Thuisteelt vier cannabis planten Luxemburg wordt legaal

De Luxemburgse drie partijen coalitie: Democratische Partij (DP), Luxemburgse ArbeidersPartij (LSAP) en de Groenen (Déi Gréng) hebben hun verkiezingsbelofte om cannabis volledig te legaliseren moeten temperen, omdat EU regelgeving daartoe noopte vertelde Minister voor gezondheid Paulette Lenert. Van volledige legalisering zal dus voorlopig geen sprake zijn. Achter de schermen rommelde het al langer in het drugsdossier. Nadat twee ministers werden vervangen is het legaliseringsproject op een lager pitje gezet en uitbesteed aan werkgroepen, volgens de Luxemburger Wort.

Thuisteelt van vier planten legaal
Het voorstel is nu om thuisteelt van vier planten te legaliseren (zonder THC limitering) en alleen handel in zaden toe te staan, maar de teelt van grotere aantallen planten blijft verboden in hertogdom Luxemburg en ook zal de verkoop van cannabis niet worden toegestaan. Boetes op het bezit van cannabis van minder dan drie gram worden terug gebracht van voorheen 250 tot 2500 euro naar 25 tot maximaal 500 euro.

Wegblijven van de illegale markt.
De Luxemburgse overheid streeft nog wel steeds naar volledige legalisering van cannabisteelt en verkoop maar wordt doordoor tegen gehouden door 'internationale beperkingen' stelde Minister van Justitie Sam Tanson: 'Het idee is dat een cannabis consument niets illegaals doet als die cannabis neemt en tegelijkertijd stimuleren we niet dat de hele keten van productie tot transport tot verkoop in werking komt waaraan veel ellende vast zit. We willen alles doen om weg te blijven van de illegale markt.'

De linkse oppositiepartij Dei Lenk is teleurgesteld en spreekt van een gemiste kans voor boeren die in cannabisteelt een manier hadden kunnen vinden om hun assortiment te diversifieren. 
Begin 2022 zal over het voorstel worden gestemd in het parlement, wetende dat de coalitiepartijen al voorstander zijn van het legaliseren van kleinschalige thuisteelt.

De vraag is hoe de details met zaden, moederplanten, stekken, klonen, bloeiende planten en manlijke en vrouwlijke planten verder uitgewerkt wordt en ook de specificering van het aantal van vier planten maximaal zal mogelijk in het parlement vragen op kunnen roepen. Maar Luxemburgers weten dus wel dat ze hun planten in ieder geval niet kwijt zullen raken, anders dan het geval van vijf gedoogde planten in Nederland waar een agent altijd planten in beslag kan en mag nemen.  

Zie ook Green entrepeneur 25-10-2021
Idem VOC 23-10-2021 
Idem RTL 22-10-2021
Idem Telegraaf 22-10-2021 
Idem Lux Times 22-10-2021
Idem CNN 22-10-2021 
Idem DW 22-10-2021
Idem Paperjam 22-10-2021
Idem Zeit 22-10-2021

 

 

Onderzoeken

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600