PvdD Almere

PvdD Almere

Lijst 8

Gemeenteraadsverkiezingen 16 maart 2022 – Hoe cannabisvriendelijk is PvdD Almere? 

Verbeter de wereld, begin in Almere Verkiezingsprogramma PvdD Almere 2022-2026

In het verkiezingsprogramma staat:

Het gebruik van genotsmiddelen kan risico’s voor de gezondheid en veiligheid opleveren en kan leiden tot verslaving. Ook mag het gebruik niet leiden tot vervuiling van het milieu en hinder voor de omgeving.
● De gemeente zorgt voor een goede voorlichting over de gezondheidsrisico’s van het gebruik van verslavende middelen, waaronder ook gamen, (online) gokken, internet en sociale media. Jongeren hebben hierbij speciale aandacht. Almere ondersteunt het tegengaan van verslaving.
● Almere werkt toe naar een rookvrije generatie. Er wordt niet meer gerookt bij scholen, op kinderspeelplaatsen en bij sportgelegenheden. Er komen meer rookvrije zones in de openbare ruimte, bijvoorbeeld bij bushaltes en ziekenhuizen. De gemeente geeft het goede voorbeeld en verbiedt roken rond alle gemeentelijke gebouwen.
● Er komen geen nieuwe casino’s of gokhallen.
● Almere staat open voor proeven met lokale wietteelt. Deze teelt is duurzaam en biologisch. Er komen geen nieuwe coffeeshops in de buurt van scholen.
● Er komt een preventiecampagne over het gebruik van lachgas. Vanwege milieu-, klimaat- en gezondheidsrisico’s, wordt lachgas in de openbare ruimte verboden.

De gemeente zet stevig in op veiligheid in de brede zin van het woord. Om op de lange termijn veilig en leefbaar te houden wordt zowel criminaliteit als racisme en discriminatie actief bestreden. Daarnaast is het belangrijk om zoveel mogelijk te voorkomen dat mensen op het verkeerde pad raken en in de criminaliteit belanden.
● Ondermijning (onderlinge verwevenheid tussen boven- en onderwereld) is een groot probleem in heel Nederland. De gemeente investeert in de politiecapaciteit tegen ondermijning, witwassen en fraude en bekijkt het vergunningenbeleid kritisch.
● Almere investeert in meer toezicht en handhaving om toenemende criminaliteit in het buitengebied tegen te gaan, zoals dumpingen van drugsafval, illegale verhuur aan drugsproducenten, stroperij en illegale bomenkap.
● Almere investeert in meer wijkagenten, de ogen en oren van de buurt. Dankzij de inzet van de wijkagent kunnen mogelijke problemen in de buurt al in een vroeg stadium worden gesignaleerd, voor ze ontsporen.
● Er komt meer aandacht voor de oorzaken van criminaliteit en het voorkomen van criminaliteit, bijvoorbeeld door te investeren in jongeren in kansarme situaties. Ook zet de gemeente in op preventie door goed en zinvol jongerenwerk en voldoende opbouwwerkers. De gemeente biedt, liefst proactief, gerichte ondersteuning aan ouders met kinderen, pubers die dreigen af te glijden, bij voorkeur door professionals met dezelfde culturele achtergrond.
● Met cameratoezicht en automatische gezichtsherkenning in de publieke ruimte wordt uit privacyoverwegingen zeer terughoudend omgegaan. Cameratoezicht biedt slechts schijnveiligheid en zorgt vaak alleen maar voor verplaatsing van het probleem 

De website van PvdD Almere bevat geen info over drugsbeleid. 

Op de Stemwijzer Almere kiest staat de stelling “Geen nieuwe coffeeshop”. PvdD Almere staat ten aan zien van deze stelling NEUTRAAL/negatief: “Almere staat open voor proeven met lokale wietteelt. Deze teelt is duurzaam en biologisch. Er komen geen nieuwe coffeeshops in de buurt van scholen”.

Op deze volwassenen kan je stemmen. Kandidatenlijst PvdD Almere

PvdD Almere haalde in 2017 bij de gemeenteraadsverkiezingen 3 zetels. De gemeenteraad van Almere bestaat uit 45 raadsleden. Het college van burgemeester en wethouders wordt sinds 2018 gevormd door een coalitie van VDD (8), D66 (5), GroenLinks (4), Leefbaar Almere (3), ChristenUnie (1) en het CDA (2). De burgemeester van Almere is Ank Bijleveld (CDA). De andere partijen in de gemeenteraad van Almere zijn PvdA (8), PVV (6), SP (3), PvdD Almere (3), Respect Almere (1), AP/OPA (1) NIDA (1) Groep Rijssel (1). 

Hoe cannabisvriendelijk is de landelijke PvdD?

Verkiezingsprogramma 2021-2025

Plan B: idealisme is het nieuwe realisme

Er staan welgeteld twee zinnen in het 52 pagina's lange PvdD verkiezingsprogramma over softdrugs & coffeeshops: 

"De overheid draagt zorg voor een goede voorlichting over de gezondheidsrisico's van het gebruik van softdrugs. Er komen geen nieuwe coffeeshops in de buurt van scholen".

"Er komt een Ministerie voor Klimaat en Biodiversiteit. Dit Ministerie krijgt dezelfde status als het Ministerie voor Financiën: het beleid van andere Ministeries wordt voortaan getoetst op duurzaamheid." Welke betekenis dit heeft voor het experiment met een gesloten coffeeshopketen of het vezelhennep-beleid zou dus interessant zijn. 

"De PvdD wil een verlaging van de kiesgerechtigde leeftijd naar 16 jaar"; Resulteert dit er dan ook in dat mensen vanaf 16 de coffeeshop softdrugs kunnen aanschaffen? Dat zou tenminste wel consequent zijn en hoeven 16 jarigen die ervoor kiezen om te willen blowen niet meer blootgesteld worden aan handelaren op straat die ook zwaardere middelen, zoals coke, in de aanbieding hebben”. 

PvdD - Cannabis Kieswijzer (cannabis-kieswijzer.nl)

 

logo button
Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Hester Kooistra
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600