PODR 30 mei 2023

PODR 30 mei 2023

Peace On Drugs Radio

Elke dinsdagavond tussen 19:00 en 21:00 is dit unieke programma - live en lineair - te beluisteren via internet.

De website van Willem de Ridder – www.ridderradio.com – is de thuisbasis van Peace on Drugs Radio. Bij Ridderradio is er geen centrale studio, maar maken mensen de uitzending vanaf hun computer thuis of op locatie. Niet alleen kun je ze horen en sommigen ook zien, je kunt ook met ze in contact komen via de Ridder Radio Text- en Voice- Chat. Is er geen live programma, dan hoor je hoorspelen, sprookjes, interviews en andere juweeltjes uit het Willem de Ridder Radio Archief!
 
Hieronder vind je een 4-tal knoppen (linkjes) om de stream te starten en te luisteren naar de uitzendingen.
 
M3U    PLS    ASX    DIRECT 
 
 

Toelichting: Hieronder vind je een aantal bronnen die de basis vormen voor de onderwerpen die in de uitzending van vanavond aan bod zullen komen. Een wezenlijk deel van de teksten is hier te lezen, de complete tekst vind je in de orginele bron. Via de groengekleurde linkjes kom je bij de orginele bron. Zie je (...) dan gaat de tekst daar verder of er gaat tekst aan vooraf.    

 

De uitstorting van de Heilige Geest

Waarom hebben we nú weer vrij? - NRC (26 mei 2023)

Kerstdagen, paasdagen, pinksterdagen: ze klinken als vrije dagen, vakantiedagen. Maar ze wortelen in dezelfde traditie waaruit ook Maria-Tenhemelopneming, Allerzielen en de Dankdag voor Gewas en Arbeid zijn voortgekomen. En díé gelden voor vrijwel alle Nederlanders als gewone werkdagen.

Waar staat geschreven dat Tweede Pinksterdag meetelt als een vaste, vrije dag? Nergens anders dan in cao’s, de vrucht van onderhandelingen tussen werkgevers en werknemers. Ze zouden, bij wijze van spreken, morgen afgeschaft kunnen zijn.

De afspraken over ‘verplicht vrije dagen’ (zo heetten ze ooit) zijn als een koningshuis in de 21ste eeuw: traditie. Het is zo, omdat het zo is. „Er is in de huidige tijd geen enkele rationele rechtvaardiging te bedenken voor een monarchie”, schreef NRC onlangs in het hoofdredactionele commentaar. Hetzelfde geldt voor de verdeling van feestdagen over de 365 dagen van het jaar.

De samenklontering van Kerst en jaarwisseling past op zichzelf nog wel fijn in het jaar-ritme. Midden in de winternacht, komt allen tezamen, in dulci jubilo – dat soort dingen.

Maar in het voorjaar begint het rommelig te worden. Op een Tweede Paasdag volgt doorgaans algauw Koningsdag. Waarom is die, ook in cao’s, belangrijker gemaakt dan de enige écht nationale feestdag: 5 mei, Bevrijdingsdag? Voor de meeste werknemers geldt die slechts eenmaal in de vijf jaar als een vrije dag. En is Nederland kort daarop alweer toe aan een vrije Hemelvaartsdag én een Tweede Pinksterdag? (...)

 

Vorige week: Adriaan Bronkhorst

De drugsdiplomaten – De Groene Amsterdammer (24 mei 1995)

Arthur van Amerongen – verschenen in nr. 21

Nee, het zijn geen halfgare hippies, de jongens van het Instituut voor de Drugsvrede. De gebroeders Bronkhorst, twee heren met een missie.

AFGELOPEN VRIJDAG bood het Instituut voor de Drugsvrede op het Amsterdamse stadhuis de petitie Voor een Vrij Nederland in een Vrij Europa aan. Daarin verzoekt het Instituut de Nederlandse overheid resoluut verder te gaan met het ‘Oranje Gedoogbeleid’, een internationale drugsconferentie bijeen te roepen en daarnaast onderzoek te bevorderen naar de therapeutische, de medische en de sociale voordelen van het gebruik van cannabis. Ten slotte wordt de Nederlandse overheid gevraagd om bescherming van de rechten en belangen van de cannabisconsumenten binnen de Europese Unie. 

