PODR 6 februari 2024

PODR 6 februari 2024

Peace On Drugs Radio

Elke dinsdagavond tussen 19:00 en 21:00 is dit unieke programma - live en lineair - te beluisteren via internet.

De website van Willem de Ridder – www.ridderradio.com – is de thuisbasis van Peace on Drugs Radio. Bij Ridder Radio is er geen centrale studio, maar maken mensen de uitzending vanaf hun computer thuis of op locatie. Niet alleen kun je ze horen en sommigen ook zien, je kunt ook met ze in contact komen via de Ridder Radio Text- en Voice- Chat. Is er geen live programma, dan hoor je hoorspelen, sprookjes, interviews en andere juweeltjes uit het Willem de Ridder Radio Archief!
 
Hieronder vind je een 2-tal linkjes om de stream te starten en te luisteren naar de uitzendingen. Op de website van Ridder Radio vind je nog meer afspeelmogelijkheden,
 

MP3-speler        Mac-speler

Toelichting bij bronnen:: Hieronder vind je een aantal bronnen die de basis vormen voor de onderwerpen die in de uitzending van vanavond (eventueel) aan bod zullen komen. Een wezenlijk deel van de teksten is hier te lezen, de complete tekst vind je in de orginele bron. Via de groengekleurde linkjes kom je bij de orginele bron. Zie je (...) dan gaat de tekst daar verder of er gaat tekst aan vooraf. 

 

Koe loe yuk - Geen coffeeshop in deze hoek

Verbazing bij bewoners rondom het Paletplein: ‘Hier een coffeeshop openen? Onbegrijpelijk’ | Tilburg | bd.nl (31 januari 2024)

Daags na bekendmaking dat er mogelijk een coffeeshop in winkelcentrum Paletplein in Tilburg-West komt, laait het protest op. ,,We doen zo ons best om het hoofd boven water te houden, dit hoort hier niet”, zegt bewoonster Marina Robic.

Ze woont in de Kruidenbuurt en spreekt namens een groep bezorgde wijkbewoners die een handtekeningenactie is gestart tegen het besluit van de gemeente om op Paletplein 11 een coffeeshop toe te staan. De bewoners roepen gemeente en ondernemer op te stoppen met het plan. De petitie was twaalf uur na bekendmaking van het nieuws over de coffeeshop ruim achthonderd keer getekend.

,,West is een kwetsbare wijk, een wijk die aandacht krijgt binnen het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid”, licht Robic toe. ,,We hebben pas een wijkrechtbank gekregen om mensen beter te kunnen helpen met hun problemen. We doen zo ons best om het hoofd boven water te houden. En dan hier een coffeeshop openen? Onbegrijpelijk.”

Zoals de bewoners het in de petitie omschrijven: ‘Hoewel wij begrijpen dat er verschillende perspectieven zijn op het thema drugsgebruik, beschouwen wij de komst van een coffeeshop niet als een constructieve bijdrage aan de verbetering van onze situatie. Integendeel, wij vrezen dat dit de problemen in de wijk zal verergeren, met als voornaamste zorg de mogelijke impact op onze kinderen en jongeren.’

Maar heeft niemand gedacht: is het wel verstandig om een coffeeshop in aandachts­wij­ken te vestigen? - Marina Robic, bewoonster

Wat de bewoners ook verbaast, is dat aandachtswijken West en Noord sowieso zijn meegenomen in de loting. Burgemeester Weterings wil twee extra coffeeshops toestaan bovenop de elf die er al zijn. Ondernemers konden binnen gestelde voorwaarden een aanvraag indienen, afgelopen juni werd geloot. Het Verdiplein in Noord kwam als eerste uit de bus, maar de komst van een coffeeshop ketste daar af vanwege een jongerencentrum in de buurt.

Voor de gemeente reden om pas op de plaats te maken en alle nog in de ‘hoge hoed’ zittende locaties opnieuw tegen het licht te houden. Drie plekken vielen daardoor alsnog af. Robic: ,,Maar heeft niemand gedacht: is het wel verstandig om een coffeeshop in aandachtswijken te vestigen?”

