Updates 'wietfabriek' gemeenten
Overzicht & updates nieuwsberichten 'wietfabriek'-gemeenten.
- Chronologisch overzicht, aflopend op datum -
Bouw productiefaciliteit wietexperiment teler Q-Farms van start in Veendam Cannabisindustrie 18-10-2023
In Veendam is vorige week het startschot gegeven voor de bouw van de productiefaciliteit van wietexperiment teler Q-Farms gevestigd aan de Siriusweg berichtte de website Parkside Veendam.
Na een langdurig vergunningentraject met de nodige obstakels, zoals tegenwerking van een CDA-burgemeester zijn vorige week de eerste graafwerkzaamheden begonnen voor de bouw van de productiefaciliteit.
Paradise seeds bevestigd als officiele leverancier van wietproef teler Holigram Cannabisindustrie 18-10-2023
Twee activistische ondernemers uit Nederland, met wortels in de cannabisindustrie die teruggaan tot het begin van de jaren negentig, hebben een spannende samenwerkingsovereenkomst aangekondigd in de aanloop naar het “Experiment Gesloten Coffeeshopketen”.
Het Amsterdamse Paradise Seeds is namelijk bevestigd als officiële leverancier van de Holigram kweekfaciliteit in Nieuw-Beerta, Groningen.
Luistertip: debat/podcast met wietproef telers tijdens CB Expo Cannabisindustrie 10-10-2023
Over het debat bij de expo in Dortmunt:
Het Nederlandse cannabisexperiment is begonnen! Na jaren van voorbereiding zullen de eerste telers in het vierde kwartaal van dit jaar beginnen met het leveren van cannabis, hasj en edibles aan de coffeeshops in de steden Breda en Tilburg. Volgend jaar volgen de overige telers en deelnemende steden. Wat gaat goed, wat heeft nog aandacht nodig en wat kunnen andere landen leren van deze legalisering?
De moderator van het debat was Thomas Rau (CMO Q-Farms, LCC oprichter en CANNABISINESS).
Deelnemers aan het debat waren: Claas Van Os, Q-farms Kars van Laarhoven, CEO Dutch Leaf Patrick Stevens, accountmanager Holigram
Corné Melissen, Hollandse Hoogtes, CEO Kenzoll en voorzitter. Corné Melissen: “Our goal has always been to see the roll-out across the Netherlands, right into Germany and adjacent countries. We see it as the end of the prohibition. And we just want to create one of the many Johnny Walkers. Amen.” - Het debat is terug te luisteren als een podcast via Spotify.
De raad praat over De Frans,.... Dijk en Waard 28-09-2023
Voor een beoogde teeltlocatie in Heerhugowaard is al enige tijd een intentieovereenkomst van kracht, met een teler die nog niet is aangewezen. De voortgang van het Rijks(wiet)experiment stagneert omdat nog steeds te weinig telers in productie kunnen komen
Eerste drie telers hebben kas vol legale wiet Groentennieuws 22-09-2023
Teeltbedrijf Aardachtig is een van de drie telers die legaal wiet kunnen gaan leveren aan coffeeshops in Breda en Tilburg.
Dat kondigt Eric Siereveld van Aardachtig vandaag aan op LinkedIn. Vorige week liet RVO weten dat op 15 december de eerste twee gemeenten binnen het Wietexperiment van start gaan. De coffeeshops in deze gemeenten zouden door twee telers beleverd gaan worden. “Wij hopen als derde van de tien aangewezen teeltbedrijven ook al te kunnen gaan leveren”, aldus Siereveld.
De start van het wietexperiment – het op proef legaliseren van teeltbedrijven en daarmee mogelijk maken van een volledige keten van teelt tot en met gebruik van cannabis onder toezicht van de overheid – is al een paar keer uitgesteld. Dat is niet in de laatste plaats een veiligheidskwestie. Waar de teeltbedrijven gevestigd zijn, is dan ook grotendeels in nevelen gehuld. (red. ergens in Flevoland)
Mogelijk toch tweede coffeeshop in experimentgemeente Hellevoetsluis Cannabisindustrie 22-08-2023
Burgemeester Rehwinkel van Hellevoetsluit gemeente Voorne-Putten) overweegt een tweede coffeeshop in de regio te introduceren. Het huidige verkooppunt, de Barber Shop in Hellevoetse Kerkstraat, is al tien jaar actief en wordt door de grootste partij in de gemeenteraad ondersteund.
De mogelijkheid voor een tweede verkooppunt wordt momenteel onderzocht door een onderzoeksbureau, waarbij gekeken wordt naar de behoefte aan uitbreiding en mogelijke locaties. De gemeenteraad zal uiteindelijk bepalen of er meer dan één verkooppunt gewenst is, en indien ja, zal er een officiële publicatie volgen waarop exploitanten kunnen reageren.
Bewoners vrezen voor criminelen door komst legale wietkwekerij Rijsenhout NHnieuws 14-08-2023
Rijsenhouters zijn bezorgd over de gevolgen van de komst van een legale wietkwekerij in hun achtertuin. Een 43-jarige ondernemer heeft vergevorderde plannen om aan de Aalsmeerderweg 685 op grote schaal legaal wietplanten te gaan telen voor het zogenoemde 'Experiment Gesloten Coffeeshopketen', maar omwonenden vrezen voor de leefbaarheid en hun woongenot.
Wietproef teler Cannamax heet nu 'Hollandse Hoogtes', kas in aanbouw Cannabisindustrie 19-07-2023
De website Groenten Nieuws berichtte vorige week dat de wietexperiment teler Cannamax van naam is veranderd en tegenwoordig de naam Hollandse Hoogtes draagt. De bouw van de kas van 15.000 m2 wordt verzorgt door KG Greenhouses.
Advocaat, huisarts en politicus werden ten onrechte afgewezen als kandidaad-telers voor wietexperiment Volkskrant 30-06-2023
Project C wilde ‘legale’ wiet gaan kweken in een oude bramenkwekerij in Etten-Leur, maar werd na protesten van bewoners afgewezen door de overheid. ‘Allemaal onderbuikgevoelens', zeiden de initiatiefnemers. Ze hebben gelijk gekregen van de rechter, maar niet hun zin.
Project C wint beroepszaak over wietexperiment, overwegen megaclaim Cannabisindustrie 30-06-2023
Vandaag werd bekend gemaakt dat de bestuursrechter in Breda heeft geoordeeld dat het plan voor een wietexperiment kweeklocatie in Etten-Leur niet in een vroeg stadium had mogen worden afgeschoten door twee ministeries. De rechter erkent dat er fouten zijn gemaakt in de besluitvormingsprocedure. Advocaat Peter Schouten kondigt aan een aanzienlijke schadevergoeding te gaan eisen vanwege de misgelopen kansen.
De coffeeshop van de toekomst is geen donker hol, maar vind je hier op een bedrijventerrein de Stentor 14-06-2023
Dat houdt in dat cannabis gecontroleerd wordt geteeld in een nu nog in aanbouw zijn de fabriek op bedrijveneterrein Kickersbloem en daar verkoopklaar wordt gemaakt. De cannabis wordt vervolgens in speciale geldtransportwagens naar de nabijgelegen shop aan de Stephensonweg gebracht. Klanten kunnen binnen wiet of hasj kopen. Dat kan volgende week ook buiten, als de drive-thru klaar is.
Coffeeshop John & Co afgelopen weekend geopend in Hellevoetsluis Cannabisindustrie 09-06-2023
Na overleg met de gemeente werd gekozen voor een pand van een voormalige zorgwinkel op bedrijventerrein Kickersbloem aan de Stephensonweg, waar auto’s net als bij fastfoodketens kunnen rondrijden om hun bestelling te plaatsen en af te halen.
Cannabis legalisierung: so gehen die Niederlander jetzt vor Nrz 22-05-2023
Erstmals soll in den Niederlanden 2023 legal Cannabis fürs freie Kiffen im Coffeeshops angebaut werden. Seit kurzem hat sich auch die Stadt Amsterdam beworben, hier darf ein Stadtteil mit gut 20 Coffeeshops teilnehmen. Nur in diesen Städten darf das legale Cannabis verkauft werden. Und: In diesen Städten dürfen die Coffeeshop-Betreiber keine illegalen Cannabisprodukte außerhalb des Experiments mehr verkaufen. Dies wird vom Justiz- und Gesundheitsministerium kontrolliert. Jedes Cannabis-Produkt erhält eine Track-and-Trace-Nummer, so kann man immer sehen, wo es sich befindet.
Coffeeshophouder bouwt kas voor cannabisteelt in Bemmel GN 16-05-2023
Op twee hectare grond in Bemmel bij Nijmegen worden op dit moment kassen voor cannabis gebouwd via een groep van tien telers onder de naam 'Cannamax'. Met de teelt worden ongeveer 100 banen gecreëerd. Voor het transport van de planten zal een beroep worden gedaan op gespecialiseerde bedrijven, en de geur voor de bewoners zou volgens de projectplanners vrijwel nihil moeten zijn.
Toezicht nieuwe tuinbouwketen wiet is vooral digitaal Gf actueel 05-05-2023
De Inspectie Justitie en Veiligheid (JenV) heeft haar toezicht op de nieuwe tuinbouwketen rond cannabis klaar. Die is vooral digitaal. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van de dienst Inspectie Justitie en Veiligheid (JenV). Over het experiment gesloten coffeeshopketen schrijft de dienst dat de toezichtketen helemaal is ingericht. In deze proef mogen tien cannabistelers onder toezicht coffeeshops gaan beleveren. Dat moet de illegale productie van softdrugs onderdrukken, is de verwachting.
Afgelopen jaar was één teler al klaar voor de proef en kwam al in productie. Het gaat om Cannabisteler Fyta in Waalwijk dat al ervaring had als producent van medicinale cannabis, maar daarvoor niet langer toestemming kreeg. Door deze gefaseerde start heeft de Inspectie gerichte ervaring op kunnen doen met deze nieuwe vorm van handhavingstoezicht.
Wietexperiment teler Fyta gaat schadevergoeding eisen bij de overheid Cannabisindustrie 07-04-2023
“Elke maand kost het Fyta tussen de vier en vijf ton. We gaan daarom een schadevergoeding eisen bij de overheid”
Legale wietteler Cannamax bijna startklaar en dat levert honderd banen op: 'enorme boost voor de regio' de Gelderlander 30-03-2023
De komst van de legale cannabiskwekerij Cannamax naar de Betuwe levert zo’n honderd banen op. Dat zegt Edwin van der Knaap namens Cannamax. De kwekerij, die komt te liggen tussen Huissen en Bemmel, is één van de tien bedrijven die meedoen aan het Experiment Gesloten Coffeeshopketen, ofwel de legale wietproef.
Bredaas cannabisbedrijf Project C claimt 90 miljoen van de staat BNdeStem 30-03-2023
Project C, een initiatief om legaal cannabis te telen, claimt bijna 90 miljoen euro van de Nederlandse staat. Het gaat om inkomstenderving en schade die is geleden door al gemaakte kosten. Donderdag dient de zaak bij de bestuursrechter in Breda en op 11 mei 2023 volgt een beslissing van de bestuursrechter in Breda
Raadsbrief gemeente Hellevoetsluis/Voorne aan Zee (28-10-2021 gepubliceerd op 29-03-2023)
Dat onze gemeente is aangewezen als deelnemende ‘coffeeshopgemeente’ was u al bekend. Hierbij kan ik u officieel informeren dat onze gemeente ook deel zal nemen als zogenoemde ‘teelt’- dan wel ‘vestigingsgemeente’.
