PODR 31 januari 2023

PODR 31 januari 2023

Peace On Drugs Radio

Elke dinsdagavond tussen 19:00 en 21:00 is dit unieke programma - live en lineair - te beluisteren via internet.

De website van de Willem de Ridder – www.ridderradio.com – is de thuisbasis van Peace on Drugs Radio. 

Bij Ridderradio is er geen centrale studio, maar maken mensen de uitzending vanaf hun computer thuis of op locatie. Niet alleen kun je ze horen en sommigen ook zien, je kunt ook met ze in contact komen via de Ridder Radio Text- en Voice- Chat. Is er geen live programma, dan hoor je hoorspelen, sprookjes, interviews en andere juweeltjes uit het Willem de Ridder Radio Archief!
 

Toelichting: Hieronder vind je een aantal bronnen die de basis vormen voor de onderwerpen die in de uitzending van vanavond aan bod zullen komen. Een wezenlijk deel van de teksten is hier te lezen, de complete tekst vind je in de orginele bron. Via de groengekleurde linkjes kom je bij de orginele bron. Zie je (...) dan gaat de tekst daar verder of er gaat tekst aan vooraf.   

 

soloportret prinses beatrix 01 

Onze democratie

Hoogleraar als deskundige in zaak-De Mos: 'Geen regels voor financiering lokale partijen' - Omroep West (24 januari 2023)

Voor lokale partijen bestaan vrijwel geen regels, dus ook niet op het gebied van financiën. Dat gaat wellicht binnen afzienbare termijn veranderen. Maar tot die tijd mogen ze bijna alles zelf bepalen, zoals de regels die ze hanteren voor giften en sponsoring. Dat verklaarde de Groningse hoogleraar Gerrit Voerman tijdens de tweede zittingsdag van het proces-De Mos. 'Er is eigenlijk niets gereguleerd.'

De rechtbank had de hoogleraar als getuige-deskundige opgeroepen om meer helderheid te verschaffen over wat is toegestaan op het gebied van partijfinanciering. Bekend is dat Hart voor Den Haag geld kreeg van ondernemers. Een van de vragen die tijdens het proces centraal staat is of daar gunsten tegenover staan. En zo ja, of dat is verboden.

Voerman vertelde tijdens de zitting dat de Nederlandse overheid traditioneel gereserveerd staat ten opzichte van regels voor partijen. Dit omdat de partijen een schakel zijn tussen de samenleving en de staat en tegelijk die overheid ook moeten controleren.

Relatie inniger

Toch wordt de relatie tussen overheid en partijen vanaf de jaren zeventig wat inniger. Vanaf de jaren negentig krijgen ze ook subsidie en daar horen regels bij. Toch geldt dat niet voor lokale partijen. Die krijgen geen subsidie en het enige dat ze hoeven te maken is een 'giftenregelement'. Maar daarin mogen ze zelf opschrijven hoe ze omgaan met die giften.

Voerman, hoogleraar ontwikkeling en functioneren van het Nederlandse en Europese partijstelsel, vertelde ook dat landelijke politieke partijen van dit systeem profiteren. Die krijgen wel subsidie. Zij kunnen hiermee bijvoorbeeld opleidingen verzorgen. Daarvan kunnen ook de lokale afdelingen de vruchten plukken.

Meer openheid

Binnenkort wordt de wet waarschijnlijk veranderd. Daarna moet ook op lokaal niveau meer openheid worden gegeven over giften. Bedragen boven de 2000 euro moeten worden gemeld. Reden daarvoor is onder meer dat meer taken naar de lagere overheden gaan en dat er dus ook grotere risico's ontstaan op ondermijning. (…)

'Nederland iets corrupter geworden, vanwege lobbyisten' (nos.nl) (31 januari 2023)

Nederland is vorig jaar iets corrupter geworden, meldt Transparency International (TI) in zijn jaarlijkse corruptieranglijst. Met 80 punten haalde Nederland zijn laagste score ooit. Wel hoort ons land nog bij de tien landen met de minst corrupte publieke sector. Nederland staat op plek acht, net als in voorgaande jaren.

Dat Nederland een paar punten is weggezakt, komt vooral doordat de politieke integriteit niet op orde is, legt TI-woordvoerder Andor Admiraal uit. "Er is bijvoorbeeld geen goed lobbyregister, waardoor er onvoldoende toezicht is op lobbyisten. Ook zijn er veel minder regels over de financiering van politieke partijen dan in andere landen. Verder is een afkoelperiode voor politici niet goed geregeld."

Daarmee bedoelt Admiraal dat politici van het ene moment op het andere moment kunnen overstappen naar een sector waar ze voorheen bij betrokken waren. Zo maakte CDA-Kamerlid Raymond Knops vorige week bekend dat hij de lobbyclub voor de wapenindustrie gaat leiden. Knops, die een militaire opleiding volgde, zit nu onder meer als plaatsvervangend lid in de Defensiecommissie van de Tweede Kamer. 

Schijn tegen

 

Eerder ontstond ophef over de overstap van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) naar de branchevereniging van energiebedrijven. Dat riep twijfels op over belangenverstrengeling en ongewenste beïnvloeding van de politiek.

Admiraal: "Bijna de helft van de landelijke oud-politici wordt later lobbyist. Dat is in Nederland echt een probleem, omdat kiezers moeten weten dat mensen in de politiek beslissingen nemen op basis van hun politieke ideeën. Zelfs de schijn van belangenverstrengeling is genoeg om dat vertrouwen te ondermijnen."

