PODR 6 september 2022

PODR 6 september 2022

Toelichting: Hieronder vind je een aantal bronnen die de basis vormen voor de onderwerpen die in de uitzending van vanavond aan bod zullen komen. Een wezenlijk deel van de teksten is hier te lezen, de complete tekst vind je in de orginele bron. Via de groengekleurde linkjes kom je bij de orginele bron. Zie je (...) dan gaat de tekst daar verder of er gaat tekst aan vooraf.

Snuifschaamte?

Denker des Vaderlands Daan Roovers gemist? Start met kijken op NPO plus (npostart.nl) (1 september 2019)

Fragment: Buitenhof • 1 sep 2019 12:10 - Denker des Vaderlands Daan Roovers - Drugscriminelen hebben vrij spel in Amsterdam. Tot deze opzienbarende conclusie kwamen hoogleraar bestuurskunde Pieter Tops en journalist Jan Tromp in hun deze week verschenen rapport ‘De achterkant van Amsterdam’. Drugsgebruik wordt steeds normaler en de vele miljarden die met de illegale drugshandel worden verdiend, hebben volgens de onderzoekers een ontwrichtende werking op onze hoofdstad. Wat betekent dit voor onze samenleving? En kunnen drugsgebruikers verantwoordelijk worden gehouden voor de gevolgen van drugscriminaliteit? In Buitenhof een gesprek met de Denker des Vaderlands, Daan Roovers.

 

FA7XrxLWUAItgkI 1

CDA vindt het tijd voor snuifschaamte: "Je bent de kas van de drugsmaffia aan het spekken" - AT5 (19 november 2021)

CDA-lijsttrekker Diederik Boomsma vindt dat Amsterdammers uit "solidariteit" moeten stoppen met het gebruik van harddrugs. 

"Het is feitelijk zo dat je als cocaïne gaat gebruiken en koopt, dat je dan de kas aan het spekken bent van die drugsmaffia die ook verantwoordelijk zijn voor liquidaties. Ik denk dat het heel belangrijk is dat mensen dat realiseren", zegt Boomsma in AT5's Park Politiek.

In het CDA-verkiezingsprogramma staat dat er daarom een  'scherpe campagne' moet komen om Amsterdammers daar bewust van te maken: "Snuifschaamte ja. Je kunt niet zeggen: mensen moeten zich schamen als ze een t-shirt kopen uit Bangladesh omdat iemand daar hele lange uren draait, maar dan niet als jij hier die kas van de maffia aan het spekken bent, dat slaat natuurlijk nergens op."

Ook moet er harder worden opgetreden tegen het gebruik van cocaïne. Controles op vrijdagmiddag op de kantoren aan de Zuidas zijn volgens Boomsma "een goed idee", al ziet hij wel in dat dat met het huidige aantal agenten in Amsterdam moeilijk wordt.

Jaaroverzicht 2021 in nieuwe woorden – Instituut voor de Nederlandse Taal (ivdnt.org) (13 december 2021)

Augustus – snuifschaamte

In juli werden we opgeschrikt door de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Sindsdien dook het woord snuifschaamte weer vaker op. Er wordt schaamte mee bedoeld die mensen voelen over het feit dat ze cocaïne snuiven en dan vooral vanwege het verband dat hun drugsgebruik heeft met de georganiseerde misdaad. Het is een opvallend woord in het rijtje nieuwe schaamte-woorden die vaak iets alledaagsere dingen benoemen, zoals bezorgschaamtesingleschaamte of vliegschaamte.

Column | Wat is er mis met iets meer ‘snuifschaamte’? - NRC (20 juli 2022)

Een paar uur na die vijf schoten in de Lange Leidsedwarsstraat dacht ik terug aan een gesprek op een Amsterdams terras. Het was augustus 2019 en ik had afgesproken met een ‘agendahedonist’: een Amsterdamse dertiger met een goede baan, die op feestjes en festivals graag drugs gebruikt.

Zelf (43) ben ik nogal een brave hendrik. Ik was dus wel een beetje geschokt door hoe mijn tafelgenoot sprak over haar gebruik van xtc, cocaïne en ghb: niet alleen als iets volstrekt normaals, maar ook als ook een soort grondrecht voor de vrijgevochten Amsterdammer. „Mensen zijn aardiger tegen elkaar als ze drugs gebruiken.” Echt oog voor de wereld die er achter haar lijntje of pilletje schuilging, had ze niet.

