Rotterdams onderzoek naar de twee gezichten van cannabis krijgt subsidie

Cannabis heeft twee gezichten. Enerzijds legaliseren steeds meer landen cannabis en neemt het geloof in medische voordelen toe. Anderzijds, is er een zorgelijke toename van gebruik in kwetsbare groepen.

Cognitief Neurowetenschapper Janna Cousijn van de Erasmus Universiteit Rotterdam krijgt een NWO-VIDI subsidie van 800.000 euro voor haar onderzoek naar deze twee gezichten van cannabis.

Op dit moment is het wetenschappelijke, publieke en politieke debat tussen goed of kwaad van het gebruik van cannabis verhit; Aan de ene kant neemt het geloof in cannabis als medicijn voor mentale problemen toe maar aan de andere kant zijn er zorgen over toegenomen gebruik bij kwetsbare groepen. Bij deze groepen worden de gevolgen voor de gezondheid, onder ander verslaving, steeds duidelijker. Het VIDI-project “Blowing minds; detangling the highs and lows of cannabis for brain health” omarmt de twee gezichten van cannabis en zal de positieve en negatieve wisselwerking tussen cannabisgebruik en mentaal functioneren in kaart brengen in zowel medicinale als recreatieve gebruikers. Wat het project verder uniek maakt is het volgen van gebruikers uit verschillende landen waardoor naast de rol van gebruiksmethode en product, ook de rol van culturele context onderzocht kan worden.

Lees meer in het persbericht van 01-07-2022

Cannabisnieuws

logo button
Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Hester Kooistra
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600