Er is nu een wetsvoorstel in de maak voor een landelijk lobbyverbod, maar dan wel alleen voor (oud-)bewindspersonen en niet voor andere politici. (...)

 

 

Extinction Symbol Extinction Rebellion logo

Zorgen Amnesty over arrestaties klimaatdemonstranten (26 januari 2023)

Vanochtend vroeg, op 26 januari 2023, zijn zes klimaatdemonstranten door de politie opgepakt. Een zevende activist was niet thuis toen de politie op de stoep stond. De zeven klimaatactivisten riepen mensen op om mee te doen aan een vreedzame demonstratie. Amnesty International maakt zich ernstige zorgen over de arrestaties. Het gaat hier om vreedzame demonstranten, die nog niet eens van hun demonstratierecht gebruik hebben kunnen maken.

Afschrikwekkend effect op demonstratierecht

De klimaatactivisten riepen mensen op om zich aan te sluiten bij een blokkade op de A12 op zaterdag 28 januari 2023. Zulke acties vallen in principe onder de bescherming van het demonstratierecht, zeker als ze aangekondigd zijn en de demonstranten zelf voorzorgsmaatregelen nemen om gevaarlijke situaties te voorkomen. De overheid moet ook dergelijke demonstraties faciliteren. Amnesty International vindt het onbegrijpelijk dat strafrechtelijke middelen worden ingezet nog voordat de demonstratie plaatsvindt.

‘Wij zijn er stil van. We hadden niet gedacht dat dit in Nederland zou gebeuren, deze preventieve onderdrukkende reactie op vreedzaam protest’, zegt Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty International Nederland.

Aanhoudingen hebben een afschrikwekkend effect op het demonstratierecht. De overheid zet nu een paardenmiddel in, terwijl het ook anders kan. Elke demonstratie moet in beginsel worden gefaciliteerd en in overleg met de organisatie kan er bijvoorbeeld een verkeersomleiding worden georganiseerd.

Criminalisering van vreedzaam protest

Deze arrestaties passen in een wereldwijde trend van criminalisering van demonstraties. Dit is zorgelijk, omdat demonstraties een vreedzame manier zijn om je mening te uiten.

Dagmar Oudshoorn van Amnesty International: ‘Je haalt op deze manier een uitlaatklep weg bij mensen. Dat kan alleen maar leiden tot extra spanningen. De overheid stelt zich nu lijnrecht op tegenover burgers die vanuit grote zorgen over de samenleving daar gaan staan.’

Het recht om te demonstreren staat wereldwijd onder druk. Ook in Nederland. Amnesty laat in het rapport Demonstratierecht onder druk zien dat zowel de landelijke als de lokale overheden tekortschieten in het waarborgen van het demonstratierecht. Demonstraties worden vaak ten onrechte als een risico gezien. Het gaat hier om de uitoefening van een mensenrecht. Verreweg de meeste demonstraties verlopen zonder problemen, en dat moet ook het uitgangspunt zijn; de overheid moet demonstraties en demonstranten als vreedzaam beschouwen, zolang het tegendeel niet vaststaat. (…)

768 klimaatactivisten opgepakt bij klimaatdemonstratie A12 in Den Haag - Omroep West (29 januari 2023)

De politie heeft zaterdag 768 klimaatactivisten opgepakt die de Utrechtsebaan blokkeerden en geen gehoor gaven aan de oproep de weg verlaten. Het weghalen van de klimaatactivisten is volgens de gemeente in goede orde verlopen. Klimaatactiegroep Extinction Rebellion zei eerder op zondag dat zo'n 725 actievoerders weer op vrije voeten waren.

Twee activisten zitten nog vast omdat zij volgens de politie niet hun identiteit bekend willen maken. Het gaat om twee actievoerders die werden aangehouden voor het treffen van voorbereidingshandelingen. 

Honderden klimaatdemonstranten blokkeerden zaterdag de A12 op de Utrechtsebaan in Den Haag om te demonstreren tegen subsidiëring van de fossiele industrie en het klimaatbeleid van de overheid. De demonstranten hadden onder meer spandoeken en borden bij zich met teksten als 'Wij staan voor het recht op protest', 'Ga wat beters doen met al die poen' en 'Arresteer de échte klimaatboeven'. Activisten die geen gehoor gaven aan een oproep van de politie om te vertrekken, werden aangehouden.

Nieuwe actie

De politie riep de actievoerders op om weg te gaan, maar toen velen niet vertrokken greep de politie na drie kwartier in. Doordat het verwijderen van de mensen veel tijd in beslag nam was de Utrechtsebaan dicht zaterdagmiddag 17.30 uur. Volgens Extinction Rebellion wordt de volgende demonstratie op de A12 al gepland. De datum van deze actie maakt de klimaatactiegroep later bekend.

De politie meldt maandag dat de laatste demonstranten inmiddels zijn vrijgelaten.

FnfmVqNWAAAQxDS

Nieuwe blokkade A12, hoe succesvol zijn de demonstraties? - Omroep West (30 januari 2023)

De klimaatactivisten van Extinction Rebellion zijn van plan om zaterdag 11 maart opnieuw de A12 te gaan blokkeren. 'We moeten aandacht voor dit onderwerp blijven vragen', legt woordvoerder Tessel Hofstede uit. Maar hoeveel succes boeken demonstranten eigenlijk met dit soort acties? Dat en zeven andere vragen en antwoorden over de demonstraties van Extinction Rebellion.

Wat is het doel van de klimaatacties eigenlijk?

