PODR 8 augustus 2023

PODR 8 augustus 2023

Peace On Drugs Radio

Elke dinsdagavond tussen 19:00 en 21:00 is dit unieke programma - live en lineair - te beluisteren via internet.

De website van Willem de Ridder – www.ridderradio.com – is de thuisbasis van Peace on Drugs Radio. Bij Ridder Radio is er geen centrale studio, maar maken mensen de uitzending vanaf hun computer thuis of op locatie. Niet alleen kun je ze horen en sommigen ook zien, je kunt ook met ze in contact komen via de Ridder Radio Text- en Voice- Chat. Is er geen live programma, dan hoor je hoorspelen, sprookjes, interviews en andere juweeltjes uit het Willem de Ridder Radio Archief!
 
Hieronder vind je een 2-tallinkjes om de stream te starten en te luisteren naar de uitzendingen. Op de website van Ridder Radio vind je nog meer afspeelmogelijkheden,
 

MP3-speler        Mac-speler

Toelichting bij bronnen:: Hieronder vind je een aantal bronnen die de basis vormen voor de onderwerpen die in de uitzending van vanavond (eventueel) aan bod zullen komen. Een wezenlijk deel van de teksten is hier te lezen, de complete tekst vind je in de orginele bron. Via de groengekleurde linkjes kom je bij de orginele bron. Zie je (...) dan gaat de tekst daar verder of er gaat tekst aan vooraf.   

 

Patients of Ukraine (2)

 

21 fracties

 Kamerlid Ephraim stapt uit Groep Van Haga: nu 21 fracties in parlement (nos.nl) (1 augustus 2023)

De Tweede Kamer telt binnenkort 21 fracties. Kamerlid Olaf Ephraim stapt uit de Groep Van Haga en gaat zelfstandig verder. Dat bevestigt de woordvoerder van BVNL, de partij waarmee Wybren van Haga in november mee gaat doen aan de verkiezingen.

Binnen de driemansfractie is ruzie ontstaan over de lijst. Ephraim schrijft in appjes, die zijn gepubliceerd door journalist Chris Aalberts, dat Van Haga en fractiegenoot Hans Smolders hem niet op de lijst willen hebben en dat hij daarom uit de fractie stapt. Het gaat om appjes in een interne appgroep van BVNL. 

Dividendstrippen

Volgens Ephraim mag hij niet op de lijst vanwege zijn verleden in de financiële sector. Hij was als bankier bij Fortis begin deze eeuw betrokken bij 'dividendstrippen', een omstreden manier van beleggen. Van Haga en Smolders zouden bang zijn dat dat verleden tot "controverse" zou kunnen leiden.

In de appjes wijst Ephraim erop dat hij nooit een dagvaarding of iets anders van het Openbaar Ministerie of de toezichthouder heeft gehad over zijn manier van werken.

"Wybren is in 2019 strafrechtelijk veroordeeld wegens drankrijden", schrijft hij. Smolders heeft een veroordeling voor het openbaar maken van vertrouwelijke documenten. "En deze heren gaan mij de maat nemen??? Bespottelijk", meent Ephraim. Hij blijft wel lid van BVNL en wil zich verdedigen op de eerstvolgende ledenvergadering van die partij. (...)

'Mensen voelen zich dusdanig onveilig dat ze geen politiek meer kunnen bedrijven' | BNR Nieuwsradio (29 juli 2023)

Het feit dat politici steeds vaker het veld lijken te ruimen door bedreigingen en een verhard publiek debat, is een verarming van de democratie. Dat betoogt politicoloog Mariken van der Velden bij BNR. 'Mensen voelen zich dusdanig onveilig dat ze geen politiek meer kunnen bedrijven.'

En dat is problematisch, vindt Van der Velden. Temeer omdat - in het geval van Simons en Azarkan - de volksvertegenwoordiging in de breedste zin van het woord afneemt. 'Uit onderzoek blijkt dat mensen uit een niet-dominante groep in sterke zin kunnen bijdragen aan het maken van beleid', aldus Van der Velden. 'Mensen van een andere afkomst maken vanuit hun cultuur andere dingen mee, en die ideeën gaan in hun beleidsvorming mee.'

Volgens Van der Velden wordt met een cultuurdiversere verdeling in de Kamer ook een bredere groep van de samenleving weerspiegeld dan wanneer de politiek voornamelijk uit een dominante groep bestaat. 'Dus als er dan mensen als Azarkan en Simons moeten vertrekken wegens bedreigingen, is er echt sprake van verarming van de democratie.'

ROB: 10 aandachtspunten voor verkiezingsprogramma’s | Nieuwsbericht | Raad voor het Openbaar Bestuur (raadopenbaarbestuur.nl) 

Nu het kabinet gevallen is en de verkiezingen weer op komst zijn, werken de verschillende politieke partijen hard aan hun verkiezingsprogramma’s.

De Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) draagt hier, als onafhankelijke adviseur van regering en parlement, graag aan bij en heeft daarom op basis van zijn meest recente publicaties 10 belangrijke aandachtspunten opgesteld. (...)

