Support Patients of Ukraine

Support Patients of Ukraine

 

Peace On Drugs Radio is eigenlijk alleen live en lineair te beluisteren, maar zo nu en dan, naar eigen goeddunken, maken we een uitzondering en maken (een deel van) de uitzending beschikbaar om terug te luisteren.

Op dinsdag 20 juni 2023 hadden we 2 gasten: Iryna Rachynska - Executive Director Advisor on Communities and Partnerships Development (Team | Пацієнти України (patients.org.ua)) en Adriaan Bronkhorst (Drugs Peace Institute - Home). Onderwerp van gesprek was de aanstaande (voorlopige) stemming op 6 en 15 juli 2023 in het Oekraïense parlement over het toelaten van medische cannabis via apotheken. Met medewerking van de zeer kundige vertaalster Olya Gaidamashchuk.

 

 

 

Cooperation | Пацієнти України (patients.org.ua)

Aanvragen van legalisatie van medicinale cannabis in Oekraïne

In dit land heeft de Verkhovna Rada, het Oekraïense parlement, de stemming over de wet op medicinale cannabis sinds 2020 uitgesteld, na een mislukte eerste stemming, ondanks de steun van de regering en president Zelensky. De datum van 1 juli is zojuist bekend gemaakt voor een voorlopige stemming. Om ervoor te zorgen dat de vereniging "Patiënten van Oekraïne", onze lokale tegenhanger, tijd heeft om de wetgevers voor te bereiden die gunstig zijn voor de legalisering van medicinale cannabis, moet het resultaat van elke actie uiterlijk op 26 juni aanstaande door hen zijn ontvangen. Er worden twee acties voorgesteld.

Een verklaring van Europese artsen die cannabis als medicijn voorschrijven/goedkeuren, aan de voorzitter van de Verkhovna Rada, waarin wordt getuigd van de therapeutische kwaliteiten van cannabis, meer bepaald voor de bestrijding van pijn, PTSS, epilepsie en andere veel voorkomende pathologieën tijdens oorlogsoperaties. Inna Ivanenko, president van patiënten van Oekraïne, zegt: "Het verbod op medicinale cannabis is schandalig, een kunstmatige staatsbarrière voor toegang tot behandeling, in een land waar binnenkort 6 miljoen patiënten pijnstilling nodig zullen hebben. Als activisten zitten we in een moeilijke situatie omdat er geen dokters in Oekraïne zijn die publiekelijk kunnen zeggen dat medicinale cannabis het leger helpt, omdat ze het niet gebruiken, omdat het verboden is. Het is daarom moeilijk voor ons om publiekelijk campagne te voeren zonder sterke buitenlandse sprekers die kunnen overtuigen dat deze behandeling ons leger helpt."

Ter ondersteuning van het verzoek van Patiënten van Oekraïne vragen we patiënten die in Europa met medicinale cannabis worden behandeld om naar Europese en internationale artsen- en patiëntenverenigingen te schrijven om het verzoek van Oekraïne van harte en massaal te steunen.

Internationale Alliantie voor Cannabinoïde Geneesmiddelen (IACM). Verzoeken te richten aan de twee voorzitters, dr. Kirsten Müller-Vahl en Dr. Franjo Grotenhermen, op  , met de vermelding: legalisering van medicinale cannabis in Oekraïne.

Daarnaast een brief van de "Europese moeders voor medicinale cannabis" gericht aan de voorzitter van de Verkhovna Rada, de heer Ruslan Stefanchuk, met een soortgelijk verzoek om medicinale cannabis te legaliseren, waarin niet zozeer technische argumenten naar voren worden gebracht, maar vooral persoonlijke overtuiging van het recht, van alle rechten op leven voor hun dierbaren die hun eigen leven riskeren voor het voortbestaan van de Oekraïense natie. Alle persoonlijke steun van Europese activisten is welkom en moet worden gericht aan  , ter attentie van mevrouw Inna Ivanenko, onder vermelding van: medicinale cannabis.

Het is belangrijk om te beseffen dat therapeutische cannabis iets anders is dan recreatief, vooral in een overwegend anti-prohibitionistische politieke omgeving. De oorlog in Oekraïne vormt een probleem van drugstekorten in het land en zou kunnen leiden tot een argument voor legalisatie. Daarom wordt onze actie door Patients of Ukraine als 'just in time' beschouwd. Het is echter aan ons om ervoor te zorgen dat onze actie door Oekraïense verbodsactivisten niet kan worden geïnterpreteerd als een open deur naar het grote 'Kwaad' dat wordt gepropageerd door de Enkelvoudige conventie van 1961.

Onze actie heeft tot doel medicinale cannabis te legaliseren voor gebruik door soldaten in de oorlog in Oekraïne. Oekraïners en Russen. Onze verzoeken zullen daarom ook naar Moskou worden gestuurd.