'We willen dat de overheidssubsidies op fossiele brandstoffen, ongeveer 17,5 miljard euro per jaar, worden afschaft', legt Hofstede uit. 'Dit is een doel wat we al lang uitdragen, maar waar in die tijd nog niet veel in is veranderd. We blijven terugkomen op de A12 tot dit stopt.'

Boekt Extinction Rebellion al een beetje succes met deze acties?

Dat ligt eraan hoe je het bekijkt. Zoals Hofstede al zegt heeft de politiek nog niet toegegeven aan hun doel. Toch is het afschaffen van de subsidies niet de enige manier om het succes te meten, vertelt Jacquelien van Stekelenburg, professor aan de Vrije Universiteit op het gebied van sociale verandering en conflicten. 'Er zijn ook andere effecten van demonstraties die net zo belangrijk zijn.'

'Zo komen de demonstraties op deze manier in het nieuws. Dit is cruciaal om de publieke opinie te veranderen en de beweging te laten groeien. Het is bekend dat politici zich in hun beslissingen vaak laten leiden door wat er in de media wordt gezegd en wat de publieke opinie is. Vandaar dat de groei van de beweging net zo belangrijk is.'

Er zijn jaarlijks duizenden demonstraties in Den Haag. Zijn er voorbeelden van succesvolle protesten?

'Ik denk dat Zwarte Piet een goed voorbeeld is', vertelt Van Stekelenburg. 'In 2011 vond de meerderheid van de Nederlanders nog dat Zwarte Piet zwart moest zijn. In een paar jaar tijd is er een cultuurverandering teweeggebracht en volgens mij vond in 2015 al een meerderheid van de mensen dat Zwarte Piet niet meer zwart moest zijn.'

De hoogleraar ziet in dit protest duidelijke overeenkomsten met Extinction Rebellion. 'Kick Out Zwarte Piet heeft dit eigenlijk met een kleine groep activisten weten te bereiken. En zo is Extinction Rebellion ook begonnen. Zij hebben gezien hoe belangrijk het dus is om je boodschap te blijven herhalen.' (…)

Demonstratierecht onder druk, blijkt uit aanhouding klimaatactivisten | Nieuwsbericht | College voor de Rechten van de Mens (mensenrechten.nl) (31 januari 2023)

Spandoeken, een wegblokkade en ook arrestaties. Afgelopen zaterdag vond een demonstratie plaats voor het klimaat. In de week voorafgaand aan het protest werden zes klimaatactivisten gearresteerd omdat ze opriepen tot de blokkade van de A12. Zij werden verdacht van opruiing en kregen een gebiedsverbod opgelegd voor de locatie van de wegblokkade. Uit de arrestaties blijkt dat het demonstratierecht ernstig onder druk staat. In totaal zijn er 768 mensen aangehouden bij het klimaatprotest, waaronder twee journalisten. 

Beperkingen opleggen aan een demonstratie mag alleen op de minst ingrijpende manier

Het College onderstreept dat de overheid demonstraties moet faciliteren. Het opleggen van beperkingen mag alleen als dat echt noodzakelijk is en moet gebeuren op de minst ingrijpende manier. Inzet van strafrechtelijke instrumenten om de organisatie van een demonstratie te verhinderen is een extreem zwaar middel dat niet makkelijk te rechtvaardigen valt. 

Demonstratierecht onmisbaar voor democratie

Het demonstratierecht is vastgelegd in artikel 9 van de Grondwet en in verschillende mensenrechtenverdragen, zoals het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) en het Internationaal Verdrag inzake Burger en Politieke Rechten (IVBPR). Het recht om te demonstreren hangt nauw samen met de vrijheid van meningsuiting en het recht op vereniging en vergadering. Ook tijdelijke verkeersblokkades zijn door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens aangemerkt als een vorm van demonstreren.

Het is aan de overheid om het demonstratierecht van iedereen te garanderen

Het recht om te demonstreren is van groot belang voor een democratische samenleving. Zo kunnen mensen meepraten in het publieke debat, aandacht vragen voor bepaalde onderwerpen en kritiek, ideeën en meningen laten horen. Het is dan ook aan de overheid om het demonstratierecht van iedereen te garanderen. Of het nu boeren zijn die demonstreren tegen stikstofbeleid dat het klimaat moet beschermen of klimaatactivisten die pleiten voor sneller overheidsoptreden om klimaatverandering tegen te gaan, de overheid moet het recht van beide groepen demonstranten gelijk beschermen en verwezenlijken. Er mag niet met twee maten gemeten worden. Daarvan lijkt echter wel sprake te zijn: een demonstratierecht-expert Berend Roorda (Rijksuniversiteit Groningen) merkte op dat klimaatactivisten en Black Lives Matter-demonstranten onevenredig hard worden aangepakt in vergelijking met andere demonstranten, zoals Farmers Defence Force. (...)

 

poster smc 2019 2

15 maart naar de stembus: wat vind jij belangrijk? (nos.nl) (26 januari 2023)

Met het oog op de naderende verkiezingen voor de Provinciale Staten (en indirect de Eerste Kamer) willen de NOS en de regionale omroepen graag weten wat jij belangrijk vindt, wat je bezighoudt en waar je je zorgen over maakt.

Die verkiezingen worden gehouden op 15 maart en dat is hét moment om invloed uit te oefenen met je stem.

Wat vind jij belangrijke thema's? Waar moet de politiek zich voor inzetten? Gaat het je om de woningmarkt, je financiële situatie, het klimaat? Of vind je de stikstofproblematiek, asiel of zorg belangrijker?

We willen graag weten wat jij ervan vindt, dus doe mee aan dit publieksonderzoek. Dit is geen opiniepeiling, maar een middel om ervaringen en verhalen van mensen te horen en te zien wat er leeft in ons land. Het helpt ons nog beter te berichten over wat jij belangrijk vindt.