Wietexperiment

De gemeente heeft voorwaarden gesteld aan de vestiging van een nieuwe coffeeshop. Die mag bijvoorbeeld niet binnen loopafstand van 250 meter van een school, in het buitengebied of op een bedrijventerrein zitten. Paletplein 11 voldoet hieraan. In de voorwaarden staat niets over kwetsbare wijken.

Maar, stelt Robic namens de buurtbewoners: ,,Er liggen veel scholen in de buurt van het Paletplein, dagelijks lopen hier kinderen langs. En waarom niet op een bedrijventerrein? Vanwege de mogelijke overlast? En dan kan het wel in een woonwijk.”

Veel aandacht aan voorlichting

De ondernemer die de coffeeshop wil beginnen liet aan Brabants Dagblad al weten dat hij straks alleen streng gecontroleerde en gereguleerde cannabis gaat verkopen en daarbij veel aandacht wil geven aan voorlichting, in lijn met het wietexperiment waaraan Tilburg meedoet.

Voor vrijdagmiddag is op het Paletplein een protestbijeenkomst aangekondigd. De oproep komt van andere buurtbewoners dan de groep die de handtekeningenactie is gestart.

Protest bij winkelcentrum Paletplein om komst coffeeshop (omroeptilburg.nl) (5 februari 2024)

Tientallen mensen verzamelden zich vrijdagmiddag om te protesteren tegen de komst van een coffeeshop bij winkelcentrum Paletplein in Tilburg West. Daarnaast waren er ook kinderen van basisscholen Antares en Wandelbos aanwezig.

”Het is gewoon een slecht idee. Je voelt je niet meer veilig en dan gaan hier allemaal rare mensen rondlopen. Verschillende klassen van onze school moeten hier langslopen om naar gym te gaan”, vertelt een leerling van basisschool Antares. Ook een ander kind van basisschool Wandelbos deelt zijn zorgen. “Misschien gaat er dan een bom af of word je ineens aangevallen en moet je gaan rennen.”

Op achterste benen

Een grote groep mensen verzamelden zich vrijdagmiddag bij het Chinees-Indisch Afhaalcentrum Welkom. Het protest begon met het verhaal van een aantal sprekers, waaronder raadslid Hans Smolders van de politieke partij Lijst Smolders Tilburg. ”Het is onbegrijpelijk dat we nu al aan de derde locatie bezig zijn. Elke wijk staat op zijn achterste benen. Het is al erg genoeg dat er shops in het centrum zijn, maar nu ga je ook kwetsbare wijken als Noord en West ermee lastigvallen”, vertelde Smolders tijdens zijn speech.

Wijkbewoner Mieke ten Hacken is een van de organisatoren van het protest. “We moeten iets doen vanuit deze wijk. West heeft al genoeg problemen en is al heel hard aan het vechten om beter te worden”, aldus Ten Hacken. Ze roept de mensen op om allemaal de petitie te tekenen en aanwezig te zijn bij de bijeenkomst die 20 februari wordt georganiseerd voor alle omwonenden.

 

Wietexperiment

Kan je straks legale wiet en hash kopen? Zo gaat het in Breda (AT5 - 29 januari 2024)

Als alles volgens plan loopt, gaat stadsdeel Oost dit jaar meedoen aan de wietproef waarbij coffeeshops alleen nog maar legale wiet en hasj mogen verkopen. In Breda verkopen ze al sinds december legale wiet, en dus reed AT5 daar naartoe om te zien wat ons te wachten staat. "Je krijgt denk ik toch een lekkerder wietje."

Het loopt rond het middaguur al storm bij de coffeeshop van Ed Pattche in het centrum van Breda. En het valt op dat ook veel mensen voor de legale variant kiezen, geteeld door een door de overheid aangewezen teler en legaal geleverd aan de coffeeshop. En dat vindt Pattche niet gek: "Over het algemeen zijn mensen positief. Sommigen zeggen dat het iets minder sterk is, maar de soorten zijn goed en het is zeker goed gekweekt."

