Zelfvoorzienende thuisteelt Apeldoorn

Cnnbs 21-09-2021 Rechter zet streep door huisuitzetting om 5 wietplanten

Bernard Kuhnen uit Apeldoorn ligt al jaren – sinds hij zijn huurwoning aan de Zadelmakersdonk vier jaar geleden betrok eigenlijk – overhoop met woningbouwvereniging Woonmensen vanwege isolatie, schimmel, kozijnen en kieren. Bernard: “Je huis moet je rust bieden. Ik heb er alleen maar ellende van gehad.”

Ze kwamen wel repareren, maar daarover is Kuhnen ontevreden. De woningbouwvereniging zegt dat ze de ellende proberen op te lossen, maar geven ondertussen hun huurder wel een sneer. “Wij ervaren een hoge mate van grilligheid als het gaat om het verlenen van medewerking”, meent hun woordvoerder.

Als er in september van 2018 vijf wietplantjes in zijn tuin worden ontdekt hanteert de woningbouwvereniging in Apeldoorn een nultolerantie ten aanzien van wiet (of hennep). Kweken, drogen, knippen of in huis hebben; het mag allemaal niet op straffe van huisuitzetting.

Bernard kweekt voor medicinaal gebruik. “Daar heb ik nooit een geheim van gemaakt. Het heeft nauwelijks iets met wiet die gerookt wordt te maken. Ik rook ook helemaal niet”.

De huisuitzetting belandt op het bordje van de rechter. Afgelopen week velde die een zogeheten tussenvonnis in de zaak die door de onmensen van Woonmensen is aangespannen. En daar waar menige rechter klakkeloos akkoord gaat met de soms mensonterende huisuitzettingen vanwege een paar planten of wat grammen wiet teveel, daar oordeelt deze rechter gelukkig anders: Bernard mag in zijn huis blijven wonen!

Over de belachelijke geldboete van 2500 euro van Woonmensen die er nog bovenop komt (dus op die huisuitzetting), oordeelt de rechtbank later. Maar het is vooral de argumentatie van de rechter die ons deugd doet: het aantal wietplanten in de tuin rechtvaardigt de huisuitzetting niet.

Woningbouwvereniging Woonmensen pikt het vonnis niet. “We gaan in beroep en houden vast aan de boete”, stelt de woningbouwvereniging. “We staan achter ons zero-tolerance-beleid op het gebied van hennep.”

Lokaal beleid Apeldoorn

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600