Provinciale Statenverkiezingen 2023 bij de NOS

Provinciale Statenverkiezingen 2023 bij de NOS - Over NOS (20 februari 2023)

De NOS besteedt de komende tijd uitgebreid en op vrijwel alle platforms aandacht aan de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart. Om te beginnen op 3 maart met het radiodebat, traditiegetrouw de aftrap van de verkiezingsuitzendingen van de NOS. De avond voor de stembusgang debatteren de politieke kopstukken ook op televisie, en de verkiezingsavond zelf staat geheel en al in het teken van de uitslagen. Omdat die gedurende de nacht blijven binnenkomen, is er in de ochtend een speciaal uitslagenprogramma op tv en veel aandacht in de reguliere programmering op de radio. Ook online kan het nieuws rond de verkiezingen op de voet worden gevolgd.

Het belang van de Provinciale Statenverkiezingen is tweeledig: de uitslag bepaalt niet alleen de samenstelling van de provinciebesturen (die een belangrijke rol hebben in lastige dossiers zoals stikstof en asiel) maar ook de slagkracht van het kabinet-Rutte IV. De nieuwe Provinciale Staten kiezen namelijk eind mei de leden van de Eerste Kamer, waar de coalitie momenteel – met 32 van de 75 zetels – in de minderheid is.

Hieronder een overzicht van de NOS-producties rond de Provinciale Statenverkiezingen:

Vrijdag 3 maart
RADIO
NOS Nederland Kiest – Het Debat
Zestien fractievoorzitters uit de Tweede Kamer zijn uitgenodigd om met elkaar in debat te gaan. De uitzending begint met drie provinciale politici. Onder leiding van Winfried Baijens en Wilma Borgman komen thema’s als wonen, migratie en vertrouwen in de politiek aan de orde.
17.00-19.00 uur, NPO Radio 1, NPO Politiek en Nieuws


Dinsdag 14 maart
TELEVISIE
NOS Nederland Kiest – Het Debat
Aan de hand van zes thema’s die zowel provinciaal als landelijk spelen (zoals energiezekerheid, huisvesting van migranten en verdeling van de ruimte) krijgt de kijker inzicht in de standpunten van de partijen. De thema’s in deze rechtstreekse uitzending worden elk geïntroduceerd met een korte video, die het startpunt is voor een gesprek van Simone Weimans met twee provinciale lijsttrekkers. Daarna volgt een debat onder leiding van Rob Trip over hetzelfde thema tussen drie landelijke partijleiders. Uitgenodigd zijn de partijleiders van de twaalf grootste landelijke partijen. Wie dat zijn, wordt bepaald op basis van het gemiddelde van het huidige aantal zetels in de Tweede Kamer en het aantal zetels volgens de Peilingwijzer op 22 februari. In totaal zijn twaalf provinciale lijsttrekkers gevraagd om over de thema’s in gesprek te gaan.
20.33-22.09 uur, NPO 1 (en 21.20-22.40 uur, BVN)


Woensdag 15 maart
TELEVISIE
NOS Nederland Kiest – De Uitslagen
In een rechtstreekse uitzending voeren Rob Trip en Simone Weimans gesprekken met de politieke duiders van de NOS (Marleen de Rooy, Arjan Noorlander en Xander van der Wulp). Malou Petter staat aan het uitslagenscherm. Ook wordt veel geschakeld met een groot aantal locaties in het hele land: verslaggevers zijn in de provincies en bij partijbijeenkomsten. Daarnaast geeft politiek geograaf Josse de Voogd inzicht in het stemgedrag van Nederland en de regionale verschillen. Vanaf 21.00 uur komen de uitkomsten binnen van de exitpolls in Noord-Holland, Overijssel, Noord-Brabant. Ook is er een landelijke exitpoll die inzicht geeft in de samenstelling van de nieuwe Eerste Kamer. De polls worden gedaan door onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS. Vanaf ongeveer 21.20 uur worden de uitslagen verwacht van de kleinste gemeenten; die van de grote steden volgen waarschijnlijk na middernacht.
20.32-±01.00 uur, NPO 1 (en BVN)

RADIO
NOS Nederland Kiest – De Uitslagen
Op de radio praten Mark Visser en Tijs van den Brink met gasten en NOS-politiek duider Wilma Borgman. Ook in dit programma wordt veel geschakeld met verslaggevers in de provincies en bij de politieke partijen.
20.30-01.00 uur, NPO Radio 1


Donderdag 16 maart
TELEVISIE
NOS Nederland Kiest: De Uitslagen
De definitieve uitslagen van de Provinciale Statenverkiezing komen in de nacht binnen. In een speciale uitzending van een uur lang is volop aandacht voor de resultaten en de reacties vanuit de provincies en Den Haag. De uitzending wordt voorafgegaan door extra lange NOS Journaals.
De presentatie is in handen van Winfried Baijens en (aan het uitslagenscherm) Malou Petter. De politiek duider is Marleen de Rooy.
08.00-08.55 uur, NPO 1 (en BVN)
Extra lange NOS Journaals: 06.30-06.55 uur en 07.00-07.25 uur, NPO 1

RADIO
NOS Radio 1 Journaal
Vanzelfsprekend is er ook ruime aandacht voor de uitslagen en de bijbehorende details in het NOS Radio 1 Journaal met Astrid Kersseboom. Wilco Boom verzorgt de duiding.
06.00-09.30 uur, NPO Radio 1

ONLINE
Online verslaat de NOS de verkiezingen via de NOS-app, NOS.nl en de social media-accounts van de NOS. Op app en site wordt een liveblog bijgehouden en met een speciale uitslagentool kan iedereen de uitslagen van zijn eigen gemeente opzoeken.

Verkiezingsnieuws

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600