Cannabisconsumenten Maastricht

 

Verslag hoorzitting gemeenteraad Maastricht door Stichting CannaWijzer 25-05-2016

'De gemeente Maastricht hield op dinsdag 24 mei 2016 een hoorzitting over haar coffeeshopbeleid. Een dikke vijf uur waren er nodig om alle meningen te horen en te laten bevragen door de raadsleden. In Maastricht wordt het strengste beleid voor coffeeshops van heel Nederland gevoerd. Als het gaat over de toelatingseisen van coffeeshopbezoekers kun je gerust zeggen dat ze het daar wel heel erg bont maken, en weinig goeds voor hebben met hun bewoners. Helaas zijn toeristen of bezoekers, die niet in Nederland wonen, nog steeds niet welkom in de prachtige coffeeshops van deze bourgondische stad. Zelfs de eigen bewoners moeten nog steeds een uittreksel aanvragen bij de gemeente om een joint te mogen kopen in de stad. Laat dat nou net zijn wat de consument niet wil, dan maar de straat op of een eigen netwerkje opbouwen!

Zoals altijd kwamen alle bekende verhalen van de voor- en tegenstanders voorbij, en of we er iets mee opgeschoten zijn is nog maar de vraag. Natuurlijk is elke discussie of debat op dit onderwerp goed. Om bewustwording onder de mensen teweeg te brengen moeten we er met z’n allen zoveel mogelijk over praten, maar je kunt je afvragen of dit hele rollenspel de burgemeester van Maastricht dit keer wél op een ander standpunt zal brengen. Ze had zich afgelopen zaterdag in het AD tenslotte al min of meer uitgesproken om het beleid niet te wijzigen.

De burgemeester was op de achtergrond aanwezig, louter om te luisteren naar alle sprekers. Verschillende burgers en ondernemers kwamen aan het woord. Ook de burgemeesters van de aangrenzende Belgische gemeenten Lanaken en Riemst mochten hun zegje doen over de Maastrichtse en Nederlandse onvolkomenheden in het drugsbeleid. Intussen zijn ze zelf onderdeel van het probleem, maar daarin willen ze geen kleur bekennen. Het liefst helpt de burgemeester van Riemst ons graag om alle coffeeshops te sluiten sprak hij uit. Deze Belgische burgemeester deed wel meer respectloze, maar vooral op drijfzand gebaseerde uitlatingen over cannabis en de liefhebbers ervan. Er waren op deze hoorzitting duidelijk meerdere sprekers aanwezig die hun spreektijd gebruikten om een politiek standpunt neer te zetten. Voor wie kwamen zij eigenlijk? Wat ons betreft moet België, net als andere Europese landen zichzelf eens goed in de spiegel aankijken in plaats van propaganda verkondigen over de grens.

Ook hier hebben wij ons laten horen. Namens We Smoke sprak Dimitri Breeuwer in op deze hoorzitting.
 
Audioverslag van de hoorzitting coffeeshopbeleid Maastricht 24-05-2016 is helaas na 1 dag van de gemeentesite verwijderd)
Gelukkig was JDTV producties ook aanwezig met een camera en heeft het volgende videoverslag gemaakt

Lokaal beleid Maastricht

logo button
Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Hester Kooistra
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600