PODR 8 november 2022

PODR 8 november 2022

Peace On Drugs Radio

Elke dinsdagavond tussen 19:00 en 21:00 is dit unieke programma - live en lineair - te beluisteren via internet.

De website van de Willem de Ridder – www.ridderradio.com – is de thuisbasis van Peace on Drugs Radio. Hieronder vind je een 5-tal knoppen om de stream te starten en te luisteren naar de uitzendingen.

   PLS     ASX     RAM     DIRECT
 
Bij Ridderradio is er geen centrale studio, maar maken mensen de uitzending vanaf hun computer thuis of op locatie. Niet alleen kun je ze horen en sommigen ook zien, je kunt ook met ze in contact komen via de Ridder Radio Text- en Voice- Chat. Is er geen live programma, dan hoor je hoorspelen, sprookjes, interviews en andere juweeltjes uit het Willem de Ridder Radio Archief!
 

Toelichting: Hieronder vind je een aantal bronnen die de basis vormen voor de onderwerpen die in de uitzending van vanavond aan bod zullen komen. Een wezenlijk deel van de teksten is hier te lezen, de complete tekst vind je in de orginele bron. Via de groengekleurde linkjes kom je bij de orginele bron. Zie je (...) dan gaat de tekst daar verder of er gaat tekst aan vooraf.  

 

PCN jubileumsymposium & Koos Zwart-Award

pcn symposium 20221104 04

 Wietwereld samen in Evoluon, Philips komt uit de cannabis-kast - CNNBS.nl (8 november 2022)

Er waren meerdere hoogtepunten tijdens het PCN jubileum symposium over de toekomst van de cannabisbranche, vorige vrijdag in het Evoluon in Eindhoven. Eentje daarvan was het uit de kast komen van Philips als leverancier van de wietindustrie, na jaren van ontkenning en verstoppertje spelen.

Coming-out van Philips in de wietwereld

Philips was een van de sponsors van het groots opgezette symposium ter ere van het 25-jarig bestaan van het PCN, het Platform Cannabisondernemingen Nederland. ‘Grow with the pros’, aldus de Philips advertentie in het programmaboekje, ‘get the best advice to grow your cannabis with LED’.

Jarenlang deed Philips alsof het niets te maken had met cannabis, ook al gebruikten honderdduizenden kwekers hun lampen. Die tijd is nu dus voorbij. (...)

(...)Tilburg en Breda beginnen vast met wietproef, als Duitse deelstaat

De vier paneldebatten waren stuk voor stuk de moeite waard. Alles is professioneel geregistreerd, de opnamen komen later beschikbaar, waarschijnlijk via de PCN website. De aanwezige media pikten vooral de uitspraken van de Bredase burgmeester Paul Depla op, in het debat over de wietproef. Depla wil de boel versnellen door in Breda en Tilburg alvast gereguleerde wiet van FYTA uit Waalwijk te verkopen in de shops, naast het gewone aanbod. ‘Verre van ideaal, maar beter dan niks’, aldus Depla.

Een soort experiment binnen het experiment dus, maar de kans daarop lijkt minimaal. Bart Vollenberg, coffeeshopondernemer en oprichter van wietproef teler Aardachtig, verwacht dat veel mensen de gereguleerde wiet willen proberen. Starten met maar één teler en twee steden zou zomaar kunnen leiden tot enorme drukte, verkeersoverlast en ander ongemak. En mocht de kwaliteit van de FYTA wiet tegenvallen, dan kan de hele wietproef daardoor “besmet” raken. Ook Willem Vugs van coffeeshop Toermalijn in Tilburg zei grote bedenkingen te hebben bij Depla’s voorstel.

Een kwart eeuw knokken voor de coffeeshop Foto Derrick Bergman

Een kwart eeuw knokken voor de coffeeshop. Foto: Derrick Bergman

Koos Zwart Award 2022 uitgereikt door PCN aan August de Loor (cannabisindustrie.nl) (8 november 2022)

Drugsexpert August de Loor is de winnaar geworden van de Koos Zwart Award in 2022, uitgereikt afgelopen vrijdag op het symposium ter ere van het 25-jarig bestaan van Platform Cannabisondernemingen Nederland (PCN). Door Mauro Picavet  

Afgelopen vrijdag vond het symposium plaats ter ere van het 25-jarig bestaan van Platform Cannabisondernemingen Nederland (PCN), waar drugsexpert August de Loor de Koos Zwart Award kreeg uitgereikt. (...)

30 jaar DIMS – de geschiedenis van het testen van drugs | August de Loor 

Dit bericht werd geplaatst in Adviesburo DrugsDrugsbeleidDrugstestenGeschiedenis van drugsbeleidInternationaal drugsbeleidPillenWitte HeroïneXTC op  door .

De geschiedenis van drugs testen – Ome August vertelt | August de Loor

Dit bericht werd geplaatst in Adviesburo DrugsDrugsbeleidDrugstestenGeschiedenis van drugsbeleidPillenXTC op  door 

 

Een experiment binnen het experiment

Burgemeester Breda over wietexperiment: ‘Vaart maken, anders net als Duitsland cannabis legaliseren’ (volkskrant.nl) (4 november 2022)

De Bredase burgemeester Paul Depla slaat alarm over voortdurende vertragingen van het wietexperiment. Om de impasse te doorbreken pleit hij voor ‘een experiment binnen het experiment’: een teler uit Waalwijk die wiet gaat leveren aan coffeeshops in Breda en Tilburg.

