Boer Koekoek herleeft vanaf zaterdag in Hollandscheveld - maar wie was hij ook alweer? 'Dit was de eerste populistische politicus'

Ronkende trekkers en boze boeren: theaterspektakel Boer Koekoek dat zaterdag zijn première beleeft in Hollandscheveld, is uiterst actueel. Maar nu eerst terug naar het dorp zelf, naar de Boerenopstand van 1963 onder leiding van Hendrik Koekoek.

O p de plek waar het zich zestig jaar geleden afspeelde, herinnert een grote zwerfkei aan de ’Opstand der Braven’, voorzien van een bordje met ’Opdat wij niet vergeten de slag in ’63 Holl.-veld’. Het monument staat op de plek waar die nacht een boerderij in vlammen opging.
Theatermaker Tom de Ket, zelf geboren in Assen, hoefde niet lang na te denken over een locatievoorstelling in Hollandscheveld over Boer Koekoek, de markante leider van de opstand. „Toen al hadden de boeren last van overheidsbemoeienis – ruilverkaveling, schaalvergroting, eier- en melkprijzen – en nu nog steeds, misschien nog wel erger. In de voorstelling die zaterdag in première gaat in Hollandscheveld, worden verleden en heden met elkaar verweven. De stikstofproblematiek van nu verdeelt het land. De parallellen met nu liggen voor het oprapen.”

Dat is in Hollandscheveld zeker te merken. Het dorp met krap 4000 inwoners hangt vol omgekeerde vlaggen. Waar vroeger zo’n beetje bij elk huis de melkbussen voor de deur stonden, zijn er nu nog maar twee fulltime boeren actief. Hele generaties plattelandsfamilie zijn al verdwenen na regelgeving omtrent mestbeleid en fosfaatrechten en nu dreigen door de stikstofmaatregelen ook de laatsten der Mohikanen te sneuvelen.

Stikstofregels
De Ket kan er zelf over meepraten. Zijn bekende theaterproductie Het Pauperparadijs in het voormalige heropvoedingskamp Veenhuizen, dat daar in de zomer van 2016 in première ging, moest vorig jaar geheel worden afgelast omdat het niet voldeed aan de stikstofregels. „Na twee moeilijke coronajaren liepen we ineens tegen absurde stikstofeisen aan en kregen we geen vergunning. Kafkaëske toestanden”, moppert De Ket. „Het heeft me extra gemotiveerd om deze voorstelling over de Boerenopstand te maken.”

Lees meer: Boer Koekoek herleeft vanaf zaterdag in Hollandscheveld - maar wie was hij ook alweer? 'Dit was de eerste populistische politicus' - Dagblad van het Noorden (dvhn.nl) (15 juli 2023)

Verkiezingsnieuws

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600