PODR 4 april 2023

PODR 4 april 2023

Peace On Drugs Radio

Elke dinsdagavond tussen 19:00 en 21:00 is dit unieke programma - live en lineair - te beluisteren via internet.

De website van Willem de Ridder – www.ridderradio.com – is de thuisbasis van Peace on Drugs Radio. Bij Ridderradio is er geen centrale studio, maar maken mensen de uitzending vanaf hun computer thuis of op locatie. Niet alleen kun je ze horen en sommigen ook zien, je kunt ook met ze in contact komen via de Ridder Radio Text- en Voice- Chat. Is er geen live programma, dan hoor je hoorspelen, sprookjes, interviews en andere juweeltjes uit het Willem de Ridder Radio Archief!
 
Hieronder vind je een 4-tal knoppen (linkjes) om de stream te starten en te luisteren naar de uitzendingen.
 
M3U    PLS    ASX    DIRECT 
 
 

Toelichting: Hieronder vind je een aantal bronnen die de basis vormen voor de onderwerpen die in de uitzending van vanavond aan bod zullen komen. Een wezenlijk deel van de teksten is hier te lezen, de complete tekst vind je in de orginele bron. Via de groengekleurde linkjes kom je bij de orginele bron. Zie je (...) dan gaat de tekst daar verder of er gaat tekst aan vooraf.    

 

Pardon for Simple Possession of MarijuanaJames Burton maart 2023Autistische Jeffrey krijgt gelijk van gerechtshof en mag medicinale wiet kweken - Omroep West (30 maart 2023)

Jeffrey Kemper uit Katwijk heeft in hoger beroep gelijk gekregen van het gerechtshof in Den Haag over zijn thuiskwekerij voor medicinale wiet. Kemper mag zelf zijn plantjes blijven kweken om hem te helpen met zijn autisme. Wiet uit de coffeeshop is niet de juiste voor hem, daarom kweekt hij het al jaren zelf. Een politie-inval maakte daar twee maanden geleden een einde aan.
 
Jeffrey doet in 2019 zelf aangifte van zijn thuiskwekerijtje, om een principe-uitspraak uit te lokken. Hij krijgt destijds voorlopig gelijk van de rechter, maar wordt later alsnog veroordeeld tot een boete van 250 euro. Twee weken geleden diende het hoger beroep in die zaak, maar ondertussen was de politie in januari langs geweest om de thuiskwekerij op te rollen.
 

Donderdagochtend doet het hof schriftelijk uitspraak in de zaak, en Jeffrey krijgt op alle punten gelijk. 'Goed nieuws. Dat kon ik wel gebruiken. Het voelt nog onwerkelijk. Er gaan zoveel emoties door me heen dat het nog lastig is om het een plekje te geven, maar het begint langzaamaan te landen.' (...) 

 
 

Lokaal coffeeshopnieuwsalmere 480x280

Blowboot-proces sleept zich voort, voor derde keer naar rechtbank - 1Almere (3 april 2023)

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft de zaak tegen de blowboot, de drijvende coffeeshop in Almere, opnieuw terugverwezen naar de rechtbank. De juridische kwestie duurt inmiddels al meer dan dertien jaar. De rechtbank boog zich al twee keer over de zaak en telkens werd het Openbaar Ministerie (OM) niet-ontvankelijk verklaard. De raadsheren van het hof zijn het daar niet mee eens.

De Almeerse blowboot had in 2008 en 2009 een te grote handelsvoorraad aan softdrugs. Een deel ervan lag bij een medewerker thuis. Het ging om tientallen kilo’s hennep en duizenden joints. Daar waar 500 gram volgens de gedoogvergunning van de gemeente en de Opiumwet bij een coffeeshop was toegestaan. Het OM besloot in 2010 om de twee eigenaren en een bedrijfsleider te vervolgen. De winst zou bijna vijf miljoen euro zijn geweest.

Niet-ontvankelijk

Maar het OM, dat tegen de eigenaren elf maanden cel eiste, werd in 2012 niet-ontvankelijk verklaard door de rechtbank in Lelystad. Justitie stapte daarop naar het gerechtshof in Leeuwarden. Het hof bleek het ook oneens te zijn met de niet-ontvankelijkverklaring en bepaalde dat de rechtbank opnieuw naar de zaak moest gaan kijken. In 2021 kwam de rechtbank voor de tweede keer tot een niet-ontvankelijkverklaring. Tussendoor probeerde het OM te schikken met de verdachten, zonder resultaat. Deze pogingen namen jaren in beslag.

“Bejaarde zaak”

Het OM ging na de tweede niet-ontvankelijkverklaring opnieuw naar het gerechtshof in Leeuwarden. En weer verwezen vrijdag de raadsheren van het hof de kwestie terug naar de rechtbank, waar het dossier voor de derde keer op tafel zal komen. Daarmee lijkt de zaak een gebed zonder einde te worden. Advocaat Gerard Spong noemde het proces meerdere keren een “bejaarde zaak met stokoude feiten”.