Legalisering

Zijn coffeeshop doet mee aan de landelijke wietproef. Het punt van de proef is dat de inkoop en verkoop van wiet gereguleerd wordt. Nu is het telen en verkopen ervan strafbaar, maar wordt wel gedoogd. Je wordt als shophouder dus eigenlijk geforceerd om met criminelen te handelen en hebt geen zicht op het groeiproces. Pattche pleit al lange tijd voor legalisering.

"Op deze manier heb je er zicht op. Dus we weten dat er niets mee gebeurd is en dat er geen pesticiden over gegaan zijn, dus die zekerheid heb je al. En dan krijg je toch een lekkerder wietje, denk ik."

Nu zitten ze nog in de aanloopfase, waarin een coffeeshop én legale én gedoogde wiet mag verkopen. Vanaf 15 juni moet de echte testfase ingaan en mag er alleen nog legale wiet en hash verkocht worden. Dat is ook het moment dat de andere steden mee gaan doen.

Een man die in de coffeeshop zit, heeft de legale varianten nog nooit geprobeerd. "Ik heb altijd voorgedraaide hasj-jointjes. Legale wiet, het is goed dat het er is, maar ik heb zelf niet echt de neiging gehad om het te proberen."

En dus nemen we de proef op de som. Hoe vindt hij de legale hasj vergeleken met de gedoogde, normale hasj? Daar hebben ze alleen nog geen voorgedraaide variant van, dus hij moet het wel zelf rollen. Eigenaar Pattche vindt dat het aanbod van legale wiet en hasj op dit moment te karig is om uiteindelijk succesvol te zijn.

"We hebben nu vijf soortjes op de kaart en dat is niet genoeg om iets te betekenen voor de klanten. Dus komende maanden hoop ik dat we een heel aantal nieuwe dingetjes gaan zien." Eenmaal gedraaid valt de joint met legale hasj goed in de smaak. "Het is lekker, in principe niet heel anders."

'We gaan door ook'
Pattche wil zeker doorgaan met de proef. "Ik kan niet veertig jaar zeggen dat ik het legaal wil hebben en als er dan een deur op een kier komt, die weer dicht doen. Dan gaan we door ook, ik ben er wel voor ja."

Oost gaat dus ook meedoen aan de proef, maar wanneer precies is nog onduidelijk.

Village Farms International Commences Build-Out of (globenewswire.com) (31 januari 2024)

Village Farms International Commences Build-Out of Netherlands Cannabis Facility

– Company Targeting Start of Production for Fourth Quarter 2024 –

VANCOUVER, British Columbia and DRACHTEN, Netherlands, Jan. 31, 2024 (GLOBE NEWSWIRE) -- Village Farms International, Inc. (“Village Farms” or the “Company”) (NASDAQ: VFF) today announced it has commenced the build-out of its first indoor cannabis production facility in Drachten, Netherlands. Through its majority-owned (85%) subsidiary, Leli Holland, Village Farms holds one of 10 licenses permitting it to legally produce and distribute recreational cannabis in the Netherlands under the Dutch Program (as described below). The Company is targeting start of production for the fourth quarter of 2024. Leli Holland plans to sell flower and hash products across consumer-preferred formats, including pre-rolls. Village Farms plans to fund the build-out of the Drachten facility from cash on hand.

The Drachten facility, with capacity of up to 2,500 kg of dried flower annually, is the first of two facilities Village Farms has planned to supply the Netherlands legal recreation cannabis market under the Dutch Program. The second, larger facility, to be located in nearby Groningen, has planned capacity of up to 10,000 kg annually with production beginning as early as 2026.

“As a limited license market with a long-established consumer base and a cannabis-friendly regulatory environment, the Netherlands represents a very attractive near-term opportunity in our international cannabis strategy,” said Michael DeGiglio, President and Chief Executive Officer, Village Farms. “We are thrilled to build on our rich history in the Netherlands to leverage our experience as a leading, profitable cannabis business in Canada for this first major European recreational market. Our two-phased approach to ramping up production enables us to enter the market in a timely and capital efficient manner in line with the roll out of the Dutch Program. We look forward to contributing to the success of the Dutch Program, as well as the communities in which our facilities will reside.”

