Peilingen in 12 provincies: BBB wint in oosten en noorden, VVD doet het goed in westen en zuiden

In samenwerking met EenVandaag voerde Ipsos peilingen uit in alle twaalf provincies in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen 2023. Dit zijn de belangrijkste resultaten.

De BoerBurgerBeweging kan op veel steun rekenen in de noordelijke en oostelijke provincies van Nederland. In het zuiden en het westen van het land doet de VVD het goed. Forum voor Democratie verliest vrijwel overal fors. Dat blijkt uit zetelpeilingen van Ipsos in samenwerking met EenVandaag in de twaalf provincies. De peilingen geven een goed beeld van wat inwoners van de individuele provincies zouden stemmen als er vandaag Provinciale Statenverkiezingen zouden zijn.

Verlies Forum voor Democratie

Forum voor Democratie lijkt in alle Provinciale Staten een groot aantal zetels te gaan verliezen als er vandaag verkiezingen worden gehouden. In Zuid-Holland en Noord-Brabant zou de partij zijn grootste verliezen lijden: in beide provincies staat Forum voor Democratie op 8 zetels verlies ten opzichte van de verkiezingsuitslag in 2019.

Opkomst BBB

In het noorden en in het oosten van Nederland lijkt de BoerBurgerBeweging (BBB) veel electoraal potentieel te hebben. In de provincie Groningen peilt BBB 8 zetels. Daarmee zou de partij de grootste kunnen worden. Ook in Drenthe (9), Gelderland (9), Overijssel (9) en Friesland (7) kan BBB op veel steun rekenen. In deze provincies is het gat met andere partijen wel kleiner dan in Groningen. In Gelderland bijvoorbeeld peilen zowel BBB als VVD nu 9 zetels.

Lees verder: Peilingen in 12 provincies: BBB wint in oosten en noorden, VVD doet het goed in westen en zuiden | Ipsos (3 maart 2023)

Verkiezingsnieuws

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600