Je kunt je mening geven door deze korte vragenlijst in te vullen. We stellen het zeer op prijs als je meedoet. Je antwoorden worden vertrouwelijk behandeld.

VVD legt focus op Eerste Kamer bij Provinciale Statenverkiezingen (wnl.tv) (28 januari 2023)

VVD legt focus op Eerste Kamer bij Provinciale Statenverkiezingen, want ‘Senaat politiseert’

Met de Provinciale Statenverkiezingen in aantocht is de politieke campagne weer begonnen. “Maar wélke campagne,” vraagt politiek verslaggever Thomas van Groningen zich af, na het lezen van een duo-interview in De Telegraaf met premier Mark Rutte en Edith Schippers, lijstrekker van de VVD bij de Eerste Kamerverkiezingen. “Ze hebben het over landelijke belastingen, terwijl het toch echt gaat om de Provinciale Statenverkiezingen.”

Pas ná de benoeming van de Provinciale Staten vinden de Eerste Kamerverkiezingen plaats. De leden van de Eerste Kamer worden verkozen door de kersverse Statenleden – zogeheten getrapte verkiezingen. Door de aandacht zo te vestigen op de Eerste Kamer, maakt de VVD er direct Eerste Kamerverkiezingen van, vindt Van Groningen.

Niks nieuws onder de zon, reageert Volkskrant-columniste Elma Drayer In de Kantine. “Ik heb nog nooit meegemaakt dat de Provinciale Statenverkiezingen over de Staten gingen.” Van Groningen knikt instemmend, maar “voorheen wisten partijen dat nog wel een beetje te verhullen”, repliceert hij, “door het beeld te schetsen dat het daadwerkelijk over provinciale thema’s ging.” Daar is dit jaar niets meer van over. (...)

Rutte en Schippers halen uit naar PvdA/GL, Klaver en Kuiken reageren laconiek (nos.nl) (27 januari 2023)

Premier en VVD-partijleider Rutte en VVD-prominent Edith Schippers halen in een gezamenlijk interview in De Telegraaf hard uit naar de Partij van de Arbeid en GroenLinks, die straks in de Eerste Kamer één fractie gaan vormen. In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart zegt de VVD-premier dat PvdA en GroenLinks "een graai in de portemonnee zullen doen door minstens negen belastingen te verhogen".

GroenLinks-leider Klaver en PvdA-leider Kuiken reageren laconiek op de VVD-aanval. Ze zeggen dat het tijd is voor een andere koers na 15 maart.

De leden van de Provinciale Staten kiezen eind mei de leden van de nieuwe Eerste Kamer. "Als GroenLinks en PvdA de grootste partijen worden, ontwikkelen ze enorm veel zelfvertrouwen en ik vind dat de VVD die beweging nu al moet stoppen", zegt Rutte. "We moeten in Nederland niet terug naar de dagen van Joop den Uyl", verwijzend naar de PvdA-premier die in de jaren 70 leiding gaf aan een links kabinet. (...)

 Dutch rating 16.svg 300x300

Geef 16-jarigen nu stemrecht - De Correspondent (26 januari 2023)

Op 16-jarige leeftijd mag je fulltime werken, een tractor besturen, je eigen kind opvoeden en je verkiesbaar stellen voor de gemeenteraad. Waarom mag je dan niet stemmen? Tijd om dat – eindelijk – te veranderen.

Zouden we sommige mensen het stemrecht moeten ontnemen?

Nee, natuurlijk niet. In maart mogen burgers met zware dementie vanzelfsprekend een stembiljet invullen voor de Provinciale Statenverkiezingen,  net als ziekenhuispatiënten die nog maar heel kort te leven hebben (en de gevolgen van hun stem dus amper zullen meemaken). Ook veroordeelde inbrekers, moordenaars en terroristen mogen stemmen. 

De vraag stellen is al provocerend. Nederland is een trotse democratie, dus hebben alle inwoners een hand op het stuurwiel van het staatsschip.

Behalve één groep: kinderen. Nu begrijp ik dat voor brabbelende, sabbelende kleuters, maar de reden dat we tieners buitensluiten (want dat doen we) is mij nooit duidelijk geworden. Het is nou eenmaal zo.

Op 16-jarige leeftijd mag je een arbeidsovereenkomst aangaan voor 45 uur per week,  een tractor besturen,  je eigen kind opvoeden en je verkiesbaar stellen voor de gemeenteraad.  Waarom mag je dan niet stemmen?

We stellen het al vijftig jaar uit

We spoelen een halve eeuw terug. De kiesleeftijd werd in 1972 verlaagd van 21 naar 18 jaar. Zodra tieners de leeftijd bereikten waarop ze legaal een fles jenever konden kopen, mochten ze ook een stembiljet invullen – twee rechten die ongetwijfeld op evenveel enthousiasme konden rekenen.

Op dat moment was de verlaging niets radicaals, maar in lijn met de trend: het was al de derde aanpassing van de kiesleeftijd sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. De kiesgerechtigde leeftijd ging tussen 1945 en 1972 gemiddeld elke negen jaar (!) wat verder omlaag. 

