SP blijft zichzelf, met strijd, spandoeken en soep

Wat doet een partij als concurrenten het gedachtegoed plunderen en kiezers weglopen? Bij de SP lijken ze het antwoord ook niet precies te weten. Dus wordt er gewoon geprotesteerd, à la SP. Kiezers vallen volgens de peilingen voor nieuwkomers, zoals BBB en Nieuw Sociaal Contract. Dat noemt ze lastig. “Als iets goed is, waarom blijven we dat niet trouw?”

Die worsteling speelt ook in de partijtop. Lilian Marijnissen maakt zich op het podium van ‘PrinsjesProtest’ in Den Haag druk over al die partijen die opeens bestaanszekerheid als thema ‘heilig hebben verklaard’. Ze is blij met het draagvlak, maar ze is bang dat het bij woorden blijft. En dus doet ze een oproep aan de andere lijsttrekkers: “Als het jullie menens is, sluit je dan aan bij onze ideeën.”

Traditiegetrouw gaan de ideeën van de SP altijd net even een stapje verder dan die van de concurrentie. Veel partijen willen het minimumloon stapsgewijs verhogen, maar de SP wil in één keer naar 16 euro per uur. Meer lijsttrekkers maken zich hard voor goedkopere boodschappen en openbaar vervoer, maar alleen de SP wil de btw daarop helemaal afschaffen. Het nationaliseren van de energiebedrijven en de invoering van een nieuw zorgstelsel vindt in Den Haag amper weerklank.

Dat andere partijen gematigder zijn, is voor Marijnissen geen reden om haar speerpunten een beetje af te vlakken. In de peilingen staat de partij momenteel op 3 tot 5 zetels, tegenover 9 Kamerzetels nu. Marijnissen wil ‘strijden’, zegt ze, ook al benadrukt ze dat het niet altijd makkelijk is.

Bron Parool 17-09-2023

Verkiezingsnieuws

logo button
Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Hester Kooistra
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600