Een ingelote aanvraag voor het realiseren van een teeltlocatie op het bedrijvenpark Kickersbloem 3 te Hellevoetsluis - is door de ministers onlangs akkoord bevonden. Onze gemeente speelt hiermee binnen het experiment dus een bijzondere dubbelrol.
Coffeeshop moet wijken na aanwijzing telers wijken voor 'drive-thru' shop Cannabisindustrie 24-03-2023
'Recent heeft de Rijksoverheid de laatste teler aangewezen in het buitengebied van Hellevoetsluis. Voorne aan Zee heeft daarmee twee verschillende teeltlocaties.'
Project C, dat niet mocht meeloten met de wietproef, 30 maart voor de rechtbank Cannabisindustrie 17-03-2023
30 maart 9.00 zal aan de Rechtbank te Breda de zaak Project C worden behandeld, van het door een huisarts, tuinbouwer, politicus en advocaat opgericht cannabisteeltbedrijf tegen de Staat der Nederlanden.
Teler mocht locatie na inloten in wietproef niet nog een keer wijzigen Groentnnieuws 01-03-2023
Supraleaf werd vorig jaar uitgesloten van deelname aan het Nederlandse wietexperiment. De teler was ingeloot samen met negen andere telers. Omdat de teler er uiteindelijk niet in slaagde de beoogde locatie in handen te krijgen, volgde uitsluiting van deelname. Daartegen maakt de teler bezwaar.
Op 14 februari deed de Rechtbank Den Haag uitspraak. De rechter is het met de ministeries eens dat er een gelijk speelveld moest worden gehanteerd en dat daarom een wijziging van gemeente na loting niet mogelijk kon zijn (ivm afhakende aandeelhouders van verkopende partij teeltlocatie Zwaag). Wijziging van een beoogde teeltlocatie is volgens de rechter 'niet van ondergeschikt belang' en van dien aard dat er geen uitzondering kan worden gemaakt, omdat er een nieuw advies van de gemeente (i.e Drechterland) noodzakelijk is. De rechter wijst ook het beroep op overmacht af. De rechter spreekt van een omstandigheid die 'binnen het normale ondernemersrisico' valt. Hoger beroep is mogelijk.
Wietfabriek Nieuw Beerta in de steigers DvhN 30-01-2023
De bouw van de eerste legale wietfabriek in Noord-Nederland is begonnen. Holigram heet deze eerste wietfabriek met twee verdiepingen onderverdeeld in twintig kweekruimten in Nieuw Beerta. Het pand is duurzaam dankzij goede isolatie, energiezuinige led-kweeklampen en een uitgestekt dak vol zonnepanelen. Met jaarlijks 300.000 planten wordt 6500 kilo softdrugs geproduceerd voor het wietexperiment onder toezicht van de overheid. Grote gecontroleerde hoeveelheden, met als doel criminaliteit tegen te gaan. Jetze de Raad van Biobizz growbenodigdheden kocht zich in bij John en Ines de 'modelwietkwekers' van Stichting JoinUs uit Bierum, die als kweekadviseurs aan het project verbonden zijn, hun groene vingers komen goed van pas. Ze gaan voor bijzondere soorten; landrassen dus en niet voor de grote bulk van de mainstream, maar top-notch. "Het is snel bekend wie het beste spul heeft", aldus de Raad. We krijgen twee weken de tijd om duizend stekjes binnen te halen. Overheid en justitie knijpen dus een oogje dicht voor deze operatie. Zaden mogen overigens wel onbeperkt worden ingekocht.
'Dit is een fantastisch, uniek project waarmee we geschiedenis gaan schrijven. Wat een uitdaging om in zo'n korte tijd zoiets grotts uit de grond te zien stampen.'
Nederlands eerste legale cannabisfabriek is klaar om te leveren aan coffeeshops Volkskrant 24-01-2023
Bij cannabisteler Fyta in Waalwijk zijn ze klaar voor het wietexperiment. Toch stelt Den Haag de proef met een legale wietketen weer uit, tot 2024. Elke maand lijdt Fyta nu een half miljoen euro verlies. Daarom willen ze vast met de coffeeshops in Breda beginnen.
Het uitstel van het wietexperiment kost het bedrijf elke maand een half miljoen euro. ‘Dat houdt een keer op’, aldus de directeur. ‘Als het te lang duurt, gaan we zeker een schadevergoeding claimen.’
Sommige Tilburgse coffeeshops zijn minder happig voor een proef in de proef, maar dat heeft volgens Van de Wiel meer te maken met het feit dat ze zelf ook mee-investeren in andere teeltbedrijven. Ze zien Fyta als hun concurrent en spreken van een ongelijk speelveld. ‘Waar wij tegenaan lopen, al die weeffouten in het systeem, is leergeld dat wij betalen, maar waarvan zij uiteindelijk ook voordeel hebben’
Wietproef teler Fyta toont eerste foto's van geproduceerde wiet en hasj Cannabisindustrie 10-01-2023
Fyta Group, een van de telers uit het wietexperiment, heeft via hun sociale media kanalen (Facebook, Twitter en Instagram) gedetailleerde beelden getoond van de door hen geproduceerde wiet en hasj.
Wietproef update VOC-Nederland 10-01-2023
Fyta tast sinds december de grenzen van de wetgeving af met hun Twitter account @Fytagroup. Een ijverige officier van justitie kan de fraaie foto’s van hun cannabisvariëteiten en hun hasj op dit account zomaar als reclame beschouwen. Ergens past het ook wel bij onze cannabiscultuur, dat de regels al worden overtreden nog voordat de wietproef is begonnen.
Kamervragen Sneller (D66) ingediend over z.s.m starten met volgende fase wietexperiment Cannabisindustrie 03-01-2023
o.a vanuit gemeentelijk niveau over:
-Herkent u de signalen uit het bericht «burgemeester Berry Link van Veendam wil geen wietfabriek, maar die komt er wel: «Ondanks de tegenwerking van de heer Link’»?
-Kunt u nader toelichten welke signalen bij u bekend zijn van problemen met, of vertraging door, het lokaal bevoegd gezag die telers ondervinden bij het verkrijgen van vergunningen of anderszins om hun productielocatie te kunnen bouwen? Kunt u tevens toelichten welke bevoegdheden van burgemeester of gemeenteraad hierbij een rol spelen en welke acties u onderneemt om vertraging hierdoor te voorkomen?
-Hoe oordeelt u over het op lokaal niveau verplicht stellen van een BIBOB-toets voor telers nu deze ook reeds op landelijk niveau voor deze telers is uitgevoerd?
Could Amsterdam's days as cannabis capital be numbered? CBC 02-01-2023
Ralph Blaes, a founding member of Linsboer, a licensed grower based in Lelystad, said the delays are because the government wants "to maximize the chance of success."
Elke maand uitstel kost wietteler Fyta half miljoen euro Cannabisindustrie 13-12-2022
Dat schreef Fyta in een brief aan de ministers Ernst Kuipers (D66, Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en Yesilgöz (VVD, Justitie en Veiligheid). Er zou al 25 miljoen euro zijn geïnvesteerd en 42 fte (fulltime-equivalent, of voltijds equivalent in het Nederlands) werknemers in dienst zijn.
Coffeeshopondernemers in Breda het plan voor een eerdere start wel zitten, maar die in Tilburg niet. Zij missen een ‘liefde voor de plant’ bij Fyta en vermoeden dat ze vooral uit zijn op financieel gewin. En ze willen simpelweg van meerdere telers kunnen afnemen om ‘eenheidsworst’ te voorkomen.
Waalwijkse teler: 'Start in april 2023 met wietproef, uitstel kost ons een half miljard per maand' Brabants Dagblad 09-12-2022
Het Waalwijkse bedrijf Fyta, dat onder staatstoezicht wiet mag gaan telen, dringt bij het kabinet aan op een spoedig begin met de wietproef. Elke maand uitstel kost het bedrijf een half miljoen euro, schrijft Fyta.
Hij zit met kilo's legale wiet omdat anderen nog niet klaar zijn Nieuwsuur & hele item via uitzending gemist 28-11-2022
Er is nog geen gram legale wiet over de toonbank gegaan. Van de tien telers die meedoen aan het wietexperiment, is er namelijk pas één klaar om te beginnen. Omdat afgesproken is dat ook andere telers zo ver moeten zijn, moet hij (red Fyta) wachten op de rest.
Burgemeester Veendam wil geen wietfabriek DvhN 14-11-2022
Burgemeester Berry Link van Veendam wil geen wietfabriek, maar die komt er wel: 'Ondanks de tegenwerking van de heer Link'
VWS minister Kuipers bezocht wietproef teler en sprak met meerdere partijen Cannabisindustrie 08-11-2022
Vorige week maakte minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Ernst Kuipers (D66) bekend in een Tweet dat hij in Drachten (gemeente Smallingerland, Friesland) een wietproef teler heeft bezocht en sprak hij met verschillende partijen zoals telers, coffeeshophouders en de gemeente Smallingerland.
Komt het nog wel goed met de proef om wiet legaal te maken? "Ik zou me schamen als de Duitsers ons in zouden halen" EenVandaag 05-11-2022
De legale wiet had eigenlijk al 2 jaar in de coffeeshops moeten liggen, maar bijna alle telers van de wietproef moeten nog beginnen. Het kabinet stelt dat begin 2023 de proef van start gaat, maar telers vragen zich af of dat haalbaar is.
"Niet iedereen heeft zich gerealiseerd hoe complex het is", zegt Bart Vollenberg, een van de wiettelers die meedoet aan de 'wietproef'.
Debat bij PCN-congres: De wietproef en de hobbelige weg naar legalisering 03-11-2022
Aan het paneldebat over de wietproef doen de Bredase burgemeester Paul Depla en twee deelnemende telers mee, John Meijers en Bart Vollenberg. De laatste is mede-eigenaar van twee coffeeshops en de man achter Cannabis Connect en de stichting Epicurus, die jaren lobbyde voor regulering.
Legale wietkweker Cannamax wil nog dit jaar met bouw voor cannabiskas beginnen de Gelderlander 29-10-2022
Het bedrijf Cannamax wil nog dit jaar op NEXTgarden bij Huissen en Bemmel met de bouw van een kas beginnen voor het kweken van legale wiet. Dat bevestigt directeur Derk Wisman op vragen van deze krant. Uitstel van het nationale wietexperiment is voor Cannamax geen reden om de plannen stil te leggen.
Het landelijk experiment met gereguleerde wietteelt had al lang van start moeten gaan NRC 27-10-2022
Teler: 'Het ene na het andere probleem duikt op'.
Kabinet wil al jaren wietexperiment, maar telers missen hulp en regie NRC 26-10-2022
Deelnemende wiettelers stuiten op problemen, zoals het openen van een bankrekening en hogere energieprijzen
Ashwin Matai, a man born to grow cannabis Cannavigia 23-09-2022
We spoke to Ashwin Matai from Marshall Fields International, a man born in the Netherlands and born to grow cannabis. We spoke about his background & the problem growers are facing.
The requirement from the government was that you should be able to grow cannabis, but even without proving this in real time, you were eligible for the lottery. Some people who were successful in the lottery didn’t have much experience and they started looking for experts to team up with. At this point I was feeling that I couldn’t be part of Aurora anymore and joined Marshall Fields International as part of the Kenzoll group, who have recognized and value the potential of the (legacy and new) cannabis industry. We are involved in Canada, The Netherlands and Zimbabwe amongst others, in growing cannabis.
There are also location issues. It turned out Municipalities only desired to have a maximum of one grower, but because of the lottery this didn’t happen. Certain lottery winners are situated in the same municipality, so some theoretically had to move. But the rules also states that once you have been given your license, you are not allowed to change location. So, they had to make exceptions on these rules to sort this problem out.