Achter het Instituut gaan de gebroeders Adriaan en Frans Bronkhorst schuil. De eeneiige tweeling, geboren in 1945, opereert vanuit de Amsterdamse Bijlmer. De aanvankelijke vrees dat ik twee hallucinerende broers te midden van weedplanten, stripboeken en chocoladerepen zou aantreffen, die al maanden de woning niet hadden verlaten wegens mogelijke aanvallen van buitenaardse wezens, bleek ongegrond. Het bleken twee keurige heren van goede komaf. Hun vader was dominee en werd in 1954 naar Brussel gezonden om daar de protestantse theologische faculteit op te zetten. Adriaan: ‘Tijdens onze jeugd in Brussel kende men het begrip soft drugs totaal niet. In 1964 kwam Simon Vinkenoog naar de Nederlandse club om gedichten voor te dragen. Hij was een beetje zenuwachtig en verdween achter het gordijntje. Even later kwam hij vrolijk terug. Pas later begreep ik dat hij toen een jointje had gerookt.’ (...)

 

Ga stemmen in alle Staten voor de Eerste Kamer

Statenleden en kiescolleges kiezen vandaag de nieuwe Eerste Kamer (nos.nl) (30 mei 2023)

Er zijn vandaag verkiezingen in Nederland, maar er mogen maar 616 mensen in het koninkrijk naar de stembus. Dat zijn de 572 leden van Provinciale Staten in de twaalf provincies, die samen met de leden van de kiescolleges voor Caribisch Nederland (19) en die voor Nederlanders in het buitenland (25) de nieuwe Eerste Kamer kiezen. 

Rond 16.00 uur vanmiddag moet duidelijk zijn hoe de nieuwe senaat eruit gaat zien. De verkiezingen zijn uitgebreid te volgen bij de NOS.

Op basis van de uitslag van de provinciale verkiezingen op 15 maart is al duidelijk dat de BoerBurgerBeweging (BBB) uit het niets de grootste partij wordt in de Eerste Kamer. De regeringscoalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie verloor stevig bij die verkiezingen, en dus wordt de invloed van oppositiepartijen op het beleid alleen maar groter.

Ook nu heeft het kabinet geen meerderheid in de Eerste Kamer. Om wetten door het parlement te krijgen, hebben de kabinetten van Mark Rutte al jaren steun van oppositiepartijen nodig, maar nog nooit was het gat naar de benodigde 38 zetels (de senaat telt 75 leden) zo groot. 

'Koehandel' over restzetels

Wat er vandaag gebeurt, kan nog grote invloed hebben op de politieke besluitvorming. Al is het maar omdat er nog acht restzetels zijn te verdelen. Restzetels ontstaan bijvoorbeeld als een partij meer stemmen krijgt dan strikt noodzakelijk voor een aantal zetels, maar te weinig voor nog een extra zetel.

Over die restzetels is de afgelopen tijd stevig onderhandeld. Door afspraken te maken tussen verschillende partijen is het mogelijk om extra zetels binnen te halen voor de coalitie of de oppositie. Het is traditiegetrouw een beetje een koehandel. Sommige statenleden moeten dan vanmiddag niet op hun eigen partij stemmen, maar op een kandidaat van een andere partij. Hoe dat gaat, wordt uitgelegd in dit artikel. (...)

Coalitiepartijen sprokkelen twee extra zetels in Eerste Kamer | Binnenland | Telegraaf.nl (30 mei 2023)

De coalitie is erin geslaagd om bij de Eerste Kamerverkiezingen twee extra zetels uit het vuur te slepen. Door strategische stemmen van VVD- en D66-Statenleden krijgen CDA en CU een extra zetel. De coalitie heeft daardoor 24 senaatszetels in plaats van de eerder voorspelde 22. Zoals verwacht wordt de BoerBurgerBeweging (BBB) de grootste fractie in de Eerste Kamer. Het kabinet kan straks ’over links’ (met het duo GL-PvdA) óf via BBB een meerderheid in de senaat halen.