Derk Wiersum leefde toen nog, Peter R. de Vries ook. De jongens die gerekruteerd zouden worden voor de aanslag op hun leven, hingen waarschijnlijk nog ergens een jointje te roken.

Waarom worden recreatieve gebruikers nooit écht gewezen op de gevolgen van hun hobby? Dat ze een systeem in stand houden dat de samenleving ontwricht en jonge, kwetsbare mensen een draaikolk intrekt van dood, geweld en vierentwintig jaar gevangenisstraf? Mensen ‘snuifschaamte’ aanpraten – dat wil de overheid blijkbaar niet. Terwijl een beetje schaamte toch het begin kan zijn van gedragsverandering.(...)

Cokesnuivers aanspreken op de gevolgen van hun gebruik? Toch maar niet - NRC (18 augustus 2022)

Driehoek tegen drugscriminaliteit heet het lijvige plan met een rode kaft vol getekende cocaïnezakjes en pistolen. De Amsterdamse hoofdcommissaris Frank Paauw, hoofdofficier René de Beukelaer en burgemeester Femke Halsema brengen het in mei 2021 naar buiten, omdat zij de grootschalige cocaïnehandel – waarin de stad een Europese hoofdrol speelt – de kop in willen drukken.

Vier sleutelmomenten laten volgens de driehoek zien dat de cocaïnehandel is verhard en gepaard gaat met excessief geweld dat ook onschuldigen raakt: de vergismoord op de 17-jarige stagiair Mohamed in een buurthuis in het centrum, de aanslag op het pand van dagblad De Telegraaf, de moord op de broer van kroongetuige Nabil B., en de moord op B.’s advocaat Derk Wiersum. De liquidatie van Peter R. de Vries, nóg zo’n sleutelmoment, vindt een maand na de publicatie van het plan plaats.

Naast perspectief bieden aan kwetsbare jongeren en het tegengaan van excessief geweld prijkt bovenaan de actiepunten in het plan een onalledaagse strategie: het vergroten van het bewustzijn onder gebruikers van de corrumperende werking van drugshandel. „Zoals de consument van goedkope confectie regelmatig wordt geattendeerd op de arbeidsomstandigheden in fabrieken in bijvoorbeeld Azië, zo mogen recreatieve drugsgebruikers zich veel meer bewust worden van hun bijdrage aan de ontwrichting van de Amsterdamse samenleving.” Om drugsgebruikers te confronteren met de gevolgen van hun gebruik wil de driehoek hierover „de komende tijd een maatschappelijke discussie op gang brengen”. (...)

Aandeelhouders en coke gemist? Start met kijken op NPO plus (npostart.nl) (4 september 2022)

Pak de Macht - Zo 4 sep 21:50 - Seizoen 2 Afl. 2 - Aandeelhouders en coke

In de tweede aflevering van Pak de Macht vertelt Tim Hofman hoe wij als kijkers kunnen bijdragen aan een betere wereld door te stoppen met coke snuiven. De cocaïnehandel zorgt namelijk jaarlijks wereldwijd voor enorm veel slachtoffers, terwijl het gebruik ervan steeds meer genormaliseerd wordt. En wie kan er nou beter laten zien uit wat voor vreselijke ingrediënten cocaïne écht bestaat dan de enige echte tv-kok Pierre Wind. Bekijk hier zijn 'coke-video' en deel 'm met jouw snuivende vrienden om ze te laten zien dat coke echt niet cool is.

Nederlandsche Cocaïnefabriek - Wikipedia 

De Nederlandsche Cocaïnefabriek (NCF) was een in Amsterdam gevestigde fabriek die aanvankelijk in de 20e eeuw op grote schaal cocaïne produceerde voor medicinale doeleinden uit in Nederlands-Indië geteelde cocaplanten. (...)

 

Rechterlijke macht

 DpVa09qXcAszOdk

ECLI:NL:RBDHA:2022:8121, Rechtbank Den Haag, 22/4039 (rechtspraak.nl) (3 augustus 2022)

Beslissing

De voorzieningenrechter:

    • bepaalt dat verweerder met ingang van 7 juli 2022 tot zes weken na de datum van de beslissing op bezwaar verzoeker een bedrag van in totaal € 189,- per week vergoedt voor de aanschaf van medicinale cannabis;
    • bepaalt dat verweerder het griffierecht van € 50,- aan verzoeker moet vergoeden;
    • veroordeelt verweerder in de proceskosten van verzoeker tot een bedrag van € 1.518,-.

