PODR 28 mei 2024

PODR 28 mei 2024

Elke dinsdagavond tussen 19:00 en 21:00 is dit unieke programma - live en lineair - te beluisteren via internet.

De website van Willem de Ridder – www.ridderradio.com – is de thuisbasis van Peace on Drugs Radio. Bij Ridder Radio is er geen centrale studio, maar maken mensen de uitzending vanaf hun computer thuis of op locatie. Niet alleen kun je ze horen en sommigen ook zien, je kunt ook met ze in contact komen via de Ridder Radio Text- en Voice- Chat. Is er geen live programma, dan hoor je hoorspelen, sprookjes, interviews en andere juweeltjes uit het Willem de Ridder Radio Archief!
 
Hieronder vind je een 2-tal linkjes om de stream te starten en te luisteren naar de uitzendingen. Op de website van Ridder Radio vind je nog meer afspeelmogelijkheden.
 

MP3-speler        Mac-speler

Toelichting bij bronnen: Hieronder vind je een aantal bronnen die de basis vormen voor de onderwerpen die in de uitzending van vanavond (eventueel) aan bod zullen komen. Een wezenlijk deel van de teksten is hier te lezen, de complete tekst vind je in de orginele bron. Via de groengekleurde linkjes kom je bij de orginele bron. Zie je (...) dan gaat de tekst daar verder of er gaat tekst aan vooraf.   

 

#GEBRUIKJESTEM

Op 6 juni kun jij legalisering van cannabis een handje helpen - CNNBS.nl (28 mei 2024)

Volgende week donderdag kun je legalisering van cannabis een handje helpen door cannabisvriendelijk te stemmen bij de Europese verkiezingen. In de peilingen staan rechts en radicaal-rechts op winst en dat zijn nu juist de partijen die cannabis verboden willen houden.

Europa heeft stem in legalisering cannabis

Voor veel mensen – inclusief politici – is “Brussel” een ideale pispaal en zondebok. Politici kunnen de schuld van hun eigen falen aan de Europese Unie geven en voor burgers is het ook makkelijk schelden op Brussel, al zijn hun eigen nationale politici meestal het probleem.

Hoe je ook denkt over de EU, het leven van alle Europese burgers wordt er door beïnvloed. Ook jouw leven. En ook wat er de komende jaren in Europa gaat gebeuren met cannabis, hangt voor een flink deel af van de machtsverhoudingen in het Europees Parlement en de Europese Commissie.

Regulering in Europa is net een jong wietplantje

In de afgelopen vier jaar hebben drie EU landen cannabis gelegaliseerd: Malta (2021), Luxemburg (2023) en Duitsland (2024). In Nederland loopt het wietexperiment en het wetsvoorstel van de Tsjechische regering voor legalisering wordt dit jaar verwacht.

Maar deze positieve trend is als een jong wietplantje: vol potentie, maar nog kwetsbaar. In Duitsland laat de christelijke CDU/CSU, koploper in de peilingen, geen gelegenheid onbenut om te zweren dat zij de legalisering terug gaan draaien als ze weer in de regering zitten.

De rechtse en radicaal-rechtse partijen in onze regering-in-wording, VVD, PVV, NSC en BBB, stellen in hun hoofdlijnenakkoord: ‘Het blijft verboden drugs te bezitten, verkopen of produceren.’ Dit patroon zie je in heel Europa: christelijke en rechtse partijen zijn tegen legalisering, progressieve en groene partijen vóór.

Wat zijn de keuzemogelijkheden in Europa?

Net als bij de landelijke Tweede Kamerverkiezingen stem je bij de Europese verkiezingen op Nederlandse partijen en personen. Die maken bijna allemaal deel uit van Europese fracties. Het Europees Parlement telt zeven van zulke fracties en een groep ‘niet-ingeschrevenen’.

De drie grootste fracties zijn de christelijke Europese Volkspartij, de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten en het liberale Renew Europe. Meestal stemmen de Europarlementariërs volgens het standpunt van hun fractie, maar dat is niet verplicht.

Wil je cannabisvriendelijk stemmen, dan ben je het beste af bij de fractie Groenen/Europese Vrije Alliantie. In deze fractie, in grootte de vierde in het Europees Parlement, zitten GroenLinks, Volt en de Piratenpartij, die hoog scoren op cannabisvriendelijkheid. D66 is ook cannabisvriendelijk, maar maakt deel uit van de Renew Europe fractie. Daar zit ook de VVD in, een partij die legalisering vooral vertraagt.

BCD-voorzitter Simone van Breda staat op kieslijst

Bijzonder: voor het eerst staat er iemand die in de coffeeshopbranche werkt op een kandidatenlijst voor de Europese verkiezingen. Simone van Breda, voorzitter van coffeeshopbond BCD en werkzaam voor The Bulldog, staat op de derde plaats van de lijst van Meer Directe Democratie. Deze partij is in 2021 opgericht door Dorien Rookmaker, die via Forum voor Democratie en Groep Otten in het Europees Parlement belandde.

