Ze is anders dan Rutte, en ook weer niet

Ze was al de favoriet en meldde zich woensdag zelf: justitieminister Dilan Yeşilgöz wil VVD-lijsttrekker worden. „Ze is een echte liberaal”, zegt een aantal VVD’ers.

Als de VVD-leden, zo’n 24.000, Dilan Yeşilgöz (46) kiezen als hun nieuwe leider, krijgen ze een heel ander iemand dan Mark Rutte. Een vrouw, voor het eerst in de geschiedenis van de VVD. Van Turks-Koerdische afkomst: op haar achtste kwam ze met haar ouders naar Nederland. Rutte woonde zijn hele leven in Den Haag, zelfs toen hij in Leiden geschiedenis studeerde wilde hij die stad liever niet verlaten. En in de partij wordt Yeşilgöz gezien als een rechtse hardliner, Rutte helemaal niet.

Maar met haar krijgt de VVD óók meer van hetzelfde. Net als Rutte koos Yeşilgöz woensdagochtend voor De Telegraaf, dé krant van de VVD-achterban, om haar kandidatuur als lijsttrekker bekend te maken. Met een tekst die de VVD-campagneadviseurs ook net zo goed door Rutte hadden kunnen laten uitspreken: „Ik sta klaar om ons land nog sterker en weerbaarder te maken. Veiliger, welvarender en klaar voor de toekomst.” Een dag eerder, bij de NOS, was ze „nog aan het nadenken”, al was toen al van haar gezicht af te lezen dat ze daar allang klaar mee was en ze niet kon wachten om het te vertellen.

Lees meer: Ze is anders dan Rutte, en ook weer niet - NRC (12 juli 2023)

Verkiezingsnieuws

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600