Deze uitspraak is gedaan door mr. T.E.F. Reijnders, voorzieningenrechter, in aanwezigheid van mr.W. Goederee, griffier. De uitspraak is uitgesproken in het openbaar op 3 augustus 2022.

Burgemeester Zwolle voor rechter gesleept (binnenlandsbestuur.nl) (30 augustus 2022)

Zwolse coffeeshopeigenaren noemen het besluit van de burgemeester hun opslag te sluiten na de vondst van kilo's wiet 'buitenproportioneel'.

Twee voormalig coffeeshopeigenaren eisen 12.000 euro schadevergoeding van Peter Snijders, burgemeester van Zwolle. Ook vinden de ondernemers dat Snijders verantwoordelijk is voor reputatieschade.

Buitenproportioneel

Vorig jaar namen de eigenaren het besluit om coffeeshop The New Balance na dertig jaar te sluiten, maar na een inbraak in januari 2021 in de opslag van de handelsvoorraad vond de politie aldaar 13,5 kilo wiet. Volgens de uitbater is dat een handelsvoorraad voor drie weken. Een coffeeshop mag maximaal 500 gram softdrugs in huis hebben, maar volgens een van de eigenaren heeft de burgemeester van Zwolle eerder erkend dat een coffeeshop niet kan bestaan zonder externe handelsvoorraad, zegt deze in De Stentor. De politie zou daar in Zwolle dan ook niet op rechercheren. De eigenaar noemt het handelen van de politie destijds 'onrechtmatig'. Maar het besluit van de burgemeester om het pand zes maanden te sluiten noemt ze ‘buitenproportioneel’.

Er is bovendien een grote polemiek gaande over cannabis in het verkeer. ,,Er zijn twee kampen: het ene stelt dat cannabis gevaarlijk is en verboden hoort te zijn, het andere claimt juist het tegendeel. Wetenschappelijk onderzoek wordt door beide groepen selectief gebruikt.”

Voormalig coffeeshopeigenaar voelt zich gepiepeld door burgemeester van Zwolle - Weblog Zwolle - Nieuws (25 augustus 2022)

Meriam Leferink, de voormalig eigenaar van coffeeshop New Balance, sleepte donderdag de burgemeester van Zwolle voor de bestuursrechter. De gedwongen sluiting, voor zes maanden, van een opslagpand aan de Tuinstraat zit haar dwars. De manier waarop ze is behandeld heeft haar diep gekwetst.

Dertig jaar lang bestierde ze de coffeeshop aan de Derde Bredehoek in de binnenstad. Geen gemakkelijk bedrijfsmodel. Om de onderwereld buitenspel te zetten kwam er het gedoogbeleid voor de verkoop van softdrugs. Dit in het belang van de openbare orde. Strikt genomen is iedereen in bezit van drugs strafbaar op grond van de Opiumwet. Met het gedoogbeleid kwam hier een einde aan. Een coffeeshop mag maximaal een pond hasj en wiet op voorraad hebben. Wie geen coffeeshop heeft moet genoegen nemen met maximaal vijf gram voor eigen gebruik. (…)

Voormalige coffeeshopeigenaren in Zwolle slepen burgemeester voor de rechter: ‘Dit voelt als een trap na’ | Zwolle | tubantia.nl (25 augustus 2022)

Voormalige coffeeshopeigenaren in Zwolle slepen burgemeester voor de rechter: ‘Dit voelt als een trap na’

Meriam en Pascal Leferink eisen genoegdoening van de gemeente Zwolle en hebben burgemeester Peter Snijders voor de rechter gesleept. Vorig jaar sloten ze na 30 jaar coffeeshop The New Balance. Dat besluit was al genomen voordat de politie een pand binnenviel, waarin ze hun handelsvoorraad hadden opgeslagen. De burgemeester sloot het pand voor zes maanden.

Het begon in januari 2021 allemaal met een inbraak in een pand aan de Tuinstraat in Zwolle. Meriam en Pascal Leferink huurden dat pand in de stationsbuurt. Het werd al jaren gebruikt voor de opslag van hun handelsvoorraad. Een coffeeshop zelf mag maximaal 500 gram softdrugs in huis hebben, maar de aanvoer is gehuld in de nevelen van het Nederlandse gedoogbeleid.