Het werd 18, niet 16, want beleidsmakers zagen op dat moment een duidelijke reden om 16- en 17-jarigen voorlopig uit te sluiten: die achtten zij nog niet competent genoeg om hun stem uit te brengen, zo staat in de Memorie van Toelichting bij de wetswijziging. (…)

Adviesrapport Jong geleerd, oud gedaan | Publicatie | Raad voor het Openbaar Bestuur (raadopenbaarbestuur.nl)  (24 juni 2019)

(…) Aanbevelingen aan regering en Staten-Generaal

Op basis van onderzoek en gesprekken met jongeren doet de ROB in zijn advies ‘Jong geleerd, oud gedaan’ een vijftal aanbevelingen aan de regering en Staten-Generaal voor het verhogen van de politieke betrokkenheid van jongeren:

    1. Haal de kiesgerechtigde leeftijd uit de Grondwet en pas de Kieswet aan zodat experimenten op lokaal en provinciaal niveau mogelijk worden, zoals gewenst door partijen in de provincies Friesland, Zeeland en Zuid-Holland.
    2. Ondersteun gemeenten en provincies die willen experimenteren met de verlaging van de kiesgerechtigde leeftijd bij de organisatie hiervan en bij het voorbereiden van jongeren op hun deelname aan deze experimenten.
    3. Laat onderzoek doen naar de effecten van deze verlaging op een breed scala aan korte en lange termijn effecten: consequenties voor opkomst, quality of the vote, politieke volwassenheid, tevredenheid met en vertrouwen in democratie en haar instituties.
    4. Entameer een debat over de vraag voor welke verkiezingen en onder welke voorwaarden de kiesgerechtigde leeftijd verlaagd kan worden en kom op basis van dit debat met een wetsvoorstel.
    5. Investeer verder in het burgerschapsonderwijs in Nederland. Focus daarbij met name op de intensivering van het burgerschapsonderwijs van beroepsgericht opgeleide jongeren en op de ontwikkeling van democratische competenties. (…)

 

De toekomst tegemoet

PCN trapt 2023 af in Woerden, met coffeeshop keurmerk en de nieuwe generatie - Platform Cannabisondernemingen Nederland (30 januari 2023)

PCN trapt 2023 af in Woerden, met coffeeshop keurmerk en de nieuwe generatie

Onder het motto ‘De toekomst tegemoet’ organiseerde het PCN op 25 januari zijn traditionele nieuwjaarsbijeenkomst, deze keer in Woerden. Er was nieuws over het landelijk coffeeshop keurmerk, een videoboodschap uit Duitsland, de politieke prognose van meester Roozen en de nieuwe generatie cannabisondernemers presenteerde zich.

Wietproef

Voor het eerst sinds 2016 vond de nieuwjaarsbijeenkomst niet plaats bij Bosvreugd in Tilburg, maar middenin het land, bij KAS meeting en eventlocatie Woerden. De glazen Kas XL, met kunstgras op de vloer en uitzicht over de hele omgeving, vormde het decor voor een geslaagde en druk bezochte bijeenkomst. ‘We gaan de toekomst tegemoet met optimisme, maar ook met zorgen en frustraties’, zei PCN bestuurslid en woordvoerder Hein Schafrat in zijn welkomstwoord. ‘Over de wietproef bijvoorbeeld en de stilstand van beleid die er mee gepaard gaat, zeker voor de coffeeshops die er niet aan meedoen. Veruit de meeste dus.’

Werkbezoek Duitsland

Het PCN zet zich in voor een level playing field, aldus Schafrat: ‘Coffeeshops buiten het experiment moeten zoveel mogelijk dezelfde mogelijkheden hebben als shops in het experiment. Dat betekent dat zij cannabis mogen laten testen en de ingrediënten mogen vermelden. En dat ze een weekvoorraad mogen aanhouden in plaats van de onwerkbare 500 gram.’ Het PCN organiseert dit jaar een werkbezoek aan Duitsland en had Kristine Lütke uitgenodigd, woordvoerder drugsbeleid voor de FDP in de Bundestag, het Duitse parlement. Zij had verplichtingen in Berlijn maar sprak het publiek toe in een videoboodschap. Legalisering is nog steeds een gevoelige kwestie, zei Lütke. Het Canadese model heeft de Duitse voorkeur en het wetsvoorstel voor legalisering komt zeker vóór de zomer. Lütke sprak de hoop uit bestuur en leden van het PCN dit jaar persoonlijk te ontmoeten.

Optimisme met mate

John Roozen, adviseur van de stichting VOC en voormalig politiek journalist en lobbyist, heeft nog niets van zijn scherpte en politieke inzicht verloren, bleek uit zijn speech. Hij voorspelde een decimering van het CDA bij de provinciale statenverkiezingen van 15 maart en forse winst voor de BoerBurgerBeweging, met als resultaat negen à tien zetels in de Eerste Kamer. Dat is goed nieuws voor de cannabisbranche, want de BBB is overtuigd voorstander van legalisering. Boegbeeld Caroline van der Plas vertelde laatst bij Jinek hoe goed ze overweg kan met Pieter Omtzigt. Ook dat draagt bij aan het “optimisme met mate” van Roozen. Hij hekelde de hypocrisie van VVD’er Fred Teeven, tegenwoordig voorzitter van de Vereniging Nederlandse Brouwers. Teeven is dus lobbyist van een drug die veel schadelijker is dan cannabis, dat hij jaren te vuur en te zwaard bestreed.

The Foundation: jonge cannabis-professionals

Hierna was het de beurt aan The Foundation. Zij omschrijven zichzelf als “een diverse groep jonge cannabis-professionals die zich verenigt om met hun visie de toekomst van de branche te kunnen vormgeven”. Namens de groep voerden Ryan Jessurun, Ashwin Matai en Ruben Coelho het woord. De missie van The Foundation is het waarborgen van de cannabis subcultuur en het stimuleren van normalisatie en een gezonde markt voor consumenten en ondernemers. Daartoe zetten ze in op “massale transparantie” en het handig en professioneel benutten van social media. Het enthousiasme en optimisme over de toekomst van de groep vielen goed bij het publiek. “Als ik mijn ogen dicht deed, hoorde ik mezelf vijfentwintig jaar geleden”, merkte een coffeeshopeigenaar op. (...)