Legale wietkwekerij in Rijsenhout komt 600 meter verderop op de Aalsmeerderweg - HCnieuws | Nieuws uit de regio Hoofddorp (1 februari 2024)

Het kiezen voor een nieuwe locatie lijkt geen belemmering te zijn voor de realisatie van een legale wietkwekerij in Rijsenhout. Die gaat nu komen op de Aalsmeerderweg 645, in plaats van de Aalsmeerderweg 685.

De kweker heeft begin januari een nieuwe aanvraag gedaan voor een omgevingsvergunning om een kassencomplex in te richten voor een wietkwekerij. Die ligt 600 meter verderop tegen het industrieterrein in Rozenburg aan. De initiatiefnemer wil met de verplaatsing de directe omgeving ter hoogte van Aalsmeerderweg 685 minder belasten en bij directe buren zorgen wegnemen. In de buurt van de nieuwe locatie bevinden zich minder huishoudens.

LANDELIJKE PROEF

De kans op groen licht voor de verhuizing is groot. Maar omdat het door de ondernemer beoogde nieuwe perceel pal naast UNESCO-werelderfgoed ligt, moet de aanvraag nog wel worden getoetst aan de provinciale Omgevingsverordening. Ook zal het bouwplan worden beoordeeld door de commissie Omgevingskwaliteit. De kans is klein dat het past binnen het huidige bestemmingsplan. Dat moet dus worden aangepast. De burgemeester staat daar positief tegenover.

Het Ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Sport ziet dankzij de insteek van Haarlemmermeer geen belemmering mee te werken aan de verhuizing. Wel laat het in een reactie aan de gemeente weten dat het de teler heeft gewezen op de geringe voortgang die sinds de aanwijzing van de locatie op 20 mei 2021 wordt waargenomen, en dat daardoor de vergunning mogelijk in gevaar komt.

Het kweken van cannabis in Rijsenhout valt onder een landelijke proef met de legale levering, in- en verkoop. Overigens is die proef fors vertraagd, want eigenlijk zou al in 2022 in Nederland ‘overheidswiet’ in een aantal geselecteerde coffeeshops moeten liggen. Pas sinds afgelopen december wordt de eerste legale wiet verkocht, en wel in negentien coffeeshops in Breda en Tilburg. De softdrug komt van drie telers en wordt op een beveiligde wijze naar de verkooppunten gebracht.

APRIL 2025

Het kan nog wel een tijdje duren voordat er wiet uit Haarlemmermeer in de shops ligt. De initiatiefnemer heeft de aanvraag voor een omgevingsvergunning op 30 december 2023 ingediend. Hij moet nog aanvullende informatie aanleveren. Zodra die binnen is, kan de aanvraag door de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied in behandeling worden genomen.

Daarna is het afwachten hoe de aanvraag wordt beoordeeld, of er bezwaren komen, en of men daarna eventueel in beroep en in hoger beroep gaat. Ook is het de vraag wanneer de bouw kan beginnen en hoe lang die duurt. In het gunstigste geval zou volgens een gemeentewoordvoerder de kas er in april 2025 kunnen staan.

“Weg naar legalisering is nog lang”: cannabisbranche bijeen op nieuwjaarsbijeenkomst PCN - Platform Cannabisondernemingen Nederland (6 februari 2024)

(...) PCN voorzitter Sander Hewitt noemde 15 december 2023, de dag waarop de eerste gereguleerd geteelde cannabis werd verkocht in Breda en Tilburg, “een historische dag en een belangrijke mijlpaal”. ‘Maar’, voegde hij er aan toe, ‘de weg naar legalisering is nog lang. En nu de aanloopfase zes weken bezig is, komen de weeffouten en uitvoeringsproblemen duidelijk aan het licht. Kort samengevat: er is te weinig wiet, het track & trace systeem levert problemen op en het voorraadmaximum van 500 gram is onwerkbaar.’

