Volgende partijleider van het CDA mag niet het kabinet in

De volgende partijleider van het CDA moet geen minister worden, maar voorzitter van de fractie in de Tweede Kamer. Dat heeft de partijtop besloten. Scheidend politiek leider Wopke Hoekstra ging na de vorige verkiezingen wel het kabinet in als minister van Buitenlandse Zaken en dat kwam hem op kritiek te staan, omdat hij hierdoor niet zichtbaar genoeg was als CDA-leider.

Leden van de partij kunnen de komende dagen solliciteren voor de functie van lijsttrekker en dus tevens politiek leider. Na gesprekken presenteert het bestuur half augustus één kandidaat. Ook hier doet het CDA het anders dan de vorige keer, toen er een veelbesproken interne lijsttrekkersverkiezing werd gehouden nadat het bestuur verschillende kandidaten had aangedragen.

In de evaluatie werd geconcludeerd dat die verkiezing (die Pieter Omtzigt nipt verloor van Hugo de Jonge) tot wantrouwen had geleid en persoonlijke verhoudingen had beschadigd. Een lijsttrekkersverkiezing is overigens dit keer niet uitgesloten; er kunnen zich tot eind augustus tegenkandidaten melden. Als dat gebeurt, komt er een digitale stemming.

Lees meer: Volgende partijleider van het CDA mag niet het kabinet in (nos.nl) (12 juki 2023)

Verkiezingsnieuws

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600