The international law also determines that banks are not allowed to do business with cannabis in any way, so that’s another problem the producers and Coffeeshops have to deal with.
NB: Due to location problems Kenzoll is no longer part of the Dutch experiment and they have filed a complaint with the Dutch government about this, but strangely enough this was not mentioned in the cannavigia article.
Energiecrisis treft ook wietexperiment telers, maar hoe hard? Cannabisindustrie 07-09-2022
- Hoeveel gaan de energiekosten precies stijgen voor wietproef telers?
- Is het financieel nog wel rendabel als wietexperiment teler?
- Worden de hogere prijzen doorberekend en zo ja, aan wie?
Patrick Stevens van wietproefteler Holigram (podcast met leeftijd-entree) Cnnbs 02-09-2022
In de negende aflevering van The High Cloud Podcast zit Uncle Kush samen met Patrick Stevens. Hij zit al decennia lang in de industrie en heeft via de wereld van growshops en organische plantenvoeding, z’n weg gevonden naar één van de tien legale telers in het wietexperiment: Holigram.
Effect wietproef: ‘Voor buitenlandse hasj zal een zwarte markt ontstaan’ Crimesite 02-09-2022
Een van de tien aangewezen wiettelers is John Meijers van de Stichting JOINus. Hij staat bekend als ‘modelwietkweker’ en doet samen met zijn vrouw als een van de erkende telers mee aan de wietproef. In een grote schuur op een boerderij in de provincie Groningen gaan zij legale wiet telen. In juni 2022 laat de wietteler weten dat hij in overleg met zijn compagnon en medeaandeelhouders heeft besloten even geen interview te geven. Over het hoe en waarom doet hij geen uitspraken.
Vergunning wietproef teler Supraleaf ingetrokken, bezwaar aangetekend Cannabisindustrie 25-08-2022
De NOS heeft vandaag bevestigd dat het wietexperiment teler Supraleaf is waarvan de vergunning is ingetrokken. De teler heeft wel bezwaar aangetekend. Maar ook de twaalfde teler Canadelaar is inmiddels van start gegaan.
Volgens de website van CanAdelaar is daar vanuit Nederland The Bulldog bij aangesloten. ‘Master-grower’ zou een vrouw zijn, Jenn, die ervaring opdeed als kweker bij Maricann in Canada.
Een van de tien wiettelers betrokken bij wietexperiment verliest vergunning NOS 25-08-2022
De vergunning van een van de tien door de overheid geselecteerde telers voor het wietexperiment is ingetrokken. Dat bevestigt het ministerie na vragen van de NOS. Het lukte teler Supraleaf niet om de opgegeven locatie op het bedrijventerrein in Zwaag in handen te krijgen. Het bedrijf mag dus niet meer meedoen aan het experiment.
Dit is de Groningse wietfabriek die wil kweken op megaschaal DvhN 19-05-2022
D’Haan is een van de vier aandeelhouders. Naast hem zit biotechnoloog Linda Dijkshoorn, die als adviseur betrokken is. Verder zitten er ondernemers, investeerders en drie teeltspecialisten. Onder hen iemand die al eerder op grote schaal legaal wiet kweekte. De zes vormen de helft van het team dat zich QATI noemt: Quality Assurance Through Innovation (kwaliteitszekerheid door innovatie).
Wietteler Meijers uit Bierum krijgt groen licht voor proef RTV 19-05-2022
'We hebben alles nu rond', zegt Meijers. Eind vorige week kreeg hij een brief van het ministerie dat er geen beletselen meer waren om met de wietteelt te kunnen beginnen. Hij was al ruim een jaar in afwachting van zo'n brief. 'De controle op de wet Bibop is vrij secuur', aldus Meijers.
Er groeit amper een plant, toch gaan er al miljoenen om in de wietproef NOS 11-05-2022
Terwijl het wietexperiment maar niet van de grond komt, worden er miljoenen geïnvesteerd in de uitverkoren telers. Dat gebeurt deels door buitenlandse investeerders die voet aan de grond willen krijgen op de eerste legale recreatieve wietmarkt van Europa.
Proef met legale levering cannabis uitgesteld HC nieuws 31-03-2022
De proef met de legale levering, in- en verkoop van cannabis begint niet zoals gepland in de tweede helft van dit jaar, maar later. Dat betekent ook oponthoud voor de wietteler uit Rijsenhout die meedoet aan het landelijk experiment. De vertraging komt onder meer doordat de selectieprocedure voor de laatste telers langer duurt dan verwacht. Ook levert het vinden van een locatie problemen op.
De wietteler uit Rijsenhout die meedoet aan het experiment moet zelf zorgen voor een positief draagvlak in zijn omgeving. De legale Haarlemmermeerse hennepkwekerij is een van de tien die in Nederland gaan komen.
Midden in de Betuwe staat straks een enorme wietkas: coffeeshops sceptisch over staatswiet. De Gelderlander 28-03-2022
Midden in de Betuwe staat straks een enorme kas, bestemd voor de teelt van legale wiet, midden in een tuinbouwgebied: het komt er waarschijnlijk nog dit jaar van in de Betuwe. Cannamax wil op een perceel van 2 hectare in de gemeente Lingewaard hennep en hasj gaan verbouwen. Daarmee is de veelbesproken wietproef weer een stapje dichterbij.
Jaarlijks verlaat 10.000 kilo legale wiet Huissen: 'Wij hebben geen aanvoer, alleen afvoer.' De Gelderlander 21-03-2022
Wietteler Cannamax verwacht jaarlijks 5000 tot 10.000 kilogram legale hennep te kweken aan Veronica, op de grens van Huissen en Bemmel. Het is bestemd voor coffeeshops in Nederland die meedoen aan het experiment Gesloten Coffeeshopketens.
Het bedrijf staat op het punt de omgevingsvergunning aan te vragen. Zodra die is verleend door de Omgevingsdienst Regio Arnhem kan volgens directeur Derk Wisman een begin worden gemaakt met de bouw van de kas waarbinnen de hennep wordt gekweekt. Dan zijn de laatste obstakels uit de weg geruimd. Hij hoopt dat uiterlijk in het tweede kwartaal van volgend jaar het startsein wordt gegeven voor het experiment dat vier jaar duurt.
Nieuwe wietteler zeker van licentie in Nederlands experiment Groentennieuws 15-03-2022
Aardachtig is een van de tien telers die mee mag doen aan het Nederlandse experiment gesloten coffeeshopketen. Eric Siereveld, CEO van cannabisveredelaar Dutch Passion, maakte het bekend op LinkedIn.
In de Hollandse polder gaat het bedrijf met een combinatie van cellen-, kas- en vollegrondsteelt cannabis telen. Een van de kassen is een luchtdichte hightech kas van Nederlandse makelij.
Besluit op Wob verzoek over experiment gesloten coffeeshopketen Rijksoverheid 04-03-2022
Besluit op een verzoek om informatie over de gesloten coffeeshopketen; specifiek om 'openheid in bestuursbeslissingen over de aanwijzing van de exacte locatie van de 'experimentele wietteler' in Almere'. Het verzoek is gedaan op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).
Besluit op Wob-verzoek over experiment gesloten coffeeshopketen Rijksoverheid 22-12-2021
Besluit op een verzoek om informatie over het experiment gesloten coffeeshopketen (wietexperiment). Er wordt gevraagd om documenten van aanvragen van personen, organisaties of bedrijven om mee te mogen doen als teler aan het wietexperiment. Het verzoek is gedaan op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).
Stel wiettelers schadeloos die door vertraging wietexperiment niet kunnen leveren Pointer Radio 1, 12-12-2021
Wiettelers die deelnemen aan het wietexperiment moeten schadeloos worden gesteld, als ze moeten wachten om de markt op te kunnen. Dat zegt burgemeester Paul Depla van Breda, één van de tien deelnemende gemeenten in het experiment, tegen POINTER. Ook André Knottnerus, de voorzitter van de voormalige adviescommissie wet gesloten coffeeshopketen, zegt dat het cruciaal is voor het slagen van het experiment dat de telers gelijktijdig kunnen leveren aan de coffeeshops. “Als men langer bepaalde investeringen in de lucht moet houden die zich niet terugbetalen, dan moet je oplossingen vinden en misschien ook de beurs trekken."
Bijna bedtijd.
Nog even appen met de familie. pic.twitter.com/fA584CYrmD
— Laura Bromet 🍀 (@LauraBromet) December 6, 2021
Frans Bromet registreert fraai het jarenlange proces om wietteelt te legaliseren Volkskrant 07-12-2021
Ook als er scheppen zand worden gestrroid in de politieke machinerie die tot nieuwe wetgeving moet leiden, weet gelouterd documentairemaker `frans Bromet het knarsend vastlopen fraai te registreren.
Wie zich realiseert welke partij de kar trekt, moet haast wel Bromets conclusie onderschrijven dat 'deel twee van deze film op z'n vroegst over vijf jaar verschijnt'. Dat is namelijk CDA, regeringspartij in populariteitsnood, die onlnags een nieuw offensief bepleitte tegen drugsgebruik, hard en soft. Doormodderen dus.
Snelle jongens in goudeerlijke telers in docu over legale wiet NRC 07-12-2021
Frans Bromet volgt in een nieuwe documentaire het experiment van de overheid met legale wietteelt. Er wordt al jaren over gesproken en gelobbyt, maar het eerste legale wietzaadje moet nog de grond in.
Voor de film Legale wiet (KRO-NCRV) volgde hij ondernemers die wel brood zagen in het experiment. Allereerst was daar John Meijers, een goudeerlijke wietteler die vermoedelijk bij de stylist van Dion Graus loopt. Zittend in zijn tuin (hoorden we daar de Vlaamse papegaai?) legde hij uit dat hij al decennia netjes zijn belasting en elektriciteitsrekening betaalde. Hij wilde „niet illegaal, maar op een gewone manier” aan coffeeshops leveren. Desondanks kreeg hij de politie op zijn kwekersdak en moest hij een boete van 160.000 euro ophoesten.
Een belangrijke bijrol in Legale wiet is voor Kamerlid Vera Bergkamp, de stimulator van het experiment die na twee jaar constateerde dat „de voorbereidingen” nu echt op het punt van beginnen stonden. Inmiddels is het dossier overgenomen door haar collega Sneller. (Wellicht kan hij ook iets voor de kabinetsformatie betekenen?) Ook was er een coffeeshophouder die de „ogen en haken” van het experiment opsomde. Zo mogen coffeeshops in deelnemende gemeenten geen buitenlandse hasj meer verkopen, terwijl bij een aantal coffeeshops, „buurtshops ook”, het aandeel daarvan heel groot is.
Legale wiet terugkijken uitzending gemist
Nederlandse cannabispilot door de ogen van een teler Groentennieuws 26-11-2021
Artikel over Derk Wisman medeoprichter Cannamax
Weerwind: Almere krijgt een legale wietteler Omroep flevoland 23-11-2021
Almere krijgt één wietteler die meedoet aan het landelijke experiment met legale hennep- en hasjproductie. Dat blijkt uit een brief die burgemeester Weerwind heeft gestuurd aan de gemeenteraad. Waar die wietteler precies komt te zitten, hangt nog af van de vergunningverlening.
Het is de bedoeling dat de legale wietteelt in de tweede helft van volgend jaar kan worden verkocht.
Wieteelt mogelijk op Kickersbloem 3 Groothellevoet 16-11-2021
Een tiental van de 42 aangemelde bedrijven dat zich had aangemeld voor de zogenaamde ‘wietproef’ is na onderzoek goedgekeurd door het Ministerie van Justitie en Veiligheid en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Deze bedrijven hebben toestemming gekregen om legaal cannabis te gaan kweken.