Meer Directe Democratie is onderdeel van de fractie Europese Conservatieven en Hervormers (ECH), waar ook JA21 en de wiethaters van de SGP in zitten. Rookmaker is vóór legalisering en zegt dat de ECH geen fractiediscipline kent, zodat iedereen kan stemmen wat zij of hij wil.

Geen stemadvies maar doe het wietvriendelijk!

Ook voor deze Europese verkiezingen werkt het VOC samen met de stichting Maatschappij en Cannabis, de makers van de Cannabis-Kieswijzer.  We hebben alle deelnemende partijen om een reactie op vier stellingen over cannabis gevraagd en alle verkiezingsprogramma’s doorgenomen. De resultaten vindt je HIER.

Het VOC geeft nooit een stemadvies voor een specifieke partij of persoon. We geven wel het dringende advies om te gaan stemmen op een cannabisvriendelijke partij. Van de twintig partijen die meedoen aan de Europese Verkiezingen verdienen negen het etiket cannabisvriendelijk. In alfabetische volgorde zijn dat:

  • 50PLUS
  • BVNL
  • D66
  • GroenLinks/PvdA
  • Meer Directe Democratie
  • Partij voor de Dieren
  • Piratenpartij – De Groenen
  • SP
  • Volt Nederland

Gebruik op donderdag 6 juni dus je stem en vergeet niet je stempas mee te nemen!

pin kieswijzer a3 poster 1

 436341432 17855998107175558 8314066585459316144 n

 Simone van Breda Facebook (13 mei 2024)

Legaliseren is niet alleen een kwestie van vrijheid, maar ook een fundamenteel consumentenrecht. Het recht op een schoon en eerlijk product zou vanzelfsprekend moeten zijn.

Ik pleit voor het vrijgeven van de markt, waar ruimte is voor thuisteelt en productontwikkeling voor schonere consumptiemethoden.

Het huidige beleid is verouderd en vereist dringend herziening. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de overheid verantwoordelijkheid neemt en dat het welzijn van consumenten altijd voorop staat.

Gezien de groeiende trend van legalisatie in andere landen, is het van cruciaal belang dat de Nederlandse industrie een leidende rol speelt in de ontwikkeling van cannabiswetgeving in Europa. Nu is het moment aangebroken om te laten zien hoe groot onze invloed kan zijn als cannabisindustrie, en het is tijd dat we niet langer worden genegeerd.

Het recht op een eigen keuze en directe vertegenwoordiging vormen de kern van mijn missie. Wie zijn politici of overheid om voor jou te beslissen? Nu is het moment om op te komen voor onze rechten en verandering teweeg te brengen.

Samen kunnen we een krachtige stem vormen en onze democratie versterken. Laten we samenwerken voor een betere toekomst waarin individuele vrijheid en directe democratie centraal staan. (...) 

Simone van Breda: ‘legalisering van cannabis in Europese Unie is mijn topprioriteit’ (anp.nl) (2 mei 2024)

Kandidaat-Europarlementariër Simone van Breda (MDD) is verheugd over de uitkomst van een zopas gehouden enquête over de complete legalisering van cannabis in Nederland. ‘Landen in de Europese Unie, en dus ook Nederland, mogen niet langer verstoken blijven van de enorme successen die voorlopers als Uruguay en Duitsland met complete legalisatie al geboekt hebben,’ zegt Van Breda, op dit moment voorzitter van de Bond van Cannabis Detaillisten.

Nu uit de enquête van KiesKompas en ANP blijkt dat zes op de tien Nederlanders voorstander is van die legalisering, is dat volgens Van Breda ‘een extra stimulans’ om er druk op te zetten, zowel in Nederland als de Europese Unie. ‘In die pionierslanden is al bewezen dat legalisatie zeer positieve effecten heeft, onder meer op het terugdringen van criminaliteit. Vandaar dat legalisatie in de EU een topprioriteit van mij is.’

Niet alleen veiligheid is de grote winnaar van een eventuele legalisatie, meent Van Breda. ‘Ook de volksgezondheid is gebaat bij legalisatie. Er zal meer transparantie rond cannabis ontstaan, waardoor het product nog veiliger zal worden dan het al is. Wie kan daartegen zijn?’

Juist omdat het softdrugsdebat omgeven is door emoties en vooroordelen is Van Breda zo blij met de uitkomst van de enquête: ‘Het lijkt erop dat steeds meer mensen de zegeningen van legalisatie belangrijker gaan vinden dan hun eigen opvattingen over drugs.’ In die nuchterheid ziet ze de mentaliteit van het platform Meer Directe Democratie, waarvoor ze kandidaat is, weerspiegeld: ‘Hou op met ruziemaken over oude ideologieën! En kijk naar wat werkt. Dit werkt!’ (…)

 

 Voortgangsberichten

Topambtenaar Dick Schoof (ex-AIVD, ex-NCTV) kandidaat-premier (nos.nl) (28 mei 2024)

Dick Schoof is de kandidaat-premier van de nieuwe coalitie. Vanmiddag is hij langs geweest bij de leiders van de vier formerende partijen en formateur Richard van Zwol. Om 17.00 uur geven Schoof en Van Zwol een persconferentie.