Laatste updates betreffende Medicinale Cannabiswet in Ukraine (email van Adriaan Bronkhorst aan , 26 juni 2023)

Omdat ook in Ukraine de timing van de behandeling van een wetsontwerp over de stemuitslag kan beslissen is er daar goed gedebateerd over de datum van de behandeling in de Commissie voor Volksgezondheid en in de ‘volle’ Kamer.

Met als gevolg dat de datums verschoven zijn naar 6 resp. 15 juli. Dit werkt in principe in het voordeel van de medcan-activisten die wat meer tijd krijgen zich voor te bereiden. Zoals te doen gebruikelijk zijn ook in Ukraine deze datums ‘voorlopig’. In ieder geval zijn er wel al wat dagen bijgekomen. Voorafgaand aan deze datumverschuivingen werd er dus heftig op gediscusieerd in de Verkhovna Rada (de Supreme Raad) daar de prohibitionnisten ter plekke de komst van legale mediwiet even nog belangrijker vonden dan de fratsen van Prigozhin, dixit Iryna, onze informante. Reden voor de Patients of Ukraine groep om te vragen de actie niet op 26 juni te starten om te vermijden dat ze in Kiev meteen als pleitbezorger van naderend onheil geframed kon worden. Paris vaut bien une toute petite messe, en zo werd er voor 27 juni gekozen.

Op de website van het Drugsvredesinstituut is de petitie nu gestart en kan men op New schedule for the discussion and passage of the medicinal cannabis bill in the Verkhovna Rada - Parliament (July 6th: Health Commission, July 15th: Full Chamber) kiezen tussen een voorgekookte of een vrij te bereiden tekst. Aan ieder zijn goesting zeggen de Vlamingen. Organisaties van patienten, dokters, zorgpersoneel en studenten geneeskunde, van veteranen en van harm reduction en mensenrechten activisten, en individuele medici zijn uitgenodigd te tekenen: men wil in Kiev vooral de belangrijkste koppen tellen. Medicinale cannabispatienten en sympathisanten zijn uitgenodigd om hun artsen te motiveren te petitioneren, zo kan iedereen meedoen. Die gasten zijn zo nuchter als wij hier. Facciamo la petizione. Hup Holland Hup.

 

  Petition to Mr. Ruslan Stefanchuk, chairman of the Verkhovna Rada  

Invitation to organizations of patients, veterans, medical doctors, personnel and students, and of harm reduction and human rights defendants and to individual medical doctors to petition before July 15, 2023, the Ukrainian parliament, the Verkhovna Rada, when it will vote the medicinal cannabis bill.

 1. Organizations are invited to sign a petition to Mr. Stefanchuk with the following text:
  “Dear Sir, we write to you in the hope that during the important debate in your Parliament on the acceptance of medical cannabis for the victims of the Russian war in the Ukraine, you will think of their healing at the moment of your vote. Cannabis patients and doctors will”

    Sign the petition     

 1. Organizations and individual doctors who wish to freely define their petition text are invited to send an email to Mr. Ruslan Stefanchuk, Chairman of the Verkhovna Rada, c/o Patients of Ukraine Foundation, 

 

            Thank you for petitioning            

  

patients of ukraine 1

patients of ukraine 2

patients of ukraine 3

brief iacm 20 06 2023

Letterfrom the IACM on Indications for Cannabis and Cannabinoids 2023-06-20.pdf

Indications for cannabis and cannabinoids 
Taken from:
Müller-Vahl K, Grotenhermen F. (Hrsg.) Cannabis und Cannabinoide in der Medizin. Berlin: Medizinisch Wissenschaftliche Verlagsgesellschaft, 2019.
[Müller-Vahl K, Grotenhermen F. (eds.) Cannabis and Cannabinoids in Medicine. Berlin: Medizinisch Wissenschaftliche Verlagsgesellschaft, 2019.]
Electronic translation from German to English by Deepl

Homepage | IACM (cannabis-med.org)

The Alliance for Cannabinoid Medicines

The aim of the International Alliance for Cannabinoid Medicines (IACM) is to advance knowledge on cannabis, cannabinoids, the endocannabinoid system, and related topics especially with regard to their therapeutic potential.

The mission is achieved in particular through the following actions:

  • Support for research into cannabis products and the endocannabinoid system;
  • Promotion of exchange of information between researchers, health care practitioners, patients and the public;
  • Preparation and dissemination of reliable information on the pharmacology, toxicology and therapeutic potential of cannabis and modulators of the endocannabinoid system;
  • Monitoring and documentation of national and international developments with respect to cannabinoid therapeutics;
  • Co-operation with other organisations and associations sharing the mission and goals of the IACM

The IACM declares that it is the right of doctors to be able to discuss the medicinal use of cannabis with their patients.

Cannabisnieuws

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600