PODR 5 juli 2022

PODR 5 juli 2022

Toelichting: Hieronder vind je een aantal bronnen die de basis vormen voor de onderwerpen die in de uitzending van vanavond aanbod zullen komen. Een wezenlijk deel van de teksten is hier te lezen, de complete tekst vind je in de orginele bron. Via de linkjes kom je bij de orginele bron.

Binnenlands nieuws

Document Utrecht - Raadsbrief Afzien van deelname experiment gesloten coffeeshopketen.docx - iBabs RIS (bestuurlijkeinformatie.nl) (5 juli 2022)

geen aanmelding utrecht 05 07 2022 1

 

geen aanmelding utrecht 05 07 2022 2

 

Opinie: ‘De Amsterdamse coffeeshopcultuur moet gekoesterd worden’ (parool.nl) (4 juli 2022)

Coffeeshops maken deel uit van het sociale netwerk van cannabisminnende Amsterdammers, waarin ook plek is voor interactie met bezoekers. Een toegangsverbod voor toeristen moet daarom juist vermeden worden, betoogt Jackie Woerlee.

Zaterdagochtend kocht ik de krant bij mijn vaste winkel bij de Albert Cuypmarkt. Tegen de tijd dat ik was gaan zitten op het terras van mijn vaste coffeeshop had ik buikpijn van de kop op de voorpagina: ‘Coffeeshop is crimineel.’ Het werd nog erger toen ik de pagina omsloeg: ‘Verbod voor toeristen is noodzaak’.

Mijn eerste reactie was boosheid over zoveel hypocrisie en nonsens. Hoe is het toch mogelijk dat onze burgemeester zo slecht geïnformeerd is over dit onderwerp en het dan ook nog zo wil doordouwen? Gelukkig had ik een joint tot mijn beschikking, zodat ik diep kon inhaleren en de rust kon laten wederkeren in mijn hoofd en buik.

Vanzelfsprekend ging het gesprek die ochtend over de vermaledijde plannen van onze burgemeester. De deelnemers aan de discussie kwamen uit Amsterdam, Suriname, Sint Maarten, de Verenigde Staten en Portugal. Dit soort dialogen zal als de plannen van de burgemeester doorgang vinden niet meer mogelijk zijn.

Voor mij zijn de weinige coffeeshops die nu nog over zijn onderdeel van mijn sociale leven. Ik geniet al decennia van de gesprekken met bezoekers aan onze stad, onder het genot van een jonko, en er zijn tal van vriendschappen uit voortgekomen. Ja, Amsterdammers hebben ook positieve ervaringen met toeristen.

Mogelijke verhuizing Scholen aan Zee geen belemmering coffeeshop Tsjakka - Regio Noordkop (4 juli 2022)

De beoogde nieuwe locaties voor coffeeshop Tsjakka en Scholen aan Zee hoeven elkaar niet in de weg te zitten, zo liet wethouder Michiel Wouters maandagavond weten. Behoorlijk Bestuur stelde tijdens de raadsvergadering vragen over de mogelijke verhuizing van Tsjakka naar de Nijverheidsweg. Daarmee komen de school en de coffeeshop mogelijk in dezelfde buurt te liggen.

Een week geleden liet het college weten dat coffeeshop Tsjakka wil verhuizen naar de Nijverheidsweg. Coffeeshop Aktama verhuisde eerder van de Koningstraat naar de Industrieweg, nadat de gemeente besloot deze straat te willen omvormen tot een woonstraat. Voor de derde Helderse coffeeshop, Tops, is ook al een nieuwe locatie gevonden. Voor Scholen aan Zee is de verhuizing nog slechts een wens: Er wordt een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd waaruit moet blijken of het een optie is.

Tijdelijke vergunning

De verhuizing van Tsjakka had al vertraging opgelopen. Zoveel dat de exploitatievergunning inmiddels was ingetrokken. Nu de eigenaar eindelijk een kansrijke nieuwe locatie heeft gevonden mag de coffeeshop tijdelijk weer open. Uiterlijk tot 31 december 2023, al verwacht de wethouder dat de verhuizing ruim voor die tijd al voltooid is.