De 67-jarige Schoof is op dit moment de hoogste ambtenaar op het ministerie van Justitie en Veiligheid. Daarvoor was hij de baas van de inlichtingendienst AIVD, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en directeur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

PVV-leider Wilders, die het voortouw had bij de zoektocht naar een kandidaat-premier, is "ontzettend blij en ontzettend trots". Wilders noemde Schoof na het gesprek "een hele sterke man" die boven de partijen staat. "Hij heeft het vertrouwen van de vier partijen."

'Instabiele wereld'

Yesilgöz (VVD), die Schoof goed kent vanuit haar rol als (demissionair) minister van Justitie en Veiligheid, zei dat hij "heel erg goed is in verbinden". "Het is een kandidaat van ons vieren en premier voor alle Nederlanders."

Omtzigt van NSC benadrukte dat Schoof "zeer veel relevante ervaring" heeft "voor beleidsterreinen die ertoe doen". BBB-voorvrouw Van der Plas sloot zich daarbij aan roemde zijn ervaring met dreiging, crises en veiligheid. "In de instabiele wereld waarin we nu leven is het goed om een minister-president te hebben die daar ervaring mee heeft."

Schoof ging vanmiddag langs bij de leiders van de vier formerende partijen (…)

Eerder was oud-informateur Ronald Plasterk in beeld als kandidaat, maar hij trok zich vorige week terug. Plasterk was door PVV-leider Wilders achter de schermen gepolst, maar de afgelopen tijd ontstonden er steeds meer vraagtekens over zijn omgang met patenten.

Extraparlementair kabinet

De afgelopen dagen hebben de leiders van de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB onder leiding van formateur Van Zwol gesproken over de vraag wie er minister-president moet worden. Tot nu toe was nog geen naam genoemd door betrokkenen.

De premier zal het extraparlementaire kabinet leiden dat de vier partijen willen vormen. De komende weken wordt nog gezocht naar nieuwe ministers en staatssecretarissen. Het idee is dat er voor het zomerreces, begin juli, een kabinet is.

Omtzigt zei te verwachten dat Schoof gaat helpen bij het zoeken naar bewindspersonen. "Ik kan me niet voorstellen dat de beoogd minister-president nu twee weken op vakantie gaat."

De vier partijen bereikten twee weken geleden een coalitieakkoord. Het nieuwe kabinet moet die plannen verder uitwerken.

 

tijdlijn experiment gesloten coffeeshopketen mei 2024

Nijmeegse coffeeshops starten proef met verkoop legaal geteelde wiet, maar voor hoelang? | RN7 (28 mei 2024)

Demissionair kabinet wil met experiment criminele leveranciers buitenspel zetten. Burgemeester van Breda Paul Depla vreest dat de nieuwe regering de proef – die vier jaar moet duren – straks snel zal stopzetten.

Nijmeegse coffeeshops nemen vanaf 17 juni deel aan een landelijke proef met de verkoop van legaal geteelde wiet en hasj. Het experiment moet een eind maken aan de illegale aanvoer van 'criminele cannabis via de achterdeur’. Burgemeester Hubert Bruls is niet bang dat de legalisering leidt tot meer softdrugsgebruik. Paul Depla van Breda vreest echter dat de nieuwe regering juist daarom snel een eind zal maken aan de proef.

Coffeeshops mogen in Nederland legaal wiet verkopen aan meerderjarige consumenten. De inkoop van de handelswaar is voor hen echter officieel nog altijd verboden. Gevolg daarvan is dat het kweken en de groothandel in cannabis zich voor het grootste deel afspelen in het criminele milieu. Met het Experiment Gesloten Coffeeshopketen, zoals de proef heet, wil het huidige demissionaire kabinet een eind maken aan die situatie.

Het experiment houdt in dat coffeeshops alleen nog cannabisproducten mogen afnemen van legale kwekers. Dat zijn gecertificeerde bedrijven, die zijn aangewezen door de overheid. Zij moeten aan strenge eisen voldoen en staan onder toezicht, bijvoorbeeld van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. In totaal doen er tien gemeenten mee met het experiment, waaronder ook Arnhem, Maastricht en Breda.

'Geen gevaar'

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen is niet bang dat door de legalisering van de inkoop het gebruik van softdrugs toe zal nemen. Ik zie het nog niet zo snel gebeuren dat mensen nu in groten getale beginnen met wiet en hasj,” zegt hij. “Op de etiketten, in de bijsluiter en in de coffeeshop wordt verplicht gewezen op de gezondheidsrisico’s als verslaving en psychische problemen. Ook mag er nog steeds alleen aan volwassenen worden verkocht en wordt er geen reclame gemaakt.” Medewerkers van coffeeshops in de deelnemende gemeenten moeten vooraf verplicht een cursus volgen. Tijdens het experiment zien de gemeenten zelf toe op de naleving van de regels.