 

Volksgezondheid

France Council Proposes Cannabis Legalization To Boost Public Health – International Cannabis Business Conference (internationalcbc.com) (28 januari 2023)

France is one of the most popular places for cannabis consumption on the entire planet, which may shock some people given the fact that France’s public cannabis policies are not as favorable as policies in many other countries, including countries in Europe. However, France has one of the highest cannabis consumption rates on earth. Per data from 2020, 46% of adults in France have tried cannabis at least once, with 11% consuming cannabis annually. Cannabis remains illegal in France with very few exceptions, and the consumption of unregulated cannabis products is a public health concern according to the nation’s Economic, Social and Environmental Council. That public health concern is why they are now recommending that France legalize cannabis for adult use.

The Economic, Social and Environmental Council is chaired by Jean-François Naton, CGT confederal adviser, and its recommendation to pass an adult-use legalization measure comes after a year of the entity conducting research. The research reportedly involved extensive interviews, including in the southern region of France where unregulated cannabis activity seems to be particularly popular. The Council’s recommendation is not legally binding, however, it does make a very compelling argument for legalization, and the theme of the argument seems to be part of a growing trend on the continent. (...)

Sucht- und Drogenbeauftragter stellt Schwerpunkte vor - Der Beauftragte der Bundesregierung für Sucht- und Drogenfragen (bundesdrogenbeauftragter.de) (26 januari 2023)

Burkhard Blienert: „Wir müssen an die Großbaustellen ran - Alkohol, Tabak und Glücksspiel!“

Jedes Jahr sterben in Deutschland etwa 150.000 Menschen an den Folgen von Alkohol- und Tabakkonsum, und jeder achte Erwachsene hat ein Problem mit dem Glücksspiel. Erwachsene konsumieren im Schnitt ungefähr elf Liter reinen Alkohols im Jahr, rauchen über 1.000 Zigaretten und setzen allein bei legalen Glücksspielen über 550 Euro ein.

Bei der Vorstellung seiner Arbeitsschwerpunkte für das Jahr 2023 stellt der Beauftragte der Bundesregierung für Sucht- und Drogenfragen, Burkhard Blienert, fest:

„Mein Selbstverständnis ist, die Dinge beim Namen zu nennen, das, was getan werden muss. Wir brauchen in der Drogen- und Suchtpolitik einen echten Paradigmenwechsel, ein Umdenken! Wir können vor den gesundheitspolitischen Problemen nicht länger wegschauen. Kaum ein europäisches Land hat einen so liberalen Umgang mit Alkohol, Tabak und Co. Schritt Nummer eins ist, dass wir endlich für einen vernünftigen Jugendschutz sorgen und konsequente Schritte gegen die Alkoholwerbung einläuten: Raus aus den Sozialen Medien, dem Internet, raus aus dem Fernsehen und dem Radio, am Besten rund um die Uhr, aber zumindest zu den Hauptsendezeiten. Auch das Mindestalter für Alkohol muss auf den Prüfstand: Ab 14 im Beisein der Eltern trinken zu dürfen, ist einfach gesundheitspolitischer Unsinn vergangener Zeiten und muss abgeschafft werden!

Beim Rauchen und Dampfen gibt es enormen Nachholbedarf. Wir müssen dringend die Fehler in der Werbegesetzgebung korrigieren. Rauchen ist tödlich. Und deshalb gibt es auch keinen Grund, weswegen an Kiosken, Supermarktkassen und Tankstellen noch immer mit bunten Bildern für Zigaretten, Erhitzer und E-Zigaretten geworben werden darf.“ (…)

 

Binnenlands nieuws

Nederlandse douane vond vorig jaar 27.000 brieven met drugs (nos.nl) (26 januari 2023)

De douane heeft vorig jaar veel meer drugs onderschept die per post naar het buitenland werd verstuurd. Het afgelopen jaar werden bijna 27.000 keer drugs verstopt in briefpost voortijdig ingenomen. Het gaat vooral om xtc en mdma, die vanuit Nederland naar de Verenigde Staten en Australië wordt gestuurd.

Het aantal vondsten is een forse toename ten opzichte van 2021, toen ruim 15.000 keer drugs werden aangetroffen in uitgaande post. Het jaar ervoor was dat nog maar 4.000 keer.

Meer controles

De douane wijt de toename in de eerste plaats aan intensievere controles. Onder druk van het buitenland is Nederland meer uitgaande post gaan controleren. Vooral Australië en de VS klaagden dat ze worden overspoeld door pillen uit Nederland. (…)

Fna4hdoWIBU H87

Tilburgse coffeeshops passen voor proef met legale wiet, veel animo voor nieuwe coffeeshops | Deze verhalen mag je niet missen | bd.nl (25 januari 2023)

Tientallen ondernemers hebben zich gemeld voor de twee nieuw te vestigen coffeeshops in Tilburg. De bestaande coffeeshops passen ondertussen voor een versnelde proef met legale wiet, zoals burgemeester Weterings wil.