Volgens Leferink heeft de burgemeester van Zwolle in het verleden erkend dat een coffeeshop niet kan draaien zonder een externe handelsvoorraad. In Zwolle zou de politie daar ook niet op rechercheren. Toch werd als gevolg van de inbraak 13,5 kilo wiet aangetroffen in het pand aan de Tuinstraat. Volgens Leferink heeft de politie daarbij onrechtmatig gehandeld. Maar bovenal vinden ze de door de burgemeester opgelegde sluiting van het pand aan de Tuinstraat buitenproportioneel.

Reputatieschade

Ze hadden immers al besloten om te stoppen met de coffeeshop en het pand in de Tuinstraat zou dus niet meer gebruikt worden om drugs op te slaan. Maar doordat de burgemeester het pand aan de Tuinstraat voor zes maanden op slot deed, konden zij de huur niet opzeggen. De 12.000 euro huur die ze moesten betalen, eisen ze nu van de burgemeester.

Daarnaast vinden de voormalige coffeeshophouders dat de burgemeester verantwoordelijk is voor reputatieschade. ,,Mevrouw Leferink heeft zich zelfs nog ingezet voor de vorming van het drugsbeleid in de gemeente Zwolle’’, bepleitte haar advocaat. ,,Als je dan na 30 jaar zo wordt behandeld, is dat je eer en goede naam te na. Heel Zwolle heeft het in de Stentor kunnen lezen.’’

Moeder en zoon Leferink vertelden vorig jaar uitgebreid over de zaak tegenover de Stentor.

Tegenwerking

In een emotioneel slotbetoog schetste Meriam Leferink donderdagochtend zelf aan de rechtbank wat de kwestie met haar doet: ,,Ik heb de burgemeesters van Deventer en Kampen ontvangen, heb politiemensen voorgelicht over het verschil tussen wiet en hasj. Ik heb samengewerkt met verslavingszorg. Maar de laatste paar jaar werden we alleen maar tegengewerkt. Het is jammer dat de nieuwe burgemeester nooit met ons in gesprek is geweest.’’ Haar man: ,,Het voelt als een schop na.’’

De voormalige coffeeshophouders hebben de zaak ook aangespannen vanwege het maatschappelijk belang, zo vertelde hun advocaat aan de bestuursrechter. ,,Is het evenredig om een pand te sluiten waarin een handelsvoorraad van een coffeeshop ligt?’’

De invoering van het Damoclesbeleid, dat burgemeesters de mogelijkheid biedt om zogenaamde drugspanden te sluiten, ging in Zwolle niet zonder slag of stoot. Zo werd er gesproken over arbitrair machtsvertoon. Bovendien besloot Zwolle dit jaar andermaal om niet mee te doen aan een landelijke wietproef, die de wietteelt uit de illegaliteit moet halen.

De jurist van de gemeente Zwolle gaf bij de rechtbank aan zich te kunnen vinden in de claim van 12.000 euro. Ook het pleidooi over reputatieschade zei hij te kunnen volgen. Over het maatschappelijk belang van de kwestie wilde hij geen uitspraak doen. ,,Dat is zaak-overstijgend en gemeente-overstijgend. Dat laat ik aan u’’, zei hij tegen de rechter.

Een uitspraak van de bestuursrechter volgt over uiterlijk zes weken.

DSC 0018 1

Uitspraak 202100776/1/A3 - Raad van State (7 september 2022)

Sluiting van twee bedrijfspanden in Tilburg na vondst van handelsvoorraad softdrugs

Uitspraak over het besluit van de burgemeester van Tilburg van november 2020 om twee bedrijfspanden aan de Kooikerstraat in Tilburg voor 24 maanden te sluiten. Het gaat in deze zaak om de sluiting van twee bedrijfspanden waarin een handelsvoorraad softdrugs lag opgeslagen. De huurder van de panden heeft vier besloten vennootschappen die ieder voor zich een vestiging van coffeeshop ‘The Grass Company’ in Tilburg of Den Bosch exploiteren. Bij een controle zijn softdrugs aangetroffen die bestemd waren voor de coffeeshops. De huurder kwam eerder tegen de sluiting in beroep bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant. Die oordeelde in december 2020 dat de burgemeester de panden niet mocht sluiten, omdat hij de ernst van de overtreding verkeerd heeft ingeschat en omdat hij de noodzaak van de sluiting niet duidelijk heeft kunnen maken. De burgemeester is het hier niet mee eens en is tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij heeft de panden al twee keer eerder gesloten vanwege de aanwezigheid van een handelshoeveelheid softdrugs en dat vond de rechter destijds wel een goede beslissing. Volgens de burgemeester is de situatie nu niet anders. De Afdeling bestuursrechtspraak heeft de zaak op 27 oktober 2021 op zitting behandeld.

