BBB in provinciale zetelpeiling nu grootste in Drenthe en Groningen, VVD doet het goed in zuiden en westen

De BoerBurgerBeweging debuteert in veel provincies met een fors aantal zetels. Vooral in het noordoosten van het land schudt de partij de provinciale politiek op. In Groningen en Drenthe is de partij nu zelfs de grootste.

In veel andere provincies moet BBB een andere partij, vaak de VVD, naast of voor zich accepteren, blijkt uit zetelpeilingen van EenVandaag en Ipsos in de twaalf provincies. De peilingen geven een goed beeld van wat inwoners van de individuele provincies zouden stemmen als er vandaag Provinciale Statenverkiezingen zouden zijn.

BBB grootste in Groningen en Drenthe

De steun in Drenthe voor de BBB is goed voor 9 van de 41 zetels, een stuk groter dan bijvoorbeeld de VVD die op 5 zetels staat. In de Groningse peiling is de BBB ook de grootste, daar staat de partij op 8 zetels. Daarna volgen de PvdA en de SP, die beide op 5 zetels uitkomen.

Ook in andere provincies in het noorden en oosten, zoals in Gelderland (9), Overijssel (9) en Friesland (7), is de steun voor BBB flink, maar is het gat met de andere partijen kleiner. In Gelderland staat ook de VVD op 9 zetels en dus gelijk met de BoerBurgerBeweging. In Friesland komen meerdere partijen in de buurt van BBB, waaronder de PvdA (5), de SP (5) en de PVV (5).

De kloof in Overijssel

Ook in Overijssel is de VVD (7 zetels) te groot om te stellen dat BBB (9 zetels) de grootste is, aangezien er rekening moet worden gehouden met een foutmarge van 2 zetels. Een flink deel van de CDA-kiezers is zichtbaar teleurgesteld in 'hun' partij. Die partij verliest 3 van de 9 zetels uit 2019.

In Overijssel is de kloof tussen Randstad en provincie een belangrijk regionaal thema. Zes op de tien Overijsselaars noemen die kloof redelijk tot zeer sterk. Stikstof is één van de thema's waar de kloof, volgens Overijsselaars, het meest wordt gevoeld.

Lees verder: BBB in provinciale zetelpeiling nu grootste in Drenthe en Groningen, VVD doet het goed in zuiden en westen - EenVandaag (avrotros.nl) (2 maart 2023)

Verkiezingsnieuws

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600