Symposium wietexperiment uitgesteld

Het lijkt onhaalbaar om op 15 juni met het experiment te starten in de andere acht gemeenten die meedoen. Hewitt: ‘Op dat moment zullen zeker nog niet alle tien telers operationeel zijn. Zoals het er nu uit ziet, kunnen hooguit vijf telers dan leveren.’ De telers pleiten daarom voor uitstel. Het experiment staat “onder hoogspanning”. Mede daarom wordt het voor 19 april geplande symposium over het wietexperiment tot na de zomer uitgesteld. Het PCN organiseert op 19 april wel een Meet & Greet bijeenkomst, waarvan de thema’s en sprekers zo snel mogelijk bekend gemaakt zullen worden. (...)

  

'Harteloze' burgemeesters

Burgemeesters zijn soms ‘harteloos’ bij het sluiten van drugspanden - Omroep Brabant (1 februari 2024)

Brabantse burgemeesters worden regelmatig door de rechter teruggefloten als ze een drugspand hebben gesloten. Volgens de rechter hebben ze niet altijd goed genoeg gekeken naar de gevolgen of niet goed genoeg uitgelegd waarom sluiting nodig is. Als een woonhuis wordt gesloten, komen bewoners soms op straat te staan. Daarbij wordt volgens rechters niet altijd goed gekeken naar bijvoorbeeld medische omstandigheden en of er ook kinderen in een huis wonen. (...)

Burgemeesters sluiten huizen te snel na drugsvondst, rechter fluit hen terug (nos.nl) (1 februari 2024)

Burgemeesters sluiten regelmatig ten onrechte huizen waar drugs zijn gevonden. De rechter floot hen terug in vele tientallen zaken, blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant in samenwerking met de NOS.

In het onderzoek is gekeken naar zo'n 350 uitspraken van de afgelopen twee jaar over het sluiten van drugspanden. Daaruit blijkt dat burgemeesters niet altijd goed genoeg kijken naar de gevolgen voor bewoners. Dit terwijl de impact van een woningsluiting enorm is; mensen komen soms met hun hele gezin op straat te staan. 

Op basis van de Opiumwet mogen burgemeesters bewoners van een pand tijdelijk wegsturen als de politie daar drugs heeft gevonden. Het kan bijvoorbeeld gaan om een wietplantage of een handelshoeveelheid cocaïne. (...)

 

Illegale laboratoria

Politie vindt spullen voor drugs in onderzoek explosie, man (34) aangehouden - Rijnmond (3 februari 2024)

De politie heeft zaterdag een 34-jarige Rotterdammer aangehouden in het onderzoek rondom de explosie in Rotterdam-Zuidwijk. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het maken van drugs in de Schammenkamp. Wat zijn rol precies is, wordt verder onderzocht. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Tijdens het veiligstellen van sporen kwam de recherche voorwerpen tegen die te maken kunnen hebben met het maken van verdovende middelen. "Dan moet je denken aan verschillende vaten met chemicaliën, een weegschaal, een zeef. Dingen die het bij elkaar aannemelijk maken dat daar drugs is vervaardigd", licht een woordvoerder van de politie toe.

Als gevolg daarvan hield de politie de verdachte aan. De politie onderzoekt of de gevonden voorwerpen de oorzaak van de explosie geweest kunnen zijn, het gaat onder meer om aceton en zoutzuur. "Natuurlijk zijn die ook voor andere doeleinden bruikbaar, maar in combinatie met andere attributen en sporen die we hebben kunnen vinden lijkt het er heel sterk op dat dit toch gebruikt is voor het maken van verdovende middelen."

