Featured

Achtergrondinformatie - Tilburg

2Doc 03-12-2021 In gesprek met coffeeshopmanager J. Rutten Grasscompany 
Langzaam maar zeker zet de Nederlandse overheid stappen om de verkoop van wiet uit de illegaliteit te halen. In een experiment zullen coffeeshops in tien gemeentes komende jaren alleen nog wiet inkopen van legale telers die door de overheid zijn aangewezen. Hoe kijken de coffeeshops aan tegen het experiment? 2Doc praatte erover met Jasper Rutten (40), manager van coffeeshop ‘The Grass Company’ met filialen in Tilbug en Den Bosch.

Denken jullie tijdens de wietproef dezelfde kwaliteit wiet te krijgen die jullie gewend zijn?
'Als ik kijk naar de fantastische kwaliteit wiet die er nu illegaal geteeld wordt, dan kan ik me alleen maar voorstellen dat er legaal nog veel betere producten gaan komen. Je kunt er dan voor zorgen dat er geen pesticiden in zitten en telers kunnen langer de tijd nemen voor het groeiproces omdat ze niet bang hoeven te zijn om gepakt te worden.

Daarbij kan er veel beter gekeken worden naar de stoffen in de cannabis, en hoe je een plant zo laat groeien dat deze stoffen in balans zijn. CBD, THC, cannabinoïden, flavonoïden en terpenen: er zitten zoveel interessante stoffen in cannabis die samen voor een prachtig effect zorgen. En hoe beter we dat weten, hoe meer we weer kunnen experimenteren met verschillende manieren van consumeren.

BD 04-11-2021 Dringend pleidooi aan minister Grapperhaus: sta meer dan halve kilo voorraad toe in coffeeshops Tilburg
Burgemeester Weterings gaat demissionair minister Grapperhaus opnieuw vragen of de Tilburgse coffeeshops meer dan een halve kilo voorraad in huis mogen hebben. Bijna twee jaar geleden opperde hij dat al eens maar vertraging van de wietproef en corona zetten een streep door het vervolg. Maak haast, stellen coffeeshophouders.

Bijna twee jaar geleden startte de gemeente Tilburg een onderzoek naar mogelijkheden om de voorraad in de shops op te rekken naar één kilo. In aanloop naar het landelijke wietexperiment met de gesloten coffeeshopketen, wilde Weterings daarmee aan een wens van de coffeeshophouders in de stad tegemoet komen.

Hij wil de tijdelijke verruiming van de voorraad samen oppikken met de minister van justitie en de andere negen deelnemende gemeenten aan de proef met legale staatswiet. Maar die liep al veel vertraging op en werd afgelopen zomer voor onbepaalde tijd uitgesteld omdat voorbereidingen, waaronder het aanwijzen van de telers, meer tijd vergen.

Deze vertraging verklaart volgens de woordvoerster van de burgemeester waarom het verzoek is blijven liggen. ,,Samen met corona, waardoor de prioriteiten elders lagen. Daarmee hebben we ons in de vingers gesneden. Maar we gaan het opnieuw aankaarten, nog voor het einde van dit jaar.”

BD 11-01-2021 ING mag coffeeshopketen The Grass Company niet buitenzetten
De ING mag de bankrelatie met coffeeshopketen The Grass Company niet opzeggen. De rechtbank in Amsterdam vindt dat het feit dat justitie de coffeeshops verdenkt van witwassen en belastingfraude onvoldoende reden om nu al de bankrekening op te zeggen.

De bank liet The Grass Company vorig jaar op 9 april weten dat ze de relatie met de door Johan van Laarhoven opgerichte coffeeshopketen (met twee filialen in Tilburg en twee in Den Bosch) wil opzeggen. Aanleiding daarvoor is het feit dat het Openbaar Ministerie in Breda de bestuurders van The Grass Company verdenkt van belastingfraude en witwassen.

BD 03-10-2020 Coffeeshop Africa in Tilburg mag open blijven 
De sluiting die coffeeshop Africa boven het hoofd hing, is van de baan. De eigenaar heeft burgemeester Weterings ervan overtuigd dat de vergunning niet wordt gebruikt voor het plegen van strafbare feiten, zoals bureau Bibob suggereerde.

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600