ROB: 10 aandachtspunten voor verkiezingsprogramma's

(...)Tot slot

Als straks de verkiezingen voorbij zijn en de uitslag bekend is, zal de coalitievorming beginnen van een nieuwe regering die vervolgens met een nieuw regeerakkoord zal komen. In de loop der tijd zijn regeerakkoorden omvangrijker, gedetailleerder en dwingender van karakter geworden. De werkelijkheid van vandaag vraagt echter om een responsief openbaar bestuur en om een regeerakkoord dat niet alleen stuurt, maar vooral ook verbindt.

In het signalement Het regeerakkoord als startdocument pleit de ROB daarom voor een regeerakkoord dat meer het karakter heeft van een startdocument dan van een minutieus uitgestippelde marsroute waarvan slechts bij hoge uitzondering mag worden afgeweken. De richting wordt bepaald in het startdocument, de weg ernaartoe is nog flexibel en kan door de politiek en de samenleving worden bepaald.

Een regeerakkoord als startdocument biedt verschillende voordelen. Zo verhoogt het de kwaliteit van het politieke debat, geeft het ruimte voor beïnvloeding aan regerings- en oppositiefracties, maakt het gebruik van maatschappelijke kennis, expertise en betrokkenheid en vergroot het de flexibiliteit.

Dit alles draagt bij aan een breed gedragen overheidsbeleid. Het regeerakkoord als startdocument is daarmee een open uitnodiging gericht aan de politiek (zowel regerings- als oppositiepartijen) en aan de samenleving om vanuit hun kennis en betrokkenheid een bijdrage te leveren aan het overheidsbeleid. (...)

Einde dreigt voor parlement.com: ‘Funest voor de democratie’ - NRC (31 juli 2023)

Parlement.com dreigt – nog voor de Tweede Kamerverkiezingen – op zwart te gaan. De makers hopen op redding door subsidie van de overheid. „De site helpt mensen kennis over de politiek bij te brengen.”

Zestigduizend mensen per week zoeken op parlement.com naar informatie over de Nederlandse politiek. Door welke conflicten vielen kabinetten eerder? Wie was, in welk jaar, de eerste vrouw die als minister tot een kabinet toetrad?

Binnenkort dreigt de website op zwart te gaan. De stichting Parlementair Documentatie Centrum (PDC), oprichter van parlement.com, kan de website niet meer financieren. Als de website verdwijnt, is dat „funest voor de democratie”, zegt Ruud Koole, hoogleraar politicologie aan de Universiteit Leiden en oud-voorzitter van de PvdA.

Parlement.com is een belangrijke bron voor onderzoekers, journalisten en geïnteresseerde burgers. „De site wil toegankelijk zijn voor een breed publiek. Het is allemaal te vinden op één platform en geschreven in begrijpelijke taal”, zegt Edgar Hoedemaker, projectmanager bij het PDC.

De site biedt de feiten én toegevoegde waarde. Hoedemaker: „We hebben ook een biografisch archief van Nederlandse politici.” Hierin is het politieke leven van ruim vierduizend personen beschreven. (...)

 

Wie contant betaalt, is een vrijer mens

Waarom het niet gek is om te vrezen voor de verdwijning van contant geld uit uw portemonnee (fd.nl) (27 juli 2023)

Een wereld zonder bankbiljetten en munten? Veel mensen moeten er niet aan denken. Schrijver en journalist Tobias Haberl, van Süddeutsche Zeitung Magazin, is pertinent tegen het afschaffen van contant geld.

Het was maar een kort berichtje afgelopen januari, maar omdat kleine nieuwsfeitjes vaak grote rampen blijken te zijn, sloeg me de schrik om het hart: de Duitse elektronicawinkel Gravis, met veertig vestigingen tussen Bodensee en Baltische kust, neemt geen contant geld meer aan.

Je mag me cynisch of harteloos vinden, maar toen ik het hoorde kon ik opeens aan niets anders meer denken. Niet aan de oorlog, de elektriciteitsprijs, de klimaatverandering, het afnemende aantal parkeerplaatsen bij mij in de buurt. Ineens had ik weer dat gevoel dat me al jaren achtervolgt: de angst dat er binnenkort wellicht geen bankbiljetten en munten meer zijn. En als ze er wel zijn dan heb je er niets aan, zoals toen ik onlangs in een café mijn cappuccino niet kon betalen omdat ik wel een biljet van €100 bij me had maar geen pinpas, laat staan een smartwatch.

De afgelopen tijd is deze angst niet alleen groter, maar vooral ook realistischer geworden. Nu de hele wereld uit zijn voegen raakt, kun je mijn paniek absurd of belachelijk vinden, maar aan de andere kant: is het in de loop van de geschiedenis niet altijd zo gegaan dat we ons concentreerden op de zogenaamde urgente problemen, terwijl andere, soms veel ernstiger kwesties uitgroeiden tot een catastrofe die door gebrek aan verantwoordelijkheid of uit naïviteit werd genegeerd? Onze afhankelijkheid van Russisch gas bijvoorbeeld?