 

Coffeeshopbeleid is lokaalbeleid

Laatste gemeente van Gelderland heeft (eindelijk) een bestuursakkoord - Omroep Gelderland (gld.nl) (23 augustus 2022)

(…) Zo heeft de nieuwe coalitie nog veel meer plannen voor de komende vier jaar. De partijen willen onderzoeken of er een hospice kan komen, net als een muziek- en een theaterschool. Ook wil de gemeente kijken of er een Museum Putten kan komen. Wat er niet komt is een coffeeshop, de nieuwe coalitie zegt duidelijk geen toestemming te geven. (…)

 

Experiment gesloten coffeeshopketen

Effect wietproef: ‘Voor buitenlandse hasj zal een zwarte markt ontstaan’ - Crimesite (6 september 2022)

Na wederom uitstel komt het er in het voorjaar van 2023 dan echt van: staatswiet en -hasj in tien Nederlandse gemeenten. Heeft de wietproef kans van slagen? In de nieuwe Panorama een uitgebreid achtergrondartikel waarbij coffeeshophouders, een staatsteler en burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, één van de deelnemende gemeenten, aan het woord komen. Een coffeeshophouder: ‘Mijn omzet zal gegarandeerd dalen, want alle buitenlandse hasj wordt sowieso geweerd uit de winkel.’

In het voorjaar van 2023 doen tien geselecteerde Nederlandse telers mee aan het wietexperiment van de overheid, waaraan in totaal tien gemeenten deelnemen. Het experiment moet vier jaar lang als proef gaan draaien en duidelijk maken of legale levering, inkoop en verkoop van cannabis mogelijk is. Ook komt er controle op de kwaliteit van de geteelde wiet en hasj. De tien deelnemende gemeenten zijn Arnhem, Almere, Breda, Groningen, Heerlen, Hellevoetsluis, Maastricht, Nijmegen, Tilburg en Zaanstad. De rest doet niet mee, omdat ze het oneens zijn met de opzet.

Utrecht haakt af

In het regeerakkoord van 2022 staat dat de wietproef met één gemeente uitgebreid gaat worden naar elf gemeenten. Van de vier grote steden toonde alleen Utrecht interesse, maar de Domstad haakte begin juli alsnog af, omdat coffeeshophouders niet willen conformeren aan de voorwaarden die worden gesteld. Zo moeten in een deelnemende gemeente álle coffeeshops meedoen met de proef. Meerdere Utrechtse coffeeshops willen dat niet, omdat ze er niet van overtuigd zijn dat de geleverde staatscannabis van voldoende kwaliteit is. Het gevolg hiervan zou zijn dat op straat illegale handel zal ontstaan van buitenlandse hasj aangezien daar straks een verbod op komt.

Staatswiet: uitgekiend of kierewiet? | Panorama (4 september 2022)

Het experiment van de overheid met legaal geteelde wiet en hasj is wederom uitgesteld. De proef met het telen, leveren en verkopen van legale wiet en hasj zou aanvankelijk najaar 2021 beginnen en vervolgens in de tweede helft van 2022, maar is opnieuw vertraagd. Panorama sprak met coffeeshophouders, een teler en burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, een van de tien deelnemende gemeenten aan de wietproef.(…)

(…) In het reageerakkoord van 2022 staat dat de wietproef met één gemeente uitgebreid gaat worden naar elf. Van de vier grote steden toonde alleen Utrecht interesse, maar de stad haakte in juli alsnog af, omdat coffeeshophouders zich niet wilden conformeren aan de voorwaarden die worden gesteld. Zo moeten in deelnemende gemeentes álle coffeeshops meedoen met de proef. Meerdere Utrechtse coffeeshops willen dat niet, omdat ze er niet van overtuigd zijn dat de geleverde staatscannabis van voldoende kwaliteit is. Het gevolg hiervan volgens hen? Illegale straathandel van buitenlandse hasj, aangezien daar straks een verbod op komt. Naast de door de overheid geleverde cannabis willen de coffeeshops ook graag eigen producten blijven verkopen, zoals spacecake, spacemuffins en voorgedraaide joints. Dat laatste, een populair product in Nederland, mag straks van het ministerie van Volksgezondheid mogelijk ook niet meer, want daar zit tabak in en dat is ongezond. (…)