Administratiekantoor inde contanten van coffeeshop, bankrelatie terecht opgezegd · Accountancy Vanmorgen (3 juli 2022)

Een coffeeshop kon geen rekening openen bij een bank. De eigenaar stortte contant geld op de rekening van het administratiekantoor van zijn zoon. ABN AMRO zegde de bankrelatie met de zoon op. Stond de bank in haar recht?

Het administratiekantoor werd opgericht in juli 2017. Een maand later werd een zakelijke rekening geopend bij ABN AMRO. Een jaar later trok de bank aan de bel over onverklaarbare contante stortingen op deze rekening. Die lieten zich niet goed verklaren door de activiteiten van het administratiekantoor. De eigenaar liet ABN AMRO weten dat dit geld afkomstig was van de Tilburgse coffeeshop van zijn vader. Omdat het zijn vader niet was gelukt om bij een bank een rekening te openen, waardoor hij ook geen pinautomaat in zijn zaak kon gebruiken, was voor de constructie via het administratiekantoor gekozen.

Gesprekken

ABN AMRO liet weten dat dit in het kader van antiwitwasmaatregelen absoluut onwenselijk was en dat beëindiging van de klantrelatie werd overwogen. In 2019 en 2020 vond er nog diverse keren overleg plaats tussen de bank en de eigenaar van het administratiekantoor. In november 2021 stuurde ABN AMRO nieuwe vragen, onder meer over de sterk gestegen omzet in het tweede kwartaal van 2021. Ook zou zijn afgesproken dat de coffeeshop geen contanten meer zou storten op de rekening van het administratiekantoor. Desondanks had de bank vastgesteld dat tussen september 2018 en november 2021 voor meer dan € 1,8 miljoen aan contanten waren gestort op de rekening van het administratiekantoor. De eigenaar werd verzocht de herkomst van dit geld toe te lichten en met stukken te onderbouwen.

ECLI:NL:RBAMS:2022:2834, Rechtbank Amsterdam, C/13/715988 / KG ZA 22-290 (rechtspraak.nl) (1 juli 2022)

Google gaat gevoelige locatiedata automatisch wissen (androidworld.nl) (2 juli 2022)

Google verwijdert binnenkort automatisch de locatiedata van gevoelige plekken, zoals abortusklinieken. Sinds men in de Verenigde Staten heeft besloten dat aborteren op veel plekken geen recht meer mag zijn, wordt er veel veranderd door techbedrijven. Dit is om mensen te helpen die mogelijk in de problemen komen omdat ze uit staten komen die abortussen hebben verboden.

Abortusklinieken

Veel techbedrijven bieden mogelijkheden voor medewerkers om de reiskosten naar abortusklinieken buiten de staat te dekken. Google wil echter meer doen en zorgt nu dat locatiegegevens over dit soort bezoeken niet meer te traceren zijn. Naast abortusklinieken gaat ‘t ook om klinieken rondom lichaamsomvang, opvanghuizen voor slachtoffers van huiselijk geweld en verslavingsklinieken. Niet dat het automatisch aanstaat, de locatiegeschiedenis: dit is iets waarvoor je als gebruiker van Google-diensten zelf voor kiest.

Corona-afhaalloketten Waardse coffeeshop weer in gebruik na nachtelijk brandje - NH Nieuws (2 juli 2022)

Bij de enige coffeeshop van Heerhugowaard heeft vannacht rond 2.30 uur brand gewoed. De eigenaar van de wietwinkel aan de Raadhuisstraat is geschrokken en baalt, maar vertelt dat ze straks 'gewoon open' gaan. "We hebben de hele ochtend hard schoongemaakt."

Hoe de brand is ontstaan weet de eigenaar niet, daarvoor wacht hij het onderzoek van de politie af. "In de hoek waar de brand heeft gewoed is behoorlijk wat schade aan het plafond, de vloer en twee ramen zijn kapot", vertelt hij. "Er was ook veel roet, maar dat hebben we al schoongemaakt en we beginnen zo snel mogelijk met de herstelwerkzaamheden."