Het zal nog wel even duren maar het gaat gebeuren en de signalen zijn steeds duidelijker: dit najaar wil de Europese Centrale Bank een besluit nemen over het invoeren van de ‘digitale euro’, een elektronische versie van onze gemeenschappelijke munt. Al maanden wordt bovendien fel gediscussieerd over het verlagen van het plafond voor betalingen in contanten; soms zeggen ze €10.000, dan weer €7000. Tijdens de pandemie, toen bankbiljetten en munten – ten onrechte – als virusdragers werden bestempeld, bloeide niet alleen de onlinehandel op maar zag je ineens ook overal pinapparaten verschijnen waar ze daarvóór niet waren. Inmiddels hebben zelfs straatmuzikanten een pinapparaat. (...)

 

Knipselkrant

F2ydFbxXQAEdact bewerkt

F2ydGLqWsAEprFX 1

F2ydGLqWsAEprFX 2

F2ydGLqWsAEprFX 3

 

Het werkelijke brandgevaar

Grote brand aan boord Fremantle Highway - Kustwacht Nederland (26 juli - 4 augustus 2023)

Op dinsdag 25 juli, kort voor middernacht ontving het Kustwachtcentrum een melding over brand aan boord van het vaartuig Fremantle Highway, dat 27 kilometer noord van Ameland voer. De 23 bemanningsleden zijn geëvacueerd. Eén persoon is helaas overleden. De oorzaak van de brand is nog onbekend. (...)

In Rotterdam vliegt elke maand wel een vrachtwagen in de fik door een ontplofte batterij - Rijnmond (4 augustus 2023)

In Rotterdam brandt bijna elke maand een vuilniswagen uit. Oorzaak: de batterij van misschien wel jouw fiets of hoverboard. Zelfs de muziekchip van een verjaardagskaart kan al brand veroorzaken.

"Vooral lithium-ionaccu's zijn potentieel gevaarlijk, omdat ze een groter brandgevaar hebben", zegt een woordvoerder van de branchevereniging van gemeentelijke afvalinzamelaars tegen de NOS.

Lithium-ionaccu's zijn oplaadbare lichtgewichtbatterijen die in heel veel verschillende apparaten worden gebruikt. Van elektrische auto's en fietsen tot hoverboards. In dit type batterij zit veel meer energie dan in een standaard penlitebatterij en dat maakt dat ze sneller spontaan ontbranden of ontploffen.

Brandweer Nederland heeft geen harde cijfers over het aantal branden in vuilniswagens. "Maar het is duidelijk dat we heel wat uitdagingen hebben als het gaat over batterijen, accu's en brandveiligheid", zegt een woordvoerder.

Dit gebeurt er als de accu van een elektrische auto in brand vliegt (autovisie.nl) (27 juli 2023)

Elektrische auto’s zijn voor sommigen nog nieuw en roepen daardoor veel vragen op. Een van de belangrijkste vragen die wij binnenkrijgen gaat over veiligheid. Wat gebeurt er als een elektrische auto in brand vliegt? De Chinese fabrikant BYD geeft ons een inkijkje, op een extreme manier.

Voordat je dit artikel leest, is het goed om te weten dat elektrische auto’s, zo blijkt uit verschillende onderzoeken, net zo brandveilig zijn als conventionele auto’s. Echter, elektrische auto’s hebben nadelen als ze eenmaal in brand vliegen.

Brand door de accu van een elektrische auto

In deze video is te zien hoe een NMC- en een LFP Blade-batterijcel reageren als ze worden doorboord. Deze test is gedaan in het hoofdkantoor van BYD in Shenzhen. De accucellen hebben volgens BYD ongeveer dezelfde capaciteit en zijn beide volledig opgeladen. Van dit soort accucellen zitten er normaal gesproken meerdere in een pakket.

Te zien is dat de NMC-accu ontploft en in brand vliegt. Dat is een groot nadeel van dit soort batterijen. Als een NMC-accu in brand vliegt, is de brand hevig en lastig te blussen. Vliegt een accupakket in brand, dan kan het wel 24 uur duren voordat alle cellen zijn afgekoeld en de kettingreactie is gestopt. Blussen is geen optie, alleen een dompelbak vol met water werkt om een nieuwe brand te voorkomen. De auto moet 24 uur onder water blijven, voordat de hulpdiensten verder gaan met opruimen. (...)

Brandweer heeft twee uur en 45.000 liter water nodig om Tesla te blussen | Instagram | AD.nl (28 november 2022)

De brandweer van Clearfield County, in de Amerikaanse staat Pennsylvania, is onlangs twee uur bezig geweest om een brandende Tesla te blussen. Meestal volstaat 1900 liter water om een autobrand te blussen, maar in dit geval was 45.000 liter nodig.

De brandweer rukte aanvankelijk uit met één bluswagen, maar die bleek niet in staat om de brandende Tesla te blussen. Uiteindelijk moest er versterking worden ingeroepen van drie brandweerkorpsen, die in totaal 45.000 liter water nodig hadden om de accubrand te doven. De blusactie nam meerdere uren in beslag. (...)