LEES OOK: Reconstructie: hoe de Schammenkamp veranderde in een rampgebied

Terwijl mevrouw in zon zat te genieten, maakten criminelen drugs in oude varkensschuur: nu zit ze met rekening van 4 ton | Bronckhorst | gelderlander.nl (1 februari 2024)

Dagelijks zat mevrouw volgens eigen zeggen nietsvermoedend buiten van het zonnetje te genieten, terwijl in haar varkensschuur tientallen meters verderop synthetische drugs werd gemaakt. Zij en haar man willen niet opdraaien voor de kosten van het schoonmaken van de schuur aan de Zomerweg in Drempt. ,,Dan komen we in de schuldhulpverlening.”

De gemeente Bronckhorst heeft een rekening van 399.000 euro gedeponeerd bij de eigenaren van een varkensschuur aan de Zomerweg in Drempt waar op 8 mei 2020 een drugslaboratorium werd ontdekt. Het echtpaar van rond de 60 jaar stapte woensdag met een advocaat naar de Raad van State.

Rond de varkensschuur en de mestkelder is een enorme bodemvervuiling aangetroffen met onder andere kwik. De grond is gesaneerd door een erkend bedrijf. Het opruimen kostte 399.000 euro. De gemeente Bronckhorst waarschuwt dat de rekening nog hoger kan worden. De schuur is gesloopt en daar bleek asbest in te zitten dat ook tegen hoge kosten afgevoerd moest worden.

Beslag gelegd op boerderij

De gemeente heeft beslag laten leggen op de boerderij van het stel, die zo’n 500.000 euro waard zou zijn. Bij de inval in het laboratorium voor synthetische drugs werden een Mexicaan, Colombiaan en een Amerikaan aangetroffen. Deze criminelen zijn veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen.

,,Maar wij wisten helemaal van niets”, verzekerde de eigenaar van de schuur. Het stel is niet strafrechtelijk vervolgd voor het drugslab. Het echtpaar had hun leegstaande varkensschuur verhuurd aan een persoon uit Dieren. Aan hem was niets vreemds te zien, zei hij. De huurder had de schuur nodig voor opslag van bouwmaterialen en huisraad.

Niks in de gaten gehad

Twee maanden lang had het echtpaar niets in de gaten. Mevrouw zat zelfs dagelijks in het zonnetje bij de boerderij met uitzicht op de schuur. Ze hebben er nooit iemand gezien, zeggen ze. De huurder kreeg beide sleutels zodat de eigenaar er zelf niet meer in kon. ,,Dat mag ik ook niet vanwege de privacy. Er stonden bouwmaterialen. Die zou ik zomaar kunnen weghalen”, zei de man.

Naast de schuur stond een schaftkeet. Die viel niet onder de verhuur. Daar bivakkeerden volgens de politie de drugscriminelen. Het echtpaar kwam echter nooit in de schaftkeet en heeft ook nooit iemand over het terrein zien lopen van de schuur naar de keet die 40 meter verderop staat. Bij de inval werden grote hoeveelheden levensmiddelen gevonden in boodschappentassen.

Slapeloze nachten

Het echtpaar is bang de boerderij met ligboxenstal en paardenstal kwijt te raken en in de schuldsanering en de bijstand terecht te komen. Terwijl ze van niets wisten. Ze hebben er slapeloze nachten van en alle sores wreekt zich ook op hun gezondheid. ,,Wat me enorm steekt, is dat ik door de toenmalige burgemeester van Bronckhorst in de krant ben weggezet als een crimineel”, zei de man.

Bij de gemeente gaat het er niet in dat het echtpaar van niets wist. Daarom krijgen ze de rekening van de opruimactie. De huurder van de varkensschuur zou ook aangesproken kunnen worden, maar die heeft de gemeente niet gevonden.

4500 kilo aan chemicaliën

,,Er is 4500 kilogram aan chemicaliën de schuur binnen gebracht. Verder zijn er wanden gemaakt en is de schuur geïsoleerd”, vertelde een woordvoerster van de gemeente. ,,Het kan haast niet dat het echtpaar daar nooit iets van gemerkt heeft.”