In alle twaalf provinciehuizen hebben zo’n zeshonderd Statenleden dinsdagmiddag gestemd voor de samenstelling van de Eerste Kamer. Dat BBB de grote winnaar zou worden, was al duidelijk na de provinciale verkiezingen in maart. De partij van Caroline van der Plas werd toen in elke provincie de grootste: dat was nog nooit vertoond. Haar partij komt nu met 16 zetels in de Eerste Kamer, zo blijkt na het tellen van de stemmen. Donderdag maakt de Kiesraad de officiële uitslag bekend. (...) 

Samenstelling nieuwe Eerste Kamer 2023 - Parlement.com (30 mei 2023)

Samenstelling nieuwe Eerste Kamer 2023 - totaaloverzicht - Parlement.com (30 mei 2023)

 

"Big city, big city, big big city, you're so pretty"

Blowverbod op de Burgwallen Oude-Zijde en omgeving - Gemeente Amsterdam (16 mei 2023) 

Om de drukte en overlast in het gebied te verminderen, heeft de gemeenteraad ingestemd met het invoeren van een blowverbod vanaf 25 mei 2023 op de Burgwallen Oude-Zijde en omgeving. Ook worden de beperkingen op de verkoop van alcohol verlengd.

De gemeenteraad heeft ingestemd met de invoering van een blowverbod op de Burgwallen Oude-Zijde en omgeving. Daarnaast worden in dit gebied de beperkingen die gelden aan de verkoop van alcohol verlengd. Deze maatregelen gelden vanaf 25 mei 2023 en moeten bijdragen aan het verminderen van drukte en overlast in het gebied. (...)

‘Potheads, go giggle elsewhere’: public weed ban begins in Amsterdam | Netherlands | The Guardian (25 mei 2023)

Amsterdam verbietet Kiffen in der Öffentlichkeit | tagesschau.de (25 mei 2023)

Een jointje roken op de Wallen mag niet meer: ‘We beginnen een lachertje te worden’ (trouw.nl) (26 mei 2023) 

Amsterdam interdit la consommation de cannabis dans le "Quartier rouge" - France 24 (26 mei 2023)

kaart blowverbod amsterdam 2023

 

Fw xpnmXoAAXOQx 1

Naamloos

images 5

images 4

images 3

images 2

de raad van drugsvrije zone geen het tekeninzameling drugsverbod nr roken marihuana pijp alcohol bier pillenteken 140714694

 nh85 1

 FxCjp8gXwAILpF1

hondepoep 

 

Zoek de verschillen

bord leeuwarden 2021 1

bord prinsentuin 2023

 

Fußball und Bier

Fußball und Bier - Wo Geld und Alkohol fließen - 3sat-Mediathek (24 mei 2023)

Für viele Fans gehört das einfach zusammen: Fußball und Bier. Aber ist das wirklich nur eine harmlose Verbindung von Sport und Genuss? Oder steckt mehr dahinter? Der Film geht auf Reise durch das Bier-und-Fußball-Land Deutschland, von alkoholkranken Fans im Ruhrgebiet über Lokalvereine mit Brauerei-Sponsor bis hin zu Bier-Lobbyisten und der Politik in Berlin und Brüssel. Gemeinsam sind Bier und Fußball äußerst einflussreich.

Denn Fußballvereine und Brauereien sind in Deutschland oft eng vernetzt. Ausnahmslos jeder Verein in der ersten und zweiten Bundesliga wird von einer Brauerei gesponsert, und auch viele Amateurclubs sind auf das Geld der Bierindustrie angewiesen. Stadien tragen die Namen von Brauereien, und Bier-Werbung ist rund um den Fußball omnipräsent.

Dabei verursacht Alkohol in Deutschland großen Schaden: 1,6 Millionen Menschen sind alkoholabhängig, mehr als 14.000 sterben jährlich in direkter Folge von Alkohol. Hinzu kommen Krebserkrankungen, die durch Alkohol ausgelöst werden, außerdem Unfalltote, Gewalt, Missbrauch, Vergewaltigungen - alles unter Alkoholeinfluss. Rund 57 Milliarden Euro kostet unsere Volkswirtschaft das alles.

