GroenLinks Utrecht

GroenLinks Utrecht

Lijst 1

Gemeenteraadsverkiezingen 16 maart 2022 - Hoe cannabisvriendelijk is GroenLinks Utrecht?

Verkiezingsprogramma GL Utrecht GR22 - Verkiezingsprogramma GroenLinks Utrecht 2022 – 2026

In het verkiezingsprogramma staat:

“Om drugsgebruik veiliger te maken, moeten gebruikers drugs altijd kunnen laten testen in Utrecht. Ook lobbyen we landelijk voor xtc-shops en voor het goed regelen van de achterdeur van coffeeshops, zodat er meer zicht op en regulering van verkoop komt. Lees hierover meer in het hoofdstuk Veilige stad. (…)

We willen drugsgebruik zo veilig mogelijk maken, maar verslaving en criminaliteit tegengaan. We zorgen dat je drugs in Utrecht anoniem en gratis kunt laten testen, waarbij je dan wel bewust wordt gemaakt van de schaduwwereld die kleeft aan het kopen van drugs. Drugsverslaafden helpen we afkicken. We laten ervaringsdeskundigen op scholen en verkooppunten voorlichting geven over de negatieve gevolgen van drugsgebruik en eventuele drugscriminaliteit die daarmee gepaard gaat. We spannen ons in voor verdere legalisering van productie en verkoop van softdrugs (wiet en hash), omdat de huidige gedoogconstructie niet houdbaar is. We streven naar landelijke verruiming van de definitie van softdrugs. Met het legaliseren van de handel in bijvoorbeeld XTC worden criminele geldstromen drooggelegd en kan de kwaliteit van drugs gecontroleerd worden. In Utrecht staan we daarom open voor een XTC-experiment. (…)

Bij de bestrijding van drugscriminaliteit richten we ons op topcriminelen en centrale figuren in de drugsnetwerken. Witwaspraktijken worden opgespoord, zodat criminele geldstromen stoppen. Ondernemers zijn kwetsbaar voor ondermijning. Sommige ondernemers nog meer omdat ze gedurende de coronacrisis minder inkomsten hadden. Door de grote drugsorganisatie in Utrecht is de verleiding aanwezig om geld te verdienen in samenwerking met criminelen. Wij willen dat de gemeente ondernemers ondersteunt en weerbaarder maakt met training en informatie. Lees hierover meer in het hoofdstuk Brede welvaart.”

Van de website: GroenLinks Utrecht -  Drugsbeleid | GroenLinks Utrecht  

“GroenLinks blijft voorstander van het experiment met gecontroleerde productie van softdrugs. Zolang de ‘achterdeur’ van coffeeshops illegaal is, houden we een probleem met georganiseerde drugscriminaliteit. We streven naar landelijke verruiming van de definitie van softdrugs. Met het legaliseren van de handel in bijvoorbeeld XTC worden criminele geldstromen drooggelegd en kan de kwaliteit van drugs gecontroleerd worden. In Utrecht staan we daarom open voor een XTC-experiment.

We voeren in Utrecht een nuchter drugsbeleid. We willen drugsgebruik zo veilig mogelijk maken, maar verslaving en criminaliteit tegengaan. We zorgen dat je drugs in Utrecht anoniem en gratis kunt laten testen, waarbij je dan wel bewust wordt gemaakt van de schaduwwereld die kleeft aan het kopen van drugs. Drugsverslaafden helpen we afkicken. We laten ervaringsdeskundigen op scholen en verkooppunten voorlichting geven over de negatieve gevolgen van drugsgebruik en eventuele drugscriminaliteit die daarmee gepaard gaat.”

Op deze volwassenen kun je stemmen: Kandidatenlijst 2022 GroenLinks Utrecht

De gemeente Utrecht neemt niet deel aan De Stemwijzer van Prodemos.

GroenLinks Utrecht haalde in 2017 bij de gemeenteraadsverkiezingen 12 zetels. De gemeenteraad van Utrecht bestaat uit 45 zetels. Het college van burgemeester en wethouders wordt sinds 2018 gevormd door een coalitie van GroenLinks (12), D66 (10) en de ChristenUnie (2). Burgemeester Utrecht is Sharon Dijksma (PvdA). Andere partijen die in Utrechtse gemeenteraad zitten zijn: , VVD (6), PvdA (3), CDA (3), PvdD (2), DENK (2), Student & Starter (2), SP (2), PVV (1)en Stadsbelang Utrecht (1). 

Hoe cannabisvriendelijk is landelijk GroenLinks?

Verkiezingsprogramma 2021-2025  

Tijd voor nieuw realisme  

"16. We legaliseren softdrugs en drugs zoals xtc en paddo’s. Tegelijkertijd zorgen we voor betere voorlichting over drugs, net als over roken en alcohol. Door legalisering ondermijnen we het verdienmodel van de georganiseerde misdaad, beperken we slachtoffers door foute drugs, pakken we brandgevaarlijke wietplantages aan en beperken we de milieuschade van afvaldumping."

Zie ook: GroenLinks - Cannabis Kieswijzer (cannabis-kieswijzer.nl)

 

 

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600