De gemeente Hellevoetsluis beziet op dit moment hoe één van deze bedrijven kan ingepast op Kickersbloem 3, zo blijkt uit de brief die omwonenden hebben ontvangen. Op initiatief van GroenLinks heeft de Hellevoetse gemeenteraad in november 2017 een motie aangenomen waarin het college gevraagd werd de gemeente aan te melden voor het ‘Experiment gesloten coffeeshopketen’, kortweg de wietproef genoemd. Op dit moment zijn de voorbereidingen op de proef – die eigenlijk al dit jaar had moeten aanvangen – in volle gang.
Cannamax nu aan zet om kavel voor legale wietteelt te kopen en vergunning bij Lingewaard aan te vragen https://t.co/1l77yhPPgX
— Stichting JOINus (@StichtingJOINus) November 9, 2021
Aurora (NASDAQ: ACB) investeert in wietexperiment Cannabisindustrie 08-11-2021
Aurora (NASDAQ:ACB) maakte bekend door middel van een persbericht dat het heeft geïnvesteerd in een van de wietexperiment telers, The Growery.
Aurora Nederland BV, een volledige indirecte dochteronderneming van het bedrijf, is een overeenkomst aangegaan om te investeren in een aanzienlijk aandelenbelang in het in Nederland gevestigde The Growery.
Een poging van Aurora om zelf mee te doen met het wietexperiment, lukte niet omdat het bedrijf werd uitgeloot. Ook een civiele rechtszaak mocht niet baten.
Smallingerland krijgt legale wietkwekerij Wapwinkel 05-11-2021
In het Friese Smallingerland is het bedrijf LeLi Holland begonnen met het inrichten van een legale wietkwekerij. De gemeente Smallingerland doet samen met een aantal andere gemeenten mee aan een experiment van het Rijk met het legaal produceren van wiet. De proef legalisering wietkweek lijkt toch te gaan gebeuren.
Zeven telers
Er zijn in totaal zeven wiettelers aangewezen om wiet en hasj (haha, Nederlandse hasj) te produceren. Zij bepalen in overleg met de burgemeesters en de ministeries van Justitie en Veiligheid en van Volksgezondheid wanneer ze beginnen met het leveren van de softdrugs aan coffeeshops. Dat zal dan zijn in tien deelnemende gemeenten. Bij de zeven wietkwekers komen in een later stadium nog drie extra wietkwekers, zodat het totaalaantal kwekers ook op tien uitkomt.
Inrichting eerste 7 teeltbedrijven wieteperiment begonnen Rijksoverheid nieuwsbericht 04-11-2021
Binnen het experiment gesloten coffeeshopketen – ook wel wietexperiment geheten - zijn tot dit moment 7 telers aangewezen om legaal hennep en hasjiesj te produceren voor de verkoop in coffeeshops in 10 deelnemende gemeenten. De aangewezen telers zijn nu bezig met het opzetten van hun teeltbedrijven, waarna ze starten met de productie van hennep en hasjiesj. De tijd die de teeltbedrijven en betrokken gemeenten hiervoor nodig hebben, is bepalend voor het moment dat ze kunnen gaan leveren aan coffeeshops.
Village farms koopt 80% aandelen 6e wietteler LeLi Holland Cannabisindustrie 29-09-2021
Gisteren maakte het op de NASDAQ genoteerde Village Farms (NASDAQ:VFF) bekend in een persbericht dat het een meerderheidsaandeel (80% van de aandelen) van de zesde bevestigde teler in het experiment gesloten coffeeshopketen Leli Holland heeft gekocht voor maar liefst € 3,950,000 waarvan € 950,000 direct naar de aandeelhouders van Leli Holland gaan en de rest in drie gedeeltes naarmate het project vordert.
Eerder maakten we de eerste vijf bevestigde telers al bekend, Cookies en Linsboer B.V. (The Plug), evenals The Growery, Cannamax en Fyta Group. Maar met deze aankondiging kunnen we stellen dat Leli Holland de zesde bevestigde teler is. Eerder werden we al in de wandelgangen op de hoogte gebracht dat er een zesde teler was bevestigd.
Cannamax en Fyta bevestigd als 4e en 5e telers voor wietexperiment Cannabisindustrie 10-09-2021
Cannamax B.V. doet mee aan het Nederlandse cannabislegalisatie-experiment. Het bedrijf heeft op 24 juni 2021 zijn vergunning gekregen en is nu volop in voorbereiding. Over enkele maanden start de bouw van de teelt- en productiefaciliteit in de gemeente Lingewaard. De verkoop van high-end cannabisproducten begint naar verwachting in het tweede kwartaal van 2022.
Opvallender is dat ook Fyta Group uit Waalwijk bevestigd is als teler. In oktober 2020 zei de rechter nog dat Fyta medicinale cannabis mocht gaan kweken zonder opiumontheffing. Daarmee hield de rechtsgang niet op, want het bedrijf kreeg op de dag dat ze voor de rechter stonden een inval van de politie die werd afgeblazen door de rechter. Het uiteindelijke oordeel was dat ze niet zomaar medicinale cannabis mochten gaan kweken.
Maar het bleek dus niet allemaal voor niets, want ze mogen aan de slag als teler voor het wietexperiment.
Lingewaard fluit legale wietkweker met plan voor gebied van vier a vijf voetbalvelden terug De Gelderlander 08-09-2021
Wietkweekbedrijf Cannamax is verzocht de aanvraag voor een bouwvergunning in Lingewaard voorlopig nog in te trekken. De gemeente wijst erop dat het beoogde perceel in het glastuinbouwgedeelte van NextGarden nog niet is aangekocht. Een kavel die de gemeente zélf moet verkopen en waar nog over nagedacht wordt.
Uit de bijbehorende stukken blijkt nu dat op ruim de helft van het 120 bij 270 meter grote perceel kweekkassen komen, die zijn opgedeeld in tien compartimenten: acht voor hennepteelt, twee voor hasjteelt. Verder komen er op het perceel onder meer een kas voor de moederplanten, een laboratorium, kantoor, kantine en een ruimte voor de beveiliging.
Wietfabrieken in Groningen willen aan de slag, maar ze kunnen niets. DvhN 04-08-2021
Het is nog duimendraaien voor twee groepen initiatiefnemers die graag ‘wietfabrieken’ willen bouwen in Groningen. Beide wachten tot ze door de screening komen, de zogenaamde Wet BIBOB.
Wietfabrieken in Groningen willen aan de slag, maar ze kunnen niets. Het wachten is op een overheidscontrole: 'Wij staan te popelen. Het is ongelofelijk' https://t.co/fMzVu6y1yP
— Stichting JOINus (@StichtingJOINus) August 4, 2021
Ondernemer mag legaal wiet verbouwen in Rijsenhout en moet zorgen voor draagvlak NH nieuws 15-07-2021
In een kas in Rijsenhout gaat voor in ieder geval vier jaar legaal wiet worden geteeld. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft voor het experiment 'een gesloten coffeeshopketen', een ondernemer aangewezen die zich had aangemeld voor het legaal telen van hennep.
De man heeft volgens burgemeester Schuurmans ervaring met het telen van wiet in Canada en de Verenigde Staten, en neemt die expertise mee naar Rijsenhout. "Hij heeft een contract gesloten met de eigenaar van een kas in Rijsenhout", vertelt ze.
De teler die toestemming heeft gekregen zal binnenkort vergunningen gaan aanvragen voor het verbouwen van een kas. Volgens de gemeente zal er bij de beoordeling 'rekening worden gehouden met de leefbaarheid in Rijsenhout'. Met de teler is verder afgesproken 'dat hijzelf verantwoordelijk is voor het creëren van een positief draagvlak in Rijsenhout voor zijn activiteiten'.
Legale wietteelt in Rijsenhout zit burgemeester niet lekker InforMeer 14-07-2021
Burgemeester Marianne Schuurmans had de beker liever aan zich voorbij laten gaan. Daar maakt ze geen geheim van. Maar aan een aanwijzing van het Rijk valt niet te ontkomen. En dus gaat in het kader van een rijksexperiment een wietteler in Rijsenhout aan de slag.
Het experiment zélf noemt de burgemeester “prima”. Ook zij wil weten of met een gelegaliseerde teelt illegale inkoop aan de achterdeur van coffeeshops verdwijnt en daarmee ook criminaliteit en overlast.
Maar ze gunt Rijsenhout wat anders dan een opgelegde deelname aan een experiment met wiet. “In de praktijk zal er, denk ik, geen overlast zijn. Maar dit is wel emotionele overlast”, zegt ze.
Legale wietteler moet in Rijsenhout zelf voor draagvlak zorgen Hc nieuws 14-07-2021
De wietteler uit Rijsenhout die meedoet aan een landelijk experiment moet zelf zorgen voor een positief draagvlak in zijn omgeving. Dit is een van de opvallende voorwaarden die burgemeester Schuurmans stelt aan deelname.
Legale hennepkwekerij in Rijssenhout Noordhollands dagblad 13-07-2021
Rijsenhout krijgt een legale hennepkwekerij. Dat heeft Haarlemmermeers burgemeester Marianne Schuurmans bekend gemaakt. De uitverkoren kweker heeft de Bibob-toets en een beoordeling door de politie positief doorstaan.
Start wietexperiment in tien steden voor onbepaalde tijd uitgesteld Nu nl 01-07-2021
De start van het wietexperiment in tien Nederlandse steden is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Dat schrijft de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch donderdag in een brief aan de gemeenteraad.
Volgens het ministerie van Justitie ligt het project niet stil. Omdat het om een ingewikkelde proef gaat die helemaal nieuw is, vergen sommige onderdelen veel tijd. Ook moeten de tien deelnemende gemeenten op lokaal niveau hun eigen zaken regelen, zoals het aanwijzen van een locatie voor de wietteelt en daar vergunningen voor verstrekken.
Haagse goedkeuring voor wietteelt op NEXTgarden Groentennieuws 29-06-2021
De eerste telers die zijn ingeloot voor het Nederlandse experiment gesloten coffeeshopketen hebben bericht gehad van het Rijk. Onder hen Cannamax, een club van vijf partijen waaronder naar het schijnt een Westlandse sierteler.
Zij ontvingen vorige week donderdag 24 juni goedkeuring uit Den Haag voor het telen van gecontroleerde cannabis. De teler wil dat doen op NEXTgarden aan de Hedera in Bemmel.
Omwonenden vrezen komst mega-wietkweker Lingewaard Omroep Gelderland 26-06-2021
Gewoon de grond die je in eigendom hebt als gemeente niet verkopen aan een wietkweker. Dat is wat de omwonenden van een beoogde, grote legale wietkwekerij tussen Bemmel en Huissen willen. In de buurt bestaan grote zorgen over de veiligheid. Komen op de wiet straks criminelen af zoals vliegen op stroop?
Diverse gemeenten, waaronder Overbetuwe en Wageningen, zagen uiteindelijk af van de komst van een grote, legale wietkwekerij. "Je merkt dus gewoon dat gemeente er allemaal eigenlijk niet om staan te springen", zegt Pim Rikken. Tegenover zijn huis moet een vestingachtig pand komen waar zo'n twee hectare wiet moet gaan groeien, bestemd voor de coffeeshops.
Buurt 'overvallen' door wietfabriek in Bemmel, burgemeester gaat gesprek aan Omroep Gelderland 17-06-2021
Burgemeester Nelly Kalfs van Lingewaard wil praten met de omwonenden van een geplande kwekerij voor legale wiet. Het Rijk geeft volgende week waarschijnlijk goedkeuring aan de onderneming Cannamax om aan de Hedera in Bemmel cannabis voor coffeeshops te kweken.
