Wet legale thuisteelt Luxemburg aangenomen

Luxemburgse afgevaardigden hebben 28 juni groen licht gegeven voor een wetsvoorstel die cannabisteelt en -consumptie thuis vanaf 21 juli 2023 mogelijk maakt. Dit artikel spreekt ook over cannabis in het verkeer, zeer relevant voor als je op (vakantie) doorreis bent in de Benelux!

wet aangenomen. 38 afgevaardigden stemden voor het wetsvoorstel, met 22 tegen. De partijen DP, LSAP, Déi Gréng, déi Lénk en ADR hadden vooraf al laten weten duidelijk voorstander te zijn van wetsvoorstel 8033 . Zodra de wet op het Memorial staat gepubliceerd wordt die van kracht.

Een repressief drugsbeleid is "een absolute mislukking", zei minister van Justitie Sam Tanson (Déi Gréng) aan het einde van het debat. Daarom "moeten we een andere weg durven inslaan" en "oplossingen zoeken".

Haar partijgenoot Josée Lorsché merkte op: "Het gaat niet om het bagatelliseren of promoten van cannabis", maar met dit wetsvoorstel "gaat het om het tegengaan van drugscriminaliteit en de verkoop van cannabis op de zwarte markt." Ze voegde eraan toe dat dit ook zou leiden tot producten van betere kwaliteit, aangezien producten die op de illegale drugsmarkt worden aangeboden "schadelijker zijn voor de gezondheid van gebruikers".

4 planten. Mensen kunnen maximaal 4 planten kweken per huishouden, zowel binnen als buiten (niet zichtbaar). Wietplanten mogen alleen uit zaad of zaailingen worden opgekweekt en mogen niet zichtbaar zijn vanuit de openbare ruimte. Dus geen wietplantenbakken op balkons of vensterbanken. Het blijft verboden voor minderjarigen. Zaden kunnen vanuit het buitenland online worden besteld. 

geen openbare consumptie. Wie cannabis buitenshuis consumeert, riskeert een boete tussen de € 25 en € 500. Hetzelfde geldt voor iedereen die tot drie gram recreatieve cannabis of bijproducten voor persoonlijk gebruik bezit, vervoert of aanschaft. 

cannabis in het verkeer. Wat zegt de Limburgse wet precies over cannabis in het verkeer, hoe werken zulke controles en wat zijn de sancties? Want nu je legaal thuis cannabis kunt consumeren, hoe zit het dan met deelname aan het verkeer, en wanneer is effect van de drug uitgewerkt? De wet uit 1955, stelt officieren in staat een reeks tests uit te voeren wanneer er een vermoeden bestaat van een verslechtering van rijden door het gebruik van drugs. Externe indicatoren, zoals glazige, waterige of rode ogen, pupilgrootte, droge lippen en euforie, worden beoordeeld om vermoedens van drugsinvloed te bevestigen of te ontkennen. Deze symptomen variëren afhankelijk van het gebruikte medicijn en de gebruiker.
Afhankelijk van de agent kan een speeksel of een zweettest worden gedaan bij vermoeden van onder invloed zijn in het verkeer, hierbij wordt niet expliciet gesproken over het besturen van specifieke voertuigen (maar aangenomen mag worden dat dit voor auto, motor, brommer, fiets en vliegtuig geldt) Echter bloedonderzoek levert veruit de meest nauwkeurige resultaten op, inclusief de meting van THC-niveaus in nanogram per milliliter bloed. 

Voor THC is de wettelijke limiet vastgesteld op 1ng THC per 1ml bloed. Het Ministerie van Mobiliteit benadrukt dat deze limiet varieert in termen van detectietijd tussen individuen. Daarnaast adviseert het ministerie inwoners met klem om niet onder invloed te rijden, ook al is het nu legaal om thuis cannabis te consumeren.  Bij de meeste mensen kan het THC-gehalte echter nog enkele dagen of zelfs weken in het bloed worden gedetecteerd in extreme gevallen, vaak ver boven de wettelijke limiet van 1ng/ml. (NB: Dit geldt dus ook voor niet ingezetenen die op dorreis zijn in Luxemburg)

De wet gaat echter voorbij aan het feit dat het individu waarschijnlijk niet langer last heeft van cannabis. De loutere aanwezigheid van THC in het bloed wordt voldoende geacht voor volledige straffen. Straffen voor het overschrijden van de wettelijke THC-limiet tijdens het rijden, zoals vermeld in paragraaf 1 van artikel 12, omvatten gevangenisstraf variërend van acht dagen tot drie jaar en boetes variërend van € 500 tot € 10.000. Het daadwerkelijke boetebedrag wordt bepaald door het openbaar ministerie.

Daarom is het momenteel aan te raden om 1-2 dagen na het gebruik van cannabis niet te rijden om mogelijke juridische complicaties te voorkomen, aangezien THC langzamer wordt gemetaboliseerd.

De aanpak en frequentie van politiecontroles zal op dit moment naar verwachting niet veranderen, aangezien deze regelgeving onafhankelijk blijft van de nieuwe cannabiswet, aldus de politie.

Legalisering van thuisteelt is een eerste stap. Een tweede fase beoogt uiteindelijk de ontwikkeling van een productie- en handelsketen in het Groothertogdom.

Cannabisnieuws

logo button
Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Hester Kooistra
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600