JA21 Amsterdam

JA21 Amsterdam

Lijst 13 

Gemeenteraadsverkiezingen 16 maart 2022 – Hoe cannabisvriendelijk is JA21 Amsterdam? 

Verkiezingsprogramma JA21 2022-2026

Hierin staat:

"Onze straten en buurten horen schoon, veilig en leefbaar te zijn. Preventief fouilleren, 20 miljoen euro per jaar extra naar stadsreiniging en projecten tegen verloedering, keiharde aanpak en lik op stuk-beleid richting overlastgevende hangjongeren".

Geen drugs/coffeeshop paragraaf op de website van JA21 beschikbaar.

JA21 heeft in de Eerste Kamer geen vragen gesteld bij de behandeling van de initiatiefwet gesloten coffeeshopketen. Nanninga van JA21 heeft eerder via twitter aangegeven positief te staan ten aanzien van de legalisering van cannabis, maar dat ze niet meteen bij het kruisje zal tekenen en zich dus er eerst nader in zal verdiepen.  

Stemwijzer Amsterdam van ProDemos bevat de stelling ‘Amsterdam moet coffeeshops toestaan cannabis te verkopen aan buitenlanders’. JA21 Amsterdam is het met de stelling ONEENS: “JA21 steunt de legale verkoop van softdrugs, maar het moet geen toeristische attractie zijn. In Amsterdam draaien veel coffeeshops op het toerisme. Dat soort toerisme kan Amsterdam missen als kiespijn. Daarom moet verkoop alleen zijn toegestaan aan mensen die legaal in Nederland wonen” 

Op deze volwassenen kan je stemmen. Kandidatenlijst JA21 Amsterdam 

Het Juiste Antwoord (JA21) haalde in 2017 bij de gemeenteraadsverkiezingen 2 zetels. De Amsterdamse gemeenteraad bestaat uit 45 leden. Het college bestaat sinds 2018 uit Groen Links (10), D66 (8), PvdA (5) en SP (2). De burgemeester van Amsterdam is Femke Halsema (Groen Links). De overige partijen in de gemeenteraad van Amsterdam zijn VVD (6), PvdD (3), DENK Amsterdam (2), JA21 (2), CDA (1), BIJ1 (1), ChristenUnie (1), PvdO (1), FvD (1), NIDA (1), Democratisch Socialisten (1). 

Hoe cannabisvriendelijk is JA21 landelijk?

Verkiezingsprogramma JA21 2021-2025 Het juiste antwoord 

Geen woord over softdrugs, cannabis, coffeeshops of regulering in het verkiezingsprogramma van JA21. Wel de volgende retoriek (van de van FvD afgesplitste nieuwe politieke partij): 

"De georganiseerde criminaliteit, zoals drugs-, wapen-, vrouwenhandel, mensensmokkel, fraude en witwassen, ondermijnt en ontwricht de Nederlandse samenleving.

Nederland is het wereldwijde doorgeefluik van harddrugs zoals cocaïne, en daarnaast de grootste producent en exporteur ter wereld van synthetische drugs.

JA21 wil dan ook actief inzetten op ‘patsercontroles’, het opsporen, controleren en innemen van onverklaarbare luxegoederen zoals dure auto’s, merkkleding en sierraden, en ‘naming and shaming’."

JA21 - Cannabis Kieswijzer 

 

 

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600