De komst van de kwekerij lekte uit. Kalfs: "Ik betreur ten zeerste dat omwonenden overvallen worden door deze berichtgeving. We hechten juist aan een zorgvuldige communicatie met de omgeving. Dit had ik willen doen door persoonlijk de omwonenden op de hoogte te stellen. Daarom ga ik vandaag en morgen met de meest directe omwonenden in gesprek."
De gemeente Lingewaard benadrukt dat in Bemmel waar de kwekerij van Cannamax komt geen cannabis wordt verkocht.
Alle seinen op groen voor Cannamax; legale wietkweek in Lingewaard de Gelderlander 17-06-2021
Na de gemeente Lingewaard heeft nu ook de rijksoverheid ingestemd met legale wietkweek op het bedrijven- en tuinbouwgebied Next Garden, halverwege Bemmel en Huissen.
Nu er meer zekerheid is, gaat de gemeente Lingewaard vanaf vandaag ook enkele tientallen omwonenden van NextGarden informeren. Theoretisch zouden alleen zíj de komst van de Cannamax-wietkwekerij nog bij de rechter kunnen aanvechten. Gezien de uitgebreide integriteits- en veiligheidschecks vanuit Den Haag, het Lingewaardse gemeentehuis en de politie, lijkt het echter zeer onwaarschijnlijk dat protest nog juridische kans maakt.
Cannamax bestaat uit een bloemenkwekerij in het Westlandse De Lier en nog vier bedrijven in de regio’s Rotterdam, Den Haag en Amsterdam in de sfeer van financiering en beveiliging.
Column: Cookies en The Plug scheppen hoge verwachtingen voor het wietexperiment Cannabisindustrie 08-06-2021
Eindelijk zijn er twee namen vorige week bevestigd: Cookies (Zwolle) en Linsboer B.V. (The Plug, Zaandam) zijn twee van de tien telers in het Experiment Gesloten Coffeeshopketen geworden.
'Kunt u voldoende wiet leveren?', experiment legale drugsteelt start pas over een jaar De Limburger 07-06-2021
Heerlen en Maastricht doen mee aan het wietexperiment met legale wietteelt, maar de geselecteerde telers zijn niet in de twee gtemeenten gevestigd. De proef start op zijn vroegst 2022.
Staatswiet uit de Betuwe: eerste legale wietteler wil naar Gelderland komen, gemeente is akkoord Gelderlander 20-05-2021
Een grote legale wietteler strijkt waarschijnlijk neer in de Betuwe. Een bedrijf dat een vergunning van de rijksoverheid krijgt, heeft het oog laten vallen op Lingewaard. Die gemeente gaat akkoord.
Eerder was bedrijventerrein Next Garden in de Betuwe, halverwege Bemmel en Huissen, ook al in beeld als locatie voor de legale teelt. Twee ondernemers die daar aan de slag wilden, werden echter uitgeloot. Daarmee leek Lingewaard uit beeld als plek om legaal softdrugs te telen.
Het bedrijf dat nu alsnog naar Lingewaard wil, had zich eigenlijk in een andere gemeente willen vestigen. Welke is onbekend.
'Modelwietkwekers' worden alsnog ingeloot voor wietproef: 'Fantastisch!' RTV Noord 11-05-2021
De Meijers’ stonden op de elfde plek, terwijl maar tien partijen mogen deelnemen. Maar een deelnemer is afgevallen. ‘Dat is fantastisch, joh!’, reageert John enthousiast.
‘Bij de Bibob wordt gekeken hoe groot het gevaar is dat je de vergunning gebruikt voor illegale doeleinden. Het zou heel raar zijn als er enige twijfel zou bestaan over ons’, vertelt John.
Hij vervolgt: ‘Helemaal omdat wij altijd open en transparant zijn geweest en zelfs de overheid op meerdere punten advies hebben gegeven in deze proef.’
Nog deze maand verwacht het stel uitsluitsel te krijgen. Hen is verteld dat dat in de eerste helft van de maand mei zou gebeuren. ‘Wij kunnen dus elk moment gebeld worden’, zegt John. ‘En dan kan de champagne ontkurkt worden, want dit is onze droom.’
Besluit op Wob verzoek over kandidaat teler binnen Experiment gesloten coffeeshopketen Rijksoverheid 23-04-2021
Aanvrager mr. Schouten van Project C
Bredase advocaat geeft legale wietkweek in Etten-Leur niet op: 'Rommelige en onzorgvuldige procedure' BNdeStem 22-04-2021
De Bredase advocaat Peter Schouten geeft de strijd om mee te doen aan een landelijk experiment voor gereguleerde wietkweek niet zomaar op.
Afgelopen maandag was er een digitale hoorzitting waarin Schouten het bezwaar tegen het niet mogen meedoen aan dat experiment, kon toelichten aan de ministeries van Volksgezondheid en van Justitie. ,,Op 3 maart hadden we toezegging van Etten-Leur dat ze bepaalde stukken zou toesturen op grond van de Wet Openbaarheid Bestuur. Precies één dag ná de hoorzitting kregen we die stukken. Tja. Het kan toeval zijn.”
Volgens de gemeente Etten-Leur is het niet delen van informatie gebaseerd op een brief van betrokken ministeries (augustus 2020) waarin gesproken wordt van geheimhoudingsplicht voor burgemeesters over het onderwerp.
Komende maandag krijgt Schouten de uitslag van de hoorzitting. ,,Ik voorzie een lange lijdensweg voor de overheid en voor ons. We geven nog niet op.”
#ProjectC vond het al vreemd dat de burgemeester zei dat de gemeente onze veiligheidsplannen niet MOCHT delen met de politie. Na een WOB-verzoek blijkt dat de burgemeester onze plannen niet WILDE delen. Logisch, ons plan bood veiligheid, maar in Etten-Leur regeert de onderbuik. pic.twitter.com/ZQWPj0QPII
— Peter C. Schouten (@SchoutenLegal) April 21, 2021
Kamerbrief over stand van zaken experiment gesloten coffeeshopketen, Rijksoverheid 16-04-2021
Afgelopen 16 april werd het zwart-op-wit bevestigd door een brief van de twee ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Justitie en Veiligheid (JenV): lot nummer 11 van Stichting JOINus is toegetreden tot het achtergrondonderzoek door Landelijk Bureau Bibob (wat staat voor Wet Bevordering Integriteits Beoordelingen voor het Openbaar Bestuur) voor het Experiment Gesloten Coffeeshopketen.
Een aantal burgemeesters heeft in het advies over openbare orde en veiligheid aangegeven positief te zijn over de vestiging van de betreffende aanvrager, maar aangegeven een maximum te stellen aan het aantal telers dat zich in een gemeente wil vestigen. Telers die zich in een zogenaamde ‘plafondgemeente’ willen vestigen en geconfronteerd werden met dit plafond, hebben de kans gekregen om op zoek te gaan naar een alternatieve locatie. Aan de burgemeesters van de van de alternatieve vestigingsgemeente is gevraagd om een advies op openbare orde en veiligheid af te geven. Deze worden uiterlijk in april verwacht.
Aan de burgemeesters van de van de alternatieve vestigingsgemeente is gevraagd om een advies op openbare orde en veiligheid af te geven. Deze worden uiterlijk in april verwacht.
Wij streven ernaar de eerste telers in april van dit jaar aan te wijzen. We verwachten niet alle tien de telers gelijktijdig te kunnen aanwijzen. Dit is mede afhankelijk van het moment waarop de Bibob-adviezen gereed zijn en het in de selectieprocedure opnemen van aanvragers uit de wachtrij, na eventuele afwijzingen van aanvragen van ingelote telers.
Zaanstad tegen legale wietplantage De Orkaan 02-04-2021
Bij Zaanstad is een aanvraag binnengekomen van een bedrijf dat een legale wietteelt in de gemeente wil beginnen. Dat is binnenkort mogelijk omdat er ook geëxperimenteerd gaat worden met legale verkoop van wiet in coffeeshops.
Aan die proef gaat Zaanstad meedoen. Maar een legale wietplantage gaat B&W te ver.
Nederwiet 2.0 voor professionals in de tuinbouw GFactueel 12-02-2021
Vier jaar geleden zette het huidige – inmiddels demissionaire – kabinet de wietproef in het regeerakkoord. De proef lijkt nu eindelijk van start te kunnen gaan. De goegemeente ziet dit echter meer als een experiment voor het opzetten van een goed geregelde teelt in een keten die tot en met de coffeeshops en hun klanten, toch een beetje schimmig blijft.
Voor de professionele Nederlandse tuinbouw is het wietexperiment echter vooral een mogelijkheid om eindelijk te kunnen laten zien hoe je deze teelt nou écht goed aanpakt. Hoe Nederland vanuit het achterveld alsnog de koppositie kan gaan innemen in een miljardenbusiness. De cannabisteelt: een volledig legale miljardenbusiness.
Nederland mikt op leidende rol cannabisteelt GFactueel 11-02-2021
Nederland staat aan de vooravond van de vorming van een aantrekkelijke maar ook riskante, nieuwe tuinbouwketen. Een staatsgecontroleerde productie- en afzetketen met cannabis voor coffeeshops. Wordt het een vaste keten en model voor andere landen?
Lukt het om de teelt van cannabis te verschuiven van duistere illegale plekken naar kassen? Een minimaal vierjarig experiment met gecontroleerde wietteelt moet dat uitwijzen. Dat spraken VVD, CDA, D66 en ChristenUnie af in het regeerakkoord in 2017. Het was een compromis. Nu, vlak voor de nieuwe verkiezingen, worden de maximaal tien nieuwe teeltlocaties bekendgemaakt. Daarmee wordt nog net de belofte van het demissionaire kabinet gehaald.
The Dutch Fumble First National Recreational Cannabis Cultivation Tender Hightimes 08-02-2021
The first attempt to federally regulate the cultivation of recreational cannabis in Holland goes down in flames over lack of coordination and faults at the federal level, along with local NIMBYism.
The Dutch government has just been handed a reminder of that as its widely lauded first cultivation bid for the production of regulated recreational cannabis has embarrassingly hit the skids. It is not even something that can be blamed on COVID-19. Nor does it appear that the Dutch took any lessons from the highly controversial German cannabis tender for medical cultivation in 2017 which has yet to fully come online.
the Dutch government held an open call for companies interested in obtaining one of ten offered licenses to grow cannabis for coffee shop consumption. The licenses were supposed to go into effect at the beginning of 2021 and were to last for the next four and half years. The licenses also covered cultivation for 79 coffee shops mostly located in just five towns—Groningen, Maastricht, Nijmegen and Tilburg.
However, right from the beginning there were major problems.
The first was that while 26 municipalities initially signed up, the larger cities, including Amsterdam, with of course, the largest number of coffee shops in the first place, refused to take part. Questions about why the Dutch government proceeded in the face of this opposition to begin with are legion to this day.
The question is, however, what will the next generation of the Dutch bid be? And further, will the plan finally be a national one that includes the entire industry, in every city, from Maastricht to Amsterdam? Not to mention one that welcomes weary customers of both domestic and foreign origin?
Gaan! is de extra vroege ochtendshow van BNNVARA op NPO Radio 1, waarin luisteraars centraal staan. Ze delen er live ervaringen die passen bij het nieuws van de dag die was, of de dag die komt. Luisteraars kunnen reageren op stellingen, discussiëren over de actualiteit, of vragen stellen aan deskundigen. Op dit vroege uur kunnen luisteraars vragen stellen aan Derrick Bergman van het verbond voor de opheffing van het cannabisverbod, onderwerp: wietproef.
