voor wegonderhoud, goede bereikbaarheid via openbaar vervoer en stimuleert zij de productie en het gebruik van duurzame energie. Doordat de provincie de natuur beschermt, fietsroutes aanlegt en cultuur en sport ondersteunt, kan jij erop uit in Drenthe.

Door te stemmen laat je zien wat jij belangrijk vindt voor Drenthe!

Drents Parlement | Home

Drents Parlement | Verkiezingen

KIESKOMPAS DRENTHE

Provinciale Statenverkiezingen 2023 Drenthe (stemwijzer.nl) 

Wat doen we? - Provincie Drenthe 

Opmerkelijk

SAMEN EERLIJK DUURZAAM (groenlinks.nl)

INLEIDING: IN WELK DRENTHE WILLEN WE LEVEN?
Stel het is juli 2040 en je rijdt langs de Mondenweg richting Nieuw-Buinen. Grote velden met aardappelen, tarwe en bieten in strokenteelt, groenten voor menselijk gebruik en zo nu en dan grasland. De akkers zijn groen, maar langs de randen bloeien klaprozen, korenbloemen en allerlei andere zomerbloemen. (...) Het valt ook op dat de mensen in het dorp er zo opgewekt uitzien: door het sport- en beweging-programma is obesitas bijna verdwenen en doordat ook roken nu zo goed als overal verdwenen is leven mensen langer en in goede gezondheid. Het heeft toch geholpen dat een pakje sigaretten in 2030 €30 kostte. De wietteelt is gelegaliseerd en dus is het verdienmodel van de criminelen verdwenen en daarmee ook de kans dat jongeren in de drugshandel verstrikt raken. Op de lijst van de provincies waar mensen het gelukkigst zijn staat Drenthe bovenaan in 2040! 

Eerste Kamerverkiezingen

De provincies gaan niet over het cannabis- en drugbeleid. De Provinciale Statenleden kiezen de Eerste Kamerleden en die gaan wel over het drugbeleid.

Zorg voor voldoende cannabisvriendelijke zetels in de Eerste Kamer door op een cannabisvriendelijke partij te stemmen bij de Provinciale Statenverkiezingen. 

Om een beeld te vormen van de cannabisvriendelijkheid van de landelijke politieke partijen vind je HIER een overzicht. Check de cannabisvriendelijkheid van de partijen aan de hand van de verkiezingsprogramma's van 2021: Tweede Kamerverkiezingen 2021 

Ga stemmen in alle Staten
voor de Eerste Kamer 

 

Hieronder vind je het overzicht van alle deelnemende partijen aan de Provinciale Statenverkiezingen in Drenthe. Door op een partij te klikken kom je bij de website van deze partij.

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600