Cannabisconsumenten Arnhem

Cnnbs 31-05-2022 Harm Drost (1948-2022) Arnhems icoon van de cannabiscultuur

Harm Dost wordt geboren in Arnhem, studeert sociologie en werkt begin jaren zeventig voor de stichting Release, een alternatieve hulpverleningsinstelling waar jongeren terecht kunnen met vragen over onderwerpen als abortus, drugs, geldproblemen en kraken. Bij het Release-crisiscentrum aan de Utrechtseweg in Arnhem helpt Harm mensen met afkicken van heroïne, die sterk in opmars is. En hij verkoopt hasj, ook aan mensen die niet aan het afkicken zijn.

Op 10 september 1975 arresteert de Duitse politie Harm Dost bij de grensovergang Kleef. Wekenlang weet niemand waar hij is gebleven. In de gevangenis van Wuppertal, zo blijkt, omdat hij bij Release hasj heeft verkocht aan Duitsers. De rechter veroordeelt Harm hiervoor op 11 mei 1976 tot drie jaar en negen maanden celstraf en merkt daarbij op: ‘Als de Nederlandse justitie niet optreedt dan zal de Duitse justitie dat wel doen.’

Er is dan al een aktiekomitee – in de spelling uit die jaren – ‘Harm Dost moet vrij’, opgericht door Release Arnhem, de lokale afdelingen van drie politieke partijen en jongerencentrum Willem I. Zij vinden het belachelijk dat de Duitse justitie Nederlanders probeert te vervolgen voor iets dat zij in Nederland hebben gedaan. De zaak Dost krijgt steeds meer aandacht in de media en er worden Kamervragen gesteld.

Uiteindelijk zit Harm anderhalf jaar vast; hij wordt in februari 1977 bij Venlo over de grens gezet. Kort daarna geeft hij een feestje aan de grens om zijn vrijheid te vieren, waarbij naar verluidt honderden ballonnen worden opgelaten, met aan elke ballon een zakje wiet….

In hoger beroep wordt het vonnis vernietigd omdat de Duitse politie ten onrechte Nederlandse politie en justitie dossiers heeft gekregen. Zijn nieuwe straf, een jaar en negen maanden, heeft Harm al ruim in voorarrest gezeten, dus komt hij op 30 oktober 1987 vrij. Het jaar daarna neemt hij als ‘Harm Dost en de snijplanken’ een carnavalsnummer op, ‘Geef die joint eens door’.

Rond 1990 opent Harm een van de eerste growshops van Arnhem. Hij ziet ‘een gouden toekomst voor Nederwiet, skunk, Northernlight en hoe de geestverruimende produkten afkomstig van Nederlandse bodem nog meer mogen heten’, bericht de krant NRC.

Zoals gewoonlijk neemt Harm geen blad voor de mond: ‘Omdat er door het formele verbod op softdrugs geen sprake is van een kwaliteitscontrole door ambtenaren van de warenwet, krijgt de consument vaak de grootst mogelijke zooi aangeboden. Wiet van Nederlandse bodem is nu de beste van de wereld en de teler weet tenminste wat hij rookt.’

ArnhemscheCourant bracht het nieuws dat Harm Dost in februari 2022 in Brazilië is overleden, 74 jaar oud (column van Derrick Bergman)

Lokaal beleid Arnhem

logo button
Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Hester Kooistra
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600