Gemeente gaat toeristen op grote schermen waarschuwen voor straatdealers

Er komt een 'uitgebreide' waarschuwingscampagne tegen straatdealers vanaf het voorjaar. Die campagne is gericht op toeristen en dagjesmensen en bestaat onder meer uit LCD-schermen die op de Wallen staan. 

De waarschuwingscampagne is een van de maatregelen die het aantal straatdealers omlaag moeten brengen. Burgemeester Halsema schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat het om 'grootschalige en sterk overlast gevende criminaliteit' gaat. Er zouden duizenden personen in meer of mindere mate als straatdealer actief zijn. Een relatief veel groot deel weet buiten beeld van de politie te blijven. 

Portiersnetwerk

Naast de campagne gaan ondernemersverenigingen een portiersnetwerk opzetten, wordt het cameratoezicht uitgebreid en wordt overwogen om de hosts op de Wallen later in de nacht in te zetten. Ook is het de bedoeling dat ondernemers zoveel mogelijk straatdealers uit de horeca zullen weren, eventueel met hulp van hosts of de politie. Volgens Halsema geeft een deel van de straatdealers het verdiende geld namelijk meteen uit in de horeca.

Halsema blijft bij het plan om softdrugsverkoop aan toeristen door coffeeshops onmogelijk te maken. Op deze manier moet de cannabismarkt 'in omvang worden beperkt'. Het aantal toeristen dat naar Amsterdam komt zou hierdoor dalen. De coffeeshopbranche is fel tegen dat plan en zegt dat het straatdealen juist toe zal nemen.

Lees verder: Gemeente gaat toeristen op grote schermen waarschuwen voor straatdealers - AT5 (11 april 2022)

Cannabisnieuws

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600