 

Kinder- und Jugendschutz

Deutscher Bundestag - Jugend soll vor Cannabis geschützt werden (28 juli 2023)

Berlin: (hib/PK) Die Bundesregierung will bei der geplanten Cannabis-Gesetzgebung den Kinder- und Jugendschutz sicherstellen. Aktuelle Entwicklungen zeigten, dass der Konsum von Cannabis zu nicht-medizinischen Zwecken trotz der bestehenden Verbotsregelungen insbesondere unter jungen Menschen ansteige, heißt es in der Antwort (20/7808) der Bundesregierung auf eine Kleine Anfrage (20/7521) der Unionsfraktion.

Der Konsum von Cannabis, das vom Schwarzmarkt bezogen werde, sei häufig mit einem erhöhten Gesundheitsrisiko verbunden, da der Gehalt an Tetrahydrocannabinol (THC) unbekannt sei und giftige Beimengungen, Verunreinigungen sowie synthetische Cannabinoide enthalten sein könnten.

F19XNA XgAE0sAr

  

grafik der route der hanfparade 2023 1024x607

 

‘Wie een joint rookt, financiert een criminele organisatie’

Nationale drugscommissaris Ine Van Wymersch: ‘Wie een joint rookt, financiert een criminele organisatie’ | De Tijd (5 augustus 2023)

Haar kinderen vroegen: ‘Waarom vind je dat jij dit moet doen?’ Wellicht was haar antwoord afdoend, want op 24 april werd Ine Van Wymersch officieel onze eerste nationale drugscommissaris. ‘Als ik impact wil hebben, moest ik dit doen.’ (...)

(...) Van Wymersch: ‘Ik snap dat ouders dat gedrag niet onmiddellijk willen problematiseren, maar je moet waakzaam zijn. En er zijn verschillen. Ten eerste: die ouders deden dat met vrienden, in een sociale context. Nu gebruiken jongeren dat geïsoleerd. Het aantal psychosen bij jongeren neemt toe, ze sluiten zich af en worden apathisch. Het is wetenschappelijk bewezen dat die jongeren geen dromen op de middellange termijn meer hebben. Ze weten wat ze vandaag willen en wat ze over dertig jaar willen.’

‘Maar op de vraag wat ze straks als job willen doen, hebben ze geen antwoord. Ze zijn in niets geïnteresseerd en niet betrokken bij hun familie. En ten tweede, over die THC-waarde: in 1999 was de mediaan 9 procent. In 2023 is dat 16,5 procent. In Nederland beschouwt men cannabis met een THC-waarde boven 15 procent niet meer als softdrugs, maar als harddrugs. De verslaving aan cannabis is dus veel schadelijker dan die aan een gewone sigaret. Ik veroordeel het medicinale gebruik niet, maar dit is van een heel andere orde. Zomaar af en toe een jointje roken kan niet meer. Wie ervan af wil, moet dus een afkickprogramma volgen. Dat is echt niet meer zoals vroeger.’ (...)

 

"The intentional act of advancing the well-being of other people"

Smoking Weed Makes You Nicer and Less Greedy, Scientist Says (futurism.com) (13 juni 2022)

Good news, stoners! Science is finally backing up what you've long known: that smoking weed does, in fact, make you nicer — and less greedy, to boot.

In a recent study published in the journal Scientific Reports, University of New Mexico researchers found evidence that cannabis use makes people more empathetic, as well as less motivated by money.

Though the study focused on the "prosociality" of cannabis use — that is, as the Scientific Reports paper defines it, "the intentional act of advancing the well-being of other people" — lead author Jacob Vigil said that he's interested in reframing how other researchers approach studying weed as well.

"They see cannabis users as unmotivated, or they see them as addicted, or perhaps believe that they are losing sight of their goals," he told Albuquerque-based nonprofit news site The Paper. "It’s never really been approached objectively to see what’s going on before making negative interpretations."

Basically, Vigil told the site, his team gave college students a "battery of psychological tests" — and also tested their urine for THC, the most psychoactive ingredient in cannabis.

The results?

"We found that folks that had recently used cannabis showed higher levels of pro-social behaviors, and higher measurements of empathy — the empathy quotient was statistically significant across two groups — as well as what researchers refer to as 'moral foundations,'" he told The Paper. "These are basically the types of ideals that we think about when we justify what is right and what is wrong."

A 2016 study found a correlation between smoking pot and being less motivated to go to work for money. According to Vigil, that can be a good thing. (...)