De eigenaren van de blowboot hebben ook een coffeeshop in Lelystad. Ondanks dat het OM vasthoudend is in de blowboot-zaak zijn de eigenaren wel door de overheid geselecteerd om als een van de weinige partijen in Nederland mee te doen aan het ‘Experiment gesloten cannabisketen’, waarbij de productie en handel plaatsvinden onder toezicht van de staat.

eindhoven 480x280

Blijdschap en onbegrip na sluiting Eindhovense coffeeshop Indian Dylan: ‘Het is allemaal zo krom’ | Eindhoven | ed.nl (31 maart 2023)

Op welke informatie stuitte de gemeente Eindhoven waardoor coffeeshop Indian Dylan definitief dicht moet? Hoewel dat nog onduidelijk is, halen omwonenden in de Eindhovense wijk Blaarthem opgelucht adem. Elders klinkt scepsis over het beleid rond coffeeshops, het uitblijven van nieuwe vergunningen en de maximale handelsvoorraad.

Deden de goed gevulde voorraadplekken die de politie vorig jaar ontdekte coffeeshop Indian Dylan definitief de das om? De coffeeshop aan de Karel de Grotelaan in Eindhoven was - in elk geval vorig jaar - middelpunt van een recherche-onderzoek. Stuitte de politie daarin op nog meer belastende informatie?

De coffeeshop verliest nu na een jaar sluiting definitief de vergunning. De gemeente wil niet zeggen op welke gronden, de onderbouwing van de uitkomst van het Bibob-onderzoek is vertrouwelijk. De uitbaters waren niet bereikbaar voor commentaar. Vooralsnog zijn ze geen bezwaarprocedure gestart en is geen kort geding aangespannen.

Vier miljoen aan voorraad

Een koerier leidde de politie vorig jaar onbedoeld naar een woning en een aantal garages in Eindhoven en Nuenen waar in totaal ongeveer 380 kilo softdrugs lag. Totale verkoopwaarde: zo’n vier miljoen euro. Later werd nóg een opslagwoning ontdekt, met voorraad, een vuurwapen en kogels.

Allemaal hennep en hasj voor coffeeshop Indian, aldus de politie. Het Openbaar Ministerie meldt dat het strafrechtelijke onderzoek naar die vondsten nu bijna is afgerond. In de rechtbank zal waarschijnlijk duidelijker worden waarom de coffeeshop struikelde over de Bibob-toets.

In zo’n Bibob-onderzoek kijkt men doorgaans naar eventuele banden met criminele organisaties of bijvoorbeeld het witwassen van geld. Rond een coffeeshop vind je ‘per definitie’ strafbare feiten, zegt Benny van der Vorm, Bibob-expert en universitair docent strafrecht aan Universiteit Utrecht. Simpelweg omdat een coffeeshophouder door het Nederlandse gedoogbeleid voor zijn bevoorrading afhankelijk is van een illegaal circuit.

Je moet dus meer feiten vinden in een onderzoek voor een coffeeshop dan in bijvoorbeeld een onderzoek voor een bouwvergunning, legt Van der Vorm uit. ,,Het is maatwerk.” Het vinden van een crimineel netwerk, wapens of overtredingen van de belastingwet kunnen dan die extra ‘plusjes’ zijn.

Opslag onmisbaar, maar illegaal

Een coffeeshop mag maximaal een halve kilo in de schappen hebben, externe opslag is dus essentieel. Toch kan diezelfde onmisbare voorraad nadelig uitpakken in een Bibob-onderzoek, legt Van der Vorm uit. ,,Want alles wat buiten het gedoogbeleid valt, is strafbaar.” In de praktijk is er vaak nog wel iets meer voor nodig, zegt hij. Dat de politie in dit geval een vuurwapen en munitie vond, kan volgens expert Van der Vorm een ‘dikke plus’ zijn voor het niet doorstaan van de Bibob-toets.

De hele discussie over legaal, illegaal en banden met het criminele circuit. Eigenaar Aernout Ackermans van Coffeeshop Upstairs op Stratumseind vindt het allemaal maar ‘gezeik om niks’. ,,Daar moeten we echt mee ophouden. Coffeeshops zijn er juist om de overlast van straathandel tegen te gaan. Het is allemaal zo krom.”

,,De gemeente beperkt het aantal vergunningen voor coffeeshops en die ondernemers mogen dan ook nog maar 500 gram op voorraad hebben. Dat is onwerkbaar voor een drukke coffeeshop. Een probleem waar we al 40 jaar tegenaan lopen.”

Te weinig coffeeshops

Volgens Ackerman heeft de gemeente Eindhoven de problemen rondom bijvoorbeeld de Indian Dylan zelf in de hand gewerkt door geen nieuwe vergunningen af te geven voor extra coffeeshops. ,,Al een paar jaar geleden is vastgesteld dat er te weinig shops zijn in Eindhoven maar sindsdien is er niet één vergunning verstrekt en zijn er wel coffeeshops tijdelijk gesloten, en nu de Indian zelfs definitief.”