Afhaalloketten

Vandaag en de komende dagen kunnen klanten gebruik maken van de afhaalloketten die de coffeeshop tijdens de coronacrisis in gebruik had genomen. Klanten hoeven dan de winkel niet in om hun softdrugs te kopen, maar kunnen die buiten op straat bestellen. 

Utrecht krijgt binnenkort weer een xtc-winkel in het centrum van de stad (duic.nl) (1 juli 2022)

Utrecht krijgt binnenkort weer een xtc-winkel, dit keer in de Vinkenburgstraat in het centrum van de stad. Bezoekers stappen een fictieve wereld in waarin de drugs is gereguleerd en zij worden uitgedaagd na te denken over het beleid rondom bijvoorbeeld de verkoop en de marketing.

De initiatiefnemer van deze xtc-winkel is het Amsterdamse Drugsmuseum Poppi. “Volgens wetenschappelijk onderzoek is gereguleerde xtc de veiligste optie voor gezondheid, milieu en veiligheid”, is te lezen op de website van het museum. Hoe deze regulering er precies uit moet zien, wordt samen met bezoekers van de winkel onderzocht.

De zoektocht begint bij drie mogelijke verkooppunten; de club, de apotheek of een speciaalzaak. Per verkooppunt kan er vervolgens nagedacht worden over bijvoorbeeld een maximumaantal pillen per persoon of een eventueel doktersrecept dat nodig is om de xtc te kopen. Ook over randzaken zoals marketing wordt nagedacht; moet dit verboden worden of mogen de verkopers ongeremd en overal reclame maken?

DSC 0644 1

Onderzoek naar de twee gezichten van cannabis krijgt VIDI subsidie | Erasmus University Rotterdam (eur.nl) (1 juli 2022)

Cannabis heeft twee gezichten. Enerzijds legaliseren steeds meer landen cannabis en neemt het geloof in medische voordelen toe. Anderzijds, is er een zorgelijke toename van gebruik in kwetsbare groepen. Cognitief Neurowetenschapper Janna Cousijn van de Erasmus Universiteit Rotterdam krijgt een NWO-VIDI subsidie van 800.000 voor haar onderzoek naar deze twee gezichten van cannabis.

Op dit moment is het wetenschappelijke, publieke en politieke debat tussen goed of kwaad van het gebruik van cannabis verhit.  Aan de ene kant neemt het geloof in cannabis als medicijn voor mentale problemen toe maar aan de andere kant zijn er zorgen over toegenomen gebruik bij kwetsbare groepen. Bij deze groepen worden de gevolgen voor de gezondheid, onder ander verslaving, steeds duidelijker. Het VIDI-project “Blowing minds; detangling the highs and lows of cannabis for brain health” omarmt de twee gezichten van cannabis en zal de positieve en negatieve wisselwerking tussen cannabisgebruik en mentaal functioneren in kaart brengen in zowel medicinale als recreatieve gebruikers. Wat het project verder uniek maakt is het volgen van gebruikers uit verschillende landen waardoor naast de rol van gebruiksmethode en product, ook de rol van culturele context onderzocht kan worden.

Onderzoeker Janna Cousijn ‘Ik zie het project dan ook als een mijlpaal: Op wetenschappelijk vlak omdat ik een klap meerdere kennishiaten aanpak en op maatschappelijk vlak, omdat we eindelijk de juiste antwoorden kunnen geven op vragen vanuit gebruikers, zorgprofessionals en de politiek.’

Het NWO-Talentprogramma Vidi is een financieringsinstrument voor ervaren onderzoekers. Het stelt onderzoekers, die al een aantal jaren onderzoek doen op postdocniveau, in staat een eigen vernieuwende onderzoekslijn te ontwikkelen en daartoe zelf één of meer onderzoekers aan te stellen.