(PDF) Cannabis consumption and prosociality (researchgate.net) (mei 2022)

 

Marijuana is 'like wine' in today's NBA

Kevin Durant: Adam Silver smelled marijuana on him in meeting over weed ban - NBC Sports (26 juli 2023)

After Kevin Durant said that commissioner Adam Silver smelled marijuana on him in a meeting about lifting the NBA's weed ban, Ashley praises Durant for lobbying against the since-removed policy. (om de video te bekijken: durant-marijuana-is-like-wine-in-todays-nba)

 

The Boggs Act

Opinion | Tougher Penalties for Users and Sellers of Fentanyl Don’t Work - The New York Times (nytimes.com) (28 juli 2023)

Stories of narcotics-related death and debasement flooded the media. Politicians stoked panic about marijuana. Parents feared that teenagers would tip into addiction. Congress held hearings.

“We need only to recall what we have read in the papers this past week to realize that more and more younger people are falling into the clutches of unscrupulous dope peddlers,” a representative insisted, urging passage of legislation imposing tough mandatory minimum sentences for drugs.

I might be describing events that occurred in the 1970s or 1980s or even this year, as dozens of states and the federal government consider — and some enact — tougher penalties for users and sellers of fentanyl and its derivatives.

But the legislation mentioned here — the Boggs Act, named for Representative Hale Boggs of Louisiana — was signed into law by President Harry Truman in 1951. It remained on the books until 1970. (...)

Marokko

‘Outlaws’: Morocco’s Rif provides refuge for cannabis farmers | Drugs News | Al Jazeera (28 juli 2023)

Even as Morocco liberalises some cannabis laws, the Rif continues to be a centre for illicit production.

On the steps of the Spanish Mosque, tourists and locals are smoking kif, a mixture of cannabis and tobacco, while admiring the view of Morocco’s famous “Blue City” in the northern region of the Rif.

For centuries, the mountains of the Rif, which extends from the city of Tangier up to the eastern border with Algeria, have been a centre of cannabis farming. Morocco is to this day the biggest producer of cannabis resin in the world, according to the United Nations.

In front of the mosque, Mourad*, a father of six children in his 40s, watches the groups of tourists to see if they might be customers for the drug he has been producing in the countryside for almost 20 years.

“After the independence of Morocco, the hippies came to the mountains and taught us how to harvest the cannabis plants into cannabis resin [hashish],” Mourad says. “Personally, I learned from my family and from my friends.”

When someone agrees to buy his product, Mourad goes down the hill and hides behind bushes to avoid the stares of passers-by and finalise the deal. Cannabis is widespread in the region, but its sale for recreational use remains illegal, and those found guilty – both buyers and sellers – may be imprisoned.

But a slow liberalisation is taking place. In July 2021 in an effort to improve the economy of one of the poorest regions in Morocco, the kingdom decided to officially approve a bill legalising the production of cannabis for industrial, medicinal and cosmetic uses in the three provinces of the Rif while also creating a National Regulation Agency for Cannabis Activities (ANRAC) to monitor the production of legal cannabis. (...)

Morocco's First Legal Cannabis Crop Is Being Closely Watched - Bloomberg (7 augustus 2023)

Welcome back to the Dose. Shout out to our Morocco readers. This week, guest writers Matthew Griffin and Souhail Karam take a look at the country’s progress in legal cannabis cultivation. For further reading on the topic, check out Souhail’s in-depth story from late last year.

Seeds planted

Farmers have planted the first legal cannabis crop in Morocco, long a top producer of black-market hashish. For now, it’s shaping up to be a modest entry into the above-board market, but hopes are high the nation will one day become a key supplier to the steadily opening European market.

The country’s first growing season began in June after legal cultivation was authorized to a group of farmers and companies for medical and industrial use. The government has touted the project as an opportunity to boost revenue, create jobs and protect the environment.

Cultivation for recreational use is still banned, however, which experts say limits how quickly the industry will be able to grow. The project also faces resistance in the Rif, a mountainous region where the plant has long been cultivated — and where many growers remain loyal to drug barons who they say have supported their villages for generations.

“Cannabis has been in place in the region for centuries, and changing it from one day to the next is going to create resistance,” said Khalid Mouna, a professor at Moulay Ismail University in Meknes who studies Morocco’s cannabis economy.

While the government has licensed hundreds of farmers and dozens of companies ranging from seed importers to pharmaceutical firms, it’s hard to know what to expect in terms of production volumes. There are no official figures on how much area was planted or projections for output.

And there’s still strong competition from drug barons, who are increasing prices for hashish resin, much of which is sold in Europe’s illicit market. The higher prices are partially related to higher input costs such as fertilizers, but the barons also want to secure their access to farmers’ harvests by making the legal path less profitable for them, said Adardak Charif, a cannabis farming researcher based in the Rif. (...)

 

Look, politicians use drugs, the police use drugs, doctors use drugs, lawyers use drugs, priests use drugs.

Who is the Met police officer who “smoked cannabis before… - The Face (2 augustus 2023)

Commander Julian Bennett, 64, from the Metropolitan Police, has been accused of smoking weed before work, where he, ironically, wrote the force’s drug’s strategy. The astonishing accusations were brought to a misconduct hearing in central London this week, where he was also accused of taking LSD at a party and magic mushrooms on holiday in France.

Cdr Bennett denies the allegations, but let’s have a look how he got here in the first place. Here is the story of how a man who was once in charge of police misconduct hearings found himself at the centre of one.