'Gelijk stopzetten'

Burgemeester Paul Depla van Breda, dat ook meedoet aan de proef, uitte vandaag de vrees dat het nieuwe kabinet straks snel een eind zal maken aan het experiment. Volgens Depla, die ook wethouder was in Nijmegen, zijn partijen VVD, PVV, NSC en BBB fel tegenstander van de verdere legalisering van softdrugs, juist omdat ze het gebruik van cannabisproducten een risico vinden voor de volksgezondheid.

Behalve het risico dat het nieuwe kabinet straks de stekker trekt uit het experiment, is er nog een groot obstakel. Het blijkt erg lastig voor legale telers om te zorgen voor voldoende, gevarieerde en kwalitatieve cannabisproducten. Daarom is in de proef een clausule opgenomen. Als het legale aanbod na drie maanden niet in orde is, mogen coffeeshophouders langer doorgaan met het verkopen van illegale wiet en hasj. Is er op 16 september wel voldoende aanbod, dan mag alleen nog maar legale wiet verkocht worden.

“Ik vind het nog wel spannend of het de aangewezen cannabistelers lukt om voldoende en kwalitatief goede producten te leveren voor al deze gemeenten,” aldus Bruls, die de proef desondanks het proberen waard vindt. “We merken ook in Nijmegen dat de illegale kweek en handel allerlei risico’s voor de samenleving en in woonwijken met zich meebrengt. Overlast, geweld en intimidatie, maar ook brandgevaar, als in een wietkwekerij gerommeld wordt met stroom. Wat dat betreft vind ik dat we alles moeten proberen om criminele betrokkenheid terug te dringen.”

Straks alleen nog legale joints in de coffeeshop: wietproef in Nijmegen en Arnhem gaat 17 juni van start | Nijmegen | gelderlander.nl (24 mei 2024)

Coffeeshops in Nijmegen en Arnhem gaan vanaf 17 juni wiet en hasj afnemen van legale, door de overheid aangewezen telers. Het veelbesproken landelijke wietexperiment gaat dan, na jaren voorbereiding, van start.

De eerste drie maanden tellen als overgangsfase. Dan mogen coffeeshops hun gedoogde voorraad nog verkopen, maar is het de bedoeling dat ze die geleidelijk zo veel mogelijk vervangen door gereguleerde hennep.

Experimenteerfase

Het is de bedoeling dat 16 september de volgende fase start. Coffeeshops verkopen vanaf dan alléén wiet en hasj van legale telers die de overheid heeft aangewezen, is het idee. Er moet genoeg legaal aanbod zijn, dat moet divers genoeg zijn en van goede kwaliteit. Is dat nog niet het geval, dan volgt uitstel.

Het wietexperiment, officieel het Experiment Gesloten Coffeeshopketen, is bedoeld om criminele aanvoer van cannabis bij coffeeshops te beëindigen. De bevoorrading van coffeeshops via de ‘achterdeur’ is illegaal, maar wordt gedoogd door politie en justitie. Tijdens de proef van vier jaar moet de softdrug afkomstig zijn van geselecteerde telers.

Cursus

De proef liep jaren vertraging op, onder andere omdat telers in 2021 meer tijd nodig bleken te hebben voor kwalitatief goede hennep. Behalve in Arnhem en Nijmegen kunnen consumenten halverwege juni nog in acht andere gemeenten legale nederwiet (wiet uit Nederland) kopen. De rijksgekeurde telers die de wiet leveren, krijgen controles van de Voedsel- en Warenautoriteit. Coffeeshops kunnen zelf kiezen bij welke teler ze hun producten halen.

Gemeenten controleren op de regels. Zo moeten coffeeshopmedewerkers verplicht een cursus volgen. In de zaken moeten verplicht zichtbaar folders liggen over cannabis. Dit is allemaal nodig om ‘een aanzuigende werking’ door de legale productie te voorkomen, schrijft de gemeente Nijmegen.

Criminelen stappen heus niet over op kauwgombal­len. In Nederland wordt vooral voor de export geteeld. Slechts een gering deel belandt in de coffee­shops - Hubert Bruls, Eerder over de wietproef

‘Gedecriminaliseerd’

Een woordvoerder van het Coffeeshop Platform Nijmegen (CPN) zegt ‘blij te zijn met het experiment’. ,,Het is goed dat het gedecriminaliseerd wordt. Er zijn nog wel wat stappen te zetten.”

Dat blijkt uit de proef in Tilburg en Breda, waar coffeeshops al sinds 15 december in de aanloopfase zitten. Al snel bleek het maximum van een halve kilo legaal geteelde wiet te weinig voor de vraag. Daarop mochten ze vanaf maart de gemiddelde weekvoorraad die ze nodig denken te hebben in huis hebben. Ook toen bleek het aanbod nog niet genoeg te zijn om helemaal op legale wiet over te gaan.

Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem liet eerder weten dat de huidige gedoogconstructie met coffeeshops in Nederland onwenselijk is en de wietproef een stap in de goede richting kan zijn. Ook de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls schaarde zich erachter. Al temperde hij eerder wel wat verwachtingen. ,,Criminelen stappen heus niet over op kauwgomballen. In Nederland wordt vooral voor de export geteeld. Slechts een gering deel belandt in de coffeeshops.”

Nog even en je kan legale wiet roken in Zaanstad - NH Nieuws (23 mei 2024)

Over een kleine vier weken kan je legale wiet kopen in Zaanstad. De gemeente doet namelijk mee aan een landelijk experiment om de inkoop van marihuana met legale teelt uit de criminaliteit te halen. Na meerdere keren uitstel, gaat het experiment nu echt van start.

Het landelijke ‘experiment gesloten coffeeshopketen’ begint in tien gemeenten verspreid door heel Nederland, Zaanstad is de enige Noord-Hollandse gemeente die meedoet. De proef moet de gevaren van drugs beperken en de bijbehorende geldstromen uit het criminele circuit halen. Na wat vertraging gaat het experiment op 17 juni van start. 

De regels

Om de test in goede banen te leiden, stelt de gemeente Zaanstad een handleiding op. Allereerst is er vanaf 17 juni nog zowel gereguleerde als 'illegale' wiet te krijgen in coffeeshop. Op 16 september verdwijnt de 'illegale' variant uit de schappen voor een periode van vier jaar, met een mogelijke verlenging van maximaal 1 jaar en 6 maanden. In die periode zijn alle coffeeshops in die gemeenten verplicht hun wiet, hasj en andere producten in te kopen bij tien (door de overheid geselecteerde) telers. Gedurende het experiment worden de effecten op de leefbaarheid en veiligheid gemonitord. 

Tijdens het experiment gelden afwijkende regels van de bestaande wet- en regelgeving. Zo wordt teelt, vervoer en verkoop van de wiet binnen het experiment legaal. Verkoop via loketten aan de straatzijde, open puien of direct op of aan de weg is wel verboden.

De legale wiet moet voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Daarnaast wordt coffeeshoppersoneel geschoold in voorlichting over risico’s en verwijzing bij problematisch gebruik. Klanten krijgen informatie over effecten en risico's van cannabisgebruik via een bijsluiter.

'Raar en schizofreen' 

Eigenaar Maikel van de gloednieuwe coffeeshop Smokery in Wormerveer ziet in de handel van legale wiet alleen maar voordelen zei hij eerder tegen NH. Hij noemde het huidige gedoogbeleid, waarbij de inkoop van wiet door coffeeshops feitelijk illegaal is 'raar en schizofreen'. 

"We staan voor maatschappelijk verantwoord ondernemen", benadrukte Maikel. "Daarbij hoort via een bron kopen die legaal gecontroleerd wordt. Plus: het gaat om de volksgezondheid, je weet vaak niet wat er in zit als het van de zwarte markt komt. We willen alles graag goed doen en op een legale manier." 

 

Wel of niet verhuizen?

Burgemeester wil coffeeshop verplaatsen naar Den Haag Zuidwest - Omroep West (23 mei 2024)

 De bewoners van de Weimarstraat in Den Haag lijken na jaren te krijgen waar ze om vragen. Ze willen minder coffeeshops in hun buurt, maar de verplaatsing ervan is uitermate lastig. Nu heeft burgemeester Jan van Zanen voor één van de coffeeshops uit de Weimarstraat een nieuwe locatie op het oog. Het gaat om een parkeerterrein vlakbij indoorcentrum en schaatsbaan De Uithof in Den Haag Zuidwest.

Al jaren probeert Den Haag het aantal coffeeshops in de Weimarstraat en het Zeeheldenkwartier terug te dringen, want het zijn er teveel en daar heeft de buurt last van. Dat wil de gemeente niet voor elkaar krijgen door het aantal shops te verminderen, maar door ze te verplaatsen zodat er een betere spreiding over de stad ontstaat van de in totaal 36 coffeeshops die Den Haag heeft.

Maar verplaatsen blijkt makkelijker gezegd dan gedaan en is in slechts in één geval gelukt. De andere locaties die door de branche zelf zijn aangedragen strandden volgens Van Zanen door de 'strakke kaders' die de gemeenteraad zelf heeft gesteld. Een nieuwe locatie mag bijvoorbeeld niet in de directe nabijheid liggen van andere coffeeshops, cafés, disco’s, kinderrijke buurten of een winkelcentrum.

Overlast

Dat zorgde ervoor dat verplaatsing vrijwel onmogelijk was, maar ondertussen nam de overlast in de Weimarstraat en het Zeeheldenkwartier niet af. 'Het spreekt voor zich dat er op een nieuwe locatie altijd tegengestelde belangen zullen spelen', schrijft Van Zanen woensdag aan de gemeenteraad. 'In eerdere gevallen is meer gewicht toegekend aan andere belangen dan aan het belang om een einde te maken aan de overconcentratie.'

