Harm Dost (1948-2022), Arnhems icoon van onze cannabiscultuur

Door de jaren heen heb ik veel pioniers en levende legendes uit de cannabiswereld ontmoet en geïnterviewd. Een uitzondering is Harm Dost, die in de jaren zeventig landelijk bekend werd nadat hij in Duitsland was gearresteerd voor het verkopen van hasj aan Duitsers in zijn woonplaats Arnhem. Helaas zal het er niet meer van komen, want Dost blijkt in februari te zijn overleden in Brazilië. 

Fools Paradise

Harm Dost wordt geboren in Arnhem, studeert sociologie en werkt begin jaren zeventig voor de stichting Release, een alternatieve hulpverleningsinstelling waar jongeren terecht kunnen met vragen over onderwerpen als abortus, drugs, geldproblemen en kraken. Bij het Release-crisiscentrum aan de Utrechtseweg in Arnhem helpt Harm mensen met afkicken van heroïne, die sterk in opmars is. En hij verkoopt hasj, ook aan mensen die niet aan het afkicken zijn.

In 1974 opent hij aan de Hommelseweg een jongerencentrum: Fools Paradise. Voor zover ik weet is dit de allereerste coffeeshop van Arnhem. In de jaren negentig ben ik er eens geweest voor de HighLife coffeeshoptest. Ik herinner me een bovenverdieping met een fijne jaren zeventig sfeer, meer een huiskamer dan een coffeeshop. De hasj werd nog per portie gesneden met een groot mes en gewogen met een mechanische weegschaal.

Lees verder: Harm Dost (1948-2022), Arnhems icoon van onze cannabiscultuur - CNNBS.nl (31 mei 2022)

Cannabisnieuws

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600