Woning naast coffeeshop Terneuzen per direct gesloten - HVZeeland - Nieuws en achtergronden rond veiligheid en hulpverlening in de provincie Zeeland (1 juli 2022)

Bij een controle bij coffeeshop MIAMI in Terneuzen is een overtreding vastgesteld van de geldende wet- en regelgeving. In de naastgelegen woning werd een handelshoeveelheid drugs aangetroffen. Omdat tijdens de controle een verdiepingsvloer van de woning instabiel bleek, is het huis per direct gesloten op last van de gemeente Terneuzen, zo is vanmiddag bekendgemaakt.

(…) Tijdens de controle werd ook de naastgelegen woning onderzocht. Hierbij werd volgens de gemeente een handelshoeveelheid drugs aangetroffen. “Bouw- en woningtoezicht constateerde een acuut gevaarlijke situatie in de woning. De verdiepingsvloer was deels ingestort of dreigt in te storten. Gelet op de risico’s is de woning per direct gesloten”, aldus de gemeente.

Gravenaar vond wiet in coffeeshop te duur en bouwde daarom zijn eigen plantage maar | Land van Cuijk | gelderlander.nl (30 juni 2022)

De wiet in de coffeeshop kostte hem wekelijks 200 euro. ,,Te duur,” klaagde een 51-jarige man uit Grave tegen politierechter H. Slaar in Den Bosch. ,,Je wist ook nooit wat er in zat.” Hij besloot daarom een kleine kwekerij voor hennep met 'hoge kwaliteit’ op te starten in de vrijstaande schuur naast zijn woning. Slecht plan, oordeelde de rechter.

,,Mijn eerste kweek was drie jaar geleden”, vertelde de Gravenaar, een man zonder strafblad. Hij zette 35 plantjes in zijn schuur en liet die twaalf weken groeien. De oogst was behoorlijk: ruim een kilo wiet. De oogst rookte hij met zijn vriendin op. Hij teelde maximaal één keer per jaar. ,,Ik wist dat het niet mocht. Daarom wilde ik de risico’s spreiden.”

Wietgeur

Op 2 maart 2021 ging de afzuiginstallatie van de kwekerij kapot. Een sterke wietgeur trok door de straat en zo kwamen agenten op het spoor van de Gravenaar. Die was net bezig met de reparatie, toen de politiemensen binnenvielen.

https://amsterdam.raadsinformatie.nl/vergadering/999843 (30 juni 2022)

Vanaf 1:47:00 insprekers Joachim, Mark en Nicole.

Zeker 100 organisaties geven medewerkers vrij op Keti Koti (dekanttekening.nl) (30 juni 2022)

Zeker honderd organisaties geven hun medewerkers morgen vrij. Op 1 juli is Keti Koti, dat staat voor het herdenken van de slavernij en het vieren van de afschaffing daarvan.

The Black Archives, NPO-radiostation FunX en stichting Nederland Wordt Beter van Jerry Afriyie voeren actie om van 1 juli een vrije dag te maken: ‘Ik neem 1 juli vrij, totdat we allemaal vrij zijn’.

Ruim honderd organisaties, waaronder GreenPeace, kledingzaak Liël, modemerk Patta het online medium Vice en een coffeeshop uit Heereveen, hebben besloten hun werknemers op 1 juli vrij te geven. Dat staat te lezen op de website van de NGO De Goede Zaak, die zich ook bij de actie heeft aangesloten. Vorig jaar deed nog slecht een handjevol organisaties mee.

Mexicanen opgepakt bij inval politie in crystal meth-lab op bedrijventerrein Het Broek in Arnhem | Arnhem e.o. | gelderlander.nl (30 juni 2022)

Een arrestatieteam van de politie heeft acht mannen aangehouden in verband met het drugslaboratorium dat dinsdag werd ontdekt in een pand op bedrijventerrein Het Broek in Arnhem. Dat heeft de politie woensdagmiddag gemeld.

Het gaat om drie mannen uit Mexico, een Arnhemmer, een inwoner van Zevenaar, een Pool en een man uit Hellevoetsluis. De achtste man had geen vaste woonplaats. Zij zijn tussen de 35 en 67 jaar oud. De aangehouden verdachten, die dinsdag zijn ingerekend, zitten vast voor nader onderzoek.