Problemen bij toewijzing locaties wietproef Groenten en fruit actueel 25-01-2021
Procedure om bij loting tien teeltlocaties voor wietteelt aan te wijzen blijft staan, ondanks nieuwe problemen.
Op 3 december 2020 zijn tien projecten aangewezen uit 42 aanvragers voor de wietproef. Zij mogen waarschijnlijk legaal telen voor aangewezen coffeeshops. Deze tien winnende projecten zijn nog onbekend, omdat ze beoordeeld worden op goed gedrag. Naar verluidt zijn er 4 projectplannen die in kassen gaan telen, de overige projectplannen zijn gericht op indoorteelt. De toelating ging onder verantwoordelijkheid van minister voor Medische Zorg Tamara van Ark en de minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus.
Duurzame verpakkingen geen regel voor wietexperiment Nieuwsredactie 14-01-2021
Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch pleit voor milieuvriendelijke wietzakjes. Duurzame wietzakjes zijn nog niet meegenomen in de huidige regelgeving van het zogeheten wietexperiment. Hij hoopt dat hij nieuwe regels voor duurzame softdrugs verpakkingen ingevoerd kan krijgen.
Er zijn al duurzame wietzakjes, gemaakt van pergamijn, verkrijgbaar. Pergamijn bestaat uit recyclebare materialen en is volledig composteerbaar. Bij de groothandel kunnen coffeeshops deze duurzame zakjes kopen. Vorige week nog heeft de groothandel miljoenen zakjes verkocht aan coffeeshops in Amsterdam. Een nadeel van de duurzame wietzakjes is dat ze niet waterdicht zijn. In Amsterdam zal het niet meer lang duren voordat de nieuwe zakjes verkocht gaan worden. “Waarschijnlijk zwerven de eerste duurzame zakjes binnenkort op straat in Amsterdam.”
Bezwaarschrift Project C die is ingediend bij het Ministerie van VWS Schouten Legal 07-01-2021
Cannabistelers met dezelfde problematiek bij de afwijzing van hun vergunningsaanvraag kunnen zich melden bij Project C schrijft Peter Schouten via twitter.
Wiettelers maken bezwaar bij het Ministerie Omgevingsweb 31-12-2020
Negen aspirant wiettelers hebben collectief bezwaar gemaakt bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport omdat er volgens hen grove fouten zijn gemaakt in de lotingsprocedure rondom het Experiment gesloten coffeeshopketen (het zogenoemde wietexperiment).
-Drie aanvankelijk afgewezen aanvragers hebben in strijd met de regelgeving deelgenomen aan de loting. (onwettig & geeft rechtsongelijkheid)
-Enkele weken na 28 juli 2020 – sluitingsdatum indiening aanvragen – zijn meerdere partijen toegestaan om nog aanvullende documenten aan te leveren. Dit is niet met andere partijen gecommuniceerd, ook de reden hiervoor niet. (ongelijke kansen)
-Het ministerie heeft bij de beoordeling van de aanvragen de adviezen en wensen van de gemeentebesturen onvoldoende in acht genomen. Een aantal gemeentebesturen hebben aangegeven niet meer dan één teler in de gemeente te willen vestigen. Het ministerie probeert op dit punt haar fout te herstellen door ingelote telers de kans te geven een nieuwe locatie voor de wietteelt aan te dragen. (onzorgvuldig)
Groningse wietkwekers niet bij kort geding over proef met legale wietteelt RTVNoord 31-12-2020
Voor zover bekend zijn er geen Groningse wietkwekers aangesloten bij het kort geding dat negen aspirant-wiettelers hebben aangespannen tegen de ministeries van Volksgezondheid en Justitie. Ze zijn het niet eens met de manier waarop de loting is gegaan.
De negen uitgelote telers vinden dat er niet voldoende is gekeken naar de locatie, teeltervaring en een 'deugdelijke financiële onderbouwing'. Advocaat Errol Opering voert de zaak namens de negen telers, die anoniem willen blijven. De telers willen dat de ministeries de aanvragen opnieuw beoordelen en eisen dat daarna een nieuwe loting wordt uitgeschreven.
Het kort geding dient op 7 januari.
Geen experiment met legale wietteelt in de Betuwe, Ministerie wijst plannen af De Gelderlander 10-12-2020
Er komt vooralsnog geen legale wietteelt in het kassengebied NextGarden, halverwege Bemmel en Huissen. De ondernemers die plannen hadden, grepen bij de landelijke loting mis. De gemeente Overbetuwe had sowieso geen trek in een hennepexperiment.
"Mocht van de tien bedrijven die nu zijn ingeloot een enkeling afvallen vanwege het Bibob-onderzoek, dan zouden ‘onze kandidaten’ alsnog in beeld kunnen komen.” aldus burgemeester Kalfs van Lingewaard.
Megawietfabriek in Groningen met computergestuurde kweek wordt 'een groot laboratorium' Volkskrant 07-12-2020
‘Wiet telen is niet zo ingewikkeld. Je moet zorgen dat de condities optimaal zijn’, zegt aspirant-wietteler Gert Jan d’Haan die deelneemt aan het wietexperiment van de overheid. Aan de rand van de gemeente Groningen komt een ‘fabriek’ waar 14 à 15 duizend kilo wiet per jaar verbouwd gaat worden.
Ze gaan aan vertical farming doen: telen in gestapelde kweekbakken boven elkaar. Elke klimaatcel is zo’n acht meter hoog. Daarin passen vier lagen met wietplanten van elk twee meter hoog. Temperatuur, licht, voeding en vochtregulatie worden allemaal computergestuurd geregeld.
De Groningse wietfabriek vergt een investering van 16,5 miljoen euro. Bij volle productie komen er ruim vijftig mensen te werken. Het wietexperiment van de overheid duurt vier jaar. Na een evaluatie zal worden besloten of de proef wel of geen (brede) navolging krijgt.
Megawietfabriek in Groningen met computergestuurde kweek wordt ‘één groot laboratorium’ https://t.co/Nzd16G0Mv1
— Jak⭕️b Zwinderman 🇪🇺 (@jakobzwinderman) December 7, 2020
Nieuw bedrijf mag duizenden kilo's aan staatswiet kweken LC 5-12-2020
Leli Holland, een van de twee bedrijven die in Drachten wilden meedoen aan de landelijke proef voor de teelt van legale hennep, krijgt daarvoor groen licht. Daarmee wordt Drachten een van de locaties voor de teelt van staatswiet voor zo’n 80 Nederlandse coffeeshops.
Het bedrijf had ook een aanvraag lopen in de gemeente Groningen. Die is ook gehonoreerd. Leli Holland wil in beide plaatsen gaan kweken (red. 2 halve kwekerijen, Leli Holland had dus een lotnummer)
Proces-verbaal van de mondelinge uitspraak van 3 december 2020 van de voorzieningenrechter in de zaak tussen Project C Holding B.V., te Breda, verzoekster, en de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, verweerder. Publicatie 04-12-2020
Rechtbank Gelderland 03-12-2020
Schorsing afwijzing aanvraag deelname aan experiment gesloten coffeeshopketen. Teler mag alsnog in afwachting van het besluit op zijn bezwaar deelnemen aan de loting. Dus: 42 aanvragen voor de wietproef!!!
Legale wietkwekerij aan westkant van de stad aanstaande DvhN 3-12-2020
We gaan verder werken met de genetica van de plant, de zaden', legt D'Haan van QATI uit. 'We krijgen een laboratorium en daar komen mensen te werken die de plant kennen, de plantenfysiologen zeg maar. We gebruiken ook geen bestrijdingsmiddelen of pesticiden. We gaan biologisch kweken.'
Wietfabriek komt in Groningen: Oost Groniger QATI ingeloot voorlandelijke wietproef DvhN 03-12-2020
Het bedrijf QATI uit Stadskanaal is ingeloot om straks legaal wiet te kweken. John Meijers uit Beerta viel net naast de boot. Hij staat op plek 11.
QATI is een groep Oost-Groningse ondernemers die in de stad Groningen een ‘wietfabriek’ wil oprichten. Het vergt een investering van 16 miljoen euro. Op industrieterrein Westpoort heeft het bedrijf een optie op een kavel. Het wordt een ‘high tech farm’ met een vloeroppervlak van 5500 vierkante meter. Daar moet vanaf 1 januari 2022 9500 kilo wiet per jaar worden geproduceerd, maar de capaciteit bedraagt volgens D’Haan 13.000 kilo per jaar.
Afgewezen telers Project C maken geen kans meer om mee te doen met loting voor legale wietkwekerij in Etten-Leur BD 02-12-2020
Het Bredase Project C maakt geen kans meer om mee te doen met de wietproef. Dat heeft de rechtbank Den Haag woensdag besloten in een zitting op Skype.
De loting met de 50 kanshebbers is donderdag om 11.00 uur.
Afgwezen wietteler mag toch meeloten voor het experiment Trouw 02-12-2020
Arthur Wildeboer, de teler van canbuiten die bij het ministerie een plan indiende om in de buitenlucht legale wiet te kweken, had de rechter eigenlijk gevraagd om de loting van donderdag uit te stellen. Maar de rechtbank vindt de gevolgen daarvan te groot. Daarom werd gekozen voor een andere oplossing: het initiatief van Wildeboer mag mee loten. Wordt hij uitgeloot, dan kan hij deelname aan het experiment alsnog vergeten. Wordt hij ingeloot, dan is er tijd om de bezwaarprocedure af te ronden.
Legale wietteelt in Heerhugowaard? Vijf kwekers dingen mee in 'experiment' Nhd 1-12-2020
Vijf kwekers binnen de gemeente dingen mee in het wietexperiment van het Rijk, waarvan mogelijk een legaal cannabis mag telen. In totaal kwamen er 149 telers aanmeldingen binnen, waarvan er vijf plannen hebben voor in bij elkaar acht locaties in het kassengebied Alton in Heerhugowaard.
Het college is zich ervan bewust dat een mogelijke teeltlocatie in de gemeente kan leiden tot onbegrip en onrust in de nabije omgeving. Kandidaten is dan ook van te voren gevraagd om na te denken over hoe de omgeving zal worden geïnformeerd.
Deze telers zijn het oneens met de loting Nederlands wietexperiment en stappen naar rechter Trouw 01-12-2020
De procedure van de overheid rond het experiment met legale wiet deugt niet, aldus aspirant wiettelers ‘Canbuiten’ en ‘Project C’ . Ze kregen pas eind vorige week te horen dat hun plan is afgekeurd. Tegen dat besluit kunnen ze bezwaar maken. Maar dat heeft weinig zin als het ministerie van volksgezondheid gewoon gaat loten, zeggen ze. Daarom stappen beiden naar de rechter om de loting uit te stellen voordat er ‘onomkeerbare besluiten worden genomen’.
Het Ministerie bevestigd dat ze dat pas afgelopen vrijdag te horen hebben gekregen. Toch zijn de bezwaarprocedures die daarop kunnen volgen geen reden de loting uit te stellen, aldus een woordvoerder van het ministerie. “Juridisch kan dit zo.”
splan niet gedetailleerd genoeg was. “Daar is misschien wat voor te zeggen, maar we hebben bij het indienen van onze plannen een voorbeeldformulier van de overheid zelf gebruikt. Daar kon je maar een paar regels invullen.” Een goed beveiligingsplan ligt er volgens Wildeboer wel degelijk. Hij wil daarvoor onder meer camera’s en radarsystemen gebruiken.
Dat hij niet de tijd krijgt om fatsoenlijk bezwaar aan te tekenen, vindt Schouten samen met een collega-advocaat die hem bijstaat onbehoorlijk. Ook Wildeboer benadrukt dat het hem vooral om een eerlijke kans gaat. “Ik heb het recht om in bezwaar te komen. En daar moet ik de tijd voor krijgen.” De rechtbank heeft nog niet bepaald wanneer de zittingen plaatsvinden.