After joining the Met in 1976, Cdr Bennett built himself quite the illustrious career, eventually graduating to the position of commander for territorial policing; one rank behind Deputy Assistant Commissioner and three positions away from Commissioner – the top policing job in the country.

He was involved in a number of high-profile operations – the security surrounding the London Olympics in 2012, the efforts to tackle moped-related crime in 2017 and the force’s drugs strategy for 2017 to 2021, which included the on-going policy of criminalising cannabis users. (...)

Why are the conservatives 'cracking down' on drugs? - Volteface (3 augustus 2023)

Over the last few months, there’s been a push from the government to ‘crack down’ on antisocial behaviour and stamp out illegal drugs in communities. Why are the conservatives cracking down and what does this indicate about drug policy in the UK at the moment?

Rishi Sunak recently announced the government’s plan to clamp down on drugs, with their plan to harshly enforce this in order to ‘strengthen and protect communities’.

For reformers, this news obviously comes with a significant amount of frustration, given the established evidence base that this approach doesn’t work. So, why are we seeing this occur?

When it comes to drug policy, the government doesn’t base their decisions on logic or evidence. They base their decisions on what they think the public want to see and how they can win more votes. People like simple messaging as that is what the average person can get behind and drug policy is morally complex, making it a challenging subject to communicate positively in the media. That’s what is going on here.

This sort of rhetoric polls very well with Tory voters. Although attitudes of the younger generation are changing, a large portion of the British population still very much support the clamping down on drugs, seeing it as antisocial behaviour. (...)

 

Ecuador en Colombia

De meeste cocaïne komt al jaren via Ecuador naar Nederland: de haven daar is niet eens omheind - NRC (3 augustus 2023)

De meeste cocaïne die naar Nederland wordt gesmokkeld, komt niet via Colombia, maar uit buurland Ecuador. Van 2018 tot en met 2022 werd in de Rotterdamse haven ruim 60.000 kilo cocaïne uit het Zuid-Amerikaanse land, verdeeld over ruim 150 partijen, in beslag genomen.

Ecuador was daarmee de afgelopen vijf jaar met afstand het belangrijkste land voor cocaïnesmokkel naar Nederland. Brazilië staat op plek twee met zo’n 43.000 kilo, gevolgd door Costa Rica met ruim 30.000 kilo cocaïne. Colombia, dat politiek en maatschappelijk vaak gezien wordt als belangrijkste smokkelland, bezet op grote afstand plek vier met zo’n 13.000 kilo cocaïne.

Dat blijkt uit een analyse door NRC van gegevens over inbeslagnames door het zogeheten HARC-team. Dit gespecialiseerde Hit and Run Cargo-team is een samenwerkingsverband van Openbaar Ministerie (OM), Zeehavenpolitie, FIOD en douane en handelt alle drugsvondsten in de Rotterdamse haven af. Na een beroep op de Wet open overheid (Woo) door NRC weigerde het OM drugssmokkeldata openbaar te maken, maar ging daar na een uitspraak van de rechtbank Rotterdam alsnog toe over. Niet eerder kwamen dergelijke gedetailleerde cijfers over cocaïnesmokkel naar buiten.

Coca price crash contributing to Colombia food insecurity, UN says | Reuters (14 juli 2023) 

A crash in the price of coca, the chief ingredient in cocaine, is contributing to food insecurity in Colombia and causing displacement, as people leave areas that depend on the illicit crop, according to an internal United Nations presentation seen by Reuters.

Historically coca crops have provided better incomes than legal alternatives for thousands of rural Colombian families, with drug-trafficking groups often footing the costs of transport, fertilizers and other supplies.

Now coca-growing farmers have no buyers for the leaves or coca base leading to economic hardship amid high inflation, according to an internal presentation from the United Nations World Food Programme (WFP).

"There is no cash to buy food and the inflation of (food prices) is rising," the presentation, dated June, said.

The WFP confirmed the document's provenance.

Oversupply of coca - including more productive plants and record crops - is contributing to the crash, along with slow growth of trafficking routes and new coca cultivation in Guatemala, Honduras and Mexico, the presentation said.

Other reasons for falling coca prices include territorial disputes between trafficking groups and imports of synthetic opioid fentanyl to the United States, a major cocaine consumer, it added.

Some 400,000 families nationwide rely on income connected to coca cultivation, the presentation said, adding coca markets have been paralyzed in Colombian provinces, including Narino, Putumayo and Norte de Santander for between three months to a year. (...)

 

Opgehangen

Singapore executeert derde gevangene in tien dagen tijd wegens drugssmokkel (demorgen.be) (3 augustus 2023)

Een 39-jarige man die was veroordeeld voor heroïnehandel is donderdag in Singapore opgehangen. Het is de derde gevangene in tien dagen die in de Aziatische stadstaat werd terechtgesteld wegens drugssmokkel.