In het lab, in een loods aan de Conradweg, werd vermoedelijk methamfetamine geproduceerd, aldus een woordvoerder van de politie. Die stof staat ook wel bekend als crystal meth. De politie spreekt van ‘een groot, professioneel ingericht drugslab’.

Bij de inval zijn spullen voor de vervaardiging van verdovende middelen in beslag genomen en er zijn ook enkele voertuigen geconfisqueerd, aldus de woordvoerder. Er wordt nog onderzoek gedaan in het pand. Dat, tezamen met de ontmanteling, kan nog geruime tijd duren, zegt een politiewoordvoerder. ,,Het is complex en moet zorgvuldig gebeuren. Bovendien gaat het om gevaarlijke stoffen.”

Halsema wil drugstoeristen weren in Amsterdam - gaat dat werken? - NRC (29 juni 2022)

Burgemeester Halsema wil buitenlandse klanten weren uit Amsterdamse coffeeshops. De gemeenteraad is sceptisch.

Een „lelijk ding”, noemde Femke Halsema het coffeeshopverbod voor buitenlandse blowers onlangs in NRC. Toch gelooft de Amsterdamse burgemeester dat zo’n verbod de enige manier is om de cannabismarkt in de hoofdstad te normaliseren – en tegelijkertijd het uit de klauwen gelopen feesttoerisme een halt toe te roepen. Donderdag bespreekt Halsema haar voorstel met de gemeenteraad, waar brede weerstand leeft tegen het plan, ook bij collegepartijen. De coffeeshophouders en sommige drugsonderzoekers zijn mordicus tegen. De ondernemerslobby en actieve binnenstadbewoners, met name op de Wallen, zijn vóór.

Minder criminaliteit door legalisering van drugs? | opinie - Leeuwarder Courant (lc.nl) (22 juni 2022)

Vanuit verschillende invalshoeken wordt van tijd tot tijd de legalisatie van drugs bepleit. Het verbod eraf halen zou voldoende voordelen hebben. Ik onderschrijf dat.

Een voordeel zou zijn dat de criminaliteit vermindert. Op het eerste oog lijkt het zo te werken; er vallen nog maar weinig stuivers te verdienen met het aan de man brengen van drugs als het spul in de winkelschappen ligt. Tussen de aspirines en het bier lijkt me dan de aangewezen plek. Een ander voordeel zou zijn de kostenbesparing in de opsporing.

De roep om legalisering komt ook uit de hoek van politie en justitie. Zij zitten er met de neus bovenop, als opsporingsorgaan welteverstaan. Ons land heeft sinds gisteren een afdeling van een internationale club politie- en justitiemensen, verenigd in Law Enforcement Action Partnership (LEAP). Het is zeer interessant om vanuit die hoek serieuze geluiden te horen over de effectiviteit van een verbod op drugs.

Drugs, suiker en vetten

De Opiumwet stelt verschillende stoffen strafbaar, ter bevordering van de volksgezondheid. Een raar argument om een verbod in het leven te roepen, want er zijn heel veel stoffen slecht voor de volksgezondheid, vaak afhankelijk van de hoeveelheid die je er van neemt. Drugs zijn wellicht schadelijker voor de volksgezondheid, maar de overmatige consumptie van suiker en vetten veroorzaakt tegenwoordig in de maatschappij meer schade, omdat de ingenomen hoeveelheden daarvan veel groter zijn; het gebruik is eigenlijk veel intensiever. Het is het verschil tussen schadelijk zijn en schade toebrengen.

Cannabis Sativa - de nieuwste cijfers - de Volkskrant (juni 2022)

Het VN-bureau voor drugs en criminaliteit publiceerde deze week een nieuw rapport over wereldwijd drugsgebruik. Met name door de legalisatie van cannabis in de Verenigde Staten is er veel te doen om wiet en hasj. Wij vroegen ons af: hoe ziet de tocht van plant naar psyche er eigenlijk uit? En: wat zijn de cijfers rond de productie en consumptie van cannabis?

DSC 0610

 

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600