Dit zag de gemeenteraad zelf ook in en stelde de voorwaarden uiteindelijk bij. En nu is er dus een nieuwe locatie in beeld aan de Jaap Edenweg op het parkeerterrein van een voormalige tennisvereniging. Dat ligt vlakbij De Uithof en de plek is door de eigenaar van de coffeeshop zelf aangedragen.

Volgens Van Zanen is deze locatie getoetst en daaruit is een positief advies gekomen. De locatie ligt niet te dicht bij woonstraten, winkelcentra of scholen. De nabijgelegen sporthal en De Uithof 'zijn geen negatieve indicatoren voor een coffeeshop', zegt de burgemeester.

Wel stelt Van Zanen voorwaarden aan de verkeersveiligheid voor langzaam verkeer, moeten er voldoende parkeerplekken zijn en moet de leefbaarheid niet al te zeer onder druk komen te staan.

Openbare orde

'De vestiging op een nieuwe coffeeshoplocatie moet ook altijd gepaard gaan met goede waarborgen voor de openbare orde en veiligheid', schrijft Van Zanen. 'Die kunnen zijn gelegen in extra toezicht maar ook in maatregelen door de coffeeshophouders zelf. De huidige praktijk wijst uit dat zij die verantwoordelijkheid nemen.'

'Zo maken zij gebruik van gecertificeerde beveiligers voor de deur die bezoekers wijzen op overlastgevend gedrag, zoals foutparkeren, geluidsoverlast, onnodig blijven hangen en zwerfvuil.'

D66 in de Haagse gemeenteraad is blij. 'Dit is fantastisch nieuws voor de inwoners van het Regentessekwartier', reageert D66-raadslid Marije Mostert. 'De bewoners trekken al jaren aan de bel omdat er een overconcentratie van coffeeshops in de Weimarstraat is. Door een coffeeshop te verplaatsen zorgen we voor een gezonde verspreiding van shops over Den Haag.'

Wietloket

ChristenUnie/SGP is juist ontstemd. 'De plannen om een coffeeshop te verplaatsen naar De Uithof zijn zeer onwenselijk', zegt Simon Fritschij. 'Om overlast aan te pakken moet je coffeeshops sluiten, niet verplaatsen. Den Haag realiseert het wietloket van het Westland en wentelt problemen uit de binnenstad af op Zuidwest.'

Maar dat ontkent Van Zanen. Volgens hem wordt in heel Den Haag softdrugs gebruikt, dus ook in Zuidwest. 'In dat verband is van belang dat coffeeshops juist bestaan om de handel in softdrugs van de straat te houden en bij te dragen aan verantwoord gebruik', schrijft hij.

'Zij zijn gehouden aan strenge landelijke en lokale kaders. Niet alleen op het gebied van openbare orde en veiligheid, maar ook van preventie en verslavingszorg. (…) Het is van belang om het initiatief ook vanuit die invalshoek te beoordelen.'

De gemeenteraad moet nog instemmen met de verplaatsing.

Den Haag denkt serieus aan coffeeshop én nieuw Polenhotel aan de grens met Westland | Den Haag | AD.nl (24 mei 2024)

De eigenaar wil het dolgraag. En het stadsbestuur denkt dat het kan. Dus hoopt het coffeeshop Galaxy uit de Weimarstraat te kunnen verhuizen naar een parkeerterrein aan de grens met Westland. Daar wordt de zaak mogelijk zelfs gecombineerd met een nieuw onderkomen voor arbeidsmigranten.

De verplaatsing naar de rand van de Uithof is een belangrijke ontwikkeling. Den Haag probeert met minimaal succes al vijftien jaar coffeeshops weg te krijgen uit specifieke woonwijken. Zo telt het Zeeheldenkwartier zeven coffeeshops en rond de Weimarstraat liggen er in een straal van 500 meter vier. Overconcentratiegebieden, noemt het stadsbestuur ze.

Raadslid Marije Mostert van D66 is verheugd over de mogelijke verhuizing. ,,Ik ben heel blij. Voor alle inwoners van en rond de Weimarstraat is dit heel goed nieuws. Zo krijgen we een gezondere spreiding van de Haagse coffeeshops.”

Eigen ruiten ingooien

Ook SP-raadslid Lesley Arp ziet een verplaatsing van de wietzaak naar de rand van de Uithof op zichzelf zeker zitten. ,,We hebben de criteria voor de verhuizing van een coffeeshop zo dichtgetimmerd dat het aantal geschikte locaties misschien nog maar op de vingers van één hand te tellen is. Deze kans moeten we daarom serieus aangrijpen.”