Voor het runnen van de twee nieuwe coffeeshops zijn in totaal dertig verzoeken ingediend, zegt een gemeentewoordvoerster. Of het daarbij ook gaat om dertig verschillende belangstellenden, kan ze niet zeggen. ,,Dat is privacygevoelige informatie. Maar het kan natuurlijk zijn dat een ondernemer voor twee locaties om een vergunning vraagt.” Als alle verzoeken zijn getoetst, vindt nog voor de zomer de loting voor definitieve toewijzing van de vergunningen plaats.

Betere spreiding

Tilburg telt momenteel elf coffeeshops, die allemaal binnen de ringbanen zitten. Gemiddeld trekken ze zo’n 250.000 bezoekers per jaar, veel meer dan het gemiddelde per jaar per coffeeshop in de drie zuidelijke provincies (210.000 bezoekers). Voor burgemeester Theo Weterings is het reden twee extra coffeeshops toe te staan, die meteen moeten zorgen voor een betere spreiding over de gemeente.

Behalve binnen de ringbanen mogen de nieuwe zaken niet op bedrijventerreinen en in het buitengebied komen en zijn er voorwaarden voor vestiging. Ze mogen bijvoorbeeld niet in een woonstraat of binnen een straal van 250 meter rond scholen, jongerencentra of daklozen- dan wel verslaafdenopvang liggen. Ook is een horecabestemming noodzakelijk.

Coffeeshops passen voor wietproef

De reeds bestaande coffeeshops hebben de gemeente laten weten dat ze niets voelen voor het versnellen van de landelijke wietproef, zoals burgemeester Weterings en zijn Bredase collega Paul Depla bij het kabinet hebben bepleit. Het ministerie laat naar verwachting begin februari weten of het instemt met de wens om alvast in Breda en Tilburg te beginnen met de verkoop van legale wietproducten. De uitverkoren teler, Fyta uit Waalwijk, staat reeds in de startblokken.

Als het aanbod in de coffeeshop te smal is, loopt de klant straks gillend naar buiten - Willem Vugs, coffeeshopvereniging De Achterdeur

Maar de Tilburgse coffeeshops hebben geen zin in een ‘uitgehold experiment', zegt Willem Vugs, voorzitter van coffeeshopvereniging De Achterdeur. Dat is vooral omdat de klanten dan slechts de keuze hebben uit de producten van één teler, zegt Vugs. ,,Je krijgt maar één kans om indruk te maken op de consument. Als het aanbod in de coffeeshop te smal is, loopt de klant straks gillend naar buiten. In mijn eigen coffeeshop liggen wel zestig verschillende producten. Als we in zee moeten met één teler, betekent dat een enorme kaalslag.”

Dubbele petten

Vugs bestrijdt dat de weerstand van de Tilburgse coffeeshophouders te maken heeft met belangen die ze zelf hebben bij andere telers. ,,Het heeft niks met dubbele petten te maken”. Begin februari heeft De Achterdeur weer overleg met de gemeente. Vugs: ,,Ik hoop niet dat de gemeente dit ons toch door de strot duwt. Dat zou niet werken, denk ik.” De Bredase coffeeshops willen wel meewerken aan het naar voren halen van de proef.

Ik hoop niet dat de gemeente dit ons toch door de strot duwt. Dat zou niet werken, denk ik - Willem Vugs, coffeeshopvereniging De Achterdeur

Het experiment met een gesloten coffeeshopketen is al meermaals uitgesteld. De vier jaar durende proef moet uitwijzen of het mogelijk is om de teelt van cannabis legaal te maken. Nu kopen coffeeshops hun waar illegaal aan de achterdeur, wat zorgt voor criminaliteit. Door de overheid aangewezen telers produceren straks speciaal voor de coffeeshops in de aan het experiment deelnemende gemeenten, waarvan Tilburg en Breda de enige twee uit Brabant zijn.

 

Research

Why does cannabis keep some people skinny? Experts explain how weed and metabolism are connected - Raw Story - Celebrating 18 Years of Independent Journalism (26 januari 2023)

Smoking weed to lose weight? The idea may sound a little half-baked, but many people are convinced cannabis can help with shedding pounds or maintaining a healthy weight. Some even swear it helps with diabetes. It's a little counterintuitive given that marijuana, which is any extract from the Cannabis sativa plant, is typically associated with laziness and the munchies, which triggers a craving for junk food.

"Chronic cannabis users tend to be less overweight than non-cannabis users."

Although it's hard to make the case that cannabis makes anyone more slothful — that's simply an old drug war myth — there is plenty of evidence that marijuana stimulates appetite. Some patients may need to gorge themselves, such as people with HIV or cancer who sometimes have trouble eating. Getting the munchies can be a good thing in this case, explains Dr. Peter Grinspoon, a primary care physician at Harvard Medical School who specializes in medical marijuana. Some research indicates that cannabis users also tend to have lower body mass index (BMI), even if this is an imperfect metric for weight and bodily health.

"Any of us who have used cannabis can attest to the fact that it can make you very hungry," Grinspoon told Salon. "But contrary to stereotypes, chronic cannabis users in several studies have been shown to have a lower BMI. There's sort of a paradox there. And it's not entirely understood why chronic cannabis users tend to be less overweight than non-cannabis users." (…)

Do tobacco and cannabis use and co-use predict lung function: A longitudinal study - Respiratory Medicine (resmedjournal.com) (18 januari 2023)

Highlights

• Cigarette smoking and cannabis use and co-use are risk factors for impaired lung function.
• By 30 years, those who have smoked cigarettes since adolescence already show evidence of impairment of lung function.
• By 30 years, those who used cannabis since the adolescent period do not appear to have evidence of impaired lung function.
• Co-use of tobacco and cannabis does not appear to predict lung function beyond the effects of tobacco use alone.

