Positie burgemeester Hellevoetsluis ‘aan zijden draadje’ na zelf regelen plek coffeeshop

De Hellevoetse gemeenteraad is woest dat burgemeester Junius op eigen houtje een plek voor een nieuwe coffeeshop heeft geregeld. ,,Haar positie hangt aan een zijden draadje.”

Burgemeester Milène Junius heeft de raad heel wat uit te leggen. In een besloten vergadering verraste ze vorige week de partijen dat er een nieuwe coffeeshop komt in de vroegere open-haardenzaak op de Oostdijk vlakbij de afslag naar de Rijksstraatweg. Dat is vlakbij een woonwijk.

Junius meldde ook dat ze de Barbershop in de Kerkstraat over twee weken sluit omdat deze coffeeshop in overtreding is geweest. Ze zei dat zij de bevoegdheid heeft te besluiten dat er een nieuw cannabisverkooppunt komt in het pand aan de Oostdijk. 

De raadsleden reageerden verbijsterd. ,,De burgemeester staat aan de lat als het gaat om de veiligheid, maar wij gaan als raad over de plek”, zegt VVD-fractievoorzitter Dick Bosgieter. ,,Zo’n besluit ligt zo gevoelig met een woonwijk ernaast. Daarover moet de raad besluiten en wij willen die plek beslist niet.” Junius verdient volgens Bosgieter ‘geen gele kaart, nee bijna dubbel geel, dus bijna rood’.

(...)

Burgemeester Junius liet via een woordvoerder weten de ontstane commotie ‘te betreuren’. ,,Ze heeft gedurende het proces geprobeerd de raad zo goed mogelijk te informeren”, legt hij uit. 

,,Dat is dan duidelijk niet gelukt” reageert Rien Kap. ,,Zelfs de wethouders stonden met hun oren te klapperen toen ze het vertelde en ze waren het er zichtbaar niet mee eens.” Dat bevestigen de PvdA- en VVD-fractievoorzitters. De raadsleden praten vermoedelijk volgende week met Junius over de kwestie.

Wietexperiment

De nieuwe coffeeshop hoort bij het wietexperiment waaraan Hellevoetsluis met negen andere gemeenten meedoet. Op bedrijventerrein Kickersbloem 3 wordt een legale hennepkwekerij gebouwd en de staatswiet wordt vanuit de nieuwe shop verkocht. De exploitant heeft de bewoners rond de Oostdijk per brief geïnformeerd dat maandag 13 juni zijn cannabiswinkel John & Co opengaat.

Volgens PvdA’er Dankaart is het ‘solistische optreden’ van Junius ingegeven door het feit dat Hellevoetsluis snel een nieuwe coffeeshop moet hebben. ,,De verwachting is dat de overheid heel snel met toestemming komt om het wietexperiment uit te voeren. Heb je dan geen coffeeshop, dan heb je een probleem.”

Junius sluit de Barbershop na een toetsing aan de wet Bibob, zo legde ze in de besloten vergadering uit. Dat betekent dat een of meer strafbare feiten zijn geconstateerd, maar wat is ontdekt maakte ze niet bekend. De Barbershop was maandag onbereikbaar voor een reactie.

Ondertussen zijn geschrokken bewoners op en rond de Oostdijk een petitie gestart tegen de komst van de coffeeshop.

Bron: Positie burgemeester Hellevoetsluis ‘aan zijden draadje’ na zelf regelen plek coffeeshop | Voorne-Putten | AD.nl (31 mei 2022)

Cannabisnieuws

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600