Project C wil met kort geding loting voor wietproef uitstellen BD 01-12-2020
Twee aspirant-wiettelers gaan een uiterste poging doen om de loting voor het wietexperiment van het kabinet tegen te houden. Zij vragen morgenvroeg de rechter om die voor donderdag geplande loting uit te stellen. Een van hen is Project C uit Breda die een kweeklocatie in Etten-Leur op het oog hadden, die aanvraag is zowel door de burgemeester als de Ministeries van JenV en VWS afgewezen. De loting van donderdag moet worden uitgesteld totdat het bezwaar tegen de afwijzing van Project`C is behandeld. Het kabinet wil met de loting tien aspirant-telers aanwijzen die de komende vier jaar onder staatstoezicht cannabis mogen gaan telen.
Behalve Project C stapt ook Canbuiten, dat cannabis wil gaan kweken in boerenschuren, naar de rechter.
Groningse telers loten mee voor deelname aan wietproef DvhN 01-12-2020
Zeker twee Groningse wietkwekers zitten bij de laatste veertig kandidaten die donderdag meeloten voor deelname aan de landelijke proef met legale teelt en handel in softdrugs. Daarbij zit in ieder geval de stichting JOINus, zegt oprichter John Meyers uit Bierum. Hij strijdt al jaren voor een gecontroleerd systeem van legale wietteelt, maar raakte in botsing met Justitie.
Ook QATI heeft de eerste selectie overleefd, zegt mede-oprichter Gertjan d’Haan. Het bedrijf hoopt donderdag op meer. QATI is een groep Oost-Groningse ondernemers die in de stad Groningen een ‘wietfabriek’ wil oprichten: een investering van 14 miljoen euro die 65 banen zou opleveren.
Of er nog meer aanvragen voor wietkwekerijen in Groningen zijn ingediend, is nog onduidelijk maar d’Haan weet vrijwel zeker van wel. Alleen al de gemeente Groningen heeft volgens hem zeven aanvragen op haar grondgebied gescreend op verzoek van de ministeries van Financiën en Volksgezondheid die de wietproef leiden.
Definitief geen wietfabriek aan Lochtsepad: buurtbewoners dolblij Etten-Leurse bode 30-11-2020
De legale wietfabriek van Project C aan het Lochtsepad in Etten-Leur komt er niet. Initiatiefnemers Peter Schouten, Joep van Meel en Pascal van Oers mogen niet mee loten voor de proef voor gereguleerde cannabisteelt. Het is niet bekend of Grow Solutions aan de Geerstraat wel in de trekking wordt meegenomen.
Foto Monique Jansen
Geen wietexperiment in Etten-Leur: Project C krijgt geen vergunningGeen wietexperiment in Etten-Leur: Project C krijgt geen vergunning BNdeStem 27-11-2020
Project C krijgt geen vergunning om een legale wietkwekerij in te richten in Etten-Leur. Zojuist is bekendgemaakt welke telers door zijn naar een volgende ronde. Project C zit daar niet bij. ,,We vechten dat aan", zegt een strijdbare voorzitter, de Bredase advocaat Peter Schouten.
Schouten kondigde direct na het telefoontje uit Den Haag aan dat hij bezwaar gaat maken en dat daarop beroep en een gang naar de Raad van State kunnen volgen.
Schouten is vooral ook benieuwd ‘wie dan wél een vergunning krijgt en op welke gronden.’ ,,Wij hebben een heel transparante route gevolgd, hebben in alle openheid gesproken over een locatie, hebben ons getoond en open gesteld voor kritiek. Het kan toch niet zo zijn dat straks bijvoorbeeld op grond van acht aanvragen een locatie in Breda wordt aangewezen, terwijl de bevolking van Breda daar niets over in heeft kunnen brengen?”
Duiven kandidaat voor legale wietkwekerij op geheime locatie die levert aan coffeeshops in Arnhem De Gelderlander 27-11-2020
Een legale wietkwekerij, ergens in de gemeente Duiven. Een ondernemer wil dat voor elkaar krijgen en de gemeente heeft daar wel oren naar. Die ondernemer en de locatie waar dat moet gebeuren, blijven geheim.
Of de kandidaat-teler ook daadwerkelijk toestemming krijgt om in Duiven aan de slag te gaan, wordt rond de jaarwisseling bekendgemaakt.
Een naam of een adres mag de burgemeester niet geven. Dit is een randvoorwaarde van het ministerie, zodat het experiment veilig en in alle rust uitgevoerd kan worden.
Telers klaar om legale wiet te verbouwen, wachten is op goedkeuring minister NOS 23-11 2020
De afweging om open te staan voor een wietteler is in elke gemeente anders. Zo laten Emmen en Delfzijl aan de NOS weten negatief te adviseren over de aanvragen die ze hebben binnengekregen. Eerder adviseerde ook de burgemeester van Etten-Leur negatief over twee aanvragen na onrust in de omgeving.
Op andere locaties is meer animo. De gemeente Tilburg wil niet zeggen of er aanvragen zijn gedaan, maar een woordvoerder laat weten dat Tilburg in algemene zin open staat voor wietteelt in de gemeente. Tilburg hoort bij de tien verkoopgemeenten binnen de proef. "Als je A zegt moet je ook B zeggen. Dus als er een aanvraag komt gaan we daar vanuit een open perspectief naar kijken."
Vrees dat beste telers niet in de proef komen Groenten en Fruit 23-11-2020
Depla wil af van de aanwijzing van telers in een loting. Dat leidt niet tot de selectie van de beste telers. Depla vreest dat de straathandel zal toenemen als in de proef niet de beste telers worden geselecteerd. De kwaliteit van de cannabis in de coffeeshops blijft dan achter bij de straatkwaliteit. Straathandel leidt tot ongewenste illegale overlast.
Negen aanvragen uit Westland
Uit Westland zijn negen bedrijven met plannen voor legale wietteelt, maar de kans dat daar de wietteelt voet aan de grond krijgt is klein. De gemeente geeft geen positief advies voor de proef.
Waldnet 22-10-2020 Twee wietkwekers in Drachten is te veel
Onder raadsfracties in Smallingerland is verbazing ontstaan over het standpunt dat een legale hennepkwekerij geen overlast zou geven en twee kwekerijen wel. Vanuit het perspectief van openbare orde en veiligheid is de komst van twee kwekerijen niet wenselijk, aldus de burgervader. Hij zei dat de politie niet kan onderbouwen dat eventueel overlast ontstaat, maar "het is wel reden om negatief te adviseren."
Aanvankelijk hadden zich zes ondernemers voor vestiging in Smallingerland aangemeld, maar daar bleven twee van over. Leli Holland en Fresh Harvest willen zich beide aan de Tussendiepen vestigen. Het landelijke wietteeltexperiment trok 169 ondernemers, van wie na toetsing 149 overbleven.
LC 21-10-2020 Burgemeester Rijpstra, een teler van staatswiet past, twee niet.
Bij de gemeente Smallingerland liggen twee aanvragen van Leli Holland BV en Fresh Harvest BV voor de teelt van legale wiet, binnen een landelijke proef van de overheid. Het ministerie van Justitie wil daar een advies over van Rijpstra. Die zal niet akkoord gaan met twee telers in zijn gemeente, zei hij dinsdagavond tegen de gemeenteraad. ,,Dat doe ik op advies van de politie. Die zegt dat dit meer beslag zal leggen op de openbare orde en de veiligheid.”
Bij de landelijke proef zullen tien telers controleerbare wiet leveren aan tachtig aangewezen coffeeshops. Nu is de wietaanvoer nog het domein van illegale kwekers. Die zullen zich door de proef met staatswiet niet bedreigd voelen, verwacht politieman Visser. ,,In dit experiment gaat het maar om het topje van de ijsberg. Maar als dit later over het hele land wordt uitgerold, is er inderdaad sprake van verdringing.”
Waldnet 21-10-2020 Legale hennepkwekerij wint het van de straat
Tijdens de Ronde Tafel dinsdagavond vertelden twee initiatiefnemers van Leli Holland BV en Fresh Harvest BV, die een legale hennepkwekerij in Drachten willen starten in kader van het experiment gesloten coffeeshopketen, over hun plannen. Volgens Leli Holland kan de gelegaliseerde wietteelt met goedgekeurde producten zodanig positief werken dat de illegale teelt het verliest. ,,De wietteelt kan veel goedkoper dan nu het geval is. De gereguleerde teelt gaat het winnen.’’
Het transport van de plakken hasj, de droge hennep, voorgedraaide joints en ingrediënten voor bijvoorbeeld cakes, is zwaar beveiligd. Brinks Waardetransport haalt de producten bij de gelegaliseerde hennepkwekerij op en brengt ze naar een centrale opslag in Utrecht. Pas daarna gaan de hennepproducten naar coffeeshops in den lande.
14-10-2020 LC Twee telers in de race voor proef met staatswiet in Drachten.
Burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland is door het ministerie gevraagd advies te geven op twee verzoeken, van Fresh Harvest en Leli Holland BV. Wat het verzoek van Fresh Harvest betreft ziet hij geen bezwaren voor de veiligheid, schrijft Rijpstra aan de gemeenteraad. De ministeriële adviesaanvraag voor het plan van Leli Holland is op het gemeentehuis nog ,,in beoordeling”. Of zij allebei toestemming krijgen is maar zeer de vraag. In het ‘wietexperiment’ van de overheid is landelijk ruimte voor maximaal tien telers. Elke teler zal jaarlijks op een controleerbare manier 6500 kwalitatief goede hennep moeten produceren voor de tachtig coffeeshops die deelnemen aan de proef. Dat twee van de tien telers aan Drachten worden toebedeeld, lijkt onwaarschijnlijk.
26-09-2020 LC 6500 kilo staatswiet per jaar uit Drachten
,,Wiet moet gewoon uit de illegaliteit’’, licht burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland toe. ,,We hebben hier aardig wat hennepplantages opgerold en huizen gesloten. Door wiet te legaliseren, ban je criminaliteit uit. En wordt het telen een gewone bedrijfstak.’’
"Ik verwacht dat de aantrekkelijkheid om zelf thuis te kweken verdwijnt door hennepteelt uit duistere praktijken te halen’’, aldus Rijpstra.
Smallingerland had graag deelgenomen aan het wietexperiment. In 2017 stelden burgemeester en wethouders voor om de gemeente bij het rijk voor te dragen. De raad nam in november van dat jaar een motie aan waarin dit initiatief voor het telen van staatswiet werd gesteund. Smallingerland werd daarvoor echter niet uitgekozen.
23-09-2020 GrootHellevoet Wietproef gaat in 2021 ook van start in Hellevoetsluis
Op initiatief van GroenLinks heeft de Hellevoetse gemeenteraad in november 2017 een motie aangenomen waarin het college gevraagd werd de gemeente aan te melden voor het ‘Experiment gesloten coffeshopketen’, kortweg de wietproef genoemd. Burgemeester Milène Junius sprak zich al eerder positief uit over het experiment. Volgens de burgemeester moet nu gaan blijken of de criminaliteit wordt teruggedrongen en of de proef een gunstiger effect heeft op de gezondheid van gebruikers.