De Eindhovense burgemeester Jeroen Dijsselbloem stelde woensdag dat uit politie-informatie blijkt dat de sluiting van de Indian niet voor extra straathandel of druk op andere coffeeshops heeft gezorgd. Opmerkelijk aangezien de zaak in Gestel tot de drukste van Eindhoven behoorde.

Volgens Ackermans, tevens voorzitter van de Verenigde Coffeeshops Eindhoven, hebben de klanten van de Indian zich inderdaad vrij goed verspreid over de andere elf coffeeshops in de stad. ,,Dus dit kunnen we waarschijnlijk nog wel opvangen. Maar onderaan de streep is er gewoon een tekort. Als het te druk is bij een coffeeshop is de overlast voor de omgeving ook groter.”

Omwonenden van de Indian Dylan in de wijk Blaarthem kunnen ondertussen hun geluk niet op. Sinds de sluiting van de coffeeshop in april vorig jaar zagen ze hun wijk opbloeien en is de leefbaarheid er enorm toegenomen, zo klonk het woensdag op de bijeenkomst waar Dijsselbloem de definitieve sluiting van de coffeeshop bekend maakte.

Want de overlast van bezoekers van de Indian was groot, vertelde Jan van Geffen van de stichting Blaarthem. ,,Intimidatie op straat, mensen die urineren in tuinen en heel veel hardrijders. We hebben het geteld op een dinsdagmiddag. 590 auto's, allemaal richting de Indian en bijna allemaal reden ze te hard. Tot 93 kilometer per uur op een weg waar je 50 mag rijden.”

Gezinnen trokken weg

Andere aanwezige bewoners beaamden de problemen. ,,Gezinnen trekken weg uit de buurt zodra ze kinderen krijgen”, aldus een bewoonster. Ze zagen ooit op een zaterdagmiddag een prostituee in een auto in actie. ,,Open en bloot voor iedereen, je zal er maar langs lopen met je kinderen. Maar dit soort volk trekt zo'n coffeeshop dus aan.”

Over de bedrijfsleider van de Indian was de buurt overigens best te spreken. ,,Die deed alles binnen zijn mogelijkheden om de overlast te beperken”, aldus Van Geffen. ,,Er stond beveiliging voor de deur en iedere dag liepen medewerkers door de buurt om rommel op te ruimen. Wij hebben altijd begrepen dat hij graag naar een andere plek in Eindhoven wilde als de gemeente daaraan zou meewerken. Met de oplossing die er nu ligt, zijn wij natuurlijk ook tevreden.”

gemeente gD Doetinchem PMS 2747

Nieuwe coffeeshophouder Doetinchem komt maandag uit een emmer - Omroep Gelderland (gld.nl) (31 maart 2023)

Acht kandidaten mogen nog hopen dat zij een nieuwe coffeeshop kunnen openen in de gemeente Doetinchem. Na een eerste schifting zijn tien aanvragers afgevallen, maandag volgt een loting.

“Zij voldeden niet aan de van tevoren gestelde eisen om aan een loting mee te mogen doen”, geeft een woordvoerder van de gemeente aan over de eerste schifting. Dan gaat het onder meer om parkeerruimte en het hebben van de juiste bestemming voor een bepaald pand.

Maandag volgt een loting met de overgebleven kandidaten. Dit gebeurt met behulp van een emmer. Er worden namen of nummers van kandidaten op kaartjes geschreven, waarna één voor één een papiertje wordt getrokken.

Degene die als eerste wordt getrokken, krijgt als eerste de kans om de aanvraagprocedure te doorlopen. Als hier geen verdere problemen worden ontdekt, kan de nieuwe coffeeshop in het najaar de deuren openen.

Mochten hier problemen ontstaan, komt de nummer twee uit de loting aan de beurt. Op dit moment is er één coffeeshop in de gemeente, Diamond bij het centrum van Doetinchem.

groningen 480x280

Een jaar lang gratis blowen? De Tevreden Rookster in Groningen verloot 151 gram cannabis bij 40-jarig bestaan - Dagblad van het Noorden (dvhn.nl) (31 maart 2023)

De Tevreden Rookster, winkel in rokersbenodigdheden en meer, in Groningen bestaat veertig jaar. Eigenaar Theo Buisisink viert dat met een verloting. Het moest het wereldrecord openbaar cannabis verloten worden, maar Buissink schakelde een tandje terug. De hoofdprijs? 151 gram cannabis. Hoe zit dat?

Een openbare verloting met zo’n hoofdprijs, dat werd toch wat te link?

"We hebben er van af gezien. We weten immers niet hoeveel mensen er op af zouden komen. De winkel is maar klein. Een stormloop op de zaak kunnen we niet hebben. Dus we houden de verloting zelf en maken zaterdag de winnaar bekend.”

Wie kunnen er meedoen aan de verloting?

,,Alle mensen met een vriendenkaart van onze zaak. Dat zijn er 140. We hebben in totaal 15 prijzen, dus je hebt een kans van een op de tien dat je iets wint.”