Experten sprechen sich seit Langem für Alkoholwerbeverbote im Sport und strengere Gesetze zum Bierkonsum in Stadien aus. Recherchen zeigen, wie gut es der Alkohollobby gelingt, das zu verhindern, und wie sie auch gemeinsam mit Fußballvereinen und -verbänden politisch Einfluss nimmt. (...)

Drug Prohibition: Lies, damned lies and semantics. | by Julian Buchanan DipSW, MA, PhD | May, 2023 | Medium (27 mei 2023)

If you wanted an evidenced based scientific discussion about psychoactive drugs, you would talk about psychoactive drugs. If we talk about the ‘war on drugs’ you wouldn’t be alone in mistakenly thinking, we are talking about a war on psychoactive drugs. We are not.

If the war on drugs was a war on psychoactive drug use, the proponents would fiercely oppose the use of all psychoactive drugs, including caffeine, alcohol and nicotine products, and a wide range of pharmaceuticals, — but they never have! (...)

 

Schreeuwende dieren

Meer misstanden in Gelderse slachthuizen dan tot nu toe bekend (nos.nl) (7 maart 2023)

In Gelderse slachthuizen zijn meer en vaker varkens mishandeld dan tot nu toe bekend was. Dat blijkt uit documenten die Omroep Gelderland heeft ingezien.

Vorig jaar werd al een deel van de opgevraagde documenten ingezien door de regionale omroep. Toen bleek dat er tussen januari 2020 en juni 2021 varkens waren geslacht die nog bij bewustzijn leken te zijn, terwijl dat niet mag.

Nu zijn nog eens tien documenten ingezien uit dezelfde periode. Daarin stonden 19 incidenten die betrekking hadden op 84 dieren. Zo werden meer dieren dan gedacht onverdoofd geslacht, dreven medewerkers ongeoorloofd dieren op met elektrische schrokken en werden dieren geslagen.

Schreeuwende dieren

"Ik hoorde weer een varken hard schreeuwen", beschrijft een controleur een van de incidenten die staan in de rapporten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). "Toen ik naar het grote hok liep, zag ik dat een medewerker die belast was met het opdrijven van de varkens, van het ene naar het andere hok een aantal keren de opdrijfpeddel bovenhands bracht en met hoge snelheid naar beneden bewoog. De medewerker rende naar het varken toe en sloeg waar hij het dier raken kon."

 

Hoe kom ik er achter of mijn kind verslaafd is?

Zo kom je erachter of een kind drugs gebruikt - DRUGSinfo.nl

 

De werkweek van Jantine

Jantine van der Hurk - Het CCV (26 mei 2023)

De werkweek van Jantine JH25.05.2023

 

Schutzzonen 

Referentenentwurf aus dem Bundesministerium der Gesundheit (BMG) für ein "Gesetz zum kontrollierten Umgang mit Cannabis und zur Änderung weiterer Vorschriften" vor. Abgekürzt "Cannabisgesetz" bzw. "CannG". Der Entwurf vermerkt den "Bearbeitungsstand 28.04.2023, 14:26 Uhr".

(...) Zu Absatz 3

Im Sinne des Kinder- und Jugendschutzes sind Konsumanreize für Kinder und Jugendliche weitestgehend zu vermeiden. Daher ist der Cannabiskonsum an Orten, an denen sich Kinder und Jugendliche regelmäßig aufhalten, verboten.

Absatz 3 stellt klar, dass der Konsum von Cannabis in einem Umkreis von 250 Metern um die dort genannten Orte herum untersagt ist, sog. „Schutzzonen“. Bei dem öffentlichen Konsum von Cannabis ist ein Mindestabstand von 250 Metern zum Eingangsbereich von Kinder- und Jugendeinrichtungen, Schulen, öffentlichen Kinderspielplätzen und Sportstätten einzuhalten. Zudem ist der Konsum in und in einem Umkreis von 250 Metern um Anbauvereinigungen herum verboten. Absatz 3 Nummer 4 enthält einen Auffangtatbestand. Im Sinne eines umfassenden Kinder- und Jugendschutzes werden, je nach den örtlichen Gegebenheiten, auch sonstige öffentlichen Orte vom Konsumverbot erfasst, an denen sich Kinder und Jugendliche regelmäßig aufhalten. Der Abstand von 250 Metern orientiert sich an den Bedürfnissen des Kinder- und Jugendschutzes, entsprechend dem maltesischen Modell und berücksichtigt gleichzeitig das Bedürfnis nach einer verhältnismäßigen und auch für die Polizei- und Ordnungsbehörden praktikablen Regelung.

Zu Absatz 4

Absatz 4 stellt klar, dass zwischen Anbauvereinigungen untereinander sowie zwischen Anbauvereinigungen und Schulen, Kinder- und Jugendeinrichtungen, öffentlich zugänglichen Sportstätten oder öffentlichen Kinderspielplätzen ein Mindestabstand einzuhalten ist, um Konsumanreize zu verhindern und einen Jugendschutz zu gewährleisten. Die Länder legen die näheren Bestimmungen unter Berücksichtigung der örtlichen Gegebenheiten und zur Erreichung eines umfassenden Kinder-, Jugend- und Gesundheitsschutzes per Rechtsverordnung fest. Neben den Abstandsregelungen nach Absatz 4 wird die Anzahl der Anbauvereinigungen durch § 26 Absatz 2 begrenzt (...)

interactieve kaart berlijn 2023 afstandseisen

Felix hat eine interaktive Karte von Berlin erzeugt, welche die Abstände zu Schulen u.a. zeigt. Nach dem Entwurf könnte man noch im Tiergarten oder vor Merkels Wohnung Cannabis rauchen. Im Prenzlauer Berg bleibt nur ein Parkplatz von Penny übrig:  https://sphunk.github.io/berlin_map.html  

 

Counterfeit pharmaceuticals

Chart: Up To 500,000 Killed by Fake Medicines in Sub-Saharan Africa | Statista (24 mei 2023)

Nearly half a million people are estimated to be killed by counterfeit medicines in sub-Saharan Africa every year, according to data from the United Nations Office on Drugs and Crime. Of these, 267,000 deaths are believed to be linked to falsified or substandard antimalarial medicines, while a further 169,271 are linked to falsified or substandard antibiotics for severe pneumonia in children.

According to the 2023 report ‘Trafficking in Medical Products in the Sahel’, while it is difficult to gauge the overall quantities of medical products that are being trafficked, various studies indicate that the share of medical products that are falsified and substandard hits between the 19-50 percent mark. Between 2017 and 2021, at least 605 tons of different medical products were seized in West Africa during international operations in the region.

30068

 

Stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod 

Stichting VOC vergadering op maandagavond 19 juni bij 't Grasje in Utrecht (voc-nederland.org)

Maandagavond 19 juni:

Stichting VOC vergadering: vanaf 19:00 tot omstreeks 22:00 uur bij coffeeshop ‘t Grasje in Utrecht (Obrechtstraat 1, 3572 EA Utrecht).

Voorafgaand aan de vergadering zullen we pizza’s halen (rond 18:30 uur)  in verband met de vergadertijd rond etenstijd en rekening houdende met reistijd.

Wil je mee pizza’s eten, zorg dan dat je er rond 18:30 uur bent.

Mocht je liever iets anders hebben of specifieke etensvereisten hebben; er zijn genoeg opties op loopafstand van ‘t Grasje op de Biltstraat (zie ook kaartje hieronder).

Aanmelden is niet verplicht, maar is wel handig voor de planning. Dat kan via 

Fw9ZOkUWIAA6ieY

 

 

logo button

Stichting Maatschappij en Cannabis
Redactie: Gerrit Jan ten Bloemendal, Jeroen Bos en Lisa Lankes
Redactionele bijdragen: Mauro Picavet
Fotografie: Gerrit Jan ten Bloemendal
contact mailadres

elke stem telt 600