Jochem Rebel uit Amsterdam heeft zich als een van de 149 aspirant telets bij het ministerie aangemeld voor de selectieprocedure; “Ik kan wel zeggen dat wij naast de gevestigde orde een buitenbeentje zijn onder de vergunningaanvragers. Het idee is om een platform te bouwen waarbinnen we gaan samenwerken met de kleine, lokale kwekers. Iedere inwoner van Nederland mag legaal een kleine hoeveelheid cannbis kweken en wij willen deze krachten bundelen via thuisgeteeld.nl. De oogst van het toegestane aantal planten is zo’n 700 tot 1.500 gram en wij zoeken in principe naar 4.000 kwekers die zich bij ons willen aansluiten. Uiteraard handel ik volkomen transparant en draag ik accijns af. Binnenkort benader ik de politie-autoriteiten en B&W om mijn plannen toe te lichten.” (red accijns?)
27-08-2020 Internetbode Burgemeester de Vries: 'Nee tegen wietfabrieken Etten-Leur'
Het gemeentebestuur van Etten-Leur gaat een negatief advies uitbrengen over de komst van twee legale wietfabrieken naar het Lochtsepad en de Geerstraat. "We hebben een eerste informatieavond gehad over de locatie aan de Geerstraat. Daar waren een kleine zestig mensen. Veruit de meeste mensen waren tegen", geeft burgemeester Miranda de Vries (PvdA) aan. Ook vond een enquête plaats onder de bewoners.
In totaal ontvingen 2.500 bewoners een brief. Daarin vroeg de gemeente of zij de komst van wietkwekerijen naar Etten-Leur zagen zitten. 560 mensen reageerden op de brief.
Acht op de tien mensen geeft aan zich nu veilig te voelen in Etten-Leur. Bij de komst van de cannabisplantages naar het buitengebied daalt dit veiligheidsgevoel naar nog maar vier op de tien mensen. Zij vrezen vooral voor criminaliteit. "Dat is voor ons een heel duidelijk signaal", meent de De Vries.
27-08-2020 AD Etten-Leur eerste gemeente die gemotiveerd 'nee zegt tegen deelname aan wietexperiment
Burgemeester Miranda de Vries gaat de minister negatief adviseren en is daarmee voor zover bekend de eerste burgemeester, zeker in deze regio, die haar ‘nee’ ook met argumenten onderbouwt.
De Vries koos er voor om de gemeenteraad én de inwoners om hun mening te vragen. De raad zag grote bezwaren, de bevolking zegt keihard nee. Vooral vanwege de (on)veiligheid.
17-08 BD Aspergeteler overweegt vertrek als de wietkwekerij naast hem komt; 'Voel me niet veilig meer'
Melkveehouder en aspergeteler Gilbert Sweep uit Etten-Leur overweegt serieus zijn bedrijf te verplaatsen als er daadwerkelijk een wietkwekerij nabij zijn Aspergeboerderij De Santspuy wordt opgericht. ,,Ik voel me nu al niet veilig meer.”
Een groep ondernemers, verenigd in Project C, heeft een kassencomplex achter zijn boerderij aan de Rijsbergseweg gekocht, om daar legaal wiet te verbouwen.
29-07-2020 Tweede gegadigde voor wietexperiment Etten-Leur: GrowSolutions aast op Geerstraat
Om het geluid van de inwoners van Etten-Leur zo goed mogelijk te laten horen in het advies aan de minister, heeft de gemeente de direct omwonenden van beide locaties uitgenodigd voor een bewonersbijeenkomst.
Daarnaast hebben 2500 inwoners een uitnodiging ontvangen om deel te nemen aan een onderzoek waarin gevraagd wordt hoe veilig zij zich voelen in Etten-Leur, in hun woonwijk en in hun huis.
,,We vragen of er specifieke situaties of momenten zijn waarin zij zich onveilig voelen. En tenslotte vragen we of de komst van een hennepproductiefaciliteit invloed zou hebben op hun veiligheidsgevoel. De uitkomsten van dit onderzoek maken deel uit van het advies aan de minister".
28-07-2020 Vlaardingen24 Op zoek naar wietterrein in Vlaardingen
In een raadsbrief met de vraag of een fabriek waar cannabis geteeld en verwerkt kon worden misschien welkom was in de gemeente, heeft Tych BV het verzoek kenbaar gemaakt kijken naar een terrein binnen de stadsgrenzen van ongeveer 8000 m2. Meer info over hen is te vinden is www.tych.nl
27-07-2020 ErmolovanNU Ermelo heeft geen ruimte voor cannabisindustrie
Er komt in Ermelo geen cannabisindustrie. De gemeente Ermelo gaat niet in gesprek met het bedrijf TYCH B.V.. Dit bedrijf wilde haar businessplan voorleggen om mee te doen aan het ‘Experiment Gesloten Coffeeshopketen’. TYCH B.V. zegt al enkele jaren actief te zijn in de internationale cannabisindustrie en enthousiast te zijn om bij te dragen aan een veilige en hoogwaardige productie in Nederland. Zij zijn nu op zoek naar een bedrijfsruimte van circa 5000 m2.
26-07-2020 RTVN Hoe staan Groningse gemeenten aan tegenover de komst vaan mogelijke wietfabrieken?
In het Westerkwartier hebben zich al een aantal aspirant-telers gemeld. Niet alle Groningse gemeenten zitten te wachten op een wietfabriek.
De gemeente Stadskanaal schiet aanvragen op voorhand af. ‘Wij zijn als gemeente niet geselecteerd als één van de proefkonijnen voor de wietproef, dus wij doen niet mee'.
Groningen is één van de tien Nederlandse gemeenten die is uitverkoren voor de wietproef, maar de gemeente wacht liever nog even af welke verzoeken er allemaal binnenstromen bij het ministerie. ‘Wij wachten de procedure bij het Rijk af. Pas daarna kijken we weer’.
Een afwachtende houding geldt ook voor Delfzijl, Loppersum, Appingedam en Westerwolde. In deze vier gemeenten werd er, voor zover bekend, nog niet geïnformeerd naar de mogelijkheden voor een wietfabriek.
In Midden-Groningen ligt dat weer anders: ‘Er zijn meerdere contacten geweest met potentiële belangstellenden. De gesprekken met kandidaten lopen nog. Later beslissen we of we daar groen licht voor zullen geven of niet’.
In Veendam en Pekela is er ook geïnformeerd naar de mogelijkheden. Bleef het in Pekela bij informatie opvragen; in Veendam is er al één serieus verzoek dat wordt besproken.
13-07-2020 DvhN Aspirant-cannabnis kwekers zien brood in wietfabriek in provincie Groningen
'Nathalie Rodgers van Tych BV kreeg bijna overal in Nederland nul op rekest met haar voorstel een wietfabriek te beginnen. Behalve in Groningen.'
09-07-2020 BD Drimmelen moet aanvraag legale wietkwekerij in behandeling nemen.
Politiek Drimmelen ziet net als burgemeester en wethouders van die plaats geen heil in de vestiging van een legale wietkwekerij. Het Bredase Project C wil meedoen aan het landelijk wietexperiment, dat onder meer in Breda zal plaatsvinden en had het oog laten vallen op een kassencomplex aan het Plantenpad 1 in Made. Gesprekken met het college liepen echter op niets uit. Drimmelen vreest onder meer imagoschade.
Vorige week donderdag was de kwestie aan de orde in de vergadering van de gemeenteraad. Daar kwam het college met een voorbereidingsbesluit op de proppen. Zo'n besluit geeft het gemeentebestuur de mogelijkheid om het gebruik van gronden of bouwwerken binnen een bestemmingsplan niet te wijzigen. Het besluit noemt in dit geval de productie van hennep en hasjiesj.
02-07-2020 BD Gezocht: Brabantse boeren voor commerciele hennepteelt. Vee eruit, wiet erin!
Naaijkens en Wagtmans willen de coöperatie in Brabant leiden. Ze kennen elkaar uit de muziekwereld en besturen allebei een organisatie in de zorgsector. Of hun plan reëel is? ,,Dat moet maar blijken. Onmogelijk is het niet.” En áls het lukt lijkt ook hun kostje gekocht. ,,Ik zie het belang van die plant in, ook als leuke geldmachine."
,,Voor de prijs van een melkrobot zet je een een kwekerij op die je in een half jaar terugverdient. Dat maakt genoeg duidelijk waarom de georganiseerde misdaad er nu zo veel aan verdient.” De leden van Kèmp hoeven straks alleen maar te telen, de coöperatie doet al het andere. Van zaaigoed tot beveiliging en van knippenen drogen tot de verkoop van wiet, hasj en joints aan coffeeshops.
02-07-2020 de Gelderlander Westlanders willen 5 hectare wiet kweken in Lingewaard
De Lingewaardse fractievoorzitters zijn enige tijd geleden in beslotenheid geïnformeerd over de mogelijke interesse van legale wiettelers voor vestiging op Bergerden/Next Garden.
In principe hebben zij verder geen stem in het weigeren of toestaan van zo'n bedrijf. Dat heeft wél de burgemeester van Lingewaard, als portefeuillehouder Openbare orde. Komende dinsdag kiest de gemeenteraad een nieuwe burgemeester, die in september meteen met de legale hennepkwekerij aan de slag mag.
02-07-2020 BNdeStem Krijgt Etten-Leur een hennepfabriek waar jaarlijks 6500 kilo wordt verbouwd?
01-07-2020 De Gelderlander Eerste wietkwekers melden zich voor een fabriek in de Betuwe
De legaal geteelde wiet in de coffeeshops in Arnhem en Nijmegen komt binnenkort vermoedelijk van Betuwse bodem. De gemeente Lingewaard heeft al twee aanvragen voor vestiging van een wietfabriek op de bedrijventerreinen tussen Bemmel en Huissen gekregen, bij buurgemeente Overbetuwe meldde zich één belangstellende.
28-05-2020 Waldnet. Legale hennepkwekerij 'welkom' in Smallingerland
De gemeente Smallingerland staat open voor de mogelijke komst van een legale hennepkwekerij aan de Tussendiepen 33 in Drachten. Een ondernemer heeft in februari een principeverzoek verzonden naar de gemeente.
"Overwogen is om niet-Nederlanders uit te sluiten van het experiment. Echter is dit enkel zinvol als naast de betrokkene ook de niet-Nederlandse zogenaamde Bibob-relaties uitgesloten worden van het experiment. Dit is vrijwel niet controleerbaar en daardoor niet uitvoerbaar. Bovendien zou daarmee het risico op stroman-constructies vergroot worden wat onwenselijk wordt geacht".
27-02-2020 DvhN Modelkwekers uit Bierum vinden in Oost-Groningen boerderij voor wietfabriek (en daarmee gaat hun droom in vervulling)
26-02-2020 DvhN OLdambt 'Modelkwekers' vinden geschikte boerderij; meedoen aan wietproef stap dichterbij
De boerderij staat in de gemeente Oldambt, maar waar precies willen ze liever niet bekendmaken. De buurman heeft John al wel ingelicht over hun wietteelplannen. 'Die reageerde met Groningse nuchterheid. 'Als ie er maar geen last van heeft', zei hij.'
26-02-2020 Heerhugowaard Centraal, Mogelijk legale wietteelt in Altongebied; zorgvuldige screening
Het is heel goed mogelijk dat in de gemeente Heerhugowaard ondernemers zich binnenkort gaan bezighouden met legale wietteelt. Dit zou gaan gebeuren in het Alton glastuinbouwgebied aan de N242.
Het Ministerie van Veiligheid en Justitie screent elke kandidaat-teler grondig, zodat er geen gevaar bestaat dat zich ondernemers melden met een criminele achtergrond. Vooralsnog blijft geheim om welke ondernemers het gaat, een randvoorwaarde van het ministerie, om het wietexperiment in alle rust te laten verlopen.
Burgemeester Blase heeft de laatste stem in het proces. Als hij een wietkweker om wat voor reden dan ook niet geschikt acht, kan hij een negatief advies geven aan het ministerie.