Bronckhorst stelt dat het ontbreken van een strafrechtelijke vervolging niet betekent dat het echtpaar vrijuit gaat. De gemeente spreekt het stel aan op overtreding van de zorgplicht. ,,Uit alles blijkt dat ze niets hebben gedaan om de bodemvervuiling te voorkomen”, stelde de woordvoerster.

Het alternatief is dat de gemeenschap in Bronckhorst opdraait voor de saneringsrekening die door de gemeente is voorgeschoten. De Raad van State gaat het verhaal van de eigenaren afwegen tegen de argumenten die de gemeente heeft aangevoerd. De uitspraak volgt over enkele weken.

 

"Betuttelende regel"

Toch glaasje wijn in Eerste Kamer, anti-alcoholplan teruggedraaid (nos.nl) (6 februari 2024)

Eerste Kamerleden mogen toch een glaasje wijn bestellen bij hun avondeten. Het recente anti-alcoholbesluit van het dagelijks bestuur van de senaat is teruggedraaid. Een meerderheid van de vijftien fractievoorzitters vindt het niet nodig om het schenken van een alcoholische versnapering in het bedrijfsrestaurant aan banden te leggen.

"Er is onvoldoende steun", zegt de woordvoerder van de Eerste Kamer Ronald Berghouwer desgevraagd. Hij wil niets zeggen over de achterliggende redenen. "Ik ga niet citeren uit een besloten overleg."

Maatschappelijke ontwikkeling

Vorige week werd bekend dat het College van Voorzitters en Ondervoorzitters (CVO) het drinken in het restaurant wilde verbieden. In de eigen fractiekamer zou het nog wel mogen. Het CVO bestaat uit drie leden: Kamervoorzitter Bruijn (VVD) en de senatoren Croll (BBB) en Vos (GroenLinks-PvdA).

Medewerkers in de Eerste Kamer mochten al geen alcohol bestellen, en die regel zou ook moeten gelden voor de 75 senatoren, oordeelde het CVO. "Het is ook een beetje een maatschappelijke ontwikkeling", verklaarde voorlichter Berghouwer het besluit. "Drinken op het werk is niet meer van deze tijd." De discussie speelde volgens hem al langer en er waren door verschillende senatoren vragen over gesteld.

'Betuttelende regel'

Maar niet alle fractievoorzitters waren dus geporteerd van het alcoholverbod in de kantine. D66-fractievoorzitter Van Meenen sprak van een "betuttelende regel" en vindt dat Kamerleden en medewerkers goed in staat zijn om zelf keuzes te maken.

De drie leden van het CVO hebben naar de fractievoorzitters geluisterd en het voorstel teruggetrokken. "Ze gaan nu kijken wat voor beleid er wel komt."

 

 

 Advertentie

Hulp bij verslaving aan middelen zoals hasj, wiet of 3-MMC | Nieuw-volendam.nl (5 februari 2024)

Een verslaving aan cannabis (hasj of wiet) kan veel kapot maken en kan ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Als er sprake is van een periode waarin iemand structureel veel hasj of wiet gebruikt, is de kans groot dat diegene daar geestelijk en lichamelijk afhankelijk van is. Heb jij het vermoeden dat iemand uit je naaste omgeving een cannabisverslaving heeft? Of heb je zelf moeite om met het gebruik van hasj of wiet te stoppen?

De afkickkliniek Recovery Mental Healthcare biedt professionele hulp door cliënten op een betrokken en medisch verantwoorde manier te helpen. Dankzij de persoonlijke benadering van het multidisciplinaire team van specialisten, kunnen mensen na de behandeling van een cannabisverslaving weer op een volwaardige manier in het leven staan. In dit blog gaan we in op de vraag wanneer ben je verslaafd aan hasj of wiet? Ook belichten we de behandeling van verslavingen aan cannabis en andere middelen zoals 3-MMC.

Hoe ontstaat een verslaving aan hasj of wiet?