Het duurt veel te lang met het wietexperiment, dat al in 2017 is opgenomen in het regeerakkoord van het kabinet Rutte III. ‘We moeten nu echt eens vaart gaan maken’, vindt burgemeester Paul Depla van Breda. ‘Anders kunnen we deze kleine proef met slechts tien gemeenten en tien gereguleerde telers beter beëindigen en meteen aansluiten bij buurland Duitsland dat de cannabis helemaal wil legaliseren. We waren ooit koploper en einzelgänger met ons softdrugsbeleid, maar worden nu van alle kanten ingehaald door tientallen andere landen. Dat is dood- en doodzonde. De drugscriminelen lachen zich kapot.’

Het ‘Experiment gesloten coffeeshopketen’ kampt met de ene na de andere vertraging. De ambitie was aanvankelijk dat de eerste onder staatstoezicht geproduceerde en gecontroleerde joint in 2021 opgestoken kon worden. Maar de ministers van Justitie en Volksgezondheid moesten eerder dit jaar opnieuw een uitstel aankondigen. Zij verwachten nu dat dit op z’n vroegst pas in het tweede kwartaal van volgend jaar zal gebeuren.

Coffeeshops, telers en ook burgemeester Depla vrezen dat het nog later zal worden: eerder eind 2023 of zelfs begin 2024. ‘Het is een experiment voor vier jaar, met een eventuele uitloop naar vijf jaar. Dat betekent dat besluitvorming over het vervolg, dus over totale legalisering van cannabis, pas in 2028 of 2029 zal plaatsvinden’, aldus de PvdA-bestuurder. ‘Dat is echt veel te laat.’

Duitse deelstaat

Vrijdag is Depla één van de sprekers tijdens een symposium in Eindhoven over de toekomst van de cannabisbranche, georganiseerd door het Platform Cannabisondernemingen Nederland (PCN) dat 25 jaar bestaat. Zijn boodschap zal zijn: ‘Nu snel stappen ondernemen, anders maar meteen − om het oneerbiedig te zeggen − als een soort deelstaat aanhaken bij Duitsland.’ (...)

Komt het nog wel goed met de proef om wiet legaal te maken? 'Ik zou me schamen als de Duitsers ons inhalen' - EenVandaag (avrotros.nl) (5 november 2022)

De legale wiet had eigenlijk al 2 jaar in de coffeeshops moeten liggen, maar bijna alle telers van de wietproef moeten nog beginnen. Het kabinet stelt dat begin 2023 de proef van start gaat, maar telers vragen zich af of dat haalbaar is.

"Niet iedereen heeft zich gerealiseerd hoe complex het is", zegt Bart Vollenberg, een van de wiettelers die meedoet aan de 'wietproef'. 

Experiment (nog) niet gelukt

Met veel bombarie werd het experiment in 2017 aangekondigd. Het kabinet wilde met de proef onderzoeken of de verkoop van hennep en hasj in Nederland kan worden gelegaliseerd en wat hiervan de effecten zijn op de criminaliteit en de volksgezondheid. Het zou het einde betekenen van het gedoogbeleid en ervoor zorgen dat legale wiet verkrijgbaar werd.

2 jaar geleden had de eerste legale wiet over de toonbank moeten rollen, maar dat is niet gelukt. Met een loting werden eind 2020 tien telers geselecteerd die hun in Nederland te telen cannabis mochten verkopen aan coffeeshops in elf aangewezen gemeenten.

Eerste legale wiet volgend jaar?

De voorbereidingsfase duurt nu al 5 jaar. Hierin werd onder andere naar de integriteit van de telers gekeken door middel van de Bibob-procedure. De volgende fase, waarin de kwekers daadwerkelijk beginnen met telen en levering aan de shop, is door de ministers nu al meerdere keren uitgesteld.

De overheid hoopt het tweede kwartaal van 2023 te kunnen beginnen met de volgende fase van de wietproef. Iets wat volgens Vollenberg veel telers niet gaat lukken. "Ik zie legale wiet eind 2023 in de winkels liggen. De allerlaatste telers komen er begin 2024 bij." (...)

Updates 'wietfabriek' gemeenten - Cannabis Kieswijzer (cannabis-kieswijzer.nl)

 

Cannabis-Debatte

Cannabis-Debatte bei Lanz: Lauterbach für Legalisierung - ZDFheute (2 november 2022)

Bundesgesundheitsminister Lauterbach (SPD) verteidigt die geplante Cannabis-Legalisierung. Der legale Handel biete "Kontrollmöglichkeiten" und einen "besseren Gesundheitsschutz".

"Der Mediziner Karl Lauterbach, der Bundesgesundheitsminister und auch der Vater Karl Lauterbach kann nicht ernsthaft der Meinung sein, dass es gut ist, Drogen zu legalisieren" - mit diesen Worten konfrontierte Markus Lanz Bundesgesundheitsminister Karl Lauterbach (SPD) am Dienstagabend.

Bundesgesundheitsminister: Ampel-Vorhaben dient "besserem Gesundheitsschutz"

Das Kabinett hatte in der vergangenen Woche erste Eckpunkte zur Cannabis-Legalisierung beschlossen, die Lauterbach bei "Lanz" verteidigte:

Die Legalisierung dient der Einschränkung des Konsums bei jungen Leuten. Sie ist das kleinere Übel. - Karl Lauterbach, Bundesgesundheitsminister

 

Preventie?

Een wijntje op de bank met de kinderen naast je? Nieuwe campagne roept op: drink geen alcohol in bijzijn van kinderen - Leeuwarder Courant (7 november 2022)

 

 

 

 

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600