De aarzeling van de SP ligt in de gecombineerde ontwikkeling waaraan het stadsbestuur nu denkt. De partij vreest dat de burgemeester en wethouders hun eigen ruiten ingooien. Als politici of bewoners bezwaren hebben tegen het arbeidsmigrantenhotel kan coffeeshop Galaxy daar de dupe van worden. En waar kan zo’n coffeeshop dan nog heen? ,,Dan zitten we misschien weer met allemaal teleurgestelde mensen in en rond de Weimarstraat“, zegt Arp.

‘Totaal onwenselijk’

De nieuwe locatie van de Galaxy is aangedragen door de eigenaar van de coffeeshop. Het gaat om een plek aan de Jaap Edenweg, of preciezer: naast het ruime parkeerterrein van De Uithof langs de Lozerlaan. Daar staat nu ook nog een ‘Polenhotel’ dat verdwijnt. Daarom overweegt Den Haag er een nieuw ‘arbeidsmigrantenhotel’ neer te zetten. Naast de coffeeshop, of in een gecombineerde ontwikkeling met de beoogde coffeeshop, zo schrijft het college.

Bizar, vindt de ChristenUnie/SGP. ,,Goede huisvesting van arbeidsmigranten heeft niks met een coffeeshop te maken”, zegt Simon Fritschij. ,, Het is totaal onwenselijk dat het college deze dossiers verknoopt.” De partij is sowieso tegen de verhuizing: ,,Overlast van coffeeshops moeten we stoppen door ze te sluiten, niet door ze te verplaatsen.”

Naar de rechter

Maar het stadsbestuur ziet het wel zitten. De nieuwe locatie voldoet aan de criteria. Zo komt de coffeeshop niet in een woonwijk of winkelcentrum. Ook liggen scholen en instellingen voor kwetsbare personen op genoeg afstand: 700 meter tot anderhalve kilometer. En de mogelijke arbeidsmigranten vallen niet onder de noemer kwetsbare mensen.

Een uitgemaakte zaak is het zeker niet. Omdat de coffeeshop een horecazaak is, moeten de gebiedsregels aangepast worden. Belanghebbenden kunnen daar bezwaar tegen maken en zo nodig naar de rechter stappen. Ook moet de politiek akkoord gaan, al heeft de gemeenteraad het belang van het verhuizen van coffeeshops onlangs nog benadrukt.

,,We zetten ons al jaren in tegen de overlast die gepaard gaat met coffeeshops”, zegt VVD-fractieleider Lotte van Basten Batenburg. ,,Sluiting of verplaatsing juichen we toe. Daarbij vinden we het belangrijk dat verplaatsing leidt tot minder overlast, niet meer.”

Niet naar bedrijventerrein of buitengebied: ‘Coffeeshop Harderwijk blijft zitten waar die zit’ | Harderwijk | destentor.nl (24 mei 2024)

Er is gekeken naar andere plekken, onder meer op bedrijventerrein Lorentz. Maar de conclusie is dat de coffeeshop het beste in de binnenstad van Harderwijk kan blijven. En daar legt waarnemend burgemeester Jeroen Joon zich dan ook bij neer. ,,De coffeeshop blijft zitten waar die zit.’’

Om eventuele verwarring te voorkomen: het is altijd de bedoeling geweest om de coffeeshop voor de stad te behouden. Dat maakte het college van B en W meteen duidelijk toen vorig jaar een onderzoek naar ‘mogelijke alternatieve locaties’ in gang werd gezet.

,,We hebben gekeken naar gebieden en niet zozeer naar specifieke straten’’, zegt Joon. ,,Op bedrijventerreinen, bij wijkwinkelcentra, langs uitvalswegen, in woongebieden en in de binnenstad.’’ Maar de eindconclusie is dat het stadscentrum zich het beste leent voor een coffeeshop.

,,Daar zijn het Openbaar Ministerie, de politie en het team Stadstoezicht het mee eens’’, aldus de waarnemend burgemeester. Wat het college betreft is de discussie hiermee dan ook gesloten: de coffeeshop blijft zitten aan de Vijhestraat.

Bezwaren

Toen coffeeshop Columbus zich vier jaar geleden vestigde in het voormalige pand van restaurant Tommy’s, werd een handvol bezwaren ingediend bij de gemeente. Er werd gevreesd voor verkeers- en parkeerproblemen en overlast in de buurt. Ook zou de locatie te dicht bij basisschool De Rank liggen.

Toenmalig burgemeester Harm-Jan van Schaik wees de bezwaren van de hand. Hij merkte op dat er in het verleden ook nooit problemen waren met coffeeshop Liberty. Sterker, toen deze shop in 2017 de deuren moest sluiten, kwam de buurt juist hiertegen in verzet. De burgemeester verwachtte geen verkeersperikelen en overlast, omdat ‘die er eerder ook niet waren’.

Meest geschikt

Het nieuwe college, dat twee jaar geleden aantrad, kwam daar deels op terug. ‘De coffeeshop in de binnenstad leidt tot ongewenste drukte, doordat deze veel bezoekers trekt, ook uit de regio’, stond te lezen in de afspraken die de coalitiepartijen met elkaar hadden gemaakt. ‘In overleg met de eigenaar gaan wij op zoek naar een betere plek voor de coffeeshop’.