En hoezo een hoofdprijs van 151 gram. Is dat nog steeds een wereldrecord?

,,Ik denk het wel. Ik geloof niet dat er er ergens iemand is die zo’n verloting houdt. Het vorige wereldrecord was 150 gram. Dat stond al op onze naam. We hebben er nu dus een gram bijgedaan. De prijs is beschikbaar gesteld door twee coffeeshops uit de stad maar die willen niet met naam genoemd worden.”

Het is wel een beste prijs?

,,Als je rekent dat een gram ongeveer 9 euro kost, dan spreek je over een totaalprijs van ruim 1300 euro. De winnaar moet wel 18 jaar zijn als hij of zij de prijs ophaalt en anders moeten de ouders meekomen. Maar ik breng de prijs ook wel aan huis, als dat gewenst is. Afhalen in wekelijkse porties van 5 gram kan ook.”

Hoe lang kan een beetje roker met zo’n voorraad toe?

,,Nou, toch wel snel driekwart jaar denk ik.”

Hoe wordt de winnaar wereldkundig gemaakt?

,,Dat maken we zaterdag om 12.00 uur via ons account op Instagram bekend.”

Op 1 april, een grapje zeker?

,,Nee, de zaak is opgericht op 1 april 1983.”

Doet Insta niet moeilijk over deze vorm van cannabis-promotie?

,,Totnutoe niet. En zo ja, dat zien we dan wel weer. Ik heb al voor hetere vuren gestaan.”

Dit is niet je eerste verloting?

,,Ik begon er al mee in 1975, tijdens Sterren in het Bos in het Sterrebos. Ik vind het gewoon leuk om mensen te verrassen en blij te maken. Dat heb ik altijd gedaan. We hebben hier in de winkel ook wekelijks een verloting. Ooit toen De Tevreden Rookster nog in de Folkingestraat zat, bestelden we duizend pennen. Daar kregen we een fiets bij cadeau, die wilden we verloten. De politie stond al snel aan de deur. We verrichtten een verboden handeling. De fiets hebben we toen aan een vriendin gegeven. Het ding stond veel buiten en was binnen een paar weken verroest. De pennen deden het trouwens heel aardig.”

Een paar jaar terug wilde je stoppen met de winkel maar nu vier je het veertigjarig bestaan?

,,Ja, voor het 35-jarig bestaan wilde ik al stoppen. Ik zat toen kapot vanwege de breuk met mijn toenmalige zakenpartner (Buissink was jarenlang mede-eigenaar van coffeeshop De Vliegende Hollander, red.) Gelukkig heb ik me herpakt.”

Blijft de viering van het 40 jarig bestaan beperkt tot de verloting ?

,,Nee, zondag gaan we met het personeel 24 uur op reis. De bestemming is tot die tijd geheim.”

amsterdam 480x280

TYSON 2.0 LAUNCHES FIRST BRANDED COFFEESHOP IN AMSTERDAM (prnewswire.com) (23 maart 2023)

Mike Tyson's leading CPG brand expands its international presence to Europe with an immersive brick-and-mortar experience

TYSON 2.0, legendary boxer, entrepreneur, and advocate Mike Tyson's premium cannabis brand, today announced the opening of a new branded coffeeshop in Amsterdam, Netherlands. Open to customers starting Friday, March 24th, the coffeeshop will offer select TYSON 2.0 branded products, accessories among other innovative goods and a premium lounge for consumers. The launch of the cafe and lounge space in Amsterdam marks the Company's first entry into Europe, reinforcing the brand's rapid growth and success.

"Amsterdam is a city with a deeply rich culture that has transformed it into one of the world's premiere destinations with over 18 million tourists visiting every year. Coffeeshop TYSON 2.0 celebrates our journey and marks a significant milestone for the Company as we extend our international presence beyond North America into the burgeoning European market," said Adam Wilks, CEO of TYSON 2.0. "We look forward to introducing the TYSON 2.0 brand and lifestyle to Amsterdam and servicing our European fans with the industry-leading products we're known for."

The new 1,200 sq. ft Coffeeshop TYSON 2.0 will be one of the largest of its kind and centrally located on the Spuistraat 222, conveniently located near Soho House and the W Hotel and walking distance from Central Station. Dressed in the brand's signature color palette of red and black with exposed brick walls and light oak furnishings to create a cozy and inviting atmosphere, the coffeeshop will also include a lounge where guests can experience the TYSON 2.0 brand and product offerings. The shop will also feature a glass bar designed in collaboration with TYSON 2.0's partner Stündenglass and guests will be able to purchase Futurola, Gpen and Stündenglass merchandise on site.

"It is a dream come true to open our first coffeeshop in Amsterdam," said Mike Tyson, Co-Founder and Chief Brand Officer, TYSON 2.0. "The Coffeeshop TYSON 2.0 will immerse fans in a full on experience where they can enjoy my favorite TYSON 2.0 products the way I do. I've tried and tested all of them, and I can't wait to share some of my most beloved and undefeated goods with Europe." (...)

