Coffeeshops Tilburg en Breda mogen nog dit jaar van start met wietproef

Coffeeshops Tilburg en Breda mogen nog dit jaar van start met wietproef | Home | bd.nl (22 februari 2023)

Tilburg en Breda mogen eind dit jaar beginnen met de wietproef. Het kabinet geeft de twee steden toestemming om alvast vooruit te lopen op de andere steden die mee gaan doen met het experiment, zo heeft minister Kuijpers van Volksgezondheid bekend gemaakt.

Volgens Kuijpers kunnen de coffeeshops in Tilburg en Breda in het laatste kwartaal van dit jaar van start met de verkoop van onder staatstoezicht geteelde wiet. Die komt onder meer van het Waalwijkse bedrijf Fyta, maar de coffeeshops mogen ook tijdens het experiment ook blijven inkopen bij hun huidige leveranciers. De proef in Breda en Tilburg duurt maximaal een half jaar, daarna kunnen de acht andere steden die mee gaan doen, aanhaken.

Keer op keer vertraging
Het kabinet-Rutte III kondigde in 2017 in het regeerakkoord aan dat er in tien gemeenten een proef zou komen met onder staatstoezicht geproduceerde wiet. De bedoeling was dat het experiment in 2021 zou beginnen, maar het kabinet moest keer op keer bekend maken dat er vertraging was opgetreden. Begin november bepleitten de burgemeesters Depla (Breda) en Weterings (Tilburg) daarom voor een experiment-in-het-experiment: de 19 coffeeshops in beide steden zouden daarbij alvast van start kunnen met de proef. Het Waalwijkse bedrijf Fyta, een van de door het Rijk uitverkoren telers, zou de coffeeshops moeten bevoorraden.

Depla en Weterings deden hun voorstel omdat ze het draagvlak voor de wietproef in rap tempo zagen afbrokkelen. ,,Het is verre van ideaal, maar beter dan niks”, zei Depla op 4 november tijdens een symposium in Eindhoven. Zowel Depla als Weterings zien het experiment als een noodzakelijke tussenstop op weg naar het einddoel: een volledige legalisering van softdrugs. Om de coffeeshops volledig los te koppelen van de illegale markt, is dat de beste manier, vinden de burgemeesters. In het kabinet zijn het CDA en de ChristenUnie fel tegen zo’n legalisering: de in 2017 overeengekomen wietproef was een compromis.

Weerstand bij Tilburgse coffeeshops

Terwijl de Bredase coffeeshops het plan van de burgemeesters omarmden (‘we beginnen het liefst vandaag nog’), was er bij de Tilburgse coffeeshophouder nogal wat weerstand tegen de versnelling van de proef. Vooral omdat de coffeeshops dan te veel afhankelijk zouden worden van één teler: Fyta uit Waalwijk. Gemeenten en kabinet hebben rekening gehouden met de kritiek, zo blijkt uit de mededeling die minister Kuijpers woensdag aan de Tweede Kamer deed.

De directeur van Fyta zei in januari al dat zijn bedrijf klaar is om de coffeeshops in Breda en Tilburg te bevoorraden. Het bedrijf schreef eerder ook een brief aan het kabinet, met de mededeling dat het ‘in de startblokken’ staat en 32 verschillende wietproducten kan leveren. Iedere maand uitstel kost het bedrijf een half miljoen euro, zo schreef directeur Fred van de Wiel.

 

Cannabisnieuws

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600