Mohamed Shalleh Adul Latiff werd in 2019 ter dood veroordeeld voor het bezit van circa 55 gram heroïne “met het oog op handel”. Volgens gerechtelijke documenten beweerde de in 2016 gearresteerde Singaporese chauffeur-bezorger dat hij dacht dat hij smokkelsigaretten vervoerde namens een vriend aan wie hij geld schuldig was. Zijn beroep werd in 2022 verworpen. Volgens de antidrugsdienst van het land was de hoeveelheid gesmokkelde heroïne “genoeg om te voorzien in de verslaving van ongeveer 640 drugsgebruikers in een week” en verdiende de man dus de zwaarst mogelijke straf. (...)

 

Niet te 'vulgair' dansen en beperkte alcoholverkoop

Strengere regels Zomercarnaval: niet te 'vulgair' dansen en beperkte alcoholverkoop (nos.nl) (26 juli 2023)

Voor het Zomercarnaval in Rotterdam zijn dit jaar de regels aangescherpt. Zo wordt het verkopen van alcohol door supermarkten en winkeliers ingeperkt en komen er strengere dansregels voor de deelnemers van de straatparade. Volgens de organisatie werd er tijdens de vorige editie namelijk te 'vulgair' gedanst.

De aangescherpte richtlijnen voor alcohol zijn afkomstig van de gemeente Rotterdam. In het centrum van de stad geldt al een alcoholverbod: je mag er op straat geen alcohol drinken. Maar volgens de gemeente wordt dit onvoldoende nageleefd. Winkeliers houden zich volgens de gemeente daarnaast niet aan de afspraken die gelden tijdens evenementen.

Supermarkten en avondwinkels mogen tijdens het evenement geen gekoelde dranken met alcohol verkopen. Verder mogen klanten per persoon maximaal één ongekoeld zwak-alcoholisch drankje kopen, dat je niet op straat mag opdrinken. Tijdens het feest zal de politie ook "coachend handhaven", schrijft Rijnmond.

F2HVhz5W4AEDd1Y

Koos van Plateringen viert Pride op de eerste 0.0-boot | NPO Radio 2

Morgen wordt in de hoofdstad de Canal Parade gehouden, de bekende botenparade van Pride Amsterdam. Een dag vol inclusiviteit, liefde en voor velen ook een alcoholische versnapering of twee. Maar dat laatste geldt niet voor de 0.0-boot, vertelt Koos van Plateringen.

Op boot nummer 25, een initiatief van de stichting Queer & Sober, wordt dit weekend geen alcohol gedronken.

Geen alcohol nodig

Bijna 6 jaar geleden besluit Koos van Plateringen te stoppen met drinken als hij de invloed van drank op zijn leven zat is. "Ik maakte daar gewoon elk weekend een puinhoop van. Er kwam een duivel in mij naar boven. Daar had ik geen zin meer in."

Nadat hij zelf de alcohol afzweert, helpt Van Plateringen ook anderen bij het stoppen met drinken door middel van zijn podcast. En als hij naar de Canal Parade kijkt, krijgt de presentator opeens een ingeving: "Het zou natuurlijk fantastisch zijn om een keer een boot te hebben met mensen die net als ik allemaal nuchter leven en kunnen laten zien aan iedereen dat je dus helemaal niks nodig hebt om gewoon een leuk feestje te vieren."

'Streng'

Een alcoholvrije Pride spreekt misschien niet iedereen aan. Toch is de boot in no time volgeboekt. Niet alleen mensen die in het verleden geworsteld hebben met verslaving hebben zich aangemeld. Ook mensen die liever geen alcohol meer drinken vanwege hun gezondheid, of omdat ze genoeg hebben van de katers gaan morgen aan boord. Mensen die bellen dat ze bereid zijn een dagje niet te drinken zijn niet welkom: "Dat kan dan niet. Zo streng waren we dan wel."

Luster het hele gesprek terug::  NPO Radio 2

 

Trillen, zweten, tollen

Trillen, zweten, tollen: dit zijn de gevaren van een medicijnverslaving (flair.nl) (26 juki 2023)

Het lijkt onschuldig, een pilletje slikken. Om beter te kunnen slapen, de pijn te stillen of je rustiger te voelen. Maar als je dat te vaak doet, kan het averechts gaan werken. Een medicijnverslaving ligt dan op de loer.

Het begon allemaal met rugpijn. Anne, publiciteitsmedewerker bij een grote uitgeverij, dacht dat het lag aan een verkeerde zithouding achter haar computer. Maar een nieuwe bureaustoel en ergonomische kussens verhielpen de klachten niet. Sterker nog, de pijn werd alleen maar erger.

Tijdelijke oplossing

De dokter schreef haar zware pijnstillers voor, zogenaamde opioïden, bedoeld als een tijdelijke oplossing. Anne was er blij mee, want de pillen verminderden onmiddellijk haar pijn. Ze kon eindelijk weer normaal werken en uitgaan, zelfs sporten lukte weer. In het begin nam ze alleen de aanbevolen hoeveelheid, maar ze merkte dat het effect ervan na een tijdje begon weg te ebben. Dus nam ze de pillen steeds vaker in grotere hoeveelheden in. Toen Annes huisarts haar na het uitschrijven van het zoveelste herhaalrecept waarschuwde voor de risico’s van verslaving, haalde ze haar schouders op. Ze dacht dat ze de situatie onder controle had en kon stoppen wanneer ze maar wilde.