Patrick Stevens van wietexperiment-teler 'Holigram' - The High Cloud Podcast S01E09 - YouTube (2 september 2022)

In de negende aflevering van The High Cloud Podcast zit Uncle Kush samen met Patrick Stevens. Hij zit al decennia lang in de industrie en heeft via de wereld van growshops en organische plantenvoeding zijn weg gevonden naar één van de tien legale telers in het wietexperiment: Holigram. Onder het genot van de heerlijke catering van The Grass Company in Tilburg spreken Uncle Kush en Patrick onder andere over: Patrick’s weg in de cannabisindustrie, wiet kweken op de raarste plekken ter wereld, out gaan in Uruguay, namaak-cannabinoïden, hoge boetes in het buitenland én natuurlijk van alles over (Patrick's rol in) het wietexperiment.

 

Buitenlands nieuws

Cannabis to go on sale in Switzerland as part of study into regulation | Euronews (19 augustus 2022)

Cannabis is going on sale in pharmacies in Switzerland as part of new research into regulation of the drug. 

Long stigmatised for its illicit use, scientists are now looking at how legally selling cannabis affects consumption and health among users. 

The so-called "Weed Care" study will allow 370 participants to legally buy hemp products from nine dispensaries in Basel. 

Health officials hope the trial -- which gets underway on September 15 -- will address political questions about the possible regulation of cannabis, which is illegal in Switzerland except for medical exceptions. 

"The first research question is whether consumption changes - whether more is consumed, less or the same amount," said Regine Steinauer, head of the addiction department at Basel University.(…)

Canada waarschuwt: cannabis edibles vergiftigen steeds meer kids - CNNBS.nl (5 september 2022)

‘Accidental cannabis poisoning is on the rise among Canadian kids’, kopt de Canadese nieuwssite Global News dit weekend. Aanleiding voor de verontrustende boodschap is een rapport dat onlangs is gepubliceerd in het New England Journal of Medicine, waaruit blijkt dat er steeds vaker kinderen in het ziekenhuis terechtkomen na het eten van legale cannabis edibles met THC. De onderzoekers roepen ouders en producenten op tot verandering, bijvoorbeeld door de verpakkingen minder op kindersnoepgoed te laten lijken.

Kinderen kunnen fysiek niet tegen veel THC

Een kind kan van het innemen van chocolaatjes, snoepjes of gebakjes die met THC zijn geïnfuseerd – veelal d.m.v. wietolie/concentraten – flink ziek worden. Hun lichaam is simpelweg nog niet in staat om met de psychoactieve cannabiscomponent te doen wat wij er zo graag mee doen: plezierig high worden. Bovendien zijn kinderen notoire snoeperds en proppen ze dus niet zelden meerdere snoepjes, koekjes of chocolaatjes in hun mond (en daar zouden volwassenen ook gerust door van het padje kunnen raken).

In Canada worden sinds de legalisering van recreatieve cannabis in 2018 – edibles en topicals volgden trouwens pas een jaar later – alle aspecten van de regulering goed onderzocht, en dus ook de impact van de legalisatie van edibles.

En dan blijkt dat er sinds de eetbare/drinkbare cannabisproducten legaal zijn 6,3 keer zoveel kinderen jonger dan tien jaar in het ziekenhuis zijn beland met ‘cannabis vergiftiging’ dan voor de legalisering het geval was! 

Nick Kyrgios klaagt over wietlucht op US Open: ‘Mensen weten niet dat ik zwaar astmatisch ben’ | Tennis | AD.nl (1 september 2022)

Nick Kyrgios weet de aandacht weer op zich te vestigen met een bijzonder incident. Vloekend en klagend bereikte het Australische enfant terrible de derde ronde op de US Open om op de persconferentie nog eens terug te komen op de vreemde lucht die hij tijdens zijn partij met Benjamin Bonzi rook.

Kyrgios had zijn handen vol aan Bonzi (7-6, 6-4, 4-6, 6-4) en klaagde al tijdens de wedstrijd bij de umpire over de wietlucht die hij rook. Op de reactie of het niet om etenslucht ging, reageerde de nummer 25 van de wereld fel: ,,Daar ga ik natuurlijk niet over klagen. Maar dat is het duidelijk niet.”