Maar die ‘betere plek’ is er dus niet. Joon: ,,de onderzochte gebieden zijn beoordeeld op meerdere criteria, zoals openbare orde en veiligheid, wenselijkheid horeca, maatschappelijke controle en bereikbaarheid.’’ Op al deze terreinen kwam de binnenstad als meest geschikt uit de bus.

Verkeersoverlast

,,Ook omwonenden klagen niet over de coffeeshop’’, weet Joon. ,,Ja, er is soms sprake van verkeersoverlast, met name van parkeerders. Maar dat kun je niet alleen de coffeeshop in de schoenen schuiven. Dat heeft ook te maken met toeristisch verkeer dat door de stad rijdt.’’

De waarnemend burgemeester geeft aan dat deze problematiek de aandacht heeft van de gemeente. ,,We gaan op zoek naar oplossingen, dat is ook meegenomen in de binnenstadsvisie.’’

Goed nieuws

Stichting Columbus, die de coffeeshop beheert, stelde zich meteen al meewerkend op. ,,Wij zien geen reden onze hakken in het zand te zetten’’, zei bestuurslid Hans Nijman toen het locatieonderzoek twee jaar geleden werd aangekondigd. ,,Maar de bal ligt bij de gemeente.’’

De voorkeur van de stichting ging echter uit naar behoud van haar huidige locatie. Dat de burgemeester nu onomwonden verklaart dat de coffeeshop ‘blijft zitten waar die zit’ vindt voorzitter Peter Baten dan ook ‘goed nieuws’. ,,Maar wij moeten het onderzoek nog doornemen en bespreken. Ik kan daar op dit moment dus nog niet inhoudelijk op reageren.’’

 

Strafblad

Nicki Minaj vrijgelaten na arrestatie op Schiphol vanwege softdrugs (nos.nl) (25 mei 2024)

De Amerikaanse rapper en zangeres Nicki Minaj is vrijgelaten nadat zij vanmiddag was opgepakt op Schiphol. Ze moest naar het politiebureau omdat ze softdrugs bij zich had.

Volgens een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee, die de artiest niet bij naam noemt, had een 41-jarige Amerikaanse vrouw "een redelijke hoeveelheid joints". "De verdachte heeft na overleg met het Openbaar Ministerie een geldboete gekregen en kan haar weg vervolgen", meldt de marechaussee op X.

De rapper kreeg een geldboete van 350 euro, meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie aan de NOS. Minaj had 30 tot 100 gram wiet mee. De artiest, die eigenlijk Onika Tanya Maraj heet, livestreamde de situatie vanmiddag op Schiphol. Op de beelden is te zien dat een marechaussee tegen de zangeres zegt dat ze is aangehouden en naar het politiebureau moet omdat ze drugs bij zich heeft.

Strafblad

De zangeres schreef op X dat de joints van haar beveiliger waren. De geldboete die Minaj heeft betaald gaat echter naar haar en niet naar de beveiliger. Dat betekent ook dat de overtreding in Nederland op het strafblad van de zangeres wordt vermeld. Voor Minaj heeft dat weinig consequenties. "Zij is nog steeds welkom in Nederland", zegt de woordvoerder van het OM. "Maar het is belangrijk dat het niet weer gebeurt. Dan worden de straffen hoger."

Omdat de zangeres de boete heeft geaccepteerd is de zaak hiermee klaar, meldt het OM. "Maar zij krijgt wel een zogenoemde inkeerbrief mee. Mocht zij zich later bedenken en spijt hebben dat ze de geldboete heeft betaald, dan kan ze daar nog op terugkomen." Dan wordt er opnieuw naar de zaak gekeken.

De livestream van Minaj: (…)

Nicki Minaj zou vanavond optreden in Manchester. Dat optreden gaat niet door en wordt op een later moment ingehaald, laat haar management weten.

Donderdagavond trad ze op in Amsterdam. Ze verscheen toen pas om 22.45 uur op het podium van de Ziggo Dome, tweeënhalf uur later dan ze zou beginnen.

Verontwaardigd

Het nieuws over de arrestatie van Minaj werd onder meer groot opgepakt door de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. Op X is de hashtag #freenicki trending en op haar socialemediakanalen reageren duizenden fans verontwaardigd op het nieuws.

Sommigen verbazen zich dat de zangeres in een land is opgepakt waar wiet legaal is. Dat is overigens niet het geval: in Nederland geldt een gedoogbeleid tot 5 gram softdrugs. Ook is het op Nederlandse luchthavens niet toegestaan om softdrugs voorbij de douane mee te nemen.

Minaj is een van de bekendste vrouwelijke rappers ter wereld. Ze had grote hits met onder meer Super Bass (2011), Starships (2012) en Anaconda (2014). Volgens het Amerikaanse tijdschrift Billboard behoort zij tot de 25 hiphopartiesten die het meest verdienden met hun tournees.

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600