Naam bokslegende Tyson moet Amsterdamse coffeeshop op de kaart zetten. Maar is het wel zijn coffeeshop? (parool.nl) 

Oud-bokser Mike Tyson (56) heeft zijn naam verbonden aan een coffeeshop in de Amsterdamse Spuistraat. Daarbij moet het niet blijven. Er zijn plannen voor meer Tyson-coffeeshops in Amsterdam, aldus een woordvoerder.

Het is al aardig druk in Coffeeshop Tyson 2.0 op deze donderdagochtend. In het pand op Spuistraat 222 kijken zes klanten naar de menulijst, maar ze hebben ook oog voor het opvallende interieur.

Waar de overleden reggae-grootheid Bob Marley geregeld een plekje aan de muur krijgt in coffeeshops, prijkt er in de Spuistraat een wandvullende foto van een blowende Tyson. Een van de bezoekers neemt er een foto van. Vervolgens bestelt hij bij de in Tyson-hoody’s gehulde medewerkers een voorgedraaide joint.

In de coffeeshop zijn tal van producten van Tysons bedrijf te vinden: grote vloei, een waterpijp en een aansteker. Maar het spul zelf levert Tyson niet.

Dat komt door het bijzondere cannabisbeleid in Nederland; de verkoop is legaal, maar de inkoop is illegaal. Terwijl er in de coffeeshop een ruim assortiment aan hasj en wiet te koop is die via de achterdeur is binnengekomen, is de route via de voordeur geblokkeerd: de cannabis van Tyson - legaal in een deel van de Verenigde Staten - komt Nederland niet in.

Geen Mike Bytes

Zodoende geen Mike Bytes in Amsterdam. Dat zijn cannabis-snoepjes in de vorm van een oor; een verwijzing naar het befaamde incident waarbij Tyson in 1997 zijn WBA-titel in het zwaargewicht verloor door een stukje van het oor van tegenstander Evander Holyfield af te bijten. Tysons producten zonder het high-makende stofje THC kunnen wel worden verkocht in Amsterdam. Denk aan CBD-olie.

De coffeeshop draagt sinds vorige week Tysons naam, zegt een medewerker. Dat ging gepaard met een Amerikaans persbericht, waarin Tyson zegt dat er ‘een droom uitkomt om onze coffeeshop in Amsterdam te openen’.

De coffeeshop is echter niet van Tyson. Volgens gegevens van de Kamer van Koophandel staat die op naam van RBA Holding bv, waar Rachid Bahida enig aandeelhouder en bestuurder is. Ook coffeeshop De Kroon Twee - in de Oude Brugsteeg (Centrum) - valt onder RBA Holding bv.

“Er is sprake van een samenwerking tussen de eigenaren van de shop en Tyson,” aldus Amine Riahi, woordvoerder van het bedrijf Tyson 2.0 in Europa. “Beide partijen wilden uitbreiden.” Over de aard van de samenwerking - krijgt Tyson geld voor zijn betrokkenheid? - doet Riahi geen uitspraak. ‘No comment’, schrijft hij in antwoord op vragen die per mail gesteld moeten worden. Wordt er in de toekomst gemikt op de verkoop van THC-houdende producten van Tyson in Nederland? ‘No comment.’ 

Geen einddatum contract

Wel laat Riahi weten dat het contract tussen de partijen geen einddatum kent. Dat er een officiële opening komt op een nog onbekende datum, waarbij Tyson zelf ook aanwezig zal zijn in Amsterdam. En dat er plannen zijn om meer Tyson-coffeeshops te openen in Amsterdam en de rest van Nederland.

 

De naam Tyson moet meer mensen naar de coffeeshop brengen en Tyson als ‘cannabismerk’ op de kaart zetten in Europa. Amsterdam is daarvoor een ideale plek. Niet alleen vanwege het roerige cannabisverleden, maar ook omdat er jaarlijks zo’n 18 miljoen toeristen komen, aldus het persbericht, dat ook de centrale ligging van de coffeeshop prijst.

“Ik denk dat de gemeente Amsterdam niet zo zit te wachten op deze commerciële aanpak,” zegt drugsonderzoeker Nicole Maalsté, een universitaire onderzoeker die diverse boeken over het Nederlandse gedoogbeleid schreef. Niet alleen ontmoedigt Amsterdam blowende toeristen met de campagne ‘Stay away’, ook heeft de stad besloten om met één stadsdeel mee te doen met het wietexperiment. Dat is een poging van de overheid om het achterdeurbeleid te beëindigen met ‘staatswiet’, cannabis die wordt geproduceerd onder toeziend oog van de overheid.