Abstract

Background
Use of tobacco and cannabis is common and has been reported to predict lung function. Less is known about co-use of tobacco and cannabis and their impact on changes in lung function to early adulthood.

Research question
The study examines whether cigarette smoking or cannabis use and co-use are each associated with lung function in a population sample of young adults.

Study design and methods
Data are from a prospective cohort study of cigarette smoking, cannabis use and co-use at 21 and 30 years of age and lung function (FVC, FEV1, FEV1/FVC) measured at 30 years. Lung function results are transformed using Global Lung Function Formulae. Subjects are the children of pregnant women who were recruited into the cohort study over the period 1981–3. Respondents were administered a spirometry assessment at 21 and 30 years of age. These respondents completed a smoking and cannabis use questionnaire at 21- and 30-year follow-ups.

Results
Cigarette smoking (with or without cannabis use) is associated with reduced airflow. There is no consistent association between cannabis use and measures of lung function. The co-use of tobacco and cannabis appears to entail no additional risk to lung function beyond the risks associated with tobacco use alone.

Interpretation
Persistent cigarette smoking is associated with reduced airflow even in young adults. Cannabis use does not appear to be related to lung function even after years of use. (...)

Legalizing Recreational Cannabis Does Not Increase Substance Abuse - Neuroscience News (26 januari 2023)

Summary: State-level legalization of recreational cannabis does not increase substance use disorder or encourage the use of other illicit drugs, a new study of twins reveals. Additionally, legalized recreational cannabis can reduce alcohol consumption.

Source: University of Colorado

Legalizing recreational cannabis at the state level does not increase substance use disorders or use of other illicit drugs among adults and, in fact, may reduce alcohol-related problems, according to new CU Boulder research.

The study of more than 4,000 twins from Colorado and Minnesota also found no link between cannabis legalization and increases in cognitive, psychological, social, relationship or financial problems.

“We really didn’t find any support for a lot of the harms people worry about with legalization,” said lead author Stephanie Zellers, who began the research as a graduate student at CU Boulder’s Institute for Behavioral Genetics (IBG). “From a public health perspective, these results are reassuring.”

For the study, published Jan. 5 in the journal Psychological Medicine, researchers at the University of Minnesota, CU Boulder and the CU Anschutz Medical Campus tapped data from two of the nation’s largest and longest-running twin studies: one housed at IBG and the other at the Minnesota Center for Twin Family Research. (...)

State Cannabis Legalization and Psychosis-Related Health Care Utilization | Adolescent Medicine | JAMA Network Open | JAMA Network (25 januari 2023)

Key Points

Question
Is state cannabis legalization or commercialization associated with increased rates of psychosis-related health care claims?

Findings
n this cohort study of claims data from 63 680 589 beneficiaries from 2003 to 2017, there was no statistically significant difference in the rates of psychosis-related diagnoses or prescribed antipsychotics in states with medical or recreational cannabis policies compared with states with no such policy.

Meaning
The findings of this study do not support an association between state policies legalizing cannabis and psychosis-related outcomes; further research into this topic may be informative.

Abstract
Importance Psychosis is a hypothesized consequence of cannabis use. Legalization of cannabis could therefore be associated with an increase in rates of health care utilization for psychosis.

Objective
To evaluate the association of state medical and recreational cannabis laws and commercialization with rates of psychosis-related health care utilization.

Design, Setting, and Participants
Retrospective cohort design using state-level panel fixed effects to model within-state changes in monthly rates of psychosis-related health care claims as a function of state cannabis policy level, adjusting for time-varying state-level characteristics and state, year, and month fixed effects. Commercial and Medicare Advantage claims data for beneficiaries aged 16 years and older in all 50 US states and the District of Columbia, 2003 to 2017 were used. Data were analyzed from April 2021 to October 2022.

Exposure
State cannabis legalization policies were measured for each state and month based on law type (medical or recreational) and degree of commercialization (presence or absence of retail outlets).

Main Outcomes and Measures
Outcomes were rates of psychosis-related diagnoses and prescribed antipsychotics.

Results
This study included 63 680 589 beneficiaries followed for 2 015 189 706 person-months. Women accounted for 51.8% of follow-up time with the majority of person-months recorded for those aged 65 years and older (77.3%) and among White beneficiaries (64.6%). Results from fully-adjusted models showed that, compared with no legalization policy, states with legalization policies experienced no statistically significant increase in rates of psychosis-related diagnoses (medical, no retail outlets: rate ratio [RR], 1.13; 95% CI, 0.97-1.36; medical, retail outlets: RR, 1.24; 95% CI, 0.96-1.61; recreational, no retail outlets: RR, 1.38; 95% CI, 0.93-2.04; recreational, retail outlets: RR, 1.39; 95% CI, 0.98-1.97) or prescribed antipsychotics (medical, no retail outlets RR, 1.00; 95% CI, 0.88-1.13; medical, retail outlets: RR, 1.01; 95% CI, 0.87-1.19; recreational, no retail outlets: RR, 1.13; 95% CI, 0.84-1.51; recreational, retail outlets: RR, 1.14; 95% CI, 0.89-1.45). In exploratory secondary analyses, rates of psychosis-related diagnoses increased significantly among men, people aged 55 to 64 years, and Asian beneficiaries in states with recreational policies compared with no policy.

Conclusions and Relevance
In this retrospective cohort study of commercial and Medicare Advantage claims data, state medical and recreational cannabis policies were not associated with a statistically significant increase in rates of psychosis-related health outcomes. As states continue to introduce new cannabis policies, continued evaluation of psychosis as a potential consequence of state cannabis legalization may be informative.

 

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600