Podcast over hasjkotter de Lammie zet criminelen neer als kwajongens op spannend avontuur

Het is een crimineel goed verhaal dat eigenlijk verfilmd zou moeten worden: de klopjacht op hasjboot de Lammie in het voorjaar van 1974. De viskotter werd maandenlang door de politie in de gaten gehouden, op de Noordzee achtervolgd door de douane; door de marine beschoten en uiteindelijk door de kapitein zelf tot zinken gebracht, inclusief duizenden kilo’s hasj en hasjolie.

De verfilming zou het goed doen op Netflix, maar voorlopig moeten we het doen met een podcast waarin betrokkenen terugblikken op de waargebeurde avonturen van het schip en haar driekoppige bemanning. De mannen worden neergezet als criminele kwajongens die een heroïsche status weten te bereiken. Tegelijkertijd krijgen we een inkijk in de aanpak van de drugscriminaliteit in de vroege jaren zeventig.

‘Lammie de hasjkotter’ is gemaakt door Rik Bouman en Elmar Hemler, twee regionale bankiers die in coronatijd een nieuwe hobby ontdekten: het maken van podcasts. Met succes, want hun eerste luisterserie ‘De Gijzeling op de Noordzee’ stond wekenlang hoog genoteerd in de podcastlijstjes. Dankzij een tip van één van de toenmalige luisteraars is er nu de podcast over de hasjboot. De oudere heer vertelde over een spectaculaire klopjacht op een viskotter die drugs vervoerde en Bouman zag daar al snel een nieuwe serie in.

Lees verder: Podcast over hasjkotter de Lammie zet criminelen neer als kwajongens op spannend avontuur - Rijnmond (27 april 2022)

Cannabisnieuws

logo button
Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Hester Kooistra
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600