Tyson: ‘Ik heb al mijn producten zelf getest’

Mike Tyson is een groot liefhebber van cannabis. De voormalige wereldkampioen zwaargewicht gebruikte het al voordat hij in 1985 furore begon te maken als profbokser. Tijdens zijn loopbaan blowde hij vooral ter ontspanning. Om te voorkomen dat hij bij dopingcontroles positief testte, gebruikte hij een neppenis met schone urine. Eenmaal mislukte dat; zijn winstpartij tegen Andrew Golota in 2000 werd na een positieve cannabistest teruggedraaid naar ‘onbeslist’. Na zijn carrière bleef Tyson blowen en ontpopte hij zich tot cannabisondernemer. “Ik heb al mijn producten zelf getest,” laat hij geregeld weten. Tyson is ook openlijk over het gebruik van andere roesmiddelen. Zo was hij verslaafd aan alcohol en cocaïne en experimenteerde hij met het hallucinerende middel DMT, dat ook in ayahuasca zit.

 

Rioolmetingen

Cocaïnegebruik hard gestegen in Europa blijkt uit rioolmetingen – op zondagen in Amsterdam 100 cokelijntjes per 1.000 inwoners (volkskrant.nl) (3 april 2023)

Het gebruik van cocaïne en ander drugsgebruik in Europese steden blijft snel oplopen. De afvalresten van het drugsgebruik duiken in grote hoeveelheden op in het riool.

Sporen van cocaïne zijn tussen 2018 en 2022 in zeven Europese steden verdubbeld, zo blijkt uit metingen van het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA). (...)

Wastewater analysis and drugs — a European multi-city study | www.emcdda.europa.eu (22 maart 2023)

Introduction

The analysis of municipal wastewaters for drugs and their metabolic products to estimate community consumption is a developing field, involving scientists working in different research areas, including analytical chemistry, physiology, biochemistry, sewage engineering, spatial epidemiology and statistics, and conventional drug epidemiology. This page presents the findings from studies conducted since 2011. Data from all studies can be explored through an interactive tool, and a detailed analysis of the findings of the most recent study, in 2022, is presented.

See our wastewater analysis hub page for more information and resources on this topic.

Data explorer

In this section you can explore the data from the most recent study in 2022, as well as from previous studies. Each study reveals a picture of distinct geographical and temporal patterns of drug use across European cities. Clicking on a symbol in the graph or the map will show more detailed information for a given wastewater treatment plant. You can also select a site from the drop-down menu. (...)

 

Crime Scene Investigation

‘Dat CSI-sausje over mijn werk is geweldig’ | Verdieping | ScienceLink (29 maart 2023)

Heeft een slachtoffer een spierverslapper of GHB toegediend gekregen? Heeft iemand onder invloed van medicijnen een misdaad begaan? Het zijn vragen die Rogier van der Hulst en Dick-Paul Kloos van het Nederlands Forensisch Instituut dagelijks proberen te beantwoorden. ‘De waarheid is gekker dan ik zelf kan verzinnen.’

Forensische toxicologie combineert biologie, chemie en geneeskunde. ‘Bij alles wat we doen is de vraag of er een lichaamsvreemde stof in het spel is die een bepaald effect kan veroorzaken’, legt Rogier van der Hulst, forensisch toxicoloog bij het Nederlands Forensisch Instituut, uit. ’Dat is een medische vraag die we met chemie moeten oplossen.’ Het simpelste voorbeeld: is er alcohol in het bloed aanwezig en heeft dat de rijvaardigheid beïnvloed? Maar Van der Hulst en zijn collega Dick-Paul Kloos, analytisch chemicus, buigen zich ook over uiteenlopende moordzaken. De afdeling Toxicologie waar ze beide aan verbonden zijn, werkt aan zo’n 1500 tot 2000 zaken per jaar. (...)  

 

Verdampen?

Fsczy0EWcAYuldi

 

Experimenttelers (?)

Antwoord voor D66 Inzake experiment gesloten coffeeshopketen.pdf (parlaeus.nl) Aan de fractie van D66, mevrouw C.J.H.C. Demas, Onderwerp: Schriftelijke vragen inzake experiment gesloten coffeeshopketen (28 maart 2023)

(...) Vraag 1:
Waarom staat gemeente Maastricht niet in het lijstje van gemeenten die nu meer doen aan deze aanloopfase?
Antwoord 1:
De aanloopfase was oorspronkelijk niet voorzien in het Experiment. De gemeenten Breda en Tilburg hebben met een in de buurt gelegen geselecteerde teler die klaar is om te starten verzocht om eerder te mogen beginnen. Een deel van de andere experimenteergemeenten (waaronder Maastricht) was van mening dat een aanloopfase niet handig zou zijn. In het bestuurlijk overleg heb ik (en met mij andere burgemeesters) daar opmerkingen over gemaakt. In een gezamenlijke reactie met de burgemeester van Heerlen heb ik dit ook schriftelijk aangegeven richting de ministers. Desondanks hebben de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Justitie en Veiligheid de keuze gemaakt om voorafgaand aan de start van het Experiment een aanloopfase in te richten voor Breda en Tilburg. Ik ben tegen de aanloopfase omdat dit een experiment binnen het experiment betreft. Ik heb dan ook aangegeven dat deze aanloopfase niet ten koste mag gaan van het draagvlak en de invoerdatum. Het voordeel van de aanloopfase is dat er in elk geval een begin wordt gemaakt (...)

