D66 en GroenLinks spreken zich uit tegen samenwerking met PVV of FVD

D66 en GroenLinks trapten zaterdag de campagne af voor de lokale verkiezingen, met forse kritiek op FVD en PVV. Ook VVD-leider Rutte zegt nu niet te willen samenwerken met die partijen.

Dat de coronacrisis in een andere fase zit, blijkt zaterdag in Rotterdam, waar D66 en GroenLinks vrijwel gelijktijdig de campagne-aftrap geven voor de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart. Om te beginnen gaat het voor het eerst in lange tijd om bijeenkomsten mét publiek. D66 durft met 150 genodigden een stuk verder te gaan dan GroenLinks, waar 30 mensen in de zaal zitten. Maar de livestreams vanuit lege zalen lijken stilaan tot het verleden te gaan behoren.

Corona lijkt bovendien een side show te zijn geworden: de partijen willen het weer hebben over al die andere óók belangrijke thema’s, zoals wonen, het klimaat of kansenongelijkheid. En D66 en GroenLinks blijken nóg iets gemeen te hebben: de campagnestrategie. Zowel Sigrid Kaag als Jesse Klaver benadrukken zaterdag dat samenwerking met partijen als FVD en PVV ongewenst is. „GroenLinks gaat niet samen met extreemrechts deelnemen aan een gemeentebestuur”, houdt Klaver zijn toehoorders tijdens het partijcongres in Ahoy voor. „En ik roep mijn collega-partijleiders op dezelfde democratische grens te trekken.”

D66 en GroenLinks spreken zich uit tegen samenwerking met PVV of FVD - NRC (12 februari 2022)

Verkiezingsnieuws

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600