,,Mensen weet niet dat ik astmatisch ben", dramatiseerde Kyrgios de situatie. ,,Als ik van links naar rechts over de baan ren, heb ik al moeite om adem te halen. Dan is dat niet iets wat ik in wil ademen tussen de punten. Maar de sfeer hier op de US Open is zo anders dan ook bijvoorbeeld Wimbledon, waar alles zo goed geregeld is. Hier is het zo lawaaierig. Ik kan mijn eigen team de helft van de tijd niet eens verstaan. Er is constant rumoer en dan is het moeilijk om de focus te behouden.”

De umpire herinnerde het publiek er na de klacht van Kyrgios aan dat roken rond de baan niet is toegestaan. Wiet op zich is niet verboden in New York. (…)

 

Onderzoek

Nieuw onderzoek toont aan: Met cannabis achter het stuur hoeft niet gevaarlijk te zijn | Auto | AD.nl (31 augustus 2022)

Gebruikers van medicinale cannabis moeten onder bepaalde voorwaarden gewoon auto kunnen rijden. Uit nieuw internationaal onderzoek, waarvan de resultaten woensdag in Rotterdam bekend zijn gemaakt, blijkt dat dit veilig kan.

Nu cannabis in steeds meer landen legaal is - waaronder Canada en veel staten in de VS - neemt de aandacht voor wiet in het verkeer toe. ,,Wereldwijd leven bij beleidsmakers veel vragen over het gebruik ervan,” vertelt de Maastrichtse hoogleraar Psychofarmacologie Jan Ramaekers. In veel landen vonden controles altijd plaats in het kader van de drugsopsporing, legt hij uit, niet vanwege de verkeersveiligheid.

Er is bovendien een grote polemiek gaande over cannabis in het verkeer. ,,Er zijn twee kampen: het ene stelt dat cannabis gevaarlijk is en verboden hoort te zijn, het andere claimt juist het tegendeel. Wetenschappelijk onderzoek wordt door beide groepen selectief gebruikt.”

Het is de reden voor wetenschappers van de International Council on Alcohol, Drugs & Traffic Safety (ICADTS) om alle studies op een rij te zetten. Eén van de voornaamste uitkomsten is dat cannabisgebruik weliswaar het rijgedrag kan beïnvloeden, maar dat de mate van invloed slecht voorspelbaar is op basis van een bloedmonster.

,,Bij alcoholgebruik geeft het alcoholpromillage in het bloed nauwkeurig de hoeveelheid geconsumeerde alcohol weer”, legt Ramaekers uit. ,,Bij cannabis is dat niet zo.” Volgens Ramaekers zouden de uitkomsten reden moeten zijn gebruikers van medicinale wiet op recept een uitzonderingspositie te verlenen. ,,Bij regelmatig cannabisgebruik treedt tolerantie op, waarna mensen na een bepaalde periode gewoon een auto kunnen besturen.”

In Nederland werd cannabisgebruik in het verkeer lange tijd niet gecontroleerd, detectie met een blaastest was namelijk onmogelijk. Per juli 2017 geldt echter een limiet van 3,0 microgram THC per liter bloed.

De Stichting Patiënten Groep Medicinaal Cannabis Gebruikers (PGMCG), die al jaren ijvert voor een uitzonderingspositie, is blij met de uitkomsten. Volgens de PGMCG zijn er zo’n 8000 tot 9000 officiële gebruikers die cannabis op recept krijgen. Uit recent onderzoek van het Trimbos Instituut blijkt echter dat negen op de tien mensen die een cannabisproduct medicinaal gebruiken, dit zonder doktersrecept doen. Dat zijn zo’n 480.000 Nederlanders.

Voorlopig is er echter nog geen wet en dat blijft voorlopig zo, laat het ministerie van Justitie en Veiligheid weten. Het CBR laat in een reactie weten de uitkomsten met interesse te volgen. ,,Op het internationale congres in Rotterdam zijn ook medewerkers van ons aanwezig”, laat woordvoerder Wessel Agterhof weten. ,,Wij kunnen de regels niet veranderen en moeten met de huidige limieten werken. Wel hebben we regelmatig contact met het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat en kunnen zo nodig aanbevelingen doen. Het is echter aan de politiek.”

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600