D66 Inzake experiment gesloten coffeeshopketen.pdf (parlaeus.nl)

Cannabisbedrijf Project C wil via rechter alsnog vergunning afdwingen | BredaVandaag - Hét nieuws uit Breda (29 maart 2023)

Schouten Legal Advocaten, het kantoor van de Bredase Peter Schouten, stapt naar de rechtbank. Schouten Legal Advocaten is het namelijk niet eens met de afwijzing van een vergunningsaanvraag van Project C Holding B.V. Dat bedrijf wilde deelnemen aan het ‘Experiment gesloten coffeeshopketen’. De zaak dient morgenochtend bij de rechtbank in Breda.

Project C werd in 2018 opgericht door advocaat Peter Schouten, huisarts Ronald Roothans, voormalige politicus Joep van Meel en een kassenbouw-expert. Het bedrijf diende in 2020 een vergunningsaanvraag in om als teeltbedrijf deel te nemen aan het wietexperiment. Project C maakte het voor iedereen mogelijk om een aandeel te kopen voor de legale wietkwekerij. Wie mee wilde doen, moest minimaal worden ingeschreven op 20 aandelen. Maximaal konden er 4000 aandelen worden gereserveerd. 

Naar eigen zeggen voldeed Project C aan alle eisen die aan deelnemers van het experiment werden gesteld. Tóch werd hun vergunningsaanvraag afgewezen. “Project C had veel van de problemen waar telers binnen het experiment nu nog steeds mee kampen reeds overwonnen”, aldus het bedrijf. (...)

Legale wietteler Cannamax bijna startklaar en dat levert honderd banen op: ‘Enorme boost voor de regio’ | Lingewaard | gelderlander.nl (30 maart 2023)

De komst van de legale cannabiskwekerij Cannamax naar de Betuwe levert zo’n honderd banen op. Dat zegt Edwin van der Knaap namens Cannamax. De kwekerij, die komt te liggen tussen Huissen en Bemmel, is één van de tien bedrijven die meedoen aan het Experiment Gesloten Coffeeshopketen, ofwel de legale wietproef.

Op een perceel van zo’n twee hectare - middenin het tuinbouwgebied NEXTgarden en parallel aan de Linge - zijn het afgelopen jaar speciale kassen gebouwd, waar binnenkort legale cannabis kan worden gekweekt.

‘Geuroverlast naar nul’

Volgens Van der Knaap zit Cannamax inmiddels in de laatste fase van voorbereiding. ,,Op dit moment worden de laatste werkzaamheden aanbesteed en zijn voorbereidende maatregelen getroffen om de geuroverlast voor omwonenden naar nul te brengen. Daarna is alles in principe in gereedheid.”

Elf gemeenten, waaronder Arnhem en Nijmegen, doen mee aan het legale wietexperiment. Daarbij mogen de coffeeshops in die gemeenten alleen cannabis verkopen die is geteeld bij een van de deelnemende bedrijven, die daarvoor een speciale vergunning hebben gekregen. Cannamax is er daar één van: het bedrijf heeft capaciteit om jaarlijks de minimaal vereiste 6500 kilo legale cannabis te produceren.

Schot in de zaak

Het wietexperiment is de afgelopen jaren meerdere malen uitgesteld en het plan kwam zelfs op losse schroeven te staan. Cannamax is in de Betuwe echter echter onverstoorbaar doorgegaan met voorbereidingen, zo liet directeur Derk Wisman afgelopen najaar nog weten.

In februari kwam er plotsklaps schot in de zaak: minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid maakte bekend dat coffeeshops in Breda en Tilburg nog dit jaar mogen starten met de wietproef. Daarmee lopen ze vooruit op de rest van de deelnemende gemeenten. Goed nieuws, zegt Van der Knaap. ,,Alles lijkt nu in een versnelling te komen.”

Boost voor de werkgelegenheid

Nu Cannamax naar de afrondende fase gaat, zal er ook personeel voor de ruim honderd arbeidsplaatsen worden geworven. Van der Knaap: ,,Het betekent een enorme boost voor de werkgelegenheid in de regio. Omdat relatief veel kassen in de Betuwe leegstaan, is dat goed nieuws.”

Het wietexperiment moet minimaal vier jaar gaan duren en is bedoeld om drugscriminaliteit tegen te gaan. Nijmegen telt dertien coffeeshops, Arnhem tien. Zij zullen gedurende de looptijd van de proef hun cannabis moeten afnemen bij Cannamax en andere legale telers.

Directeur Wisman liet eerder al doorschemeren dat hij zich niet tot die twee steden zal beperken. ,,Wij telen cannabis voor alle tien deelnemende gemeenten en gaan dus niet exclusief voor Arnhem en Nijmegen kweken.”