Een cannabisverslaving komt meestal voort uit recreatief gebruik, kan al op jonge leeftijd ontstaan en komt vaak voor. Veelal gaat een verslaving aan hasj of wiet samen met een tabaksverslaving doordat cannabis in een joint vaak tegelijkertijd met tabak wordt gerookt. Doordat iemand met softdrugs experimenteert door een joint te roken, wordt het blowen steeds meer een gewoonte met een verslaving tot gevolg. De naaste omgeving van de gebruiker neemt allerlei vormen van gedragsverandering waar, zoals plichtsverzuim op het werk en een sociaal isolement dat steeds verder toeneemt. Degene die cannabis gebruikt, merkt uiteindelijk dat die voortdurend hasj of wiet nodig heeft om dagelijks goed te kunnen functioneren.

Hoe herken je een verslaving aan cannabis?

Sommige mensen gebruiken hasj en wiet met een bepaald doel. Zij willen zich bijvoorbeeld fijner voelen, beter kunnen slapen of meer ontspannen. Omdat het op de langere termijn moeilijker wordt om een prettig gevoel te hebben, te slapen of te ontspannen zonder te blowen, kan het moeilijk zijn om te stoppen met het gebruik van cannabis. Regelmatige gebruikers kunnen een tolerantie ervaren en hebben meer cannabis nodig om dezelfde effecten te bereiken. Verder kunnen er onthoudingsverschijnselen optreden, zoals: hevig transpireren, irritatie, onrust, verlies van eetlust en depressieve gevoelens. Stuk voor stuk symptomen die erop wijzen dat iemand is verslaafd aan cannabis.

De gevaren van het gebruik van 3-MMC

Een verslaving aan een ander middel die steeds vaker voorkomt, is een 3-MMC-verslaving. Vraag jij je af wat 3-MMC precies is? Omdat het middel pas sinds 2012 op de drugsmarkt is, staat 3-MMC ook wel bekend als designer drug. 3-MMC wordt door de meeste gebruikers gesnoven of geslikt en wordt meestal verkocht in de vorm van een kristalachtig wit poeder. Mensen die het gebruiken geven aan dat het effect van 3-MMC zich uit in een verhoogde alertheid, meer energie, minder vermoeidheid, meer zelfvertrouwen en zin in seks. Wat vaak begint als recreatief gebruik, verandert al snel in een verslaving. De drang om het nog een keer te nemen is ontzettend groot zodra 3-MMC is uitgewerkt. Gebruikers voelen geen vermoeidheid, slapen vaak nachtenlang niet en voelen zich blij en alert.

Daardoor komen zij snel in een vicieuze cirkel vast te zitten. Op korte en lange termijn kunnen er ernstige, negatieve psychische en lichamelijke symptomen en ziektes optreden, waaronder: zware depressie, angststoornissen, psychose, uitdroging, hartstilstand en hersenbloeding. Verder is 3-MMC zeer verslavend.

Behandeling van verslaving bij Recovery Mental Healthcare

Recovery Mental Healthcare biedt hulp bij verslavingsproblematiek zoals cannabisverslaving en verslaving aan 3-MMC. Met avondbehandelingen, dagbehandelingen en klinische behandelingen in Kaapstad en op maat gemaakte persoonlijke behandelprogramma’s, helpen de specialisten van deze afkickkliniek mensen om zich volledig te focussen op herstel én om in herstel te blijven. De behandeling wordt op de persoonlijke situatie afgestemd, zodat de zorg wordt geboden die het beste bij iemand past. Ook hecht het team van behandelaars van Recovery Mental Healthcare veel belang aan nazorg bij verslaving. De specialisten werken nauw samen om voor, tijdens en na opname elk onderdeel van de behandeling optimaal op elkaar af te stemmen. Na de avondbehandeling, dagbehandeling of klinische behandeling van een verslaving staat het team klaar met een passend nazorgtraject.

Heeft iemand uit je omgeving een verslaving? Of heb je het vermoeden dat je zelf verslaafd bent en zoek je nu hulp? Een verslaving overwinnen doe je niet alleen. Bij het team van Recovery Mental Healthcare kun je terecht voor hulp en advies. Bel met nummer: 085 - 8200 900.

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600