Totdat ze zich realiseerde dat ze eigenlijk niet meer zonder haar pillen kon. Anne was verslaafd en haar verhaal is helaas niet uniek. In Nederland zijn volgens Brijder, specialist in verslavingszorg, ongeveer een half miljoen mensen verslaafd aan medicijnen. Dat is niet zo’n bekend fenomeen in ons land, waardoor we al snel geneigd zijn om het weg te zetten als veel minder ernstig dan een drank- of een drugsverslaving.

 

New Balance

Vier weken cel voor kraak die einde maakte aan coffeeshop New Balance - CNNBS.nl (31 juli 2023)

In mei van 2021 vond een brutale roof plaats op de stash van coffeeshop New Balance in Zwolle. De daders werden zonder buit gepakt maar tipten de politie wel over de stash. Met als gevolg dat de eigenaar van de coffeeshop niet één maar twee keer gef*ckt werd, en de handdoek definitief in de ring gooide. En de daders? Die zijn afgelopen donderdag veroordeeld, en hoeven effectief maar vier weken de cel in…

Als je coffeeshop New Balance tegenwoordig op Google opzoekt dan kom je erachter dat de shop permanent gesloten is. De eigenaar gooide de handdoek in de ring nadat de burgemeester de Wet Damocles gebruikte om de shop een half jaar te sluiten.

Pascal Leferink had er genoeg van om als een crimineel behandeld te worden, terwijl hij alles juist keurig had geregeld. Voor de handelsvoorraad (die slechts tientallen kilo’s bedroeg) en het personeel, had Leferink een nette werkruimte ingericht, met goede stoelen, daglichtlampen en koolstoffilters om de lucht te zuiveren. Een brutale kraak op deze stash bracht politie ervan op het spoor. (...)

 

Checkpoint

Kunstenaar wil negatieve kanten van sluiting coffeeshop laten zien: 'Voor het uitgaansleven niet beter geworden' - Omroep Zeeland (28 juli 2023)

De sluiting van coffeeshop Checkpoint in Terneuzen was niet voor iedereen goed nieuws. Zo is er bijvoorbeeld veel veranderd in het uitgaansleven en is het minder druk in de stad. Dat zegt kunstenaar Nanda Raemansky uit Eede. Ze wil graag de gevolgen voor Terneuzen in beeld brengen.

In het radioprogramma Zeeland wordt wakker benoemt de kunstenaar meteen wat haar niet zint. "Ik denk dat het voor het uitgaansleven niet beter is geworden en ook niet voor de economie in de binnenstad." Maar ze geeft ook meteen toe dat het op sommige punten juist wél beter gaat in de stad, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid.

Dagtoeristen niet naar Terneuzen

De sluiting van de coffeeshop werkt dus twee kanten op en Raemansky wil vooral de negatieve kanten belichten. "Die man van Checkpoint wist me ook te vertellen dat ze zes miljoen transacties per jaar hadden. Dat zijn allemaal dagtoeristen die nu niet meer naar Terneuzen komen. Die kwamen toch ook een frietje eten of een biertje drinken."

Raemansky laat in haar schilderijen de sfeer van de binnenstad zien, soms komt Checkpoint terug. Ze noemt een voorbeeld: "Ik laat een schilderijtje van de binnenkant van het oude Checkpoint zien. En steegjes, straatjes en deurtjes." (...)

 

Smokery

In Zaanstad krijgen maximaal drie coffeeshops een vergunning. Twee daarvan zitten in het centrum van Zaandam, de derde coffeeshop opent deze maand in Wormerveer.

Gemeente Zaanstad heeft in mei 2023 een vergunning verleend aan Smokery BV. De afgelopen maanden hebben Maikel, Ralph en Ian keihard gewerkt om de voormalige telefoonwinkel om te bouwen tot een coffeeshop. Op zaterdag 12 augustus opent loco-burgemeester Harrie van der Laan om 10.00 uur coffeeshop Smokery aan Markstraat 33 in Wormerveer.

De nieuwe coffeeshop is zeven dagen in de week van 10.00 – 22.00 uur open. In de coffeeshop kunnen cannabis producten uitsluitend worden afgehaald. Ook wordt er coffee to go aangeboden. Tijdens de openingsuren is er beveiliging aanwezig om toezicht te houden op de winkel en de directe omgeving.

Smokery doet mee aan het landelijke experiment voor de ‘gesloten coffeeshopketen’. Dat betekent dat niet alleen de coffeeshop zelf ‘gedoogd’ wordt maar dat ook de levering aan de coffeeshop gelegaliseerd word. Vanaf medio 2024 gaat het experiment van start en tot die tijd geldt de huidige wet- en regelgeving.

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600