 

Unsere Nachbarn 

Erst Anfang 2025?! - Zeitstrahl der Legalisierung mit Antonia Menzel von der Sanity Group (26 maart 2023)

Warum dauert es eigentlich so unfassbar lange, bis die kontrollierte Abgabe wirklich kommt? Und wann wird es vermutlich so weit sein? Das sind die Fragen, die wir uns heute etwas genauer anschauen werden. Dafür haben wir uns Hilfe von der Sanity Group geholt und Antonia um ihre Expertise gebeten. Was denkt ihr? Wann kommt die kontrollierte Abgabe? Und werden es wohl zwei Gesetze? Factsheets zur Legalisierung von der Sanity Group: https://sanitygroup.com/factsheets-le... Timeline zur Legalisierung von der Sanity Group (wird laufend angepasst): https://sanitygroup.com/zeitplan-time... Die ersten beiden Teile: Teil 1:  Wann kommt das Ge...   Teil 2: Was passiert jetz...  

Sanity Group: Europa's führendes Cannabis Unternehmen

Factsheets rund um die Cannabis-Legalisierung | Sanity Group

 

Drugspreventie en verslavingszorg

Drugspreventie en verslavingszorg | Debat Gemist (tweedekamer.nl) (29 maart 2023)

 

Drugbeleid

Drugbeleid | Tweede Kamer der Staten-Generaal Verslag van een commissiedebat, gehouden op 22 februari 2023, over Drugsbeleid

(...) Voorzitter. Laat ik beginnen met wiet, met cannabis. Tieners horen wat de ChristenUnie betreft niet thuis in een coffeeshop. Blowen is verslavend. Het is slecht voor je gezondheid en funest voor de ontwikkeling van onze jongeren. Het is troep. We weten dat als je al jong begint met wiet, de kans groter is dat je verslaafd raakt. Vooral kwetsbare jongeren worden hier de dupe van. Bijna negen op de tien jongeren in een jeugdgevangenis blowt of heeft geblowd. Hetzelfde geldt voor meer dan zes op de tien in de jeugdzorg. Dat zou ons wat moeten zeggen.

Er wordt onderzocht of de leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak verhoogd moet worden. Iedereen die iets van wiet weet, weet dat je een joint rookt die is versneden met tabak. Ik zou aan de minister van Justitie willen vragen hoe het OM meekijkt met dat onderzoek en wat het betekent voor de handhaving van het OM op het moment dat de tabaksleeftijd omhoog zou gaan. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat de verkoopleeftijd voor wiet lager zou zijn dan voor tabak. Ik hoor graag het antwoord van de minister. (...)

 

Drugs Informatie en Monitoring Systeem

31 maart 2023 was het #internationaldrugcheckingday

Trimbos viert 30 jaar drugs testen bij het DIMS - Trimbos-instituut (4 oktober 2022)

Het DIMS bestaat 30 jaar. Daarvoor waren er al lokale initiatieven om drugs te testen. Maar in 1992 werd het gebundeld tot één project: Het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS). Het is een van de oudste drugstestsystemen wereldwijd.

Op drugstestlocaties door het hele land kunnen gebruikers hun drugs laten testen. Door dat testen weten we al decennia lang welke drugs er in omloop zijn en kunnen we waarschuwen als er levensgevaarlijke drugs worden gesignaleerd. Zo heeft het DIMS goed zicht op de drugsmarkt en kunnen preventiewerkers op de drugstestlocaties het gesprek aangaan met de gebruiker over de risico’s en effecten van aangeleverde drugs.

32 locaties waar gebruikers hun drugs kunnen laten testen

De coördinatie van het DIMS is ondergebracht bij het Trimbos instituut. Het DIMS verzamelt informatie over de drugsmarkt via een landelijk netwerk van dertien deelnemers met 32 testlocaties in Nederland. Vooral instellingen voor verslavingszorg.

“Het DIMS heeft grote impact, doordat het al jaren direct contact heeft met duizenden gebruikers. Alleen op die manier krijg je inzage in wat er daadwerkelijk speelt op de drugsmarkt. Met die informatie kan weer beleid worden gemaakt, zowel lokaal, nationaal als internationaal. Tegelijkertijd kan je in gesprek gaan met gebruikers en hen voorlichten over de risico’s van drugsgebruik.” – Laura Smit-Rigter

De kracht van het DIMS is dat het een netwerk is van samenwerkende partners: denk aan gemeentes, politie en medische diensten. Niet alleen regionaal, maar ook landelijk. Landelijke data worden geaggregeerd gedeeld met de deelnemende instanties en vormen een belangrijk onderdeel van de Nationale Drug Monitor.

Ook deelt het DIMS informatie met beleidsmakers en het Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs (CAM). De informatie wordt ook gebruikt om preventiebeleid op te maken. (...)

 

The Racist Roots of International Cannabis Regulation

The Racist Roots of International Cannabis Regulation - An analysis of the Second Geneva Opium Conference by Anna Stensrud, Master´s Thesis University of Olso, Spring 2022 (